Tips en artikelen over geld besparen

Hoeveel geeft de gemiddelde Nederlander uit aan boodschappen?

Hoeveel geeft de gemiddelde Nederlander uit aan boodschappen?

Laatst bijgewerkt: november 29, 2019

Wanneer je aan de mensen om je heen vraagt hoeveel ze aan boodschappen uitgeven, hoor je verschillende cijfers. De een eet iedere dag luxe maaltijden en betaalt 250 euro per persoon per maand, terwijl er gezinnen van vier personen zijn die datzelfde bedrag met zijn allen gebruiken. Dus wat is er precies normaal? In dit artikel vind je het antwoord op die vraag.


Hoeveel geeft de gemiddelde Nederlander uit aan boodschappen?

We gaan nu kijken naar hoeveel geld de gemiddelde Nederlander uitgeeft aan boodschappen. Maar, we moeten wel even een kanttekening maken. Want de gemiddelde Nederlander bestaat niet. Er zijn baby’s, kinderen, pubers, volwassenen en ouderen, die allemaal in mindere of meerdere mate eten nodig hebben. Daarnaast zijn er steenrijke Nederlanders, mensen met een modaal inkomen en Nederlanders die op de armoedegrens leven. Alsof dat nog niet genoeg is, zijn er families zonder kinderen, met één kind of zelf vijf kinderen.

Het is dus moeilijk om de gemiddelde Nederlander aan te wijzen. Toch gaan we een poging wagen, aan de hand van cijfers van het Nibud. Zij hebben namelijk berekend hoeveel geld iemand dagelijks moet uitgeven om goed te kunnen eten en drinken. Aan de hand daarvan gaan we verdere vergelijkingen maken.

Nibud.nl eetbehoefte gemiddelde Nederlander

Bron: Nibud.nl


Berekeningen voor gemiddelde situaties

In de tabel hierboven zie je de kosten die een persoon per dag uitgeeft wanneer ze – volgens het Nibud – goed en gezond willen eten. Laten we dus eens kijken hoe dit zich vertaalt in maandelijkse cijfers en voor families met kinderen.

Kosten per maand

 • Kind van 1 – 3 jaar: € 75,90
 • Kind van 4 – 8 jaar: € 102,60
 • Kind van 9 – 13 jaar: € 167,70
 • Mannen en vrouwen van 14 – 50: € 191,85
 • Mannen en vrouwen van 51 – 70: € 191,40
 • Zwangere vrouw: € 186,00
 • Moeder die borstvoeding geeft: € 208,80

We kunnen nu een aantal voorbeelden gaan bekijken. Je kunt uiteraard zelf ook even een rekenmachine pakken, waar wie weet staat jouw situatie hieronder al beschreven:

 • Twee ouders met één kind van 2 jaar: € 459,60 (€ 367,68)
 • Twee ouders met één kind van 6 jaar: € 486,30 (€ 389,04)
 • Twee ouders met één kind van 10 jaar: € 551,40 (€ 441,12)
 • Twee ouders met twee kinderen van 6 en 8 jaar: € 588,90 (€ 412,23)
 • Twee ouders met drie kinderen van 3, 6 en 8 jaar: € 729,90 (€ 510,93)
 • Eén ouder met één kind van 2 jaar: € 267,75
 • Eén ouder met één kind van 6 jaar: € 294,45 
 • Eén ouder met één kind van 10 jaar: € 359,55
 • Eén ouder met twee kinderen van 6 en 8 jaar: € 397,05 (€ 317,64)
 • Eén ouder met drie kinderen van 3, 6 en 8 jaar: € 472,95 (€ 331, 07)

Des te groter het gezin hoe goedkoper het wordt

De dik gedrukte cijfers hierboven zijn getallen die per persoon zijn berekend. Maar dit zijn de prijzen voor eten wanneer je voor ieder gezinslid apart zou koken. Dat doe je natuurlijk niet. Daarom kun je een aantal procent van de kosten aftrekken wanneer de gezinssamenstelling groter worden. Zo kun je bij het gezin met twee ouders en één kind al 20% van de totale prijs afhalen. Hieronder een overzicht met het percentage dat je in mindering kunt brengen bij bepaalde gezinsgroottes.

 • Een éénpersoonshuishouden moet je 10% meer betalen dan de prijzen hierboven.
 • Een tweepersoonshuishouden betaalt de prijzen die hierboven vermeld staan.
 • Een driepersoonshuishouden betaalt 20% minder dan de kosten hierboven.
 • Een vierpersoonshuishouden of groter betaalt 30% minder dan de kosten hierboven.

Kijk nog eens naar het overzicht hierboven. Achter alle gezinssamenstellingen met meer dan 3 personen staat namelijk de daadwerkelijke prijs vermeld die je voor de boodschappen zult betalen aan de kassa. Vooral gezinnen met 5 gezinsleden besparen zo een flink deel op de kosten. Zij kunnen zelfs meer dan 200 euro besparen door grotere maaltijden te koken en voordeelverpakkingen in te slaan.


Waarom verschilt het bedrag zoveel tussen families?

