De Nederlandse horeca is bekend in heel Europa. Maar helaas niet om een goede reden. Nederland staat namelijk al jarenlang in de top 3 duurste landen om uit eten te gaan. Een flinke tegenvaller als je juist hard bezig bent met besparen, maar je jezelf wel een keertje wilt trakteren op iets lekkers. Gelukkig zijn er een aantal manieren om ook in Nederland voordeliger een hapje te gaan eten. Wij geven je in dit artikel daarom 16 tips om goedkoop uit eten te gaan.
- Handige apps & websites
- 1. Het laatste tafeltje
- 2. Social Deal
- 3. Groupon
- 4 . The Fork
- 5. Overige websites met hoge kortingen
- 6. Eet vegetarisch
- 7. Eet maar één gerecht
- 8. Bestel twee voorgerechten in plaats van een hoofdgerecht
- 9. Bestel een mandje met brood
- 10. Drink kraanwater
- 11. Bestel geen koffie achteraf
- 12. Ga naar een BYO restaurant
- 13. Kies een goedkopere dag
- 14. Gebruik verjaardagskorting
- 15. Volg restaurants op social media
- 16. Schaf de dinerjaarkaart aan
Handige apps & websites
Het internet heeft gezorgd voor een snellere en flexibelere wereld. Dat geldt ook voor de Nederlandse horeca. Kijk je op internet naar websites die helpen om jou goedkoop uit eten te laten gaan, dan kom je er een heleboel tegen. Kijk maar mee.
1. Het laatste tafeltje
Het Laatste Tafeltje is een erg interessant concept. Voor gebruik moet je eerst de gelijknamige app downloaden. Op de app zie je vervolgens welke last minute deals er bij jou in de omgeving zijn. Een restauranteigenaar kan namelijk aangeven om welke tijd er nog een (laatste) tafeltje vrij is. Gebruikers van de app kunnen vervolgens een reservering maken voor die tafel, tegen kortingen die oplopen tot meer dan 50%. Zo eet je soms al onbeperkt sushi voor 12 euro per persoon of een driegangenmenu voor een tientje. Het concept is succesvol voor zowel horeca ondernemers als voor liefhebbers van eten, omdat vraag en aanbod elkaar hier ontmoeten. Ook kom je zo op nieuwe plekken waar je anders nooit was gekomen.
2. Social Deal
Ook Social Deal is een populaire app om de beste deals op te vinden. Ga je een keer naar een andere stad, dan hoef je niet in de middags al te letten op alle prijzen die je op de krijtborden voor restaurants ziet staan. De goedkoopste deals vind je namelijk al op Social Deal. Je kijkt wat je lekker vindt, je selecteert een restaurant en binnen een half uur zit je er lekker te eten. Zo eenvoudig is het.
3. Groupon
Groupon heeft eigenlijk geen introductie meer nodig. Het is één van de eerste voordeelwebsites van Nederland en blijft nog steeds de grootste aanbieder. Ook de kortingen die Groupon biedt zijn enorm. Soms eet je al een heerlijk gerecht voor minder dan 50% van de daadwerkelijke prijs. Zo blijft uit eten gaan nog steeds leuk.
4 . The Fork
Wellicht ken je de website IENS wel. Nadat de site bekend werd onder het grote publiek explodeerde het aantal reserveringen dat via de website gemaakt werd. Maar nu heeft IENS de naam verandert naar The Fork, naar het gelijknamige internationale onderdeel van IENS. Op thefork.nl vind je ook tientallen aanbiedingen bij jou in de buurt.
5. Overige websites met hoge kortingen
Hoewel je bij bovenstaande websites al een groot aantal keuzes kunt maken, zijn er zelfs nog meer kortingswebsites. Ook daar kun je terecht wanneer je lekker wilt eten, maar niet wilt schrikken wanneer je de rekening krijgt.
Op deze websites vind je nog meer restaurantdeals:
- Vakantieveilingen
- Hotelkamerveiling
- Restaurantdeals
- Etenvooreentientje
Bestel slim je gerechten
Wil je niet van tevoren al bepalen waar je gaat eten of vind je het ongemakkelijk om met een kortingsbon het restaurant in te lopen? Dan kun je ook goedkoper eten op andere manieren. Je zult dan het bestellen van je gerechten en drankjes iets slimmer moeten aanpakken. Hieronder enkele tips.
