Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Tips en artikelen over geld besparen

16 Tips om goedkoop te sporten

16 Tips om goedkoop te sporten

Laatst bijgewerkt: december 21, 2022

Sporten is lekker en gezond. Maar wie een abonnement op de sportschool wilt, is er helaas flink wat geld aan kwijt. En dat terwijl je soms weken niet gaat. Voor veel mensen is dat de reden om toch maar te kiezen voor een avondje bank hangen. Wil jij wel graag sporten, maar is de prijs gewoon te hoog? In dit artikel lees je 12 manieren om gratis of goedkoop te sporten.


1. Kies een sport die je leuk vindt

Het is wellicht de beste beslissing die je kunt nemen: het doen van een sport die je echt heel erg leuk vindt. Want dat is namelijk de enige manier waarop je de sport echt volhoudt en steeds weer met motivatie aan de slag gaat. Het is natuurlijk zonde als je behoort tot de enorme groep sporters die de laatste jaren is veranderd in een ‘sponsor’. Door de sportschool maandelijks geld te betalen, maar nooit te gaan, geef je jaarlijks honderden euro’s uit zonder dat je er iets voor terug krijgt. Precies wat een sponsor ook doet.

Kom je erachter dat een sport niets voor jou is, dan kun je die het beste zo snel mogelijk opzeggen. Onderaan dit artikel geven we ook nog een tip hoe je er goedkoop achterkomt welke betaalde sport je leuk vindt. Zo kun je die sport voor langere tijd blijven doen, zonder je motivatie te verliezen.


2. Kies een gratis sport

Wist je dat je super fit kan worden, zonder één voet in de sportschool te zetten? Er zijn genoeg fitness trainers die een eigen programma hebben ontwikkelt om geweldige resultaten te behalen. Hieronder benoemen we enkele van die sporten en variaties daarop.

2.1 Hardlopen

Het is ongetwijfeld één van de meest voorkomende sporten. Waarschijnlijk heeft dat te maken met de toegankelijkheid. Maar probeer jezelf ervan te weerhouden om 40 euro per maand te betalen om in de sportschool op een loopband te gaan staan. Ga gewoon lekker naar buiten. Dat is gratis, veel minder saai en je kan zelfs meegaan met een groepje hardlopers van hetzelfde niveau om jezelf te blijven motiveren en activeren.


2.2 Wandelen

Heb je nog niet zo’n goede conditie? Start dan eens met wandelen. Het verbrand enorm veel calorieën en je conditie verbeterd ook direct. Probeer aan de hand van de stopwatch en navigatie op je telefoon te bepalen hoelang je hebt gedaan over een bepaalde afstand. Probeer daarbij je hartslag te verhogen door een snelheid aan te houden waarmee je bijvoorbeeld loopt als je eigenlijk nét iets te laat bent voor een afspraak. Met zo’n snelheid verbrand je namelijk enorm veel calorieën in vergelijking tot bijvoorbeeld het slenteren door een winkelstraat. Wandel je 3 tot 4 keer per week en minimaal 30 minuten per keer. Dan merk je afhankelijk van je startniveau binnen enkele weken al een grote vooruitgang.


2.3 Fietsen

Vrijwel iedere Nederlander heeft tenminste één fiets. En hoewel we hier in Nederland geen heuvels hebben, kan je met fietsen toch behoorlijk in vorm raken. Daarbij geldt precies hetzelfde als bij hardlopen. Probeer je hartslag te verhogen, door te fietsen alsof je haast hebt. Dat heeft namelijk een veel groter effect dan wanneer je rustig fietst. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om te gaan wielrennen of bijvoorbeeld MTB’en. Afgezien van de eenmalige aanschaf van je uitrusting, ben je geen maandelijkse abonnementskosten kwijt. Via meetup of facebook kun je je vaak gemakkelijk en gratis aansluiten bij fietsers in jouw regio.


2.4 Yoga

Yoga slaat een brug tussen lichaam en geest. De verschillende bewegingen zijn goed om in vorm te blijven en een flexibel lichaam te creëren. Maar dat is niet het enige. Yoga zorgt namelijk ook voor emotionele stabiliteit, beter bloeddoorstroming en verhelpt vele lichamelijke en geestelijke kwaaltjes. En dat terwijl je helemaal niets hoeft te betalen voor yoga.


