Tips en artikelen over geld besparen

18 tips om te sparen met weinig geld

18 tips om te sparen met weinig geld

Laatst bijgewerkt: oktober 18, 2019

Het is altijd goed om spaargeld te hebben. Het geeft je meer financiële vrijheid, onafhankelijkheid en daarbij ook een doel om naartoe te werken. Maar wanneer je niet zoveel inkomsten hebt, kan het lastig zijn om geld opzij te leggen. Gelukkig zijn er meer dan genoeg manieren om zelfs met een heel laag inkomen geld te sparen. In dit artikel zetten we 18 manieren op een rij waarmee jij bewust of onbewust geld opzij kunt leggen en daardoor toch tot wel honderden euro’s per jaar bespaart.


1. Bepaal dat geen enkel bedrag te laag is

Wanneer je wilt sparen is het belangrijk om te beseffen dat ieder bedrag mooi meegenomen is. Of het nu gaat om een euro per week of een tientje per maand maakt niet uit. Het gaat erom dat je inziet dat er een mogelijkheid is om geld opzij te leggen. Het maakt verder ook niet uit als het een klein bedrag is, omdat dat totaalbedrag op de lange termijn veel groter wordt.

Stel dat je iedere dag € 1,- opzij zou leggen. Dan heb je na een jaar toch al weer € 365,- gespaard. Geen verkeerd bedrag wanneer weet dat je voor die euro nog niet eens een half kopje koffie op het station kunt kopen. Sparen gaat er dus helemaal niet om dat je in één keer honderden euro’s apart zet. Sparen is een kunst waarbij de volhouder wint. En door klein te beginnen weet je ook zeker dat je het lang kunt volhouden.


2. Maak je spaargeld visueel

Wanneer je bent begonnen met sparen kan het helpen wanneer je visueel wordt geprikkeld om meer te sparen. Dat kan bijvoorbeeld door ergens in huis een spaarpot neer te zetten die van glas is gemaakt. Hoewel je de eerste twee of drie weken waarschijnlijk niet zoveel geld in de spaarpot heb zitten, merk je al gauw dat je na een of twee maanden een flink bedrag bij elkaar hebt gespaard.

Ondanks dat je weet dat je klein bent begonnen, zie je op deze manier al snel de vooruitgang. De visuele stimulering kan er daarnaast ook nog voor zorgen dat je gemotiveerd wordt om nog iets meer te gaan sparen. In dat geval kun je enkele tips uit het artikel gebruiken om dat voor elkaar te krijgen.


3. Kijk naar je uitgavenpatroon

Is het moeilijk voor je om € 1,- per dag opzij te leggen als spaargeld? In dat geval kan het handig zijn om eerst naar je uitgavenpatroon te kijken. Je uitgavenpatroon is alles wat je uitgeeft gedurende een maand. Pak dus eens kladblok en schrijf daarin alle uitgaven op die je gedurende 3 maanden hebt gedaan. Kom je een uitgavenpost meer dan één keer tegen, dan kun je ook gaan turven door streepjes achter dezelfde uitgaven te zetten. Zo ontstaat er vanzelf een lijst met eenmalige en terugkerende uitgavenposten. Wanneer je al die kostenposten bij elkaar optelt en vervolgens kijkt welke je daarvan niet perse had uit hoeven geven, zie je dus direct hoeveel geld je de afgelopen 3 maanden had kunnen sparen wanneer die uitgave niet gedaan had.

Kleine bedragen vervangen

Het principe dat je vaak kleine bedragen uitgeeft die je eigenlijk niet had hoeven uitgeven, wordt ook wel de Latte Factor genoemd. Sommige mensen halen iedere dag een Latte koffie wanneer ze met de trein naar hun werk gaan. Dat kost ze dan zo’n € 2,50 per dag. Dat lijkt niet zoveel, maar op jaarbasis gaat het om €600 aan koffies van het station.Zou je iedere dag van thuis koffie meegenomen hebben, dan had je van de besparingen een leuke vakantie kunnen boeken.

Door naar je uitgavenpatroon te kijken ga jij dit soort uitgaven herkennen en zie je dus ook hoeveel geld je in de toekomst extra kunt sparen wanneer je andere keuzes maakt.


4. Laat je geld automatisch op een spaarrekening zetten

Vrijwel iedereen houdt aan het einde van zijn geld een stukje maand over. Het is dus niet zo vreemd dat als jij aan het eind van de maand een bedrag opzij zou willen zetten als spaargeld, dat die optie er eigenlijk niet eens meer is. Daarom wordt het aangeraden om het geld automatisch op een spaarrekening te laten zetten.

