Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Tips en artikelen over geld besparen

Besparen op vlees; Wat is goedkoop vlees en waar koop ik het?

Besparen op vlees; Wat is goedkoop vlees en waar koop ik het?

Laatst bijgewerkt: december 21, 2022

Vegetariër worden is niet voor iedereen weggelegd. Jij wilt bijvoorbeeld gewoon nog een lekker stukje vlees kunnen eten. Daar is natuurlijk niets mis mee. Vlees is lekker, en volgens veel diëten ook nog eens gezond. Maar wie na het boodschappen doen op zijn bonnetje kijkt, ziet dat vlees wel een behoorlijke impact heeft gehad op het totaalbedrag. Gelukkig zijn er een aantal manieren waarop je kunt besparen op het eten van vlees. Wij vertellen in dit artikel daarom welk vlees goedkoop is, en waar je het kunt krijgen.


Welke vleessoorten zijn goedkoop?

Je wilt vlees eten, maar je wilt er geen fortuin aan kwijt zijn. Begrijpelijk. Biefstukjes en zalm vallen dan helaas al direct af. Maar gelukkig zijn er wel enkele vleessoorten die redelijk goedkoop zijn. Hieronder vertellen we je welke dat zijn.

Kip

Kip is niet de goedkoopste vleessoort, maar het is wel de meest toegankelijke en meest gebruikte vleessoort. De prijs van kip is heel erg afhankelijk van waar je het koopt. Verderop in het artikel geven we daar meer tips over. Bij kip is het belangrijk welke delen je koopt. De goedkoopste stukken kip zijn de delen waar bot aan zit. Kippendijen, vleugels en poten zijn dus relatief goedkoop in vergelijking tot kippenborst. Wil je een soep maken met stukjes kip, dan hoef je geen duur stuk kip te kopen. Je kunt het namelijk gewoon los laten koken van het bot. Zo heb je ook geen verspilling van voedsel.

Verwerkt vlees

Verwerkt vlees is wanneer verschillende vleessoorten van verschillende dieren in één product terechtkomen. Je kunt daarbij denken aan bijvoorbeeld knakworsten, vleessalades, frituursnacks en rookworsten. Vaak wordt het vlees ook nog vermengd met andere ingrediënten, waardoor de prijs per kilo laag is. Zo koop je al een kilo frikadellen voor 2 euro en een halve kilo vleessalade voor nog geen euro.

Vis

Vis is officieel geen vlees, maar het is wel een goede bron van eiwitten die in ieder dieet thuishoort. Helaas zijn de meeste vissoorten erg duur, waardoor vis als ingrediënt maar weinig in gerechten voorkomt. Dat is onterecht, want er zijn wel goedkope manieren om aan vis te komen. Witte vis uit de diepvries is bijvoorbeeld erg goedkoop. Voor nog geen twee euro koop je soms al een paar honderd gram. De smaak van de vis zelf is niet altijd even sterk, maar met wat kruiden tover je de vis al gauw om in een smaakvol gerecht.

Spek

Spek is gemaakt van de vette stukken van een varken. Het is niet het meest gewilde stukje vlees van het dier, waardoor het redelijk goedkoop is. Speklapjes zijn niet zo goedkoop, maar spekjes uit een pak zijn dat juist wel. Soms koop je voor minder dan een euro genoeg spekjes om je hele gerecht om te toveren in een gezouten vleesgerecht.


Waar koop je goedkoop vlees?

De bovenstaande vleessoorten zijn het goedkoopst om te kopen. Maar waar koop je goedkoop vlees? En daarmee bedoelen we niet de knakworsten of Euroshopper spekjes uit de supermarkt, maar echt vlees. Dus kip, varken, rund en andere vleessoorten die je graag in je gerechten wilt verwerken.


1. Online

Het is misschien niet de allergoedkoopste manier om vlees te kopen, maar het is wel een fijne én duurzame manier. Websites zoals voordeligvlees.nl en koopeenkoe.nl slachten de dieren namelijk pas wanneer al het vlees besteld is. Zo is er nooit iets over en wordt ieder deel van een dier gebruikt. Ook kun je het vlees volledig laten bereiden zoals jij dat wilt Houd je niet van botten, vind je een bepaalde marinade verschrikkelijk lekker, of wil je alles in stukjes gesneden hebben? Wanneer je online je vlees koopt, dan kan het allemaal.


2. Groothandel

Makro en Sligro zijn twee groothandels die vooral bezocht worden door horecabedrijven. Je kunt er namelijk alles halen wat met ondernemen en horeca te maken hebben. Maar wat niet iedereen weet, is dat iedere ondernemer er naartoe kan, zolang je een pasje hebt. En wanneer je naar de Makro of Sligro gaat om vlees te kopen, dan gaat er een wereld voor je open. Enorme verpakkingen van soms wel 10 kilo, worden verkocht voor prijzen waar supermarkten niet mee kunnen concurreren. Je moet er wel even op letten dat de prijzen exclusief BTW zijn en dat als je de spullen niet koopt voor je horecaonderneming, dat je dan nog 21% extra moet betalen aan de kassa.


3. Kiloslager/markt

Veel keurmerk slagers zijn duurder dan een supermarkt. Toch zijn er enkelen die de prijzen laag weten te houden. In sommige buurten heten ze kilo slagers, dan weer Marokkaanse slager of Turkse slager. Weer ergens anders is de slager op de markt het goedkoopst. Hoewel de prijzen van deze buurtslagers vaak erg laag zijn, kan het handig zijn om extra goed op te letten op de aanbiedingen. Soms krijg je namelijk ook nog korting over de al bijzonder lage prijzen.


4. Duitsland

Soms lijkt het wel alsof we voor alles naar Duitsland moeten. Bier, benzine, maar dus ook voor vlees. Wil je naar een kerstmarkt, een weekendje weg of woon je redelijk dicht bij de grens? Trek er dan eens op uit in Oostelijke richting. Je zult zien dat je soms tientallen procenten bespaart op je kassabonnetje. Je kunt dan direct een aantal blikjes bier meenemen, de auto volgooien met benzine en dan heb je de benzinekosten voor het rijden er alweer uit.


Tips om goedkoop vlees te kopen


Hierboven vertelden we je welke vleessoorten het goedkoopst zijn, maar misschien zit je er niet op te wachten om  iedere dag verwerkt vlees of vette spekjes te eten. Gelukkig zijn er ook nog manieren om goedkoop aan andere vleessoorten te komen. Met onderstaande bonustips geef jij voortaan veel minder geld uit aan vlees.

1. Koop groter in

Een supermarkt of slager wil zo snel mogelijk van zijn producten af. Het is daarom ook niet gek dat je vaak meer korting krijgt op grootverpakkingen. Ga je naar de supermarkt voor kipfilet, dan heb je vaak de keuze uit verpakkingen van 150 gram met één filet erin, tot verpakkingen van 1 of 1,5 kilo met 8 of 10 kipfilets erin. Ga je de volgende keer boodschappen doen, kijk dan eens op het prijskaartje wat de kiloprijs is van de verpakking die maar één kipfilet bevat en de verpakking die er 10 heeft. Waarschijnlijk betaal je bij de kleine kipfilet meer dan het dubbele voor één kilo vlees. Haal je regelmatig kleine verpakkingen, koop dan eens een grootverpakking. Je zult zien dat je dan wekelijks al direct minder geld kwijt bent aan vlees.


2. Vries vlees in

Pas je tip 1 toe, dan moet je dat vlees natuurlijk ook ergens laten. Helaas is vers vlees vers, waardoor het snel over de houdbaarheidsdatum gaat. Gelukkig kan een vriezer uitkomst bieden. Maar maak niet de fout om direct het hele pak in te vriezen. Het vlees vriest dan aan elkaar vast, waardoor je vervolgens alsnog de hele verpakking tegelijk moet ontdooien. Het beste is om het vlees alvast in porties te verdelen. Je doet dat door ieder portie apart in een zakje of bakje te stoppen. Nog beter is het als je het vlees alvast in stukjes snijdt. Het is dan ook veel sneller ontdooit als je bent vergeten om het uit de vriezer te halen.


3. Zoek naar korting

Wie goed boodschappen doet, hoeft vlees nooit voor de volledige prijs te kopen. Alle supermarkten hebben regelmatig vlees in de aanbieding. Je moet er dus wat reclamefolders of websites voor doorbladeren, maar na verloop van tijd zie je dat veel aanbiedingen zich herhalen, waardoor je steeds minder tijd kwijt bent aan het zoeken. Veel aanbiedingen zijn voor grootverpakkingen, waardoor je het vlees in zal moeten vriezen om er echt voordeel van te hebben.

