Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Tips en artikelen over geld besparen

12 Tips voor verkopen op rommelmarkten

12 Tips voor verkopen op rommelmarkten

Laatst bijgewerkt: december 21, 2022

Tweedehands spullen verkopen op een rommelmarkt is een uitstekende manier om wat extra geld te verdienen. Maar hoe zorg je ervoor dat je goed beslagen ten ijs komt en zoveel mogelijk van je meegebrachte spullen tegen een goede prijs kunt verkopen? Het laatste wat je tenslotte wilt is na een lange dag weer naar huis gaan en te weinig verkocht hebben om zelfs de kosten van de gehuurde plaats te kunnen dekken. In dit artikel hebben we daarom 12 tips voor je waarmee je als marktkoopman direct meer zult verkopen, ook als je nog nooit op een rommelmarkt hebt gestaan.


1. Wees kritisch op je koopwaar

Het doel van je bezoek zal deels zijn om zo weinig mogelijk van wat je te koop aanbiedt aan het eind van de dag weer mee naar huis te moeten nemen. Dat betekent niet automatisch dat je bodemprijzen moet hanteren, maar wel dat je hoofdzakelijk spullen op je kraam legt die ook echt goed verkoopbaar zijn. Dat houdt in dat ze slechts bij hoge uitzondering kapot mogen zijn (daar kom je alleen mee weg bij hele zeldzame items waar kopers ook voor overstag gaan als ze in wat mindere staat verkeren). Zorg ook dat alles schoon is dat je te koop aanbiedt. Verzamel als het even kan een breed assortiment want kraampjes met een grote verscheidenheid aan items zijn vaak populairder. Veel mensen zullen dan toch even willen kijken of er ook iets van hun gading bij zit.


2. Maak de artikelen makkelijk bereikbaar

Boeken in bakken onder een kraam, kleding op een grote stapel of stapels dozen waarvan je niet eenvoudig kunt zien wat er allemaal in zit. Het zijn allemaal voorbeelden van hoe moeilijk sommige beginnende marktkooplui het zichzelf maken om hun spullen ook echt te verkopen. Gemak dient de mens, dus ook op de rommelmarkt. Sorteer die kleding dus in aparte bakken of hang het op en plaats de boeken op de tafel in rijen waardoor bezoekers aan de kaft al kunnen zien welke boeken het zijn. Stal zoveel mogelijk van de spullen uit op de tafel zodat bezoekers direct kunnen zien of er wat voor ze tussen zit. Tot slot: hou breekbare spullen zo veilig mogelijk en plaats ze niet als een soort boobytrap aan de rand van de tafel.


3. Weet wat je spullen waard zijn

Zoals we bij tip 1 schreven is het dus heel belangrijk dat je vooral spullen op je kraam legt die ook echt verkoopbaar zijn. Maar hoeveel moet je er dan voor vragen? Het is goed om dat al van tevoren in je hoofd te hebben. Als je weet wat je spullen waard zijn ben je veel beter in staat dat bedrag er ook daadwerkelijk voor te krijgen. Als doorgewinterde rommelmarktbezoekers zijn we zelf bijvoorbeeld erg blij wanneer verkopers lang na moeten denken alvorens een prijs te noemen. Dat laat namelijk zien dat ze eigenlijk geen idee hebben wat ze ergens voor willen of kunnen krijgen. De kans is groot dat we dan heel weifelachtig gaan kijken, ons hoofd schudden en een veel lagere prijs noemen. Voorkom dat je eigen klanten dat doen door globaal te weten wat elk item waard is en wat je er ongeveer voor wilt hebben.


4. Schrijf een prijs op de artikelen

Wanneer je heel precies in je hoofd hebt wat je voor elk product wilt hebben kan het heel handig zijn om er prijskaartjes op te plakken. Dat kan in de vorm van een klein wit stickertje waar je met pen of stift de prijs op schrijft. Je hoeft niet op alle spullen een prijsje te doen, want dat kost vaak erg veel tijd. Wanneer je bijvoorbeeld van plan bent grote groepen DVD’s of CD’s voor hetzelfde bedrag aan te bieden kun je die ook bij elkaar plaatsen (bijvoorbeeld in een bak) en daar een grote sticker met de prijs op plakken. Aangezien de meeste mensen af zullen dingen is het wel verstandig niet je minimale prijs erop te zetten, want dan kun je eigenlijk al niet meer zakken. En laten we wel zijn, onderhandelen hoort nu eenmaal bij de rommelmarkt.


5. Wees voorbereid op de vroege vogels

Check van tevoren of de rommelmarkt in kwestie ook vroege vogels de kans biedt de markt voor de gewone aanvangstijd te bezoeken. Deze mensen betalen dan iets meer dan de gewone bezoekers zodat ze de mogelijkheid hebben de mooiste items als eerste eruit te zoeken. Deze vroege vogels zijn vaak de gehaaide koopjesjagers die precies weten wat ze zoeken en wat ze daarvoor willen betalen. Maak niet de fout je mooiste spullen tegen een habbekrats te verkopen omdat je nog niet op hun komst was voorbereid. Wanneer je nog bezig bent je kraam in te richten heb je namelijk al snel de neiging om ja te zeggen. Weet dus dat dit kan gebeuren en hou ook dan gewoon de minimumprijs aan die je bij stap 3 had vastgesteld.


