Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Tips en artikelen over geld besparen

7 Tips om je uitzet bij elkaar te krijgen

7 Tips om je uitzet bij elkaar te krijgen

Laatst bijgewerkt: december 21, 2022

Op jezelf gaan wonen is één van de grootste mijlpalen in het leven. De één doet dit pas bij het vinden van een baan, terwijl de ander op kamers gaat om te studeren. Zeker in het eerste geval heb je een uitzet nodig. Hoe kan je die nu het handigste bij elkaar krijgen? Daar zijn allerlei handige en leuke tips voor. In dit artikel lees je ze allemaal, zodat je praktisch en goedkoop je uitzet bij elkaar kan sparen.


Aanbiedingen voor je uitzet

Hieronder maken we een opsommingen van welke producten je nodig hebt, inclusief handige linkjes naar goedkope producten.

Bekijk aanbiedingen voor je uitzet op Bol.com »


Wat heb je allemaal nodig?

In de eerste plaats is het handig om een overzicht te maken van wat je nodig hebt voor je uitzet. De uitzet van de één, is die van de ander niet. Een student heeft wat minder nodig dan iemand die een huis koopt. En als je weet dat je samen gaat wonen, kan je ook samen de uitzet bij elkaar krijgen.

Kort gezegd houdt je uitzet in: de spullen die je nodig hebt om te kunnen leven en je huis in te richten. Samengevat zijn dit al je meubelen, (huishoudelijke) apparaten, televisie, verlichting, keukengerei, keukenapparaten, keukentextiel, een bed en toebehoren, badkamertextiel en badkamermeubelen. Op onder meer uitzet.nl kan je per situatie gedetailleerd zien wat je allemaal nodig hebt, en daarbij de gemiddelde prijs van allerlei artikelen.


1. Welke spullen zijn belangrijk en waar kan je op bezuinigen?

Het klopt dat er in je uitzet veel spullen zitten, en als je alles aan moet schaffen kan de prijs flink oplopen. Toch zijn er bijvoorbeeld ook (dure) spullen die je misschien kan overnemen van familie of vrienden.

Daarbij hoef je niet alles voor een hoge prijs aan te schaffen als je het slim aanpakt. Handig is daarbij om van tevoren een kostenplaatje te maken van artikelen die zo belangrijk voor je zijn, dat je er misschien wat meer geld aan wilt besteden. Voorbeelden daarvan kunnen zijn:

  • Je houdt van koken, dus misschien wil je extra aandacht besteden aan kookgerei van goede kwaliteit.
  • Je vindt een comfortabel matras belangrijk (bijvoorbeeld door rugproblemen).
  • Je wilt graag een grote kledingkast omdat je een flinke garderobe hebt.

First things first

En zo zijn er nog veel meer voorbeelden. Ook zijn er mensen die na een tijdje op zichzelf wonen of samenwonen, misschien een huisdier willen. Daar komt ook een soort ‘uitzet’ bij kijken. 

Tot slot zijn er nog enkele voorbeelden van spullen waar je (helaas) niet altijd op kan bezuinigen wat betreft je uitzet.

Een voorbeeld hiervan is een matras, een tapijt, en eigenlijk alle textiel voor in je huis. Artikelen van textiel neem je gewoonlijk niet over van iemand. Zeker bij een matras kan dit onhygiënisch zijn. Heeft je familie een mooie bank die ze graag van de hand willen doen? Dat kan natuurlijk wel!

Denk bij sommige spullen na of je ze wel daadwerkelijk nodig hebt.

Dat je badhanddoeken en hoeslakens nodig hebt is natuurlijk duidelijk. Net als een fijne bank en een eettafel. Toch zijn er altijd wel spullen die mensen aanschaffen waarvan ze zich achteraf afvragen of het wel nodig was. Vraag je vooral bij de minder belangrijke spullen af of je ze wel echt gaat gebruiken.

Alles van je uitzet wat je op een slimme, voordelige manier bij elkaar kan krijgen bespreken we in dit artikel.



2. Goedkope winkels voor je uitzet

Waar halen veel mensen nu een deel van hun uitzet vandaan? Er zijn allerlei winkels waar je prima voor je uitzet kan slagen. We noemen er hier een paar op die goed betaalbaar zijn. Ook hebben ze regelmatig bepaalde kortingsacties. Je kan je uitzet extra slim bij elkaar sparen door hier rekening mee te houden.

Voorbeelden van bekende winkels zijn:

  • IKEA
  • Hema
  • Blokker
  • Marskramer
  • Xenos
  • Jysk
  • Karwei
  • Kwantum
  • Gamma
  • Made
  • H&M Home
  • Zara Home

Genoeg keuze dus. Daarbij kan je zoveel je wilt, helemaal in je eigen stijl, nieuw met tweedehands combineren.


3. Koop grote meubelen tweedehands

Meubelen zijn een grote kostenpost wat betreft je uitzet. Toch zijn er slimme manieren om hier niet teveel geld aan uit te geven. Voor meubelen geldt wel enigszins – maar in mindere mate dan voor een matras – dat je zeker moet zijn van de hygiëne. Als er in een kussen of bank beestjes huizen, kunnen die zich makkelijk door je hele huis verspreiden (dus ook in je andere meubelen). Dat wil je niet! Zorg er bij tweedehands meubelen dus voor dat de herkomst betrouwbaar is.

