Tips en artikelen over geld besparen

10 tips voor goedkoop printen & goedkope cartridges

10 tips voor goedkoop printen & goedkope cartridges

Laatst bijgewerkt: augustus 16, 2019

Meerdere keren per maand even snel wat documenten uitprinten, kan op den duur flink in de papieren lopen. Zodra de cartridges van je printer leeg zijn en je op zoek moet naar nieuwe, weet je pas weer hoe duur het printen ook alweer was. Soms is het aanschaffen van die nieuwe cartridges zelfs net zo duur als het aanschaffen van een compleet nieuwe printer.

Reden genoeg dus om manieren te zoeken waarmee je kunt besparen op de kosten voor het maken van prints. Wil je weten hoe je goedkoop kunt printen en ben je op zoek naar tips voor goedkope cartridges? In dit artikel voorzien we je van 10 handige tips om te besparen op de kosten voor printen.


1. Kies voor een handige printer voor jouw situatie

Als je al een printer hebt, is deze tip wellicht een beetje overbodig, maar voor wie nog geen printer heeft of op zoek is naar een nieuwe: kies voor een handige printer voor jouw situatie. Print je veel en voornamelijk zonder kleur? Dan kan een laserprinter voordeliger zijn dan een inkjetprinter. Moeten er meerder kleuren cartridges in de printer? Check dan even of de printer nog werkt als een van die cartridges leeg is, zodat je niet verplicht wordt om ze te vervangen. Daarnaast is het slim om ook gelijk eens te bekijken wat die nieuwe cartridges je eigenlijk zullen gaan kosten. Vaak is het namelijk zo dat een goedkope printer dure cartridges nodig heeft. Door te checken hoeveel geld je per print kwijt zult zijn, kun je de verschillende printers beter met elkaar vergelijken.

Tip: Online kun je meer handige tips voor de aanschaf van een nieuwe printer vinden. Twijfel je welke printer het beste bij jouw gebruik past? Laat je dan vooral adviseren door iemand die weet waar hij/zij het over heeft.


2. Kies je cartridges slim

Cartridges kunnen behoorlijk duur zijn. Zo duur zelfs dat de aanschaf van een compleet nieuwe printer je soms nog minder kost. Daarom is het verstandig om je cartridges slim te kiezen. Het beste advies wat we hiervoor kunnen geven is: gebruik het internet. Door online op zoek te gaan naar de meest voordelige cartridges voor jouw apparaat kun je een hoop geld besparen. Zo is het vaak zo dat je door cartridges van een huismerk te kopen een stuk voordeliger uit bent. Niet alleen kosten deze cartridges vaak minder, maar ze hebben vaak ook meer inhoud.

De meeste huismerk cartridges zijn niet slechter dan die van dure merken

Er bestaan een hoop fabels rondom het gebruik van cartridges van huismerken. Deze fabels zorgen ervoor dat veel mensen tóch voor dure cartridges kiezen. Zonde, want de meeste cartridges van huismerken zijn minstens zo goed als die van duurdere merken. Zo is de kwaliteit van de inkt vaak exact hetzelfde en hebben ze meer inhoud, terwijl ze een stuk voordeliger zijn.

Tips om goedkope cartridges te kopen

Ga je online andere cartridges kopen dan die van het originele merk? Check dan even of de webshop het originele merk wel verkoopt. Dit omdat webshops die ook dealen in cartridges van bekende merken vaak betrouwbaarder zijn. Lees daarnaast ook altijd even wat reviews om er zeker van te zijn dat je met een betrouwbare webshop te maken hebt. Daar kun je vaak ook meer lezen over de kwaliteit van de cartridges, waardoor je al snel weet of het een slimme keuze is om daar iets te bestellen.

Tip: Bekende websites waar je goedkope cartridges kunt kopen, zijn onder andere sneltoner.nl, inktweb.nl en 123inkt.nl.

Zet updates uit bij het gebruik van huismerk cartridges

Bij nieuwe printers is het zo dat er regelmatig automatische updates gedaan worden. Hiermee loop je het risico dat huismerk cartridges niet herkent zullen worden. Wanneer je een nieuwe printer hebt, is het slim om dit soort automatische updates uit te zetten. Zo voorkom je dat de huismerk cartridges plots niet meer werken, waardoor je niet meer kunt printen. Wanneer je printer de cartridges gelijk al niet herkent, kan het nodig zijn om de printer terug te zetten naar de fabrieksinstellingen. Meer informatie hierover en de stappen die hiervoor nodig zijn, kun je in de handleiding of online vinden.


3. Vul je cartridges na

Soms is het mogelijk om cartridges opnieuw bij te laten vullen. Dit kan een stuk voordeliger zijn dan nieuwe cartridges kopen. Weet je niet zeker of jouw cartridges opnieuw gevuld kunnen worden? Dan is het slim om hier eerst eens advies over in te winnen bij een speciaalzaak. Zij kunnen je alles vertellen over de mogelijkheden en je voorzien van goed advies.


