Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Tips en artikelen over geld besparen

Budget koken; 16 tips om goedkoop eten te bereiden

Budget koken; 16 tips om goedkoop eten te bereiden

Laatst bijgewerkt: december 21, 2022

De dagelijkse boodschappen zijn een van de grootste uitgaven voor een gemiddeld Nederlands gezin. Niet alleen omdat goed eten nu eenmaal ook aardig wat geld kost, maar ook omdat het kosten zijn die elke dag weer terugkomen. Met een beperkt budget koken kan dan ook een behoorlijke uitdaging zijn.

Daarom geven we in dit extra uitgebreide artikel allerlei verschillende tips waarmee je kunt besparen op je wekelijkse boodschappen en voor koken in het algemeen. Je kunt namelijk best wel veel geld besparen terwijl je wel gewoon elke dag van een lekkere en voedzame maaltijd geniet.


1. Gebruik alle etenswaren die je inkoopt

Voedselverspilling is een groot probleem voor het milieu, maar ook voor de portemonnee voor iedereen die zich er ‘schuldig’ aan maakt. Natuurlijk is dit vaak niet iets wat mensen met opzet doen, maar het is extra pijnlijk om eten weg te moeten gooien als je toch al een beperkt budget hebt. Wat voor manieren zijn er dus om zo veel mogelijk van het eten dat je koopt ook daadwerkelijk te gebruiken?


2. Vries brood in

Koop eenmaal per week het aantal broden dat je nodig hebt en vries die meteen in. Pak vervolgens bij elke maaltijd alleen dat wat je nodig hebt. Zorg er ook voor dat je dit brood voor brood doet zodat er niet na verloop van tijd allemaal verpakkingen met enkele oude boterhammen overblijven in je vriezer. Maar mocht dat wel gebeuren (omdat je nu wellicht net zo ongeorganiseerd bent als wij..) kun je die boterhammen vaak ook nog prima opeten door ze te roosteren, croutons van te maken voor in de sla of op zondagochtend heerlijke wentelteefjes van te bakken.


3. Maak alle ingrediënten op en vries maaltijden in

Wanneer je een lekkere soep maakt kun je natuurlijk precies de hoeveelheid ingrediënten kopen die je nodig hebt, maar als de broccoli voor je broccolisoep toch in de aanbieding is kun je net zo goed een grote pan vol maken en een deel invriezen. Dat kost vaak niet meer tijd dan anders en scheelt je de volgende keer tijd en geld. Het maken van grote hoeveelheden en een deel invriezen werkt natuurlijk niet bij alle soorten maaltijden, maar is perfect bij stamppotten, soepen, pastaschotels, ovenschotels e.d.


4. Kook met kliekjes

Wanneer je niet iemand bent die elke portie nauwkeurig afweegt zal het je waarschijnlijk regelmatig gebeuren dat er wat eten overblijft van veel maaltijden die je bereidt. Wanneer je zorgt dat je een voorraadje plastic bakjes met deksel hebt kun je deze kliekjes prima een paar dagen in de koelkast bewaren. Het kan dan bijvoorbeeld de volgende dag als bijgerecht dienen bij de maaltijd van die dag, maar je kunt ook eens per week een kliekjesdag hebben.


5. Kijk kritisch naar de houdbaarheidsdatum

Je hoeft iets echt niet meteen weg te gooien zodra de houdbaarheidsdatum is verstreken. Vooral bij ‘droge’ levensmiddelen of voeding die in pot of blik zit is de houdbaarheidsdatum niet iets om je al te druk over te maken. Kijk liever hoe het eten eruit ziet en of het nog lekker ruikt. Als er een muffe geur aan zit kan er ergens een schimmelplek zitten, of is het simpelweg te oud om nog lekker te smaken.

Wanneer zuivel zoals melk, vla of yoghurt niet goed meer is zie (of ruik!) je dat vrijwel meteen. Het gaat bijvoorbeeld schiften, een proces waarbij vast en vloeibaar worden gescheiden, of het ruikt zuur of bedorven. Kaas gaat schimmelen, maar dat gebeurt sneller dan je denkt en het je kunt dan ook gewoon de schimmelplekken eruit snijden als het om een blok kaas gaat. Let natuurlijk wel extra goed op bij vleesproducten want daar kun je beter geen risico’s mee nemen.


6. Maak zoveel mogelijk zelf

Kant-en-klare producten zoals sauzen en soepen zijn heel handig om te gebruiken, want vaak hoef je ze alleen maar in een pannetje op te warmen om ze direct op tafel te kunnen zetten. Maar ze zijn vaak ook heel duur en niet altijd even gezond vanwege de grote hoeveelheden zout, vet en suiker die erin kunnen zitten. En dat terwijl je ze vaak even makkelijk zelf maakt als je maar weet hoe je dat moet doen. Dat is vaak veel gezonder en leuker, maar als het goed is ook nog eens lekkerder omdat je veelal verse ingrediënten gebruikt.


7. Verzamel zoveel mogelijk voordelige en lekkere recepten

Recepten in een groot boekwerk plakken is misschien iets wat je alleen nog kent van je moeder of grootmoeder, maar wanneer je graag gezond, gevarieerd, lekker en vooral voordelig wilt koken kan zo’n zelf samengesteld receptenboek enorm goed van pas komen. Natuurlijk vind je ook online tegenwoordig de lekkerste recepten, maar ook dan kan het de moeite waard zijn om alle geslaagde maaltijden te bewaren en op een plek te doen die je makkelijk even inkijkt. Uitprinten en in een boek plakken is niet de meest voordelige optie, maar je kunt ook een map aanmaken op je computer waarin je al die lekkere en goedkope recepten bewaart. Zo heb je altijd iets om op terug te vallen wanneer je geen inspiratie hebt en de neiging voelt om naar een makkelijker (en dus vaak dure) oplossing te grijpen.


8. Jaag actief op koopjes en aanbiedingen

Haal de ja-nee sticker van je brievenbus en zorg dat je elke week de folders van de supermarkten in je buurt uit kunt pluizen. Zo kun je recepten samenstellen op basis van de goedkoopste producten die je kunt vinden. Slim boodschappen doen kan op die manier vele euro’s besparen, al helemaal als je een vriezer hebt en allerlei eten in kunt vriezen. Het kan ook handig zijn om je boodschappenpotje niet als een dag- of weekbudget te gebruiken maar dat per maand in te delen. Kijk wat je elke maand nodig hebt en probeer die producten zo goedkoop mogelijk te vinden. Besteed vervolgens minstens eens per week tijd aan het vinden van de hoogste kortingen en beste aanbiedingen om je geld het meest efficiënt uit te geven.


9. Koop etenswaren in de goedkoopste supermarkt

Het lijkt verleidelijk om je boodschappen alleen te doen bij bekende discounters zoals Aldi en LIDL, maar daar ben je niet automatisch goedkoper uit. Vaak hebben andere supermarkten voor bepaalde producten nog goedkopere alternatieven op de plank staan, al dan niet met korting. Wees dus niet te benauwd om je boodschappen te doen in meerdere supermarkten om de beste aanbiedingen te kunnen combineren en dat wat je nodig hebt het meest voordelig in huis te kunnen halen. Dit kost weliswaar meer tijd, maar scheelt ook behoorlijk in de portemonnee.


10. Ga naar de markt voor groente en fruit (en brood)

“Op de markt is je gulden een daalder waard”. Deze gevleugelde uitspraak is met de invoering van de euro in de vergetelheid geraakt, maar het principe erachter gaat gelukkig nog altijd op. Ook tegenwoordig koop je namelijk verse groente en fruit nog altijd het beste en het goedkoopste op de markt. Overweeg ook pas aan het eind van de dag nog even naar de markt te gaan, want dan kun je vaak tassen vol verse producten voor een habbekrats meenemen bij de groenteman op de markt. En als je dan toch op de markt bent, kijk dan ook bij de kraam van de bakker want ook die neemt het liefst zo min mogelijk van zijn broden en bolletjes weer mee naar huis.


11. Zet je principes even op een laag pitje

Biologische groenten, eieren en vleeswaren zijn altijd duurder dan de zogenaamde ‘gangbare’ (niet-biologische) varianten. Wanneer je een maandje echt heel krap zit is het dus altijd een optie om je principes over het milieu en/of dierenwelzijn even te negeren en toch maar met opzet voor de kiloknallers te kiezen. Of je deze tip ter harte neemt is natuurlijk heel persoonlijk, maar het kan in elk geval behoorlijk schelen in de uitgaven.


12. Eet minder vlees

Ook wanneer je niet kiest voor biologisch is vlees nog altijd een van de duurdere bestanddelen van een gemiddelde maaltijd. Je kunt er dus ook bewust voor kiezen om minder vaak vlees te eten en dit met andere ingrediënten te vervangen. Er zijn inmiddels allerlei lekkere vleesvervangers te verkrijgen die voordeliger zijn en evenveel gezonde voedingsstoffen bevatten als vlees. Als je geen vegetariër bent kan het wel even een behoorlijke omschakeling betekenen, maar je hoeft echt niets tekort te komen. En als je de juiste maaltijden kiest hoef je het vlees niet eens te missen (bak bijvoorbeeld eens een eitje bij een stamppot in plaats van spek te bakken en/of een rookworst op te dienen).


13. Gebruik eten dat je al in huis hebt

De goedkoopste manier om een maaltijd op tafel te zetten is door grotendeels ingrediënten te gebruiken die je al in huis hebt. Uiteraard heb je daar al eens voor betaald, maar toch voelt het enorm goed om een lekker maaltje te bereiden zonder dat je daarvoor naar de supermarkt moet. Wanneer je een beetje creatief bent aangelegd kun je vaak nog heel wat met de etenswaren die je al in huis hebt. Dat is nog een goede reden om van lang houdbare producten een klein voorraadje aan te leggen als die in de aanbieding zijn. Zo heb je namelijk vrijwel altijd iets om op terug te vallen.


14. Weet wat je allemaal nog in voorraad hebt (en wat niet)

Wanneer ook jij weleens een nieuw pak rijst koopt terwijl je nog drie aangebroken verpakkingen in je voorraadkast hebt staan zul je begrijpen waarom het goed is om een overzicht te hebben van wat je nog in huis hebt. Daarom kan het heel handig zijn om voor etenswaren zoals pasta en rijst een (deels transparante) voorraadbus te nemen zodat je in een oogopslag kunt zien hoeveel er nog over is.


15. Weeg alle ingrediënten exact af

Een keukenweegschaal is niet duur en stelt je in staat om alle ingrediënten die je gebruikt heel precies af te wegen. Het is nu eenmaal lastig om bij droge rijst of pasta te weten hoeveel je precies moet koken zonder de porties af te wegen. Dan gooi je al snel teveel in de pan en aangezien dat eten is wat je niet echt in kunt vriezen betekent dat verspilling van eten en geld.

Voor voedingsmiddelen zoals rijst, pasta en quinoa kun je voor vrouwen en kinderen een portie rekenen van rond de 75 gram en voor volwassen mannen ongeveer 100 gram. Natuurlijk kun je die hoeveelheden wat naar boven en beneden bijstellen voor je eigen gezin, afhankelijk van de individuele eetlust en behoefte. Hoe dan ook voelt het altijd fijn om niets weg te hoeven gooien. Dat is goed voor het milieu en natuurlijk ook voor je portemonnee.


16. Hou het simpel

Hoe minder ingrediënten een recept bevat hoe goedkoper de maaltijd meestal is om te bereiden. Denk bijvoorbeeld aan een lekkere soep, een stamppot of simpelweg een oer-Hollandse maaltijd van aardappelen, groente en een stukje vlees(vervanger). Maar ook een pasta met een zelf gemaakt pastasausje is heel eenvoudig en voordelig om te maken. De kunst is dan wel om gevarieerd te blijven eten. Niet alleen zodat je wel de juiste voedingsstoffen en vitaminen binnenkrijgt, maar ook zodat je niet al snel raakt uitgekeken op je wekelijkse menu. Verandering van spijs doet nu eenmaal eten.


Conclusie

Lekker en gevarieerd eten hoeft helemaal niet duur te zijn wanneer je slim inkoopt en al het eten gebruikt dat je in huis haalt. Heb je zelf ook nog leuke en handige tips om zoveel mogelijk geld te besparen op de dagelijkse maaltijd? Dan zou je ons en de andere bezoekers van onze site een groot plezier doen door je eigen kooktips hieronder te delen!


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Huishouden
foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website

Beste Bespaartip

blank
© Bespaarinfo.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies
enquetes invullen