Mooie meubelen gezien? Kijk of er de mogelijkheid is om een showmodel te kopen

Als je op je budget moet letten of een bank hebt gezien die eigenlijk te prijzig is, zou je je kunnen verdiepen in een showroom model. Hier kan een kleine beschadiging aan zitten, maar je kan stukken goedkoper uit zijn! Check dit dus even, want wellicht kan je een hele mooie aankoop doen, maar dan minder duur.

Tweedehands winkels

Kringloopwinkels worden steeds populairder, omdat veel mensen rekening houden met het milieu. Dat betekent dat ze minder spullen nieuw willen kopen, maar ook dat ze hun afdankertjes minder snel bij het oud vuil brengen. Kringloopwinkels hebben zodoende vaak een mooi assortiment! Dit kan natuurlijk wel wisselen – het blijven tweedehands winkels. 
Dit zijn meubelen die je prima bij een tweedehands winkel kan aanschaffen:

  • Kasten
  • Stoelen
  • Tafels
  • Eetkamermeubelen
  • Servies: als je dit tenminste prettig vindt. Sommige kringloopwinkels hebben schitterend retroservies of klassiek servies.
  • Boeken (voor wie van lezen houdt of wie z’n boekenkast een beetje wil vullen).
  • Decoratie

Familie

Ook familie helpt vaak graag een handje als het gaat om iemand die zijn uitzet bij elkaar wil krijgen. De kans is groot dat ze met je mee willen denken over meubelen die je eventueel over kan nemen.

Marktplaats

Op zoek naar een mooie tafel of kast? Check ook zeker Marktplaats even. Soms staat daar net een item bij wat je heel graag wilde hebben, maar voor een betaalbare prijs.


4. Ga zeker ook een paar keer langs de Action

Het assortiment is wisselend en ze verkopen niet altijd topkwaliteit, maar de Action kan zeker de moeite waard zijn om langs te gaan voor je uitzet! Als is het maar voor keukentextiel of kaarsen. De prijzen zijn laag en je kan er verrassend goed slagen voor uiteenlopende spullen. Daarom mag je ‘m eigenlijk niet overslaan.


5. Uitzet cadeaus voor verjaardag of kerst/sinterklaas

Je verjaardag of de feestdagen zijn een prima moment om nog een stukje uitzet bij elkaar te krijgen. Denk aan bijvoorbeeld mooie handdoeken, keukengerei of een waterkoker. Iedereen die weet dat jij op jezelf gaat wonen, zal je daar graag mee helpen. Vraag dus gerust spulletjes voor je uitzet voor je verjaardag, of eventueel een VVV bon. Met VVV bonnen kan je winkelen bij onder meer Blokker en Dille & Kamille.


6. Sparen terwijl je thuiswoont

Het kopen of huren van een (studenten) woning is vaak een mijlpaal en een richting in een wat serieuzer of volwassener leven. Hoe lang eenieder bij de ouders woont, verschilt enorm. In elk geval is het belangrijk dat je in die tijd zoveel mogelijk probeert te sparen voor je uitzet, door middel van je bijbaan of baan. Elke euro die je spaart is meegenomen. Het is niet altijd even makkelijk, omdat de tijd dat je uit huis zal gaan soms nog zo ver weg lijkt. Als het zover is, is het prettig als je wat te besteden hebt.

Huis kopen i.p.v. huren

Als je een huis koopt in plaats van huurt, ben je op den duur vaak goedkoper uit qua woonkosten (dit komt omdat je je huis stukje bij beetje afbetaalt met je hypotheek). Hou er wel rekening mee dat je bij het kopen van een huis kosten maakt voor onder meer de notaris en een bouwkundige keuring. Een aantal van deze kosten krijg je later terug van de belasting, maar in eerste instantie is het behoorlijk veel, en ook iets wat bovenop je uitzet komt. Daarnaast kan het in zowel een koop – als huurhuis het geval zijn dat je (flink) moet klussen.

Om deze redenen is het slim om een deel van je uitzet niet al te duur aan te schaffen. Ook buiten je uitzet maak je kosten voordat je ergens gaat wonen. Dat kan zowel voor iemand die een wat krapper budget heeft als iemand die het wat breder heeft, best een groot bedrag zijn.


7. Winkelen in de uitverkoop

Winkels zoals Blokker, Marskramer en nog vele anderen gooien vaak verschillende spullen in de uitverkoop aan het einde van bepaalde seizoenen. Denk aan bijvoorbeeld servies, glazen, kaarsen en soms schoonmaakspullen. Als er zo’n uitverkoop is tijdens het sparen voor je uitzet, snuffel er dan zeker even rond. Met name bij mooie huishoudelijke spullen kan dit je veel geld schelen, omdat je soms goede merken kan aanschaffen voor veel minder geld.


Het is prima mogelijk om betaalbaar een uitzet bij elkaar te krijgen

Omdat wonen en klussen vaak veel geld kost, is het handig als je je uitzet waar het kan, niet te duur aanschaft. Gelukkig zijn daar allerlei manieren voor. Veel mensen kunnen van hun familie al één en ander overnemen. Ook rondkijken op Marktplaats of in een kringloopwinkel kan veel opleveren.

Daarnaast zijn er verschillende huishoudelijke winkels en woonwinkels die regelmatig uitverkoop of kortingen hanteren. Sla daarmee gerust je slag! Voor een betaalbare uitzet is het handig om ook zeker de Action, de Hema en de IKEA niet over te slaan.
Probeer tot slot zoveel mogelijk te sparen als je nog thuis woont. Dit scheelt veel voor wanneer het tijd is om je uitzet bij elkaar te krijgen.


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Wonen
foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website

Beste Bespaartip

blank
© Bespaarinfo.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies
enquetes invullen