Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Tips en artikelen over geld besparen

6 tips om te besparen op vloerverwarming

6 tips om te besparen op vloerverwarming

Laatst bijgewerkt: december 21, 2022

Vloerverwarming is een relatief goedkope manier om je huis van warmte te voorzien. Gemiddeld genomen is het gebruik van vloerverwarming ongeveer 10 tot 15 procent goedkoper dan wanneer je gebruikmaakt van radiatoren om je huis te verwarmen. Als je nog geen vloerverwarming hebt, kan het aanleggen van vloerverwarming dus een verstandige beslissing zijn. Wordt jouw huis verwarmd door middel van vloerverwarming en ben je op zoek naar manieren om op de kosten daarvan te besparen? Of heb je nog geen vloerverwarming en zoek je tips om de kosten voor het aanleggen van vloerverwarming zo laag mogelijk te houden? In beide gevallen zit je hier goed. In dit artikel geven we je 6 handige tips om te besparen op vloerverwarming.


Besparen op de kosten voor het gebruik

Ben je op zoek naar manieren om de toch al vrij zuinige manier van verwarmen nóg goedkoper te laten zijn, zodat je het bedrag dat je maandelijks aan je energieleverancier moet betalen naar beneden kunt schroeven? Dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen of waar je rekening mee kunt houden om dat te bereiken. Hieronder hebben we een aantal van die dingen voor je op een rijtje gezet.


1. Laat de vloerverwarming niet onnodig branden

De eerste tip die we je geven om te besparen op de kosten voor het gebruik van je vloerverwarming is: laat hem niet onnodig branden. Zet de thermostaat naar beneden als er niemand thuis is. Het is immers zonde om een ruimte te verwarmen waar toch niemand aanwezig is. Het beste is om de thermostaat in dit geval op zo’n 17 of 18 graden te zetten. Je doet er goed aan om de temperatuur niet lager te zetten dan dit, omdat het anders te lang duurt voordat de verwarming weer warm is.

Bonustip: Zorg ervoor dat je vloerverwarming verbonden is met je slimme thermostaat (bijvoorbeeld een Nest, zie onderstaande afbeelding, of Eneco Toon). Op deze manier kun je er voor zorgen dat de vloerverwarming automatisch uitschakelt of naar een lagere temperatuur schakelt wanneer hij niet nodig is.

2. Zet hem ’s nachts lager

Ook ’s nachts is het niet nodig om de vloerverwarming te laten branden. Zet de thermostaat daarom ook ’s nachts op zo’n 17 of 18 graden. Het slimste is om de temperatuur minstens een uur voordat je naar bed gaat al naar beneden te draaien. Het blijft dan nog lang genoeg warm in huis, maar de vloerverwarming hoeft geen werk meer te doen. Op die manier kun je nog meer besparen op de kosten voor de verwarming van je huis.


3. Maak gebruik van een pompschakelaar

De vloerverwarmingspomp is verantwoordelijk voor het rondpompen van het warme water. Dit zorgt ervoor dat de vloer gelijkmatig warm wordt. Deze pomp verbruikt (uiteraard) energie. Dit is in veel gevallen nodig, maar soms ook totaal overbodig. Zo hoeft de pomp uiteraard niet de hele dag zijn werk te doen als de vloerverwarming toch niet aanstaan. Helaas doet de pomp dit standaard wel. Zo verbruik je dus energie, terwijl dat eigenlijk niet nodig is.

Pompschakelaar

Een (vloer)pompschakelaar zorgt ervoor dat de pomp niet continu blijft pompen als dit niet nodig is. In de zomer zal de pomp bijvoorbeeld niet of nauwelijks gebruikt hoeven te worden. Op het moment dat de pomp geen warmte rond hoeft te pompen, zal hij automatisch uitgeschakeld worden als je gebruikmaakt van een pompschakelaar.

Op het moment dat hij weer aan het werk moet, omdat je de thermostaat omhoog draait, zal de pomp dan automatisch weer ingeschakeld worden. Zo voorkom je dat je onnodig energie verbruikt.

De pomp uitzetten

Kan ik de pomp dan niet gewoon uitzetten als ik hem niet nodig heb? Een terechte vraag die simpelweg beantwoord kan worden met: ja, dat kan. Er is echter wel een maar.

Op het moment dat je je pomp uitzet als hij niet nodig is, bijvoorbeeld in de zomermaanden, loop je het risico dat de pomp vastloopt omdat hij niet gebruikt wordt. Hierdoor wordt je aangeraden om de pomp toch zo nu en dan even aan te zetten. Vergeet je dit of ben je een paar weken op vakantie? Dan kan het zijn dat de pomp vastloopt. Een pompschakelaar voorkomt dit probleem.

Tip: Vind je een pompschakelaar te duur? Dan kun je eventueel ook een tijdschakelaar op de pomp aansluiten. Die tijdschakelaar kun je zo instellen dat de pomp dagelijks een aantal minuten aan zal gaan. Op die manier voorkom je dat hij vastloopt.

