Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Tips en artikelen over geld besparen

9 tips om boeken en studieboeken te verkopen

9 tips om boeken en studieboeken te verkopen

Laatst bijgewerkt: december 21, 2022

Er zijn tientallen miljoenen boeken in omloop. En lang niet al die boeken zijn nieuw in de winkel gekocht. Steeds meer boeken vinden hun weg naar een tweede eigenaar, bijvoorbeeld via internet. Wil jij dat jouw boeken ook een nieuwe thuis krijgen en wil je daar zelf nog wat extra geld aan verdienen? In dit artikel lees je alles over de mogelijkheden en tips om je tweedehands (studie)boeken te verkopen.


Websites waar je boeken kunt verkopen

Laten we beginnen met de officiële verzamelplaatsen waar boekenkopers komen. Hieronder vind je een lijst met de meest populaire websites waar je tweedehands boeken aan kunt bieden.

Bol.com

Bol.com is de grootste Nederlandse aanbieder van tweedehands boeken. Iedere dag worden er duizenden boeken verkocht op het platform. Een voordeel van Bol.com is dat het online zetten van je boeken erg eenvoudig is. Je hoeft namelijk alleen maar het ISBN nummer in te voeren, samen met de huidige staat van het boek. Vervolgens kun je het boek al online zetten voor de verkoop.

Je bent dus maar enkele minuten bezig om een grote stapel boeken in je online winkeltje te plaatsen. Omdat je via Bol.com een enorm groot publiek bereikt, betaal je wel 15% commissie over ieder boek dat je verkoopt. Je moet er ook op letten dat bij Bol.com de verzendkosten in principe altijd in de prijs berekend zijn, tenzij het boek als pakketje verzonden moet worden.

Tweedehands boeken verkopen op Bol.com »

Boekenbalie.nl

De website boekenbalie.nl is speciaal gemaakt voor het zo snel mogelijk verkopen van je tweedehands boeken. Dat is te zien aan het feit dat de website zelfs een app heeft ontwikkeld om het proces nog sneller te maken. Die app is vooral handig wanneer je veel boeken wilt verkopen, omdat er een barcode scanner in de app is ingebouwd. Daarmee scan je eenvoudig de barcodes en vertelt de website je direct hoeveel geld je ontvangt voor het boek. Het concept van de website is dus iets anders dan bij Bol.com, omdat je daar zelf de verkoopprijs kunt bepalen. Bij boekenbalie.nl biedt de website een bedrag op jouw boek, waar na je de boeken naar het kantoor kunt opsturen. Vervolgens krijg je na 7 dagen betaald voor de boeken. Hoewel je bij boekenbalie.nl waarschijnlijk minder geld krijgt voor je boek dan op bol.com, is het proces op boekenbalie.nl wel een stuk eenvoudiger. Je kunt namelijk gewoon een grote doos opsturen met alle boeken die je wilt verkopen, waardoor je er in 1 keer vanaf bent en uitbetaald wordt.

Scheltema.nl

In Amsterdam bevindt zich de boekwinkel Scheltema. Wanneer je tweedehands boeken wilt verkopen, dan kun je hier naar de balie komen om te kijken wat zij nog voor het boek willen bieden. Scheltema koopt ook studieboeken op, maar koopt op dit moment alleen maar studieboeken in van de studie Rechten.

Booktrader.nl

Op de website booktrader.nl vind je duizenden tweedehands boeken, waar jij heel eenvoudig je bijdrage aan kunt leveren. Op de website hoef je in principe geen kosten te betalen voor het openen van je online winkeltje. Pas wanneer je meer dan 50 boeken verkoopt moet je geld betalen aan de website.

Deslegte

De Slegte is een bekende Nederlandse boekhandel die zich ook bezighoudt met het opkopen van tweedehands boeken. Je kunt dan gewoon met een doos vol boeken naar de balie gaan om te vragen of zij nog iets kunnen bieden voor je verzameling. Het is wel een klein nadeel dat je daarvoor moet sjouwen met grote en zware dozen, maar je hebt wel de kans dat je met een gevulde portemonnee naar huis gaat.

Studystore.nl

Heb je alleen maar studieboeken in de uitverkoop? De website studystore.nl biedt de mogelijkheid om in een keer van al je studieboeken af te komen. Je vult op de website heel eenvoudig alle ISBN nummers in, waarna je een overzicht te zien krijgt met het bedrag dat de Studystore wil bieden voor jouw boeken. Ook bij deze website kun je dus niet zelf het verkoopbedrag bepalen. Dat kan een nadeel zijn, vooral als de Studystore een veel lager bedrag biedt dat jij zou willen ontvangen. Aan de andere kant heeft de website ook weer een voordeel, omdat je hierdoor precies weet hoeveel geld je in één keer gaat ontvangen, en ook niet iedere week een pakketje hoeft te versturen bij het postkantoor.