2.5 Speeltuin / sporttoestellen / bootcamp

Trainen met je eigen lichaamsgewicht is meer dan genoeg om diverse doelstellingen te behalen. Er zijn zelfs bodybuilders die vrijwel alleen maar trainen met hun lichaamsgewicht. In je lokale speeltuin vind je waarschijnlijk al meer dan genoeg speeltoestellen om de grootste spiergroepen te trainen. Wil je er echt vol voor gaan? Dan kun je ook naar een speelplaats met sporttoestellen zoeken bij jou in de buurt. Deze worden vaak door de gemeente neergezet en het is afhankelijk van jouw gemeente of ze daar ook geplaatst zijn. Weet je niet welke oefeningen je kunt doen? Dat staat vaak haarfijn op de toestellen uitgelegd. Anders heb je altijd nog diverse Youtube sporters die je kunnen inspireren met oefeningen voor jouw niveau.


2.6 Touwtje springen

Wist je dat touwtje springen een full body workout is? En wist je dat touwtje springen tot wel 10 calorieën per minuut verbrandt? Dat maakt een half uur touwtje flink springen net zo effectief als een half uur hardlopen. Zou je iedere dag 25 minuten touwtje springen, dan ben je na 1 maand al ruim 2 kilo vet kwijt. Wil je gratis sporten, maar niet buiten hardlopen? Dan is touwtje springen een zeer goede workout voor jou.


2.7 Inline skaten

Het is leuk, uitdagend en je verbrandt er ook nog eens een hoop calorieën mee. Er zijn eigenlijk weinig reden om niet te gaan inline skaten. Het is iets minder belastend voor je knieën dan hardlopen, en toch verbrand je bij een hoge snelheid ca. 6 calorieën per minuut. Omdat inline skaten makkelijker vol te houden is dan hardlopen en je minder rustdagen nodig hebt tussendoor om je gewrichten en spieren rust te geven, kun je het dus ook vaker doen.


3. Sport online

Wil je de deur niet uit of wil je graag inspiratie opdoen van professionals op het gebied van spieren bouwen, gewichtsverlies en cardio trainingen? Op internet vind je diverse gratis videokanalen, E-Books, bloggers en andere inspirerende personen die jou meer dan genoeg informatie en motivatie kunnen geven om voorlopig flinke stappen te zetten om fitter te worden.

Waar je terecht kunt?*

  • E-Books over trainen met lichaamsgewicht, crossfit, hardlopen, wandelen etc.
  • Fitness Blender (work-out videos)
  • Sweaty Betty (work-out videos)
  • Blogilates (blog)

Apps die helpen om in vorm te komen/blijven*:

  • Nike Training Club
  • VirtuaGym
  • 7 Minute Workout
  • The winners Workout
  • Sworkit
  • Hardlopen met Evy

* Sommige apps en video’s zijn alleen tegen betaling beschikbaar


4. Laat de auto wat vaker staan

Het klinkt als een open deur, maar maak je wel genoeg gebruik van alle opties om meer te bewegen? Een mens heeft dagelijks een half uurtje beweging nodig van een verhoogde intensiteit. Ga je normaal met de auto naar werk en is het minder dan 10 kilometer rijden? Dat kun je prima met de fiets doen. Woon je in een drukke stad, dan is dat vaak nog sneller dan iedere ochtend opnieuw achteraan aansluiten in de ochtendspits. Ga je met het openbaar vervoer naar de andere kant van het land? Loop dan eens één busstop of metrohalte verder dan diegene die het dichtst bij je huis is, zodat je net dat kwartier extra beweging hebt. Door creatief om te gaan met dit soort bewegingsmogelijkheden hoef je misschien helemaal niet meer te sporten. Zo houd je ook nog eens meer tijd over voor leuke dingen. Bekijk ook 26 andere manieren om te besparen op autorijden.


5. Maak gebruik van tijdelijke deals

Weet je nog niet welke sport echt bij jou past? Ben je bang om een verkeerde beslissing te maken en vervolgens 12 maanden aan een contract vast te zitten bij een sportschool? Zoek dan eens op websites zoals Groupon en vergelijkbare kortingswebsites. Er zijn ongetwijfeld enkele sportscholen, Zumba klasjes, yoga instructeurs of andere sportfaciliteiten bij jou in de buurt die een goedkoop kennismakingsabonnement aanbieden. Je kan dan bijvoorbeeld 5 of 10 lessen bijwonen voor een fractie van de normale prijs. Op die manier zorg je ervoor dat je geen spijt krijgt van je beslissing om ergens lid te worden.


6. Kies een goedkope sportschool

Kom je erachter dat jij toch echt moet gaan sporten in de sportschool? In dat geval staat je nog een volgende klus te wachten: het kiezen van een geschikte en voordelige sportschool. Je doet dat door rekening te houden met de volgende punten.