4. Ga slim om met je verwarming

Net als voor andere vormen van verwarming geldt voor vloerverwarming ook dat je een aantal dingen kunt doen om te besparen op je energiekosten. Bijvoorbeeld:

  • Zet de thermostaat eens een graadje lager dan je gewend bent en trek een dikkere trui en/of dikkere sokken aan. Scheelt een hoop.
  • Zorg dat de warmte niet ‘verpest’ wordt door een slechte isolatie van je huis. Zorg ook dat kieren onder deuren afgedicht worden door een tochtstrip om de warmte binnen te houden.
  • Zorg dat er altijd frisse lucht de kamer in kan komen, door bijvoorbeeld een roostertje open te zetten, om een teveel aan vocht in huis te voorkomen.

Besparen op de aanschaf van vloerverwarming

https://www.instagram.com/p/B2CAVnxohrg/

Ben je van plan om vloerverwarming aan te schaffen, omdat je wilt profiteren van de voordelen die deze vorm van verwarming met zich meebrengt? Dan ben je waarschijnlijk hier omdat je op zoek bent naar tips om op de kosten voor de aanschaf van vloerverwarming te besparen. Hiervoor hebben we de volgende handige tips voor je verzameld:


5. Bepaal welk systeem je wilt

Als je vloerverwarming aan wilt leggen, is het allereerst handig om te bepalen welk systeem je graag wilt hebben. Er zijn namelijk twee soorten vloerverwarming: vloerverwarming door middel van warm water en elektrische vloerverwarming. Elektrische vloerverwarming is qua installatie vaak goedkoper. Daarentegen zijn de kosten voor het gebruik hoger. Wel is deze vorm van vloerverwarming gemakkelijker zelf aan te leggen. Voordat je een keuze maakt, is het goed om de voor- en nadelen eens goed met elkaar te vergelijken. Online kun je alles vinden over de soorten vloerverwarming, waardoor je kunt bepalen wat in jouw geval het meest voordelig is.

Hoofd- of bijverwarming

Daarnaast is het belangrijk om te weten of de vloerverwarming als hoofd- of bijverwarming dient. In de meeste gevallen is het aanleggen en aanschaffen van vloerverwarming als bijverwarming voordeliger. In dat geval maak je dus ook nog gebruik van de radiatoren in de ruimte. Wil je weten wat in jouw geval handig is? Dan kun je ook in dit geval alle informatie die je nodig hebt online vinden.

Tip: Weet je toch niet helemaal zeker welk systeem het handigst is in jouw situatie? Dan doe je er goed aan om advies te vragen bij een specialist. Zo voorkom je dat je een keuze maakt die achteraf totaal niet gunstig bleek.

6. Vergelijk prijzen

Als je weet welk systeem je wilt, is het tijd om op zoek te gaan naar de voordeligste manier om dat systeem aan te laten leggen. Ben je handig? Dan kun je dit eventueel zelf doen. Ben je niet zo handig? Dan zul je dit uit moeten besteden.

Zelf vloerverwarming leggen

Als je zelf je vloerverwarming gaat leggen, dan kun je een hoop geld besparen op je materialen. Dit doe je door goed uit te zoeken waar je de benodigdheden het goedkoopst zou kunnen vinden. Afhankelijk van welk systeem je gebruikt, kun je op zoek gaan naar goedkope isolatiefolie, buizen, isolatiemateriaal, draadmatten en regelunits. Daarnaast kun je ook gelijk op zoek gaan naar de voordeligste tegels (of andere vloerbedekking) die je vervolgens neer wilt gaan leggen.

Vloerverwarming laten leggen

Als je geen verstand van zaken hebt, kan het slimmer zijn om de vloerverwarming te laten leggen door een vakman. Om dit zo goedkoop mogelijk te doen, doe je er goed aan om bij verschillende bedrijven offertes op te vragen voor het leggen van de vloerverwarming. Door de offertes vervolgens met elkaar te vergelijken, weet je precies welk bedrijf de klus het meest voordelig voor je uit kan voeren.


In dit artikel hebben we je voorzien van een aantal handige tips om geld te besparen op je vloerverwarming. Heb je al vloerverwarming? Dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen om op de kosten voor het gebruik daarvan te besparen. Zo loont het om de vloerverwarming iets lager te zetten dan je gewend bent en om hem niet onnodig te laten branden. Ook het aanschaffen van een  pompschakelaar kan ervoor zorgen dat je jaarlijks flink wat geld bespaart. Ben je je aan het oriënteren op de aanschaf van vloerverwarming? Dan is het slim om te bekijken wat in jouw geval het meest voordelig is en of je het zelf gaat leggen of laat doen. Doe je het zelf? Zoek dan naar de beste aanbiedingen voor de producten die je nodig hebt. Laat je het doen? Vraag dan bij verschillende bedrijven offertes aan om te bepalen welk bedrijf de klus het goedkoopst kan doen.


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Wonen
foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website

Beste Bespaartip

blank
© Bespaarinfo.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies
enquetes invullen