Marktplaats

Marktplaats is een hele goede website wanneer je tweedehands spullen wilt verkopen. Je kunt er dus uiteraard ook tweedehands boeken verkopen. Het is alleen belangrijk om te weten dat de biedingen van mensen op de website van Marktplaats over het algemeen redelijk laag zijn. Veel boekenverkopers die hun boeken op zowel Marktplaats als Bol.com hadden geplaatst, gaven aan dat de biedingen op bol.com over het algemeen een stuk hoger zijn. Ondanks de 15% commissie, houd je er daar dus vaak alsnog meer geld aan over.


2. Boeken verkopen op Koningsdag of een boekenmarkt

Wanneer je kinderen hebt kan het ook een leuk idee zijn om de boeken te verkopen op Koningsdag. Je verzamelt dan alle boeken in een aantal dozen en plakt er een aantal stickertjes op met een prijs. Hoewel je niet kunt verwachten dat mensen op een rommelmarkt de hoofdprijs betalen, kan je zo wel in één dag van al je boeken afkomen.

Het is daarbij ook nog erg leuk voor de kinderen. Je kunt ook naar de boekenmarkt gaan. Daar betaal je misschien wel een bedrag voor het huren van een marktkraampje, maar je weet daar wel zeker dat er er veel boekenliefhebbers aanwezig zullen zijn. Als je dus ook nog wat interessante boektitels hebt, dan kun je daar ook zomaar in een dag een flink aantal van je boeken verkopen.


3. Facebookgroepen

Wil je graag je studieboeken verkopen? In dat geval heb je waarschijnlijk een hele grote kans om ze kwijt te raken op een Facebookgroep van je studie. Daar zijn altijd wel een aantal studenten aangemeld die de boeken nodig gaan hebben nadat jij het jaar hebt afgerond.

Omdat het boekenpakket vaak niet veel wijzigt aan het einde van het jaar, heb je zo de kans om in een keer al je boeken kwijt te raken voor een goede prijs. De verkoop is namelijk ook nog eens erg makkelijk, omdat je gewoon bij je universiteit of hogeschool kunt afspreken om de boeken te laten bekijken, en vervolgens het geld in ontvangst kunt nemen.


4. Weet wanneer je studieboeken moet verkopen

Studieboeken zijn typisch boeken die je maar op één moment in het jaar kunt verkopen. Er is namelijk niemand die halverwege het jaar ineens nog studieboeken moet kopen. Het slimste is om je boeken alvast op internet te zetten voordat het schooljaar voor de nieuwe studenten echt begint.

Die zijn namelijk vaak al een tijdje voor aanvang van de eerste lessen op zoek naar de boeken. Wanneer jij te laat bent met het online zetten van je studieboeken, hebben zij al iemand anders gevonden of hebben ze de boeken toch maar nieuw aangeschaft. En dat jij je boeken online zet, betekent natuurlijk nog niet dat je ze gelijk van de hand moet doen. Je kunt prima met die persoon afspreken dat je eerst de boeken verkoopt die je niet meer nodig hebt en dat je de rest pas later verkoopt.


5. Verkoop leesboeken direct nadat je ze uit hebt

Hoewel de timing bij het verkopen van leesboeken normaal gesproken niet zo relevant is, is het wel verstandig om de boeken direct te verkopen nadat je ze uit hebt. De reden daarvoor is simpel. Stel dat jij een nieuwe thriller koopt en hem in een ruk uitleest. Wanneer je dat boek dan direct weer op internet zet, heeft het boek nog steeds een hoge waarde.

Dat in tegenstelling tot wanneer je een jaar wacht en het boek inmiddels overal tweedehands te verkrijgen is. Je kunt dit ook doen door zelf tweedehands boeken te kopen nadat ze net uit zijn. Je leest het tweedehands boek dan snel uit en verkoopt hem weer in dezelfde week. Op die manier kun je soms gratis boeken lezen, of verdien je er zelfs nog geld aan.


6. Houd je boeken netjes

Het spreekt voor zich dat je altijd goed moet omgaan met je boeken. Je leest zelf ook graag boeken die er netjes uitzien. Maar het is helemaal belangrijk wanneer je de boeken ook nog tweedehands wilt verkopen. Veel opkopers van boeken accepteren namelijk jouw aanbod niet op het moment dat er met pen ingeschreven is, zinnen gemarkeerd zijn of pagina’s beschadigd zijn.

Wanneer jouw boek beschadigd is, wordt het een stuk moeilijker om het exemplaar te verkopen, en al helemaal voor een goede prijs. Probeer studieboeken dus bijvoorbeeld altijd te kaften en zorg ervoor dat je geen koffiekringen op de pagina’s maakt.


