Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Tips en artikelen over geld besparen

Begrippenlijst: besparen en financiële huishouding


Besparen

Besparen is bewust minder geld uitgeven, bijvoorbeeld door een goedkoper energiecontract af te sluiten of voordeliger boodschappen te doen. Er kunnen veel redenen zijn om te willen besparen, bijvoorbeeld om meer te kunnen sparen of om schulden sneller af te kunnen lossen.


Bezuinigen

Wanneer je bezuinigt verklein je uitgaven doordat je bijvoorbeeld minder energie verbruikt dan voorheen, omdat je minder producten koopt of simpelweg minder luxe leeft. Door te bezuinigen hou je aan het eind van de maand als het goed is meer geld over.


Huishoudboekje

In een huishoudboekje noteer je alle inkomsten en uitgaven die er in je huishouden plaatsvinden. Je kunt het huishoudboekje gebruiken om inzicht te krijgen in je financiële situatie en hoe je bijvoorbeeld geld zou kunnen besparen. Een huishoudboekje kan letterlijk een boekje zijn, maar je kunt er natuurlijk ook een spreadsheet op je computer voor aanmaken. Daarnaast zijn er apps voor smartphones voor beschikbaar.


Spaarplan

Een spaarplan is je persoonlijke overzicht van hoe je wilt en kunt sparen. Bij een spaarplan hoort vaak een spaardoel, zodat je precies weet welk bedrag je graag bij elkaar wilt sparen en hoe lang je de tijd wilt nemen om dat bedrag bij elkaar te krijgen. Ook je algehele financiële situatie maakt onderdeel uit van het spaarplan, omdat je dan precies weet hoeveel geld je elke maand opzij kunt zetten om te sparen.


Spaardoelen

Spaardoelen zijn de specifieke redenen waarom je geld wilt gaan sparen. Een spaardoel kan bijvoorbeeld de aanschaf zijn van een nieuwe auto of het bij elkaar sparen van een vakantie. Je kunt tegelijkertijd meerdere spaardoelen hebben en daar met een spaarplan naartoe werken.


Budgetcoach

Een budgetcoach is een financieel expert die consumenten helpt om meer grip te krijgen op hun financiën. Wanneer je moeite hebt met het in kaart brengen van je financiële situatie (bijvoorbeeld omdat je meer geld uitgeeft dan er binnenkomt) kan een budgetcoach je helpen daar beter mee om te gaan. Je kunt een budgetcoach in de arm nemen als je schulden hebt maar ook om schulden te voorkomen.


Zelfvoorzienend

Wanneer je zelfvoorzienend bent betekent dit dat je niet afhankelijk bent van anderen om in je dagelijkse behoeften te voorzien. Je bent bijvoorbeeld zelfvoorzienend wanneer je zelf je groenten verbouwt en je eigen energie opwekt met zonnepanelen of een windmolen.


Sparen

Sparen is het opzij zetten van geld voor later, bijvoorbeeld om na je pensioen van te kunnen leven of door over een tijdje een grote aankoop te doen. Sparen doe je vrijwel altijd door geld op een aparte bankrekening te zetten. Daar staat dan vaak een bepaald rentebedrag tegenover.


Uitgaven

Uitgaven zijn alle geldbedragen die je uitgeeft, bijvoorbeeld omdat je pint bij de supermarkt, omdat het bedrag automatisch van je rekening wordt afgeschreven of omdat je het cash overhandigt aan een verkoper. De meeste gezinnen hebben elke maand meerdere vaste uitgaven, zoals huur, hypotheek, energie, boodschappen en verzekeringen, maar ook sporadische uitgaven zoals een vakantie of het vervangen van kapotte apparaten.


Uitgavenpatroon

Een uitgavenpatroon is het geheel aan uitgaven van een huishouden voor de vaste lasten, met daar alle incidentele uitgaven bij opgeteld. Uitgavenpatronen verschillen van gezin tot gezin, maar ook van generatie op generatie. Niet iedereen heeft namelijk dezelfde woonlasten of hecht evenveel waarde aan dure kleding of een bepaalde hobby. Bij een gezond uitgavenpatroon komt er meer geld binnen dan er wordt uitgegeven zodat er ook gespaard kan worden.


Onderhandelen

Door te onderhandelen kun je voor product en diensten een betere prijs of betere voorwaarden bedingen. Zo kun je bijvoorbeeld op de vlooienmarkt onderhandelen over de prijs van een stoel en bij je garage over de aanvullende opties voor je nieuwe auto. Het is bij het onderhandelen de bedoeling om tot een overeenkomst te komen waar beide partijen tevreden mee kunnen zijn.


Vaste lasten

Vaste lasten zijn alle vaste uitgaven die je hebt, zoals de uitgaven aan huur of hypotheek, gas, water en elektriciteit, belastingen, internet, telefoon en televisie, verzekeringen en alle andere terugkerende uitgaven.

© Bespaarinfo.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies