Tips en artikelen over geld besparen

Wat zijn de gemiddelde uitgaven voor een student? 

Wat zijn de gemiddelde uitgaven voor een student? 

Laatst bijgewerkt: september 23, 2019

Oh, het studentenleven. Menig ex-student kijkt er vol nostalgie op terug: tijdens je studententijd woonde je misschien wel op jezelf, kon je lekker doen en laten wat je wilde – want veel minder ouderlijk toezicht – en moest je wel vaak op een houtje bijten, maar dat was toen ook wel romantisch. Studeren is niet goedkoop, en het op kamers wonen in een bruisende studentenstad natuurlijk ook niet. Wel kun je veel besparen als student. De tijden veranderen, en de standaarden voor het studentenleven veranderen natuurlijk mee. Ben je benieuwd wat de gemiddelde uitgaven voor een student zijn, omdat je kind gaat studeren of je zelf bijna je vleugels uit gaat slaan? In dit artikel zetten we alle uitgaven voor je op een rijtje.


Studeren (± €230 p.m.)

De eerste kosten die we gaan behandelen in dit artikel, zijn natuurlijk de kosten om te studeren. Dat maakt je immers een student! Studeren is voor de meeste mensen echt wel een duur grapje: gelukkig levert het ook een hoop op. Een studie is een investering in je toekomst, waar je de rest van je leven plezier van zult hebben.

Collegegeld

Om je in te kunnen schrijven bij een school, zul je opleidingskosten moeten betalen. Dan ben je een volwaardig lid van een opleiding en kun je alle lessen volgen. De overheid stelt elk jaar het wettelijk collegegeld vast: dit is het bedrag dat je betaalt aan opleidingen die door de overheid gefinancierd worden. Er is ook instellingscollegegeld voor de opleidingen die niet door de overheid bekostigd worden. Deze opleidingen bepalen dan zelf het bedrag van het collegegeld – maar dat is nooit lager dan het wettelijk collegegeld en nooit meer dan vijf keer het wettelijk collegegeld.

Op het moment van schrijven betalen mbo studenten 1.168 euro per jaar voor hun studie. Voor hbo of de universiteit kost een jaar studeren 2083 euro. Uit onderzoek blijkt dat studenten gemiddeld 170 euro per maand voor hun collegegeld opzij moeten zetten.

Collegegeld: gemiddeld 170 euro per maand

Overige studiekosten

Naast collegegeld zul je ook andere kosten maken tijdens je studie. De meeste jongeren beschikken tegenwoordig wel over een laptop, maar dit is vandaag de dag ook vrijwel noodzakelijk om je studie door te komen. Ook zul je incidentele kosten maken voor bijvoorbeeld een studiereis. Het Nibub rekende uit dat deze overige studiekosten ongeveer op zestig euro per maand zullen uitkomen.

Om zo goed mogelijk mee te komen tijdens je studie, is het belangrijk om studieboeken aan te schaffen. Aan het begin van het jaar krijg je een literatuurlijst met de boeken die je nodig zult hebben voor de vakken die je gaat volgen. En die boeken, die zijn bij elkaar opgeteld best wel duur. Sommige noodzakelijke boeken kosten meer dan zestig euro! Gelukkig kun je heel gemakkelijk besparen op studieboeken. Er is een grote tweedehands markt in studieboeken: diegenen die klaar zijn met studeren of het desbetreffende vak hebben afgerond, verkopen graag hun boeken weer. Omdat er een groot aanbod is, kun je de tweedehands boeken vaak voor een prikkie aanschaffen. Zo bespaar je al gauw bijna tachtig procent op je boeken.

Overige studiekosten: gemiddeld zestig euro per maand

Geld lenen voor de studiekosten

Niet iedereen heeft het geld voor zijn of haar studie al klaarliggen: helemaal nu de basisbeurs door de overheid is afgeschaft. Deze basisbeurs was een bepaald bedrag dat elke student ontving die recht had op studiefinanciering. Als je je studie afrondde, werd deze basisbeurs omgezet in een gift. Op dit moment is de basisbeurs niet meer, maar je hebt als student wel de mogelijkheid om geld te lenen bij DUO. Welk bedrag je kunt lenen, is afhankelijk van je woonsituatie (nog thuis of op kamers) en hoeveel je naast je studie verdiend. Op de website van DUO kun je alles lezen over lenen om je studiekosten te betalen.


Wonen en boodschappen (± €230 p.m.)

