18 oktober 2019

57 tips om energie te besparen (gas, water, licht)

57 tips om energie te besparen (gas, water, licht)

Laatst bijgewerkt: juli 15, 2019

In veel huishoudens wordt veel meer verbruikt dan eigenlijk nodig is. Voor zowel gas, water als elektra zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen om gemakkelijk te besparen op je maandelijkse afrekening. In dit artikel behandelen we 57 tips. De ene tip is rigoureuzer dan de andere. Sommige tips zul je gemakkelijk kunnen toepassen, andere vereisen een verandering in gewoontes, een verbouwing of aanschaf van materiaal. Heb je zelf nog tips om deze lijst aan te vullen? Dan horen we graag van je middels een e-mail naar info@dik.nl.


Elektronica

Elektronische apparaten zijn niet meer weg te denken in ons huishouden. Vaak hebben we echter niet door welke apparaten hoeveel stroom verbruiken. Dit kan er voor zorgen dat de elektriciteitsrekening hoger uitvalt dan je oorspronkelijk hebt begroot. Hieronder noemen we de grootste en makkelijkste besparingen die je kunt doen rondom gebruik van elektronica.

Algemeen

1. Piek- en daluren en nachtstroom

Wat veel mensen niet weten is dat stroom op bepaalde tijdstippen en dagen goedkoper is. Over het algemeen is stroom het duurst op het moment dat veel mensen stroom verbruiken. Het kan lonen om uit te zoeken wanneer jouw stroom het duurst en het goedkoopst is. Zorg er daarom voor dat je elektrisch intensieve taken die je niet op een specifiek tijdstip hoeft te gebruiken, zoals wasmachine, vaatwasser en droger s’nachts aanzet. Veel van deze apparaten hebben een timerfunctie waarmee je de start uit kunt stellen. Op deze manier kun je je apparaten dus prima instellen om 21.00 en zorgen dat deze pas om 1.00 begint met zijn programma.
Doorgaans zijn de daluren in Nederland tussen 23.00u en 7.00u. In sommige provincies (Noord Brabant en Limburg) kun je nachtstroom echter ook al gebruiken vanaf 21.00u.

Bewustwording speelt hierbij een belangrijke rol. Als je je bewust bent van welke momenten bij jouw energieleverancier stroom het duurst is, zul je automatisch zien dat je er, ook met andere elektrische apparaten, rekening mee gaat houden.

Let op: Om gebruik te maken van goedkopere stroom dien je wel een dubbele meter of slimme meter te hebben. Met een enkele meter wordt een standaard tarief gehanteerd.

2. Zet apparaten uit

Je kunt veel energie besparen door elektrische apparaten die je niet gebruikt op dat moment uit te zetten. Dit klinkt heel logisch, maar toch doen veel mensen dit niet. Daarbij is het ook belangrijk dat je apparaten niet in ‘standby’ zet. Hoewel het weliswaar gemakkelijker is om bijvoorbeeld je TV aan te zetten vanuit standby, zorgt de tijd dat je TV op standby staat voor een enorme belasting op je energierekening. Voor je wifi router die het internet door je huis uitzendt geld hetzelfde; in veel huishoudens staat dit apparaat 24 uur per dag aan, terwijl je lang niet altijd gebruik maakt van internet.

Het is zelfs zo dat Amerikaanse huishoudens jaarlijks $165 per huishouden betalen aan elektrische apparaten die niet actief gebruikt worden. Een totale energieconsumptie van 64 miljard kWH die overbodig is. (zie hier voor meer info)

Een middel dat hier goed bij kan helpen is een stekkerdoos met aan of uit knop. Hiermee kun je ervoor zorgen dat alle apparaten die hierop aangesloten zitten volledig uitgeschakeld worden en je energierekening niet kunnen belasten. Wil je het nog beter aanpakken, ga dan voor slimme stekkers. Deze kun je programmeren middels een app op je smartphone zodat deze aan of uit gaan op een bepaald tijdstip of wanneer je bijvoorbeeld je huis verlaat of thuiskomt. Dit kan er voor zorgen dat je apparaten niet onnodig aan blijven staan.