6. Eet vegetarisch
Misschien ben je vegetariër, misschien niet. Maar één ding is altijd zeker. Een vegetarisch gerecht is negen van de tien keer duurder dan een gerecht met vlees of vis. En hoewel je misschien denkt dat vegetarische gerechten saai zijn, dan heb je het mis. Restaurants met een goede kok weten vegetarische gerechten op tafel te toveren waar je smaakpapillen direct van beginnen te juichen. Probeer dus eens een vegetarisch restaurant wanneer je ziet dat de prijsverschillen met vleesgerechten vrij groot zijn.
7. Eet maar één gerecht
Een soepje vooraf of een paar huisgemaakte mini tortillawraps proeven? Het is een vraag die je zomaar kan overvallen, waardoor je geneigd bent om ja te zeggen. Al helemaal als je de afgelopen uren al bijna omkwam van de trek en nu al die lekkere gerechten voorbij ziet komen. Probeer je in te houden en bestel alleen maar een hoofdgerecht. De kosten voor een voorgerecht zijn vaak behoorlijk hoog en het zorgt er misschien zelfs voor dat je het hoofdgerecht niet op krijgt. Dat zou natuurlijk zonde zijn. Houd het dus gewoon lekker bij één gerecht. Uit eten gaan is ook helemaal niet bedoeld om jezelf vol te proppen. En vind je het ongezellig om maar 10 minuten aan het eten te zijn? Pas dan tip 9 toe.
8. Bestel twee voorgerechten in plaats van een hoofdgerecht
Sommige restaurants hebben zo’n uitgebreide kaart dat je niet weet wat je moet kiezen. Zelfs de kaart met voorgerechten bestaat al uit tien gerechten die je allemaal zou willen proeven. En gelukkig kan dat ook. Het is namelijk helemaal niet zo raar om twee voorgerechten te bestellen in plaats van één hoofdgerecht. En het leuke daarvan is dat het over het algemeen ook nog iets voordeliger kan zijn. Op die manier kun je dus twee gerechten van de kaart proeven in plaats van één. Een ander voordeel? De voorgerechten zijn vaak wat lichter, waardoor ook het aantal calorieën heel erg meevalt.
9. Bestel een mandje met brood
Hoewel een mandje brood met kruidenboter natuurlijk redelijk prijzig is voor wat je ervoor krijgt, is het wel een ideale manier om kosten te besparen. In plaats van een groot en zwaar gerecht te kiezen, kun je jezelf met een mandje brood alvast een beetje vullen. Op die manier kun je een kleiner en voordeliger hoofdgerecht kiezen. Op die manier rek je het diner een beetje uit, omdat de keuken wacht totdat je het brood op hebt. Aan de andere kant besteed je minder geld.
10. Drink kraanwater
Het is in Nederland nog een beetje taboe om te vragen, maar je kunt altijd vragen om kraanwater. Vergeet niet dat het voor Nederlandse horecaondernemers niet verplicht is om kraanwater aan te bieden. Het kan dus zijn dat je te horen krijgt dat kraanwater niet wordt geserveerd. Andere restaurants vragen ook nog steeds om een (kleine) vergoeding wanneer je kraanwater geserveerd krijgt. Dit is dan koud en voorzien van een schijfje citroen bijvoorbeeld.
Serveert het restaurant wel kraanwater, dan is dat natuurlijk mooi. Je kunt er alleen nooit van uitgaan dat het restaurant dat ook daadwerkelijk doet. Het is nog steeds hun eigen onderneming met regels die zij zelf bepalen.
11. Bestel geen koffie achteraf
Ook altijd last van een zogenaamde ‘after diner dip’? Dat je na het eten vol zit en de komende uren het liefst horizontaal op een zacht bed of bankje zou willen doorbrengen? Je bent niet de enige. Maar daarom is het juist zo belangrijk om strikt te zijn en geen koffie te bestellen. Dat kun je altijd thuis nog drinken als het echt nodig is. Kijk dus eerst eens in de menukaart wat een kopje koffie kost. Grote kans dat je daar zo erg van schrikt dat je spontaan weer een energie boost krijgt.
Andere handige tips
Met de voorgaande 11 tips kom je al een heel eind wanneer je goedkoper uit eten wilt gaan. Maar we zijn er nog steeds niet. Want er zijn nog een aantal algemene handigheidjes en trucs om goedkoper uit eten te gaan.
12. Ga naar een BYO restaurant
Het concept BYO (Bring Your Own) is overgewaaid uit plekken waar drankjes in restaurants zoveel geld kosten, dat mensen niet graag meer uit eten gingen. Neem Australië bijvoorbeeld. Daar is de belasting op drankjes in restaurants zo hoog, dat de horeca als antwoord een BYO concept ontwikkelde. Dat betekent dat je je eigen drankjes mee mag nemen naar een restaurant, om de kosten te drukken.