Veel studenten gaan bij aanvang van de studie ook verhuizen. Dat komt omdat ze naar een school of universiteit in een andere stad gaan of gewoon de vrijheid van een eigen kamer willen – het hoort er immers ook wel een beetje bij. Maar er zijn ook genoeg jongeren die lekker thuis blijven wonen tijdens de studie, omdat de noodzaak van verhuizen er niet is, of juist om kosten te besparen. In deze alinea behandelen we dan vooral de kosten van het op kamers gaan. Als je thuis blijft wonen tijdens de studie, kan er bijvoorbeeld een bedrag voor kost en inwoning worden afgesproken met de ouders of verzorgers. Omdat zo’n bedrag heel persoonlijk is, kijken we nu vooral naar de kosten voor de uitwonende student.

De huur voor een kamer

Natuurlijk is het erg afhankelijk van waar – en bij wie – je een kamer huurt. In hartje Amsterdam betaal je vaak toch meer per vierkante meter dan als je bijvoorbeeld in Emmen gaat studeren. Gemiddeld is de prijs per maand voor een kamer zo’n 450 euro. In de meeste gevallen betaal je een inclusieve huur, waar het bedrag voor het water, licht en gas al bij in zit. Vaak is de prijs voor internet en televisie ook inclusief, maar anders komen we daar straks nog op terug.

Betaal je niet teveel?

Of je kamer nou lekker groot is, of als je met heel wat geluk een klein kamertje hebt kunnen scoren: het is altijd een goed idee om te checken of je niet te veel betaalt voor de huur van je kamer. Helaas is de verhuurmarkt een booming business, waardoor sommige huisjesmelkers niet helemaal eerlijk zijn. Op de website van de Rijksoverheid kun je met behulp van een speciaal puntensysteem uitrekenen of je te veel huur betaalt. Is dit het geval? Dan kun je meteen een formulier downloaden om een huurverlagingsprocedure te starten. Dat kan je zo tientallen euro’s per maand schelen.

Inrichting van je kamer

Gelukkig zijn dit geen maandelijkse lasten, maar je moet de kamer natuurlijk ook inrichten. Misschien neem jij de meeste spullen van je kamer in je ouderlijk huis mee, maar er zullen waarschijnlijk toch wat nieuwe meubels gekocht moeten worden. Tip: laat overal vallen dat je gaat verhuizen naar je studentenkamer, misschien heeft iemand nog wat over. Het is misschien niet per se je smaak, maar héé, gratis is altijd goed! Je kunt ook altijd een kijkje nemen bij de kringloop, hier kun je goedkoop unieke spullen voor op je studentenkamer scoren.

Huur: gemiddeld 450 euro per maand

Boodschappen

Natuurlijk moet er ook op kamers gewoon gekookt worden. Of het net zo voedzaam is als bij je ouders thuis, laten we even in het midden, maar boodschappen moeten er in ieder geval worden gedaan. De gemiddelde student geeft rond de 180 euro aan boodschappen per maand uit. Het kan best lastig zijn om opeens elke avond zelf te koken: je kent vast de verhalen wel van de beroemde studentenpasta, bestaande uit alleen de goedkoopste macaroni en wat tomatensaus. Gelukkig zijn er ook andere manieren om de kosten van de noodzakelijke boodschappen te drukken. Je kunt bijvoorbeeld samen met je huisgenoten eten – dat is ook nog eens een stuk gezelliger – of voor meerdere dagen koken en de restjes invriezen. Meer weten over besparen op boodschappen? Lees dan dit artikel.

Boodschappen: gemiddeld 180 euro per maand


Verzekeringen en abonnementen (± €130 p.m.)

Als je gaat studeren, zijn er vaak een aantal andere financiële zaken waarmee je te maken krijgt. Naast het betalen van je maandelijkse huur, heb je voor je kamer bijvoorbeeld ook een inboedelverzekering nodig, net als internet en televisie (als dat niet is inbegrepen bij je huur). Vaak moet je vanaf je achttiende of 21ste een aantal belangrijke verzekeringen en abonnementen regelen, die we ook voor je op een rijtje zetten.

Zorgverzekering

Als je achttien jaar bent geworden, ben je bij de wet verplicht om een eigen zorgverzekering te hebben. Je kunt deze zorgverzekering nog wel via je ouders laten lopen, maar misschien kan dat in jouw situatie niet of wil je graag zelf de controle over je verzekeringen. Gelukkig heeft bijna elke zorgverzekering een speciaal studententarief, zodat jij je goedkoop kunt verzekeren.