Wordt jouw salaris op de 25ste van de maand gestort? Laat jouw bank iedere 26ste van de maand automatisch een vast bedrag overmaken naar een spaarrekening. Op die manier is het veel lastiger om het geld uit te geven, omdat je het dan zelf van je spaarrekening moet plunderen. Dit zorgt voor een extra reden om beter op je uitgaven te letten.


5. Pak eerst je schulden aan

Stel je de volgende situatie voor. Je staat 1.500 euro in het rood op je creditcard. Daar betaal je een rente van 13,99 procent over. Vervolgens begin je met het sparen van geld op een spaarrekening. Over dat geld krijg je een half procent rente. Als je 1.500 euro gespaard zou hebben, terwijl je nog steeds de creditcard schuld hebt, zou je daar ieder jaar heel veel geld op verliezen.

De half procent rente die je krijgt over je spaargeld kan namelijk bij lange na niet opwegen tegen de (bijna) 14% rente die de bank rekent voor rood staan of creditcard schuld. Het geld op je spaarrekening wordt ieder jaar 0,5% meer waard, maar je schuld wordt wel ieder jaar 14% hoger. Dat is natuurlijk heel erg zonde. Probeer dus eerst de schulden af te betalen waar je een rente voor betaalt, en ga daarna pas geld op een sparrekening zetten.


6. Betaal één maand helemaal nergens voor

Heb je zin in een challenge? Dan kun je ook proberen om een maand lang aan niets anders geld uit te geven dan alleen de noodzakelijke dingen. Denk daarbij aan je huur, hypotheek, verzekeringen en eten. Je gaat in die maand dus niet uit eten, je koopt geen lekkere hapjes of snacks en je doet alles met de fiets of lopend wanneer die mogelijkheid er is.

Zo’n maand waarin je helemaal geen geld uitgeeft is niet alleen maar goed om in die maand veel geld te sparen. Het gaat er ook om dat je inziet dat veel van de uitgaven die je doet eigenlijk niet nodig zijn om een leuk leven te hebben. De besparingen die je hiermee op de lange termijn weet te behalen, kun je direct weer opzij leggen als spaargeld.


7. Pas je levensstijl aan

Wanneer je wilt sparen voor een doel zoals het afbetalen van je hypotheek of je pensioen, dan kun je er eigenlijk niet omheen. Je zal dan je levensstijl aan moeten passen. Dat is niet altijd leuk, want je hebt niet voor niets deze levensstijl gekozen. Maar wanneer je echt veel geld bij elkaar wilt sparen op de lange termijn, dan zal je iets moeten veranderen aan de routine in je dagelijks leven.

De wekelijkse uitjes met vrienden naar een café, de regelmatige high tea’s met je vriendinnen of een abonnement bij een veel te dure sportschool. Allemaal voorbeelden van bedragen die je in één keer opzij had kunnen leggen als spaargeld. Heel veel mensen kiezen voor een leven waarin hun uitgaven nét binnen de uitgaven passen. Daar is op zich niets mis mee, maar daardoor loop je wel de kans dat je op latere leeftijd minder spaargeld hebt dan je had willen hebben.


8. Doe een klusje voor erbij

Werk je fulltime? Dan kan het (te)veel gevraagd zijn om er nog een baan bij te nemen. Maar er zijn op internet heel veel klusjes te vinden die je tegen betaling kunt doen. Al is het maar 3 uur per week op een zaterdagmiddag, waarbij je koffie rondbrengt in een zorginstelling bij jou in de buurt. Die paar uur per week kunnen je toch al snel meer dan € 100,- per maand opleveren, oftewel 1.200 euro per jaar. Wanneer je al dat extra verdiende geld opzij legt, groeit je spaargeld dus bijzonder snel.


9. Spaar alles wat je bespaart op uitgaven

Besparen en sparen gaan hand in hand. Maar wanneer we ergens op besparen, geven we dat geld al snel uit aan iets anders. Het wordt tijd om daar verandering in te brengen. Je kunt bijvoorbeeld al je besparingen op uitgaven zoals kleding, de energierekening of boodschappen opzij leggen als spaargeld. Hiervoor moet je wel eerst een paar berekeningen maken. Kijk bijvoorbeeld eens hoeveel geld je het afgelopen jaar hebt uitgegeven aan deze drie uitgavenposten. Vervolgens deel je het totaalbedrag per kostenpost door 12.