3. Meet je energieverbruik & trek conclusies

Door je energieverbruik te meten, wordt je je bewust van wat welk apparaat in je huishouden verbruikt. Aan de hand hiervan kun je, bewust of onbewust, aanpassingen gaan doen in hoe, hoe vaak en wanneer je deze apparaten verbruikt.

Een klein voorbeeld: Je zult merken dat je strijkijzer behoorlijk veel energie slurpt als je deze aan hebt staan. Als je je hiervan bewust bent, kun je ervoor kiezen om bijv. minder kleding te strijken, je strijkgoed sneller/efficiënter weg te werken, of je strijkbout tussen de strijkbeurten door uit te zetten.

Door je langzaam maar zeker bewust te maken van het verbruik van verschillende apparaten, kun je dergelijke conclusies trekken en je gedrag hierop aanpassen.

Hoe kun je je energieverbruik meten?

Het meten van je energieverbruik is een stuk makkelijker dan dat het een aantal jaar geleden was. Door het installeren van een slimme meter, krijgen de energiemaatschappij en jij meer inzicht in je verbruik. Deze slimme meter kun je vervolgens koppelen aan een app. Veel energiemaatschappijen hebben hier een hardwareoplossing en een mobiele applicatie voor, bijvoorbeeld

 • Eneco – Toon
 • E-manager – NuoN
 • Qbox – Qurrent

https://www.instagram.com/p/BO729-UFio6/

Je kunt ook per apparaat een losse energiemeter installeren. Het nadeel hiervan is dat je zelf het resultaat moet aflezen en timen. Ook zijn deze apparaten vaak minder accuraat.

4. Gebruik slimme opladers

Veel elektrische apparaten die je moet opladen worden geleverd met een oplader die energie blijft nemen, ook als het toestel volledig is opgeladen. Wanneer je bijvoorbeeld je telefoon oplaadt en je legt deze voordat je gaat slapen aan de lader, dan hoeft deze eigenlijk maar op te laden tot 100%, waarna de lader kan worden uitgeschakeld. Dit is precies hoe een slimme oplader werkt. Deze herkent wanneer je toestel vol is en stopt dan met opladen.

Wanneer je gebruik maakt van een iPhone of iPad is een soortgelijke optie vanaf iOS 13 ook al standaard ingebouwd. Deze functie heet ‘Geoptimaliseerd opladen’. Je kunt deze functie vinden en inschakelen bij ‘Instellingen -> Batterij -> Batterijconditie’. Wanneer je geoptimaliseer opladen aan hebt staan houdt de telefoon rekening met het tijdstip dat je wakker wordt. Zo wordt je telefoon eerst tot 80% opgeladen, waarna de lader wordt uitgeschakeld. In het laatste uurtje voordat je wakker wordt, laadt de telefoon op tablet de overige 20% op.

Op deze manier verbruik je minder stroom en gaan de batterijen van je apparaten langer mee.

5. Kijk naar het energielabel

Energielabels op elektronica geven een zeer goed beeld van hoe energiezuinig bepaalde producten zijn. Hierbij gaat vaak de vlag op; hoe goedkoper een product is, hoe minder zuinig. Op lange termijn betaal je in dat geval alsnog de rekening van een product dat in eerste instantie goedkoop lijkt. Het loont daarom om in een iets duurdere prijscategorie te kijken. Je aanschafkosten zijn dan hoger, maar dit win je vervolgens terug op je energierekening.

6. Oude inefficiënte apparaten de deur uit

Over dat energielabel gesproken; veel oude elektronische apparatuur heeft helemaal geen energielabel. Vaak is dergelijke apparatuur erg inefficiënt en een aanslag op je energierekening. Je kunt het verbruik van deze apparaten meten met (slimme) energiemeters. In veel gevallen kan het uit om het product de deur uit te doen en een duurzamer alternatief aan te schaffen. Ook hier verdien je de aanschafprijs langzamerhand terug door maandelijks op je energierekening te besparen.

7. Droog je haren met een handdoek of laat het drogen zonder föhn

Nog een tip onder het mom van ‘alle beetjes helpen’. Een föhn verbruikt namelijk, zonder dat je het door hebt, ook behoorlijk veel stroom. Wanneer je dagelijks je haren droogt met een föhn zul je dit zeker terugzien op de energierekening.