Als student krijg je in de meeste gevallen zorgtoeslag. Dit zorgt ervoor dat een gedeelte van je zorgverzekering vergoed wordt.

Zorgverzekering: gemiddeld 103 euro per maand

Inboedelverzekering

Brand in je studentenhuis, diefstal in je kamer, een kapotte ruit door een iets te uitbundig feestje… Je moet er niet aan denken, natuurlijk, maar voor de zekerheid is het toch een goed idee om een inboedelverzekering af te sluiten. Zo ben je verzekerd tegen vervelende situaties. Ook voor een inboedelverzekering kun je een studentenkorting krijgen bij vrijwel alle verzekeraars.

Inboedelverzekering: gemiddeld 5 euro per maand

Aansprakelijkheidsverzekering

Ook is een aansprakelijkheidsverzekering een slim plan: als jij schade toebrengt aan anderen – of dat nou lichamelijk is of dat het om spullen gaat – kun jij je daar tegen verzekeren. Als student zit je natuurlijk niet te wachten op hoge kosten omdat je per ongeluk die Iphone van je medestudent liet vallen. Een aansprakelijkheidsverzekering zorgt voor minder stress. Dat kan natuurlijk ook tegen een studentenprijsje. Fijn!

Aansprakelijkheidsverzekering: gemiddeld 3 euro per maand

Internet en tv

Als internet en tv niet is inbegrepen in je huurprijs, dan is het ook wel zo handig om dit aan te laten sluiten. Je hebt waarschijnlijk internet nodig voor je studie – altijd maar in de bibliotheek zitten om een opdracht te maken is ook niks – en vind het vast fijn om ’s avonds te ontspannen voor de televisie. De meeste providers hebben een speciaal studentenpakket, waar je ongeveer 33 euro gemiddeld betaald voor prima internet en razendsnelle tv. Tip: deel de kosten met je huisgenoten!

Telefoonabonnement

Natuurlijk wil je ook graag dat je smartphone het doet. Lekker Whatsappen, snel even checken hoe laat college morgen nou begon of toch even bellen met je moeder hoe je dat gerecht nou moet maken… Daar heb je natuurlijk een telefoonabonnement voor nodig. Gelukkig hoeft dat niet al te duur te zijn: tegenwoordig betaal je gemiddeld 21 euro voor een prima abonnement.

Telefoonabonnement: gemiddeld 21 euro per maand


Vervoer (± €40 p.m.)

Als student geniet je van een gratis studentenreisproduct: je mag met je studenten OV- chipkaart op bepaalde momenten gratis met de trein en bus reizen. Dat is fijn, want dit scheelt een hele hoop kosten in de maand. Je kunt er voor kiezen om in het weekend gratis te mogen reizen of juist doordeweeks: het is maar net wat je het beste uitkomt.

Het komt altijd wel eens voor dat je buiten je gratis reisuren een keertje met de trein moet, om bijvoorbeeld vrienden of familie te bezoeken. Ook je fiets valt onder het kopje vervoer: misschien heb je wel een abonnement op een fiets (zodat je nooit naar de fietsenmaker hoeft) of is die stadsfiets toch wel erg gammel: de gemiddelde student spendeert veertig euro per maand aan vervoer buiten de OV- chipkaart om.

Vervoer: gemiddeld 40 euro per maand


Uitgaan, sport, kleding, persoonlijke verzorging etc (± €200 p.m.)

Als student wil je natuurlijk ook genieten van het studentenleven. En daar horen feestjes en andere vormen van ontspanning bij! Gemiddeld besteedt de student zo’n 140 euro aan ontspanning zoals sport of uitgaan. Winkelen (een grote hobby van velen) staat op ongeveer vijftig euro per maand. Natuurlijk is kleding ook iets wat je nodig hebt, net als schoenen. Op dat lijstje staat ook persoonlijke verzorging, zoals shampoo, tandpasta en de kapper: daar spendeert de gemiddelde student tien euro per maand aan.

Gemiddeld 200 euro per maand

blank


De gemiddelde uitgaven voor een student liggen dus vooral aan de woonsituatie: een inwonende student zal stukken minder vaste lasten hebben dan een uitwonende student. Een uitwonende student zal rond de 1200 euro per maand uitgeven, een student die nog thuis woont zal rond de zeshonderd euro uitkomen, gebaseerd op het gemiddelde.


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Vaste lasten

Bespaartip 2021

blank
© Bespaarinfo.nl 2021 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Hanzeplein 11, 8017 JD Zwolle | Privacy statement
vergelijk zorgverzekeringen