Een andere manier van korting is door te zoeken naar kortingsstickers. Vooral in de wat meer afgelegen supermarkten worden niet altijd alle producten even vaak verkocht, waardoor er soms vlees weggegooid moet worden. Veel supermarkten geven daarom 35% tot 50% korting op producten die nog één dag houdbaar zijn. Vaak worden deze stickers in de middag of avond opgeplakt, maar het winkelpersoneel kan je daar vaak meer over vertellen.


4. Snijd het vlees in kleinere stukjes

Je kent vast die mop wel, waarin een man een pizza bestelt. Vervolgens vraagt de chef of hij de pizza in 4 of 8 stukken gesneden wil hebben. De man antwoordt daarop “4 stukken, want 8 krijg ik nooit op”. Hoewel dit natuurlijk een flauwe grap is, zit er wel een kern van waarheid in. Want wanneer jij je vlees in kleinere stukjes snijdt – bijvoorbeeld de kip in de nasi – dan heb je het idee dat je veel meer vlees eet. Je kunt dan zelf iets kleinere porties vlees gebruiken, zonder dat iemand het doorheeft.


5. Koop flinterdunne plakjes

Net zoals bij de tip hierboven, geldt hetzelfde voor broodbeleg. Natuurlijk is het lekker als je een dikke plak ham op brood doet, maar je kunt dan veel minder boterhammen beleggen. Daardoor sta je vaker in de supermarkt, waardoor je meer geld uitgeeft. Flinterdunne plakjes zijn verkrijgbaar voor veel soorten beleg en je kunt ook de slager vragen om plakjes extra dun te snijden. Hoewel je er dan misschien twee op één boterham doet, bespaar je daar alsnog meer mee dan wanneer je één dikke plak zou gebruiken.


6. Maak je eigen hamburgers

Door ketens zoals Macdonalds associëren we hamburgers met fastfood. Maar wanneer je thuis zelf een hamburger maakt en deze dus niet als fastfood bekijkt, dan bespaar je een hoop geld. Met een kilo gehakt voor 5 euro maak je zelf namelijk eenvoudig 6 tot 10 hamburgers. Die lage prijs had je nooit gekregen als je de hamburgers in de supermarkt had gekocht. Een bijkomend voordeel is dat je de hamburgers zelf kunt maken hoe je wil. Kruidig, met knoflook of juist met kleine stukjes ui. Door een beetje te proberen kom je er vanzelf achter dat jouw zelfgemaakte hamburgers een stuk lekkerder zijn dan die van de supermarkt.


7. Mix het met andere ingrediënten

Ga je eigen hamburgers maken? Mix dan het gehakt eens met andere ingrediënten. Daardoor heb je nog steeds een heerlijke burger, maar dan gevuld met allerlei andere heerlijke ingrediënten. Zo kun je bijvoorbeeld mais, ui, maar ook andere fijngesneden groenten verwerken in het vlees. Je maakt daarmee eenvoudig grotere burgers, of je kiest ervoor om de burgers net zo groot te houden en daarmee juist te besparen op vlees.


8. Koop diepvries vlees

Vers vlees is lekker, maar ook een stuk duurder. En dat terwijl diepvries vlees helemaal niet verkeerd smaakt. Je hebt vast weleens een kipfiletje ingevroren en de week daarna opgegeten. Het bevroren vlees in de supermarkt is niet anders en ook gewoon prima om te kopen. Probeer gewoon eens een stukje vlees uit de vriezer van de supermarkt. Je zult dan zelf zien dat het kwaliteitsverschil niet in verhouding staat tot het verschil in prijs.


9. Eet minder vlees

Het moest er toch van komen. De tip om minder vlees te eten. Want hoewel je alle bovenstaande tips kunt toepassen, je zal toch nooit goedkoper uit zijn dan wanneer je gewoon minder vlees eet. Een aanrader is om te beginnen met één, twee en vervolgens drie vleesvrije dagen in de week. Je kunt het rustig opbouwen en jezelf de tijd gunnen om vegetarische gerechten te bedenken. Wist je bijvoorbeeld dat je ook hamburgers kunt maken met bonen? Door de juiste kruiden toe te passen mis je bij het eten vervolgens alleen nog maar de structuur van echt vlees.


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Huishouden
foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn

Beste Bespaartip

blank
© Bespaarinfo.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies
enquetes invullen