4. Blijf de cartridges gebruiken tot ze écht leeg zijn

De meeste printers laten je lang voordat het werkelijk zo is al weten dat de cartridges bijna leeg zijn. Krijg je zo’n melding, dan is het dus niet nodig om halsoverkop naar de winkel te snellen om je apparaat van nieuwe cartridges te voorzien. Print in plaats daarvan gewoon door tot de kwaliteit van je prints daadwerkelijk slecht wordt. Sommige mensen zweren erbij dat het schudden van de cartridges helpt als wordt aangegeven dat ze bijna leeg zijn. Het is natuurlijk niet zo dat er daardoor ineens meer inkt in de cartridge terechtkomt, maar wellicht dat het zo is dat de melding langer wegblijft of dat je hierdoor toch iets meer prints uit de cartridge kunt halen.


5. Print alleen als het nodig is

De meest voor de hand liggende tip uit dit rijtje is: print alleen als het écht nodig is. Vaak kun je iets als een bestel- of reserveringsbewijs ook digitaal laten zien, waardoor het uitprinten helemaal niet nodig is. Ook voor formulieren geldt dat je ze vaak gewoon digitaal in kunt vullen en verzenden. Zonde dus om dit soort dingen uit te printen.


6. Print zo min mogelijk in kleur

De cartridges voor gekleurde inkt zijn in de meeste gevallen duurder dan de cartridges voor zwarte inkt, daarom is het slim om zo zuinig mogelijk met kleuren om te gaan. Wil je iets printen en hoeft dat niet per se in kleur? Druk het dan in grijswaarden af om te voorkomen dat er kleur gebruikt wordt. Dit kun je doen via de instellingen van je printer of bij de printereigenschappen als je wilt gaan afdrukken.


7. Maak gebruik van een voordelig lettertype

Het lettertype dat je gebruikt in een document heeft invloed op de hoeveelheid inkt die nodig is om de tekst af te drukken. Logischerwijs is het zo dat dikkere lettertypes meer inkt nodig hebben. Daarom is het slim om een lettertype te kiezen dat niet zoveel inkt nodig heeft. Ga bijvoorbeeld voor Garamond om gebruik te maken van het meest zuinige lettertype. Of ga voor Century Gothic, Calibri of Times New Roman. Ook kun je ervoor kiezen om een speciale EcoFont te gebruiken. Dit zijn fonts waar minuscule gaatjes in de lijnen zitten, die met het blote oog niet te zien zijn. Online kun je diverse EcoFonts vinden en/of downloaden, enkele hiervan zijn gratis.


8. Gebruik goedkoop papier

Ook op het papier dat je gebruikt om te printen, kun je geld besparen. Natuurlijk is het ook in dit geval slim om (online) research te doen naar waar je goedkoop printpapier kunt scoren. Neem bij je zoektocht naar goedkoop printpapier zeker ook winkels als Action mee. Over het algemeen is het ook zo dat het kopen in grotere hoeveelheden goedkoper is dan het kopen van een verpakking met minder inhoudt. In dat geval loont het dus om in een keer een grotere hoeveelheid printpapier in te slaan.


9. Print dubbelzijdig

Een goede manier om op je papier te besparen, is door dubbelzijdig te printen. Bij sommige printers is het mogelijk om dit in te stellen, zodat het automatisch gebeurt. Bij andere printers zul je dit handmatig moeten doen. Door dubbelzijdig te printen heb je de helft minder papier nodig, dus dit is zeker een goede tip voor wie veel print. Ook is het mogelijk om meerdere pagina’s op één zijde van een vel papier af te drukken. Op die manier kun je nog meer papier besparen.


10. Verander de instellingen van je printer

De instellingen waarmee je print, hebben ook invloed op de hoeveelheid inkt die nodig is om een document af te drukken. Standaard staan de instellingen vaak op ‘normaal afdrukken,’ terwijl dit eigenlijk niet echt nodig is. Vaak is een mindere kwaliteit goed genoeg of zelfs nauwelijks op te merken. Daarom is het aan te raden om de instellingen aan te passen zodat ze op ‘lage afdrukkwaliteit’ of ‘concept’ staan. Sommige printers hebben zelfs een ‘Eco’ afdrukstand.  Zo kun je een hoop inkt besparen.


Goedkoop printen

Er zijn een hoop manieren waarop je kunt besparen op de kosten voor het maken van prints. In dit artikel hebben we je voorzien van 10 handige tips om goedkoper te printen. Als je een nieuwe printer gaat kopen, is het verstandig om er een uit te zoeken die bij jouw gebruik past. Kijk hierbij vooral ook even naar de prijzen voor nieuwe cartridges en de kosten per print om te bepalen welke printer geschikt is.

Ook door je cartridges slim te kiezen, kun je een hoop geld besparen. Cartridges van huismerken zijn soms wel tot 75% goedkoper. Verder is het slim om zo min mogelijk te printen. Moet je echt iets uitprinten? Doe dit dan het liefst op een stand waarmee je minder inkt verbruikt. Ook dubbelzijdig printen en goedkoop papier gebruiken, kunnen je helpen (flink wat) geld te besparen op printen.


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Huishouden
foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website

Bespaartip 2021

blank
© Bespaarinfo.nl 2021 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Hanzeplein 11, 8017 JD Zwolle | Privacy statement
vergelijk zorgverzekeringen