6.1 Kijk of het abonnement inclusief alle kosten is en voorkom lange contracten

Sommige abonnementen bij sportscholen lijken erg interessant, maar zijn dat uiteindelijk niet. Je kan bijvoorbeeld alleen tijdens bepaalde uren naar de sportschool, je moet verplicht water aan de bar bestellen, slotjes kopen of andere kosten maken. Kijk bijvoorbeeld ook of die groepslessen waar je graag naartoe wilt wel zijn inbegrepen in de prijs. Het is natuurlijk zonde als je daar nog extra voor moet betalen.


6.2 Kies een budget sportschool

Gebruik je alleen cardio apparaten, dan heb je waarschijnlijk geen hulp nodig van personal trainers die letten op je houding bij het uitvoeren van oefeningen. Ook heb je dan geen sauna, zonnebank of andere extra’s nodig. Kies dus gewoon voor een sportschool waar je alleen apparaten vindt die jij nodig hebt. Sportscholen zoals BasicFit of FitForFree voldoen hieraan, maar er zijn soms lokale sportscholen die veel goedkoper zijn dan dat. Vooral omdat ze geen prijs per maand rekenen, maar een lage toegangsprijs per training. Soms betaal je zelfs maar 1 euro per training. Ga je 2 keer per week sporten, dan kost het je dus maar 8 euro per maand.


6.3 Kijk voor gunstige voorwaarden

In sommige sportscholen wordt het aangemoedigd om samen te komen sporten. Bijvoorbeeld bij BasicFit, waar je eenvoudig samen met iemand kunt sporten die geen lid is van de sportschool. Het abonnement kost je bijvoorbeeld zelf 30 euro, maar omdat je steeds iemand mee kunt nemen, kun je de kosten voor het abonnement delen. Die korting kan er net voor zorgen dat je bij die sportschool het goedkoopst uit bent.

Kortingen
Veel sportscholen hanteren kortingen voor bepaalde doelgroepen. Behoor jij tot zo’n groep, dan krijg je soms 25% tot soms wel 50% korting op het sportschoolabonnement. Studenten betalen bijvoorbeeld minder bij bepaalde sportscholen, omdat bekend is dat deze doelgroep weinig geld kan betalen. Een andere groep is gezinnen met lage inkomens. Sommige sportscholen hebben een afspraak met een stichting of gemeentes, waardoor je zeer voordelig kunt sporten in die sportschool. Hier heb je vaak wel een inkomensverklaring voor nodig waaruit blijkt dat je in aanmerking komt voor het programma of subsidie. Je komt er eenvoudig achter of jij deze subsidie kunt aanvragen door op internet te zoeken op jouw gemeente en ‘bijzondere bijstand’.


6.5 Kies de dichtstbijzijnde sportschool

Ben je van plan om het serieus aan te pakken en 4 keer per week naar de sportschool te gaan? Let dan ook op de eventuele benzinekosten of kosten voor het openbaar vervoer je dan maakt. Kost een ritje van en naar de sportschool 1 euro, dan is dat dus 16 euro per maand aan benzinekosten. Je kan dan beter een sportschool kiezen waar je op de fiets naartoe kunt. Dan heb je de warming up ook maar direct gehad.


7. Koop goedkope sportkleding

Als je gaat sporten heb je goede sportkleding nodig. Maar ‘goed’  betekent niet dat je de eerste de beste Nike Store in moet rennen voor de allernieuwste collectie. Je kunt in een schoenenwinkel prima vragen om modellen van vorig jaar. Die waren namelijk ook gewoon goed.

Op de volgende manieren kom je goedkoop aan sportkleding:

  • Sport Outlets.
  • Uitverkoop.
  • Aanbiedingen.
  • Goedkope winkels (Decathlon, Lidl, Aldi, Scapino, Aliexpress).
  • Veilingen van retour artikelen uit winkels.
  • Marktplaats.
  • Overkopen van miskopen van vrienden/vriendinnen.
  • Kringloop winkel.

Wil jij binnenkort sporten zonder veel geld uit te geven? De bovenstaande tips geven je alvast een zetje in de rug om een echte kickstart te maken. Het enige wat je dan nog maar hoeft te doen is het opstellen van haalbare doelen zodat je gemotiveerd blijft om door te gaan met sporten en het werken aan je eigen gezondheid. Dan moet je er vervolgens ook rekening mee houden dat je veel meer trek gaat krijgen naarmate je meer calorieën verbrandt. Ben je een vleeseter en heb je veel eiwitten nodig in je dieet? Bekijk dan ook alles over goedkope vleessoorten en waar je ze koopt.


Bekijk ook deze gerelateerde artikelen

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Algemeen
foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn

Beste Bespaartip

blank
© Bespaarinfo.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies
enquetes invullen