Wasmachine

De wasmachine is een apparaat waar ontzettend veel winst te behalen valt op het gebied van energiebesparing en waterbesparing. Dat komt namelijk omdat het draaien van een was een behoorlijk energie intensieve klus is. Naast het hebben van een energiezuinig model, zijn er nog een aantal punten waar je op kunt besparen.

8. Koud wassen

Vaak wassen we kleding veel heter dan eigenlijk nodig is. Wasmiddel wat tegenwoordig te koop is, kan namelijk ook erg goed wassen met koudere temperaturen. Dat scheelt, want je wasmachine verbruikt veel minder energie als hij niet hoeft op te warmen.

9. Volle trommel

Wanneer je meerdere wasjes per week draait, is het handig om je was op te sparen en te zorgen dat je de wastrommel helemaal vol hebt. Dit is een simpele truc die je gemakkelijk in je systeem kunt krijgen en die niet veel aanpassing in je leven vereist. Hoe vaker je je wasmachine laat draaien hoe meer energie en water het apparaat verbruikt.

10. ECO modus

Veel moderne apparatuur komt standaard al met een speciale ECO-modus. Zo ook veel wasmachines. Als je wast op deze stand centrifugeert de wasmachine minder en verbruikt hij minder water. Hier merk je bijna niets van als je de schone was eruit haalt.

Vaatwasser

Ook de vaatwasser is zo’n apparaat dat onwijs praktisch is om te hebben, maar een enorme hoeveelheid stroom en water vreet. Ook hier geldt weer dat het het beste is om een zuinig model aan te schaffen en dat je rekening houdt met daltarieven. Nog een aantal tips om energie te besparen met je vaatwasser;

11. ECO modus

Ook op je vaatwasser zit vaak een ECO modus. Hierbij wordt minder heet, met minder water en korter gewassen. Zorg ervoor dat je vaat goed is voorgespoeld en met de ECO-stand komt het er blinkend weer uit.

12. Volle vaatwasser? Efficiënt indelen

Er past waarschijnlijk veel meer vaat in je vaatwasser dan je zelf eigenlijk zou denken. Het is daarom slim om je vaatwasser zo efficiënt mogelijk in te delen en alleen de vaatwasser aan te zetten als er écht niets meer bij past. Onderstaande foto geeft een goed beeld van hoe je zoveel mogelijk kwijt kan in je vaatwasser.

https://nl.pinterest.com/pin/131519251596534570

13. Gebruik efficient vaatwasmiddel

Het is vaak verleidelijk om het huismerk vaatwastablet te kopen, maar dit is lang niet altijd de beste keus. De duurdere merken bevatten vaak extra toevoegingen die nét iets beter schoonmaken. Merk je dat je vaat er niet altijd even schoon uitkomt? Probeer dan eens een ander vaatwasmiddel dan je gewent bent.

Droger

14. Verschoon filters regelmatig

Je droger doet minder goed zijn best én moet harder werken (meer energie) wanneer je de filters niet goed onderhoud. Zorg er daarom voor dat je alle filters in je droger regelmatig checkt.

15. Kastdroog verbruikt minder stroom en is vaak voldoende

Natuurlijk is het gemakkelijk om altijd te kiezen voor de optie ‘extra droog’. Deze stand neemt echter een stuk meer energie dan andere opties. De stand ‘kastdroog’ of ‘strijkdroog’ is vaak ook prima.

16. Waslijn of wasrek is duurzamer en goedkoper

Overweeg eens wat vaker om de was niet in de droger te gooien, maar aan de waslijn te hangen. Zeker als het mooi weer is, is deze tip gemakkelijk toe te passen. Drogen aan de waslijn heeft nog een aantal voordelen; je kleding blijft langer mooi, ruikt frisser en is in sommige gevallen nog sneller droog ook.

17. Lifehack; bolletje aluminiumfolie of tennisballen

Voeg een balletje aluminiumfolie of tennisballen toe aan je droogtrommel. Hiermee is je was sneller droog en minder gekreukt.

18. Waterkoker

Elektrische waterkokers nemen ontzettend veel energie. Kijk daarom goed hoeveel water je nodig hebt en kook niet meer dan dat. Minder water is namelijk makkelijker te verhitten en kost dus ook minder stroom om aan de kook te brengen.