Wanneer je in de supermarkt om je heen kijkt naar de winkelwagentjes van andere klanten, dan zie je het al snel. Er zit een enorm verschil in de producten die mensen kopen. De een koopt iedere week veel vis en vlees, terwijl de ander vegetarisch is en alleen maar groente met rijst en aardappelen eet. Dat de bonnetjes van die personen onderling zullen verschillen mag dan ook duidelijk zijn. Maar waar komt dat precies door? Waarom is een vol karretje bij de ene familie 200 euro waard, en vult de andere familie een karretje voor minder dan 100 euro? Daar is niet maar één antwoord op te geven. Hieronder zie je welke 9 factoren een rol kunnen spelen in het kopen van goedkopere of duurdere boodschappen:

 1. Koopjesjagers zijn altijd op zoek naar de goedkoopste boodschappen. Zij gebruiken bijvoorbeeld een bespaar app, waarmee ze per winkel zien wat er in de aanbieding is. Vervolgens rijden ze met de fiets al die winkels af om het grootste voordeel te behalen.
 2. Smaken verschillen. Waar jij misschien wel tevreden bent met een eenvoudige roerbak van groente en aardappelen, zijn er mensen die iedere dag vlees of vis moeten eten.
 3. De supermarkt waar je naartoe gaat kan een grote bijdrage leveren aan de uiteindelijke kosten voor boodschappen. Koop je alle luxe producten bij Albert Heijn, of ga je naar de Aldi, Jumbo of Lidl voor de goedkoopste producten? Groente en fruit zijn bijvoorbeeld bij Lidl altijd erg goed en goedkoop, terwijl je bij Albert Heijn soms veel meer betaalt.
 4. Veel families gaan naar de markt. Daar koop je soms 5 avocado’s voor een euro, terwijl die in de supermarkt nauwelijks onder de € 1,00 per stuk uitkomen. Ook fruit, aardappelen, kaas en brood is erg voordelig op de markt. Door iedere week een enorme lading eten te kopen, reduceer je de kosten voor de boodschappen enorm.
 5. Het aantal personen in een huishouden. Kook je steeds maaltijden voor één persoon, dan kun je ervan uitgaan dat die maaltijden duurder zijn dan wanneer je voor een familie van vijf personen kookt. Voordeelpakken in de supermarkt zijn nou eenmaal goedkoper. Kijk maar eens naar de kiloprijs op een verpakking met één kipfilet of een pak van één kilo. Grote kans dat de kiloprijs van het voordeel pak 30-40% goedkoper is.
 6. Je persoonlijkheid is ook belangrijk. Kijk je altijd naar de goedkoopste prijs van een product dat je nodig hebt, of gooi je het eerste de beste exemplaar in je karretje? De persoonlijkheid van een klant kan ervoor zorgen dat ze zich helemaal niet druk willen maken om besparen op boodschappen.
 7. Gezond voedsel is over het algemeen goedkoper dan ongezond voedsel. Ook zijn er families waarin er geen water, maar alleen frisdranken worden gedronken. Zo’n pak kost al gauw € 1,50, en er gaan er per maand dan eenvoudig 10-15 van doorheen. Dat terwijl een glaasje kraanwater nog geen € 0,01 kost én gezonder is. Ook pizza’s en andere ongezonde maaltijden kosten vaak meer dan 3 euro. Koop je voor vier mensen een pizza, dan besteed je ongeveer het dubbele van wanneer je een gezonde maaltijd zou koken voor iedereen. Drink je veel frisdrank en koop je wekelijks voor iedereen in de familie een pizza, dan kunnen alleen deze twee producten al meer dan 70 euro per maand kosten.
 8. Sommige families houden niet van koken. Een zakje met voorgesneden groente, een zak geschilde en voorgesneden aardappels en een pak met hamburgers is dan een ideale maaltijd. Binnen 15 minuten staat het al op tafel. Maar er zijn ook families die graag 20 minuten langer bezig zijn en daarmee zo’n 30% van de kosten besparen. Zelf je groentes en aardappelen schillen en snijden, en je hamburgers zelf maken van een pak rundergehakt levert dus geld op.
 9. Woon je in het Westen van Nederland? Grote kans dat je meer betaalt dan iemand die aan de Duitse grens woont. De supermarkten zijn daar vaak een stuk goedkoper, en zeker wanneer je even de grens over gaat. Boodschappen in Duitsland zijn vaak namelijk zo’n 15-20% goedkoper. Dat lijkt niet veel, maar wanneer je altijd je boodschappen in Duitsland doet, dan zou dat betekenen dat je ieder jaar bijna 2 maanden gratis eet.


Dit is het overzicht van de gemiddelde kosten voor Nederlanders. En zoals we het artikel begonnen: er is geen juist gemiddelde. Er is zo’n ontzettend groot verschil tussen de prijzen die mensen betalen én de gezinssamenstelling waar ze het voor halen, dat het lastig is om een gemiddelde te berekenen. Het beste wat je kunt doen is gebruikmaken van de bovenstaande berekening en goed op te letten dat je onder dit bedrag blijft. Want wie slim boodschappen doet kan zeker nog minder uitgeven dan in het overzicht hierboven staat. Zeker als je gebruik maakt van de volgende 41 tips om goedkoop boodschappen te doen.


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Huishouden
foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn

Bespaartip 2021

blank
© Bespaarinfo.nl 2021 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Hanzeplein 11, 8017 JD Zwolle | Privacy statement
vergelijk zorgverzekeringen