Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Tips en artikelen over geld besparen

11 plekken waar je seniorenkorting krijgt

11 plekken waar je seniorenkorting krijgt

Laatst bijgewerkt: december 21, 2022

In de jaren ’70 werden overal in Nederland seniorenkortingen ingevoerd. Dat zou ervoor moeten zorgen dat ook deze groep mensen bij de samenleving betrokken zou worden. Dat het gewerkt heeft mag duidelijk zijn. De 65-plusser van tegenwoordig is actiever dan ooit en trekt er bij iedere gelegenheid op uit om iets nieuws te ontdekken. Gelukkig bestaan er tegenwoordig nog steeds veel plekken waar je korting kunt krijgen. Zo blijven de uitstapjes ook in prijs nog steeds interessant. In dit artikel vertellen we waar je allemaal korting krijgt.


Steeds minder seniorenkorting

De seniorenkorting was tientallen jaren de normaalste zaak van de wereld. Toch komt daar sinds enkele jaren verandering in. Veel bedrijven en initiatieven schroeven het verschil in prijzen terug, waardoor senioren gewoon net zoveel moeten betalen als ieder ander. De Museumjaarkaart is een goed voorbeeld. Omdat de doelgroep van deze kaart toch al de 65-plusser was, werd de korting voor deze groep geschrapt. Ook andere plekken verminderen de korting, waardoor je soms als senior maar één euro korting krijgt. Het is dus aan te raden om de lijst hieronder te raadplegen om ervoor te zorgen dat je zoveel mogelijk profiteert van seniorenkorting, zolang het blijft bestaan.


1. Bus, tram en metro

Veel senioren reizen niet meer met de auto. Maar het openbaar vervoer in Nederland is bijzonder duur. Om die reden kun je bij veel vervoerders korting krijgen. Je kunt rekening houden met de volgende tips om zo goedkoop mogelijk te reizen:

1.1 Neem een persoonlijke ov-chipkaart

De aanschaf is iets duurder dan bij een anonieme OV-chipkaart, maar dat verschil heb je er al snel uit. Wanneer je 65 wordt, ontvang je namelijk direct 34% korting op alle reizen met het openbaar vervoer. Dat gaat in dit geval om metro, tram en bus. Het is daarbij ook mogelijk om een ‘Altijd korting’ abonnement aan te schaffen. Dat is vooral handig wanneer je regelmatig lange afstanden reist. Je krijgt dan namelijk 20% korting op alle reizen. Die 20% komt bovenop de seniorenkorting. Hierdoor kost een ritje met de tram, bus of metro ca. 50% minder.

Tip: In Nederland zijn diverse regionale busbedrijven actief. In sommige regio’s bieden die busbedrijven speciale tarieven voor senioren. Het is aan te raden om bij de gemeente na te vragen waar je recht op hebt als senior.


1.2 Controleer het minimuminkomen

Heb je een laag inkomen als 65-plusser? Dan reis je in steden als Rotterdam, Barendrecht en Capelle aan den IJssel na 9:00 gratis met de RET op doordeweekse dagen. In de weekenden mag je de hele dag gebruik maken van het openbaar vervoer.

In Ridderkerk, Schiedam, Amsterdam en Den Haag is het voor senioren ook mogelijk om gratis met het openbaar vervoer te reizen. Wel gelden er per gemeente verschillende voorwaarden. In Den Haag is bijvoorbeeld ook een Ooievaarspas nodig. Controleer dus altijd bij de gemeente wat de voorwaarden zijn, omdat dit maandelijks veel geld kan schelen.


1.3 Met de trein

De NS biedt geen specifieke korting aan voor 65-plussers. De enige mogelijkheid voor 60-plussers, is wanneer zij al een Dal-voordeelkaart hebben. Deze kaart kost 50 euro per jaar en hiermee mag je in de daluren reizen met 40% korting. Als 60-plusser kun je er dan nog iets extra’s bijkopen. Voor € 24,50 mag je namelijk zeven reisdagen kopen, waar je na 9:00 gebruik van kan maken. Daarvan is één dag volledig naar keuze, en de andere 6 dagen moeten om de twee maanden besteed worden.

Interrail
De Interrail Pas is een treinkaartje waarmee je voor een bepaalde tijd door Europa kunt reizen. Je mag bijvoorbeeld binnen 14 dagen, 5 reisdagen met de trein maken. Voor senioren kost een Interrail Pas 10% minder, waardoor ook reizen naar het buitenland goedkoper wordt.


2. Entertainment & Cultuur

Vervolgens zijn er een hoop mogelijkheden om korting te krijgen op vermaak en culturele bezienswaardigheden. Hieronder zetten we ze op een rijtje.


2.1 Bioscopen

Hoewel lang niet alle bioscopen meedoen aan het initiatief om senioren korting te geven, doet een aantal dat wel. En dat is mooi, want met honderden bioscopen in Nederland, is er altijd eentje in de buurt die wel korting biedt. Bij Pathé kun je als senior bijvoorbeeld altijd korting krijgen. Een kaartje met korting kost dan 9 euro in plaats van 11 euro. Ook was er voorheen 50Plus bios. Helaas stopt Pathé daarmee en blijven voor senioren dan vooral Pathé Opera en Pathé Ballet interessant. Heb je een Ooievaarspas, Rotterdampas of Haarlempas? In dat geval kun je wel nog met korting terecht bij de bioscoop. Sommige lokale bioscopen bieden ook kortingen aan senioren.