Televisie

Als je een televisie in huis hebt, zijn er een aantal maatregelen die je kunt nemen zodat deze niet veranderd in een stroomslurper.

19. Koop LED i.p.v. Plasma

Allereerst is het belangrijk om bij de aanschaf te letten op het type tv dat je koopt. Plasmaschermen geven een mooi vol beeld, maar nemen meer dan 3 keer zoveel stroom als een LED scherm. Daarnaast is neemt een grotere televisie logischerwijs meer stroom. Ook moderne 4k (UltraHD) televisies zorgen voor een extra belasting op de stroomrekening. Een 4k TV neemt gemiddeld 30% meer stroom dan een Full HD model.

Hieronder geven we een inschatting van de energiekosten per model.

Soort TV grootte scherm Verbruik p.j. ~ kosten p.j.
Beeldbuis 29 inch 170 kWh € 40
Plasma 42 425 kWh € 100
LCD 42 260 kWh € 60
LCD 4k 42 340 KWh € 80
LED 42 135 kWh € 30
LED 4k 42 175 kWh € 40

20. Zet uit als je niet kijkt

Ook hierbij de tip om je televisie volledig uit te schakelen wanneer je deze niet gebruikt. Veel mensen laten de TV gerust aanstaan wanneer ze even iets anders aan het doen zijn. Ben je niet aan het kijken naar wat er op televisie is, zet hem dan gewoon uit.

21. Milieuvriendelijke instelling

Alle moderne televisies hebben een milieuvriendelijke (eco) stand. Wanneer deze stand is ingeschakeld wordt er aanzienlijk minder stroom verbruikt door de helderheid en intensiviteit van het scherm aan te passen. Dit merk je bijna niet als je naar het scherm kijkt, maar is wel een flinke besparing.

Lampen

Ook voor je lampen zijn er een aantal tips om je verbruik omlaag te schroeven.

22. Geen halogeen, maar LED

De grootste besparing valt meestal te halen in het vervangen van je lampen. In veel huishoudens hangen nog oude, energieslurpende, halogeenlampen.

23. Gebruik dimmers

Door je lichten te dimmen nemen ze minder stroom. Vaak heb je de volledige felheid van je lampen helemaal niet nodig. Daarnaast kan het dimmen van je lampen zorgen voor meer sfeer in je woning.

24. Zet je lichten uit

Als je geen licht nodig hebt, zet je lampen dan uit. Maak er ook de gewoonte van om lichtknoppen uit de doen als je een kamer in je huis verlaat.

Dit kun je makkelijker maken door voor slimme verlichting te kiezen. Met oplossingen zoals Philips Hue of IKEA Trädfri sluit je je verlichting aan op je smartphone. Hiermee kun je programmeren dat je lampen automatisch aan gaan op specifieke tijdstippen, als je thuiskomt of weg gaat, of wanneer je een kamer in of uitloopt.

25. Maak gebruik van de lichtinval in huis

Afhankelijk van het seizoen hoef je verlichting in huis sowieso niet veel te gebruiken. Door handig gebruik te maken van de lichtinval in je woning en niet te veel te verduisteren met grodijnen, kun je ervoor zorgen dat je minder vaak je lichten in huis aan hoeft te doen.

Koelkast/vriezer

26. Neem een kleiner model of doe een apparaat de deur uit

Het sommetje is, net als bij je televisie, simpel; hoe groter je koelkast/vriezer, hoe hoger je energierekening is. Bekijk daarom of je je spulletjes ook kwijt zou kunnen in een kleiner model. Als je hiervoor een nieuw apparaat gaat aanschaffen, let dan direct op het energielabel en kies voor een van de zuinigere modellen.

Sommige mensen hebben ook meerdere koelkasten en vriezers in huis. Wanneer een nieuwer model wordt aangeschaft, worden de oude modellen nog gebruikt als ‘extra’, bijvoorbeeld in de schuur. Aangezien de oudere modellen energie slurpen, is het slim om hier zo snel mogelijk de stekker uit te trekken.

27. Laat de deur niet te lang open staan

Probeer de deur van je koelkast en voornamelijk je vriezer zo snel mogelijk weer te sluiten nadat je hem hebt geopend. Iedere seconde dat je de deur open laat staan wordt de temperatuur binnen warmer, en dit moet (middels energie) weer afgekoeld worden.