7. Verkoop boeken die gewild zijn

Je kunt proberen om je Donald Duck verzameling uit 2009 te verkopen voor een paar euro per stuk. Maar er is een grote kans dat niemand daar in geïnteresseerd is, op een enkele verzamelaar na. Het zal dan ook lang duren voordat je dit soort minder populaire boeken of boekgenres verkocht hebt.

Over het algemeen doen vooral studieboeken het goed, maar ook psychologische thrillers, literatuur en boeken over filosofie. Vooral op website zoals bol.com of Marktplaats kun je dit zijn boeken redelijk snel verkopen voor een schappelijke prijs.


8. Wees eerlijk over de staat van een boek

Deze tip geldt voornamelijk wanneer je van plan bent om een online winkeltje starten op bol.com. Kopers van jouw tweedehands boeken kunnen namelijk een review achterlaten. Daarin omschrijven ze onder andere de kwaliteit van het product, de communicatie met de verkoper en de snelheid van de levering. Je kan het boek nog zo snel op de bus gedaan hebben en zo leuk gecommuniceerd hebben met een koper, maar wanneer het boek er niet uitziet zoals je dat geadverteerd hebt, dan kun je toch al snel een negatieve review tegemoet zien. Is het boek beschadigd of moet er nog een opmerking bij geplaatst worden, zeg dat gewoon tegen een koper, zodat ze niet voor onaangename verrassingen komen te staan. Zeker wanneer ze het boek kopen om het voor iemand zijn verjaardag te geven, zijn dit soort momenten extra vervelend.


9. Start een handeltje in antieke boeken

Voor deze tip heb je wel wat geluk en geduld nodig. Maar wanneer je dan een boek tegenkomt dat antiek is, dan kun je daar ook wel een flinke opbrengst voor terug verwachten. Op veilingen worden bijvoorbeeld regelmatig antieke boeken verkocht voor enkele honderden tot soms enkele duizenden euro’s. En dat waren geen boeken die in een museum lagen, maar gewoon boeken van vroeger die iemand thuis in de boekenkast had staan.

Vraag dus eens gewoon in het rond of jij ook namens iemand anders boeken kunt verkopen. Voornamelijk oudere mensen hebben vaak zeer speciale exemplaren in de kast staan die voor henzelf inmiddels misschien ook wel in de weg staan. Op deze manier kun jij misschien een online boekenhandeltje beginnen in antieke boeken en zo een leuke bijverdienste krijgen. Je kunt ook op Marktplaats kijken naar oude boeken, omdat sommige mensen niet altijd weten wat een een product waard is. Jij kan daarvan profiteren door het boek voor een paar euro te kopen en voor een paar tientjes weer te verkopen.


Tweedehands boeken (ver)kopen steeds populairder

Sinds enkele jaren is er een stijgende lijn te zien in het aantal verkochte tweedehands boeken. Overal waar je kijkt zie je wel advertenties voorbijkomen waarbij je zowel een nieuw exemplaar als een tweedehands exemplaar kunt kopen. Een voorbeeld daarvan is Bol.com, wat een van de grootste tweedehands boekenverkopers van Nederland is. Op de website staan gemiddeld  twee miljoen tweedehands boeken te koop, verdeeld over circa vierhonderdduizend boektitels.

Veel goedkoper

Maar zo vreemd is het natuurlijk niet dat tweedehands boeken steeds populairder worden. Het blijven immers gewoon waardevaste stukken papier waarvan de boodschap niet minder wordt naarmate het vaker gelezen wordt. En aangezien tweedehands boeken soms wel de helft goedkoper kunnen zijn dan een nieuw boek, kun je zo twee keer zoveel boeken kopen voor hetzelfde geld.

Voor jou als boekenverkoper is dat dus een hele interessante positie, zeker als veel mensen op zoek zijn naar de boeken die jij thuis hebt liggen. Om jou op weg te helpen, vertellen we in dit artikel daarom alle tips die je nodig hebt om je boeken zo snel mogelijk, maar ook tegen een zo hoog mogelijke prijs te verkopen.


Het verkopen van je tweedehands boeken is heel erg eenvoudig. Het enige wat je hoeft te doen is het bepalen van een prijs waarvoor jij ze graag van de hand zou willen doen. Vervolgens kun je op één van de in dit artikel genoemde (web)winkels op zoek naar een koper die bereid is deze prijs te betalen. Je zult zien dat het verkopen van je boeken veel makkelijker is dan je in eerste instantie had verwacht. Sommige kopers slaan al toe op de eerste dag dat je boeken online staan. Zo kun je behoorlijk snel wat extra geld verdienen.


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Algemeen
foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn

Beste Bespaartip

blank
© Bespaarinfo.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies
enquetes invullen