Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Tips en artikelen over geld besparen

11 tips om uit de schulden te komen

11 tips om uit de schulden te komen

Laatst bijgewerkt: december 21, 2022

Als je te maken hebt met betalingsachterstanden of schulden, dan heeft dat waarschijnlijk behoorlijk wat invloed op je leven. Het kan zijn dat je er stress van krijgt of dat je er hopeloos van wordt. Dat je het idee hebt dat het nooit meer goed komt of dat je geen idee hebt waar je moet beginnen met het aflossen van je schulden. Om ervoor te zorgen dat je huidige problemen worden opgelost en niet nog erger worden, zul je actie moeten ondernemen. In dit artikel geven we je daarom 10 tips om uit de schulden te komen.

Eerst willen we je even op het hart drukken dat het hebben van schulden niets is om je voor te schamen. 1 op de 3 mensen krijgt namelijk vroeg of laat te maken met betalingsachterstanden of schulden. Ondanks de taboe die er (toch een beetje) op rust, ben je dus zeker niet de enige. Daarom: wees er eerlijk over. Niet alleen tegen jezelf, maar ook tegen anderen. Op die manier kun je alvast de eerste stap zetten in het oplossen van de problemen. Andere tips zijn:


1. Zorg voor overzicht

Als je maandelijks geld tekort hebt en je steeds meer dingen niet kunt betalen, kan het zijn dat je het overzicht een beetje kwijtraakt. Het kwijtraken van overzicht zorgt er vervolgens voor dat je je overweldigd voelt. Aan de hand van de volgende stappen, kun je zorgen voor overzicht.

Stap 1. Noteer je inkomsten

Begin allereerst met het noteren van je inkomsten. Wat komt er maandelijks aan geld binnen? Heb je recht op toeslagen? En zo ja, hoe hoog is het bedrag dat je aan toeslagen ontvangt? Schrijf deze cijfers op.

Stap 2. Noteer je vaste lasten

Als je weet wat er binnenkomt, is het tijd om te bekijken wat er betaald moet worden. Begin met het verzamelen van je vaste lasten. Wat kost je huis (huur/hypotheek)? Hoeveel betaal je voor je verzekeringen? Wat zijn de kosten voor je internet en tv en je gas, water en licht? Hoe duur is je telefoonabonnement? Verzamel alle vaste lasten en schrijf deze op.

Stap 3. Bereken hoeveel je uitgeeft aan boodschappen

Hoeveel geld ben je maandelijks kwijt aan je boodschappen? Bekijk eens hoeveel je de afgelopen drie maanden aan boodschappen hebt uitgegeven en neem daar het gemiddelde van. Noteer ook dit bedrag.

Stap 4. Noteer je overige uitgaven

Naast bovenstaande uitgaven zijn er hoogstwaarschijnlijk nog meer kosten waar je mee te maken hebt. Hoeveel geef je (gemiddeld) per maand uit aan benzine? Of aan het openbaar vervoer? Aan het bestellen van eten? Of aan het kopen van kleding of andere spullen? Schrijf ook deze cijfers op.

Stap 5. Trek de uitgaven van de inkomsten af

Als je bovenstaande gegevens hebt verzameld, heb je een beeld van wat er maandelijks binnenkomt en weer uitgegeven wordt. Door je uitgaven van je inkomsten af te trekken, kun je direct zien wat je maandelijks wel of niet overhoudt. Schrijf ook dit bedrag op.


2. Breng je schulden in kaart

Om duidelijk te krijgen hoe hoog je schulden precies zijn, is het slim om ook daarvan een overzicht te maken. Noteer hierbij de bedragen die je maandelijks af (zou) moet(en) lossen. Als je je schulden in kaart hebt gebracht, weet je precies hoe het ervoor staat. Dit kan even schrikken zijn, vooral als blijkt dat je niet genoeg geld overhoudt om je schulden af te lossen. Met de volgende tips gaan we proberen om je te helpen om dat probleem op te lossen.


3. Maak een aflosplan

Het Nibud heeft een handige tool gemaakt, waarmee je een aflosplan kunt samenstellen. Deze tool kun je vinden op zelfjeschuldenregelen.nl. In deze tool ga je onder andere de gegevens invullen die je hierboven hebt verzameld. Aan de hand van die gegevens krijg je vervolgens een duidelijk overzicht van de ruimte in je budget en hoe je die zou kunnen verdelen over de schuldeisers.