28. Houd je koelkast en vriezer vol (desnoods met flessen water!)

Zoals we hierboven al hebben gesteld hebben veel mensen een koelkast die groter is dan ze eigenlijk nodig hebben. Dan is het verstandig over te stappen naar een kleiner model. Als je dit echter niet wilt, vanwege bijvoorbeeld de financiële investering, is het in ieder geval slim om je apparaat zo vol mogelijk te hebben. De inhoud (zeker vloeistoffen) van je apparaten helpen namelijk om de kou door het apparaat heen te geleiden. Hierdoor hoeft je apparaat minder energie te verbruiken om koel te blijven.

29. Check regelmatig de rubbertjes

Bij deze tip denk je waarschijnlijk direct aan Rob Geus van de smaakpolitie. Hij controleerde regelmatig de rubbertjes van koelkasten in restaurants. Wanneer de rubbers van je koelkast versleten zijn, heeft dit direct invloed op de isolatie van je koelkast. Doordat de koelkast hiermee meer warmte verliest, moet het apparaat harder werken om de lage temperatuur te bewaren.

Naast de extra energiekosten heeft deze tip ook een hygiënisch aspect; de temperatuur in je koelkast kan hierdoor namelijk hoger zijn dan je wilt, en dat kan er voor zorgen dat je etenswaren eerder bederven.

30. Temperatuur

Over die temperatuur gesproken: veel mensen zetten hun vriezer of koelkast veel kouder dan dat eigenlijk nodig is.

 • Voor je vriezer is -15°c voldoende.
 • Voor je koelkast kun je tussen de 3°c en 4°c aanhouden.

(Warm) water

31. Warmte terugwin (WTW) installatie

Het warme water dat je verbruikt in je douche gaat zonder WTW installatie bijna volledig verloren. Een warmte terugwin systeem zorgt ervoor dat deze warmte wordt gebruikt om het komende water op te warmen. Er zijn verschillende manieren om een warmte terugwin systeem te installeren. Hiervoor kun je je het beste laten informeren door een gecertificeerde installateur.

32. Korter/minder douchen

Minder (lang) douchen zorgt direct voor een mindere belasting op je rekening. Probeer met jezelf af te spreken om de dag te douchen in plaats van elke dag. Zorg dat je de douches die je neemt, beperkt tot een aantal minuten. Een middel dat hier goed bij kan helpen is een douchetimer. Dit is een simpele timer die aftelt tot 0. Bij 0 hoor je een geluid, dat is het teken dat het tijd is de douche uit te schakelen.

https://www.instagram.com/p/BgnfOA2lz7V/

33. Waterbesparende douchekop

Een waterbesparende douchekop zorgt ervoor dat je douche minder verbruikt. Een waterbesparende douchekop is vaak breder dan een normale douche, waardoor je het gemis van de waterdruk niet eens heel erg merkt.

34. Koud douchen of badderen

Zet de temperatuur van je douche gerust een aantal graden kouder om energie te besparen. Als je een echte bikkel bent kun je de warme kraan ook volledig uit draaien. Naast het energiebesparende element zijn er namelijk ook gezondheidsvoordelen aan dagelijks koud douchen.

35. Snel lekkages verhelpen

Controleer je leidingen en kranen regelmatig op lekkages. Wanneer er een lekkage optreedt, zorg dan dat dit zo spoedig mogelijk wordt opgelost.

36. Temperatuur op je ketel aanpassen

Je CV ketel reguleert de temperatuur van het water uit je kranen. In veel gevallen is het hete water veel warmer dan dat eigenlijk nodig is. Door de maximum temperatuur van het water een paar graden naar beneden bij te stellen kun je gemakkelijk energie besparen. Sommige ketels hebben ook een ECO-stand waarmee de temperatuur efficiënter wordt afgesteld.

37. Zet de kraan uit

Bij simpele dagelijkse handelingen waarbij je water uit de kraan gebruikt, gaat veel water onnodig verloren omdat je de kraan aan laat staan. Let er op dat je tijdens het scheren, handen wassen en tanden poetsen de kraan uitzet als je deze niet gebruikt.