6. Zorg voor wisselgeld en tasjes

Niet is zo vervelend als een verkoop die afketst omdat je geen geld kunt wisselen. Aan het eind van de dag is dat vaak niet zo’n probleem meer, maar zorg dat je ook vanaf het begin van de markt al voldoende wisselgeld hebt. Het is ook fijn als je een klant meteen een tas mee kunt geven waar ze hun aankopen in kunnen doen. Ook al werkt dat laatste niet direct bevorderlijk voor de verkoop zelf, je klandizie tevreden houden is natuurlijk ook belangrijk (helemaal wanneer je het verkopen op de rommelmarkt zo leuk vindt dat je het vaker wilt gaan doen). Mocht je breekbare spulletjes verkopen, zorg dan ook dat je voldoende krantenpapier bij je hebt om die veilig in te verpakken.


7. Zet wat lekkers neer of maak een grabbelton

Als je spulletjes niet interessant genoeg blijken te zijn om veel bezoekers te trekken kun je ze altijd nog ‘omkopen’ door iets lekkers neer te zetten zoals snoepjes of pepermuntjes. Als het gratis is snap je zelf waarschijnlijk ook wel dat je daar alsnog veel mensen mee naar je kraampje of tafel lokt. Een andere leuke manier om vooral kinderen (maar dus ook hun ouders) naar je kraam te krijgen is door een grabbelton neer te zetten. Doe er allerlei kleine prullaria en speelgoedjes in waar kinderen blij van worden en laat ze grabbelen voor 50 cent. Ondertussen valt het oog van de ouders wellicht op iets wat ze zelf wel leuk zouden vinden.


8. Pas op voor diefstal

Er komen helaas ook dieven af op rommelmarkten. Die zullen een moment dat je niet op staat te letten graag benutten om iets van waarde van je kraam te stelen, bijvoorbeeld wanneer je net een andere klant aan het helpen bent. Het is daarom sowieso verstandig om met zijn tweeën te zijn. Ten eerste schrikt dat meer af en daarnaast is het ook makkelijker om zicht te houden op je kraam en of er geen dingen worden gejat. Houd om die reden ook altijd zicht op de kas. Het beste draag je het geld gewoon op je lichaam want dan kan het niet zo snel gestolen worden.


9. Laat klanten die geen contact zoeken rustig kijken

Een rommelmarkt is voor veel mensen vooral leuk omdat ze lekker kunnen snuffelen tussen alle spullen. Niets is dan zo vervelend als een opdringerige verkoper die vraagt of je wat speciaals zoekt. De meeste mensen zoeken namelijk geen specifieke items maar laten zich graag verrassen. Natuurlijk let je wel goed op wie er bij je kraam staat en wat ze aan het doen zijn. Dat heeft ook met de vorige tip te maken, tenslotte wil je zeker weten dat iedereen zich netjes gedraagt. Maar het is ook goed voor je omzet als je meteen van dienst kunt zijn als de potentiële klant wat wil vragen of afrekenen. Maar dat in de gaten houden kan ook vrij onopvallend en hoeft niet hinderlijk te zijn.


10. Maak een praatje met bezoekers die daarvoor open staan

Voor veel bezoekers is een rommelmarkt ook een sociale aangelegenheid. Je merkt vaak al snel wanneer mensen open staan voor een gezellig praatje. Ga dat nooit uit de weg, want een vrolijke aanpak is altijd goed voor de zaken. Blijf altijd positief en vriendelijk. Hetzelfde geldt voor het onderhandelen, blijf dus ook beleefd wanneer iemand alleen maar het onderste uit de kan probeert te halen. Tot slot is ook je houding van belang. Een verkoper die in een campingstoel hangt en alleen maar met de mobiele telefoon in de weer is ziet er nu eenmaal niet heel uitnodigend uit.


11. Geef extra kortingen waar mogelijk

De meeste bezoekers van rommelmarkten zijn dol op koopjes en dus ook op kortingen en aanbiedingen. Maak daar dus waar mogelijk zelf ook gebruik van. Wanneer je boeken tegen een vaste prijs verkoopt kun je bijvoorbeeld een bordje erbij doen dat het derde boek gratis is. Wees ook toeschietelijk tijdens het onderhandelen als iemand een lagere prijs voorstelt voor meerdere artikelen bij elkaar dan ze individueel zouden kosten. De kans dat je de spullen los ook allemaal kwijtraakt is klein en zo maak je ook nog een klant tevreden.


12. Bijna sluitingstijd? Tijd voor de uitverkoop!

Ook jij neemt waarschijnlijk het liefst zo min mogelijk spullen weer mee naar huis en geeft ze liever aan hun nieuwe eigenaar mee. Het laatste uur voor het scheiden van de markt is daarom een prima moment om te zakken met je prijzen. Het heeft uiteraard geen zin om waardevolle spullen tegen een habbekrats weg te doen, dat is gewoon zonde. Maar haal gerust de bordjes met extra kortingen boven tafel en zak wat sneller met je prijs tijdens het onderhandelen. Overigens zal het je nog verbazen hoeveel van de andere standhouders dit moment aangrijpen om zelf nog even een rondje over de rommelmarkt te doen, uiteraard in een poging om zelf nog een koopje te scoren.


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Algemeen
foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website

Beste Bespaartip

blank
© Bespaarinfo.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies
enquetes invullen