Vervolgens kun je ook gelijk zien hoelang het zal duren voordat je schuldenvrij bent. Het actieplan zorgt er daarnaast voor dat je precies kunt zien wat er nu geregeld moet worden. Je krijgt hierbij toegang tot handige voorbeeldbrieven die je schuldeisers zou kunnen sturen om een betalingsregeling te treffen.


4. Betalingsregeling

Krijg je een brief van een schuldeiser of een incassobureau? Reageer dan altijd op die brief. Het negeren heeft namelijk alleen maar tot gevolg dat dingen nog lastiger worden. Kun je het bedrag dat je verschuldigd bent niet in een keer betalen? Vraag dan om een betalingsregeling. Zorg ervoor dat je hierbij afspraken maakt die haalbaar zijn voor jou. In de meeste gevallen zal de schuldeiser hiermee akkoord gaan, als dat de manier is waarop ze het verschuldigde bedrag van je zullen ontvangen.

Bespreek termijnbedragen

Heb je betalingsregelingen lopen die je niet kunt opbrengen? Neem dan contact op met de schuldeiser om dit te bespreken. Vraag of de termijnbedragen aangepast kunnen worden, omdat het voor jou nu niet mogelijk is om het bedrag dat berekend is te betalen. Geef bijvoorbeeld aan dat het je niet lukt om 50 euro per maand af te lossen, maar dat 30 euro wel lukt. In de meeste gevallen zal het verlagen van het termijnbedrag mogelijk zijn.

Gemeentelijke belastingen

Wist je dat zaken als de gemeentelijke belastingen kwijtgescholden kunnen worden voor mensen die het niet kunnen betalen? Het niet hoeven betalen van dit soort kosten, scheelt je honderden euro’s per jaar. Meer informatie hierover vind je op de brief over de gemeentelijke belastingen of online.


5. Bezuinig

Als je de eerste tip hebt gebruikt en al je inkomsten en uitgaven in kaart hebt gebracht, dan heb je een duidelijk beeld van waar je geld precies heen gaat. Als je dat weet, kun je ook bepalen waarop je geld zou kunnen besparen. Hieronder een aantal tips:

Bekijk je abonnementen en vaste lasten

Op je vaste lasten kan bijna iedereen bezuinigen.Welke abonnementen heb je en welke daarvan zijn nodig? Het is slim om hier kritisch naar te kijken. Zeg dat abonnement op de krant, dat tijdschrift of de sportschool (voorlopig) op en ga buiten of thuis sporten en de krant online lezen. En je telefoonabonnement, kan dat niet goedkoper?

Boodschappen

Ook op boodschappen valt waarschijnlijk (flink) wat winst te behalen. Bekijk eens wat je daaraan uitgeeft en hoe dat goedkoper kan. Koop bijvoorbeeld eens wat vaker bij een goedkopere supermarkt. Maak lijstjes, zodat je niet meer koopt dan nodig. En houd de aanbiedingen in de gaten om zo goedkoper in te kunnen slaan.

Energierekening

Bekijk ook eens of je kunt besparen op je energierekening. Niet alleen door slimmer om te gaan met energie (zet de verwarming bijvoorbeeld eens een graadje lager), maar ook door te bekijken of er goedkopere leveranciers zijn, kun je een hoop geld besparen.

Andere bespaartips

Er zijn natuurlijk nog veel meer manieren om wat zuiniger te leven. Neem wat vaker de fiets in plaats van de auto of het openbaar vervoer. Douche eens wat minder lang. En koop minder vaak nieuwe kleding of spullen. Op deze website kun je daarnaast nog veel meer handige bespaartips vinden.


6. Zeg vaker nee

Verzin geen smoesjes voor waarom je niet mee uit eten kunt, of waarom je geen weekendje weg kunt gaan, maar zeg gewoon eerlijk dat je geen geld hebt voor dat soort dingen. Dan weten je familieleden en vrienden wat er speelt en hoef jij geen moeite te doen om het te verbergen.

Door er eerlijk over te zijn, zul je je waarschijnlijk ook een stuk minder gestrest voelen. Het helpt namelijk echt om erover te praten. Daarnaast zijn veel uitjes die geld kosten ook te vervangen voor uitjes die minder of niets kosten. Ga dus vooral ook op zoek naar alternatieven. Kijk bijvoorbeeld thuis een film in plaats van in de bioscoop, of ga gezellig thuis een avondje borrelen in plaats van in de kroeg.