38. Regenton

Een ouderwetse manier van waterbesparing is het gebruik van een waterton. Door regen op te vangen, kun je dit water gebruiken in plaats van water wat je normaal gesproken uit de kraan zou halen.

39. Waterbesparend doorspoelen WC

Alle WC’s hebben tegenwoordig twee knoppen op het toilet; een grote en een kleine. De grote knop gebruik je voor de grote boodschap en levert meer water. De kleine knop levert minder water en is meer geschikt voor plasjes.

Je kunt er ook voor kiezen het toilet iets minder vaak door te spoelen. Amerikanen zeggen niet voor niets; ‘If it’s yellow, let it mellow. If it’s brown, flush it down’. Ofwel; een plasje kun je gerust laten liggen, een grote boodschap spoel je liever door.


Isolatie

Door je huis op de juiste plaatsen te isoleren, kun je zorgen dat de warmte in je huis ook binnen blijft en de temperatuur binnenshuis minder snel afneemt wanneer je de kachel niet aan hebt. Je hoeft dus minder vaak en minder lang te stoken, iets dat je direct terugziet in de afrekening. Hieronder behandelen we de soorten isolatie waar je de grootste winst mee kunt behalen.

40. Spouwmuurisolatie

Spouwmuur

41. Vloerisolatie

vloer

42. Dak isoleren

 

43. Dubbele beglazing (HR++)

Wanneer je enkel glas hebt in je woning, is dit een van de makkelijkste manieren om je huis beter te isoleren. Dikker glas zorgt direct voor betere isolatie.

44. Controleren op naden, kieren en scheuren

(bijv. brievenbus en sluitingen deur/raam) -> deurstopper


Gasverbruik

 • 45. Gebruik een slimme thermostaat
 • 46. Pak een dekentje of dikke trui i.p.v. de kachel op te stoken
 • 47. Slapen in een koude kamer is beter

48. Zet geen meubels vlakbij je radiator

Een tip die veel mensen niet weten. Veel meubels, zeker als ze van stof zijn, nemen veel warmte op. Zorg er dus voor dat je je bank dus niet tegen je radiator aanzet. De warmte die de radiator uitstraalt wordt namelijk eerst opgenomen door de bank en daarna pas verspreidt door de rest van je woning.


Huishouden

49. Isolatie door je gordijnen

Doe je gordijnen open voor meer warmte of juist dicht wanneer je meer verkoeling wilt. Door op de juiste momenten je gordijnen open en dicht te doen, maak je gebruik van de grootste warmtebron; de zon. Als je je huis beter wilt isoleren, helpt het om meer gordijnen of stevigere gordijnen op te hangen.

Nog enkele tips voor energiebesparing in het huishouden:

 • 50. Minder thuis zijn zorgt voor minder energieverbruik
 • 51. Kook je groenten, pasta en rijst in iets minder water; sneller klaar en minder water en gasverbruik
 • 52. Houdt de deur dicht van je oven wanneer je deze aan hebt

Energie opwekken

Door zelf energie op te wekken kun je er wellicht zorgen dat je zelfvoorzienend bent. Er zijn een aantal manieren om energie op te wekken.

 • 53. zonnepanelen
 • 54. zonneboiler
 • 55. windmolen (windturbine)
 • 56. warmtepomp

Energie aanbieder

57. Stap over van energie aanbieder

Door over te stappen van energie aanbieder kun je behoorlijk wat besparen. Je energie aanbieder gaat er natuurlijk niet voor zorgen dat je minder stroom verbruikt, maar wellicht wel dat je minder gaat betalen voor de energie die je verbruikt. Er zit namelijk nogal wat verschil in de kosten per kWh die je betaald per aanbieder.

Vergelijk dus aanbieders in jouw regio om te kijken waar je het goedkoopste uit bent. Ieder jaar veranderen de prijzen van aanbieders, dus ben je het goedkoopst uit door ieder te jaar over te stappen. Veel aanbieders hebben ook verschillende bonussen wanneer je nieuwe klant bij ze worden. Zo krijg je de eerste maanden korting of een welkomstkado. Let wel op de kleine lettertjes; zo voorkom je dat je ineens aan een jarenlang energiecontract vastzit.


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Algemeen
foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
© Bespaarinfo.nl 2019 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Hanzeplein 11, 8017 JD Zwolle | Privacy statement