2.2 Hotels

Als 65-plusser met korting overnachten in een hotel of vakantiepark? Het lijkt onmogelijk, maar toch kan het. Je moet wel een beetje zoeken, omdat er maar enkele hotelketens en vakantieparken zijn die de kortingen aanbieden. Hieronder enkele voorbeelden:

 1. Mariott Hotel – Korting van 15% vanaf 62 jaar.
 2. Golden Tulip Hotel – Korting van minimaal 10% vanaf 62 jaar.
 3. Center Parcs – Korting van 20% vanaf 55 jaar.
 4. RCN Vakantieparken – Gratis voordeelpas vanaf 50 jaar, die 5-20% korting biedt.
 5. Vakantiepark Beekse Bergen – Korting van 20% voor 55-plusser.
 6. Zeeland vakantiewoningen – Korting van 25% voor 55-plusser, in bepaalde periodes.
 7. Sunparks – Korting van 20% voor 55-plusser, onder bepaalde voorwaarden.

2.3 Musea

Zoals in de inleiding vermeld, heeft de Museumjaarkaart ervoor gekozen om de seniorenkorting te schrappen. Voor veel ouderen is dat een teleurstelling, maar ergens is het wel te begrijpen. Veruit de grootste groep museumbezoekers zijn senioren. De museumjaarkaart gaf vervolgens aan vrijwel alle klanten korting.

Gelukkig hoef je er als museumliefhebber niet om wakker te liggen. De kaart is nog steeds goedkoop in de aanschaf. Wil je maar een enkele keer naar het museum, dan heb je nog steeds geluk. Vrijwel alle musea in Nederland bieden nog een seniorenkorting aan. Bij de kassa betaal je dan vaan 10-25% minder voor een entreekaartje. Vooral voor museumliefhebbers die niet zo vaak gaan, kan dit een voordeligere optie zijn dan de Museumjaarkaart.


2.4 Dierentuinen

Ook dierentuinen zijn niet zo gul met het geven van korting. Waarschijnlijk omdat een bezoekje aan de dierentuin een typisch uitje is voor opa’s en oma’s die met de kleinkinderen op stap gaan. Hoewel er 5 jaar geleden nog een handjevol dierenparken was die korting gaven, is er anno 2019 nog maar eentje over.

Dat is Wildlands Emmen. Bezoekers van 65+ betalen hier €21,50, waarmee je dus 1 euro korting krijgt. Let wel op dat je de tickets online koopt! Aan de kassa betaal je namelijk 3 tot 5 euro meer!


2.5 Pretparken

Ook pretparken zijn een geweldige manier om een uitstapje te maken met het gezin of de kleinkinderen. Net als veel andere activiteiten in deze lijst, wordt ook het aantal pretparken met 65+ korting steeds minder. Gelukkig zijn er vandaag de dag nog een aantal opties over:

 1. Drievliet – Korting voor 55+ op toegangsprijs en seizoenspas. Gratis na woensdag 12:00.
 2. Toverland – Korting van ca. € 3,50 for 55-plussers. Gratis op je verjaardag.
 3. Duinoord – Korting van 3-5 euro voor 65-plussers. Korting is afhankelijk van de dag.
 4. Linnaeushof – Korting van 2 euro voor 65-plussers.
 5. De Efteling – Korting van 25 euro op een jaarabonnement (€ 165,- i.p.v. € 190,-)


3. Kortingskaarten en lidmaatschappen voor senioren

Naast diverse activiteiten, zijn er ook enkele ouderenbonden belangenorganisaties waarmee je minder betaalt voor bepaalde activiteiten en uitjes. Hieronder drie mogelijkheden:

3.1 ANBO
De ANBO is een belangenorganisatie voor ouderen. Ze houden zich bezig met het beschermen van deze steeds groter wordende groep. Dat doen ze door te ondersteunen op het gebied van werk, wonen en gezondheid. Maar wanneer je lid wordt van de ANBO, profiteer je ook direct van een groot aantal kortingen. Zo kun je op reis naar bijvoorbeeld Wintersberg, met een geheel verzorgd arrangement. Of misschien wil je wel een cruise maken over de rivier de Donau? Andere mogelijkheden tot korting zijn cursussen, hotelovernachtingen, service aan huis, wellness, of een rijopleiding. Een lidmaatschap van deze organisatie biedt dus de mogelijkheid om gebruik te maken van meerdere kortingen.

3.2 KBO-PCOB
Ook de KBO-PCOB is een grote belangenorganisatie voor senioren. Word je lid van het magazine, dan steun je automatisch alle ouderen in Nederland, maar wordt je er zelf ook nog wat beter van. Omdat de KBO-PCOB onderhandelt met grote verzekeraars en energiemaatschappijen, ontvang je namelijk vaak lagere tarieven dan overige energieleveranciers kunnen bieden. Ook staat het magazine en de website vol met kortingen en aanbiedingen. Zo koop je er seniorentelefoons met Facebook en Whatsapp, platenspelers, stofzuigers en nog veel meer. Allemaal met kortingen tot soms meer dan 50%.

3.3 Praxis
De Praxis is één van de weinig winkels die een leeftijdsgebonden kortingskaart aanbiedt. Ben je 50+, dan ontvang je iedere dinsdag 20% korting bij een besteding van meer dan € 50,-. Ook krijg je een langere retourtijd, huur je twee uur lang gratis een aanhanger en zijn er speciale PraxisPlus aanbiedingen. De MijnPraxis Plus kun je zelf aanvragen via de website.


Zoals je ziet zijn er nog volop mogelijkheden om te profiteren van seniorenkortingen. Maar omdat de groep ouderen steeds groter wordt, lijken de kortingen langzaamaan te verdwijnen. Wil jij nog volop gebruik kunnen maken van deze kortingen, dan is het dus slim om niet te lang te wachten!


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Algemeen
foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn

Beste Bespaartip

blank
© Bespaarinfo.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies
enquetes invullen