7. Verkoop overbodige spullen

Bekijk eens wat je eventueel zou kunnen verkopen om aan extra geld te komen. Heb je bijvoorbeeld een dure telefoon? Denk er dan eens over na om die te verkopen en om een goedkoper exemplaar aan te schaffen.

Bekijk bijvoorbeeld ook eens of je nog kleding, schoenen, decoratie voor in huis, meubels of apparaten hebt die je niet meer gebruikt en verkoop deze. Het geld dat de verkoop van je spullen oplevert, kun je gebruiken om je schuld af te lossen.


8. Voorkom rood staan

Veel mensen die structureel te weinig geld hebben, staan maandelijks rood op hun betaalrekening. Probeer dit te voorkomen. De rente die je moet betalen over dat bedrag is namelijk behoorlijk hoog en dat is zonde voor je geld.


9. Los leningen en/of schulden zo snel mogelijk af

Geld lenen kost geld. Daarom is het slim om leningen en schulden zo snel mogelijk af te lossen. Begin met het aflossen van de kleinste bedragen. Als die zijn afgelost hoef je daar geen rente meer over te betalen en houd je dus meer over. Gebruik ook extra inkomsten, zoals je vakantiegeld, om je leningen en/of schulden zo snel mogelijk af te lossen. Kun je je lening niet snel aflossen? Bekijk dan of er goedkopere alternatieven zijn voor die lening.


10. Vraag om hulp

Lukt het je niet om je schulden af te lossen? Of heb je geen idee hoe je dat aan moet pakken? Dan is hulp zoeken verstandig. Neem hiervoor bijvoorbeeld contact op met de gemeente of een budgetcoach. Zij kunnen je helpen met bijvoorbeeld schuldsanering. Online zijn daarnaast meer adressen te vinden waar je terecht kunt voor hulp.


11. Zoek een (andere) baan

Ben je in de schulden terechtgekomen omdat je je baan bent kwijtgeraakt? Of heb je een baan waarmee je niet genoeg verdient? Dan is het vinden van een nieuwe of beter betaalde baan een slimme zet. Een aantal handige tips om snel(er) een nieuwe baan te vinden, zijn:

  • weet wat voor soort baan je graag zou willen
  • zorg voor een sterke cv die up-to-date is
  • laat mensen weten dat je een baan zoekt (via social media als LinkedIn)
  • schrijf een goede motivatiebrief; waarom wil je die baan graag hebben?
  • check dagelijks de verschillende vacaturesites
  • schrijf je in bij een uitzendbureau
Tip: Vooral als je snel werk nodig hebt, is het soms nodig om genoegen te nemen met een minder leuke baan. Onthoud dat je ondertussen (of later) op zoek kunt gaan naar een baan die beter bij je past.

Geld bijverdienen

Heb je een wel een baan en heb je het daar naar je zin? Dan zou je eens kunnen peilen of een salarisverhoging mogelijk is. Is dat niet mogelijk of zoek je manieren om extra bij te verdienen? Dan zijn er verschillende manieren waarop je extra geld zou kunnen verdienen. Een aantal opties:

  • vul online vragenlijsten in
  • ben je handig? Zoek dan (online) naar klusjes die je kunt doen
  • doe mee aan gezondheidsonderzoeken
  • ga babysitten
  • word Uber chauffeur
  • maak zelf producten (zeep, decoratie, kleding, taarten) en verkoop deze
  • word postbezorger of krantenbezorger
  • schrijf teksten voor websites als textbroker.nl
  • gebruik je auto als reclamezuil
  • neem een bijbaantje in de horeca
  • word mystery shopper
  • word bezorger voor een restaurant
  • knap oude spullen op om ze te verkopen
  • laat honden uit tegen betaling
  • heb je een blog of website? Dan kun je daar affiliate links op plaatsen

Uit de schulden komen

Schulden hebben een grote invloed op je leven. Met de tips in dit artikel kun je proberen om je schulden (zo snel mogelijk) af te lossen. Zo is het allereerst belangrijk dat je je financiën in kaart brengt, zodat je een duidelijk overzicht hebt. Vervolgens kun je bekijken op welke vlakken winst te behalen valt en hoe je je uitgaven kunt verminderen. Lukt het je niet om er zelf uit te komen? Dan zijn er instanties die je kunnen helpen. Neem hiervoor contact op met je gemeente. Zij kunnen je helpen.


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Vaste lasten
foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website

Beste Bespaartip

blank
© Bespaarinfo.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies
enquetes invullen