In Nederland is het BYO concept nog redelijk nieuw en niet zo bekend. Toch kun je op sommige plekken je eigen drankjes meenemen. Wat je ook vaak ziet is dat deze restaurants ‘kurkengeld’ vragen. Dat betekent dat het restaurant alsnog kosten rekent voor het inschenken van de wijn en het gebruik van glazen. Afhankelijk van de luxe van het restaurant én de wijn die je meeneemt liggen die kosten tussen de 3 en 40 euro. Soms worden er uiteindelijk geen kosten gerekend. Dat heeft dan voornamelijk met de hoogte van de rekening te maken. Besteed je meer dan 100 euro, dan wordt er uiteraard geen 5 euro extra gevraagd voor het openen van de fles.
13. Kies een goedkopere dag
Donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag zijn de meest populaire dagen om uit eten te gaan. Maar wist je dat sommige restaurants daar hun prijzen op aanpassen? Dat gaat dan vaak om restaurants die iedere dag in het weekend vol zitten, waardoor ze die aanpassing kunnen maken. Op die manier halen ze een extra beetje omzet binnen en motiveren ze mensen om ook op andere dagen te komen. Kijk bijvoorbeeld naar restaurants zoals La Cubanita, Pata Negra en ABC Restaurants. Al deze restaurants hebben hun eigen variatie op deze maatregel. Sommige restaurants hebben zelfs andere prijzen op verschillende tijden op dezelfde dag. Je betaalt dan tussen 16:00 en 17:00 minder dan van 17:00 tot 19:00. Ook op die manier kun je gebruikmaken van goedkopere prijzen.
14. Gebruik verjaardagskorting
Een flink aantal restaurants in Nederland biedt extra korting voor jarigen. Vaak eet de jarige zelfs helemaal gratis. De voorwaarden voor dit soort acties zijn steeds verschillend. Soms mag je alleen op je verjaardag komen, terwijl sommige restaurants ook toelaten om een maand na je verjaardag te komen. Ook is het soms nodig om met tenminste vier betalende personen te komen, terwijl je in andere restaurants (ABC Restaurants bijvoorbeeld) alleen maar met één extra persoon hoeft te komen. Je hebt dan direct een totale korting van 50% op het hele diner te pakken. Geen verkeerd verjaardagscadeau. Op de website gratisvoorjarigen.nl vind je een lijst met restaurants die deze dienst aanbieden.
15. Volg restaurants op social media
Restaurants doen er vaak alles aan om volgers te krijgen op Facebook en Instagram. Om dat voor elkaar te krijgen, plaatsen ze dan bijvoorbeeld kortingen die alleen die dag geldig zijn voor volgers van de pagina. Kortingen kunnen gemakkelijk oplopen tot 40% of meer. Het liken van de pagina’s van je favoriete restaurants heeft dus twee voordelen. Je krijgt tijdens het scrollen de lekkerste gerechten te zien én je kan altijd met korting uit eten.
16. Schaf de dinerjaarkaart aan
Wil je een heel jaar lang met korting eten in de beste restaurants? De Dinerjaarkaart kost je 45 euro per jaar, waarna je het hele jaar 25% korting krijgt in meer dan 1000 restaurants in de Benelux. De korting geldt voor een groep van maximaal vier personen. Ga je vaker uit eten met vier personen, dan is één persoon dus altijd gratis. Dat betekent dat je maar een paar keer in een heel jaar uit eten hoeft te gaan om voordeel uit de kaart te halen. Natuurlijk wordt uit eten gaan alleen goedkoper als je normaal gesproken al vaak uit eten gaat. Als je door de aanschaf van de kaart juist meer uit eten gaat dan normaal, dan bespaar je natuurlijk weer niet.
Heb jij ook trek gekregen na het lezen van dit artikel? Ben je al op zoek gegaan waar jij binnenkort voor een bijzonder lage prijs kunt gaan dineren? En wil je ook eens proberen om thuis goedkoper te koken, lees dan ons artikel met 41 tips hoe je kunt besparen op boodschappen.
Bekijk ook deze gerelateerde artikelen
- 41 tips om te besparen op je boodschappen
- 23 tips om te besparen op vaste lasten
- Besparen op groenten; wat zijn goedkope groenten?
- Besparen op vlees; Wat is goedkoop vlees en waar koop ik het?
- Budget koken; 16 tips om goedkoop eten te bereiden
- Consuminderen, duurzaam en goedkoop leven.
- 9 tips voor een goedkoop dagje uit
- Hoe kun je gratis producten testen of proberen? 12 tips
- 16 apps die je kunnen helpen geld te besparen
- 11 plekken waar je seniorenkorting krijgt