Zo weet je precies hoeveel geld je gemiddeld per maand uitgeeft aan deze posten. Vervolgens kun je aan het eind van iedere maand kijken of je meer of minder dan dit gemiddelde hebt uitgegeven. Zit je onder het gemiddelde, dan zou je dus in principe dat geld opzij moeten kunnen zetten. Je kunt bijvoorbeeld tweedehands kleding gaan kopen, veel besparen op je energierekening, maar ook goedkoop boodschappen doen. Deze besparingen bij elkaar moeten jaarlijks toch al meer dan € 1.000,- opleveren. En in plaats van dat geld op je betaalrekening te laten staan, kun je dat natuurlijk ook gewoon alvast overstorten naar je spaarrekening.


10. Verkoop overbodige spullen

Dat je weinig geld hebt betekent natuurlijk niet dat je ook weinig spullen hebt. En die spullen kunnen er nou net voor zorgen dat je toch nog wat extra geld kunt sparen. Een oude camera die je niet gebruikt, een set tuinmeubels in de garage of een stapel boeken kunnen behoorlijk wat geld opleveren wanneer je ze te koop zet. Wanneer je al het geld direct in een spaarpot gestopt, groeit dat bedrag enorm snel. Je kunt ook aan de mensen om je heen vragen of zij misschien nog spullen hebben die ze weg willen doen. Wellicht mag jij die dan gratis overnemen. Je kunt ze dan vervolgens voor een paar euro verkopen via Marktplaats of Facebook Marketplace en op die manier ook nog extra geld sparen.


11. Maak gebruik van cashback acties

Heb je wel eens gehoord van cashback acties? Je koopt dan een product in de winkel voor de reguliere prijs, maar je kunt na de aankoop een deel of het volledige aankoopbedrag terugkrijgen. Er zijn een aantal websites die dit aanbieden, waarvan Scoupy de meest bekende aanbieder is. Daar maak je een account aan, waar je vervolgens geld op ontvangt wanneer je het bonnetje hebt gefotografeerd en opgestuurd.

Het geld komt dus op een aparte account te staan en wordt pas op jouw verzoek uitbetaald. Dat is gunstig, want dat betekent dat je het bedrag niet kunt uitgeven, totdat je het daadwerkelijk op je bankrekening ontvangt. Wanneer je vervolgens na enkele maanden verzoekt om jezelf uit te laten betalen, dan kun je dat geld dus ook in één keer over storten naar je spaarrekening. Door gebruik te maken van dit soort voordelige producten spaar je dus ongemerkt soms wel tientallen euro’s per maand.


12. Haal elke dag je portemonnee leeg

Heb jij ook altijd een portemonnee vol met kleingeld? Maak er dan eens een gewoonte van om iedere dag als je thuiskomt je portemonnee leeg te halen. Je haalt er bijvoorbeeld alleen alle 5, 10, 20 en 50 centjes uit. Deze stop je in een spaarpot. Hoewel je het waarschijnlijk niet eens merkt dat er iedere dag een paar cent opzij wordt gelegd, kun je op deze manier enkele honderden euro’s per jaar sparen. Best interessant, aangezien je het waarschijnlijk niet eens doorhebt dat je het geld niet had.


12. Leg meevallers opzij

Krijg je een financiële meevaller zoals een salarisverhoging, 13e maand of vakantiegeld? Ga dan niet gelijk naar je favoriete online webwinkel om je hele winkelwagentje vol te gooien met spullen die je altijd al had willen hebben. Zet gewoon zonder na te denken het extra bedrag op je spaarrekening. Vooral met een salarisverhoging kan dit een bijzonder groot effect hebben. Stel dat je € 100,- per maand meer gaat verdienen. Dat zou je jaarlijks dus maar liefst 1.200 euro extra spaargeld opleveren.


13. Probeer veilige manieren van beleggen

We weten allemaal dat de spaarrentes bij de bank tegenwoordig helemaal niets meer voorstellen. Je krijgt zelfs zo weinig rente op je rekening dat het geld op je spaarrekening door de inflatie op lange termijn zelfs minder waard wordt.

Het kan dus slim zijn om een deel van je spaargeld te investeren in aandelen zoals een indexfonds. Dit is een redelijk veilige vorm van beleggen waarbij je geld ieder jaar gemiddeld 4 tot 7% meer waard wordt. Het kan dus lonen om eens uit te zoeken wat je met je spaargeld kunt doen wanneer je een paar honderd euro bij elkaar hebt gespaard. Het is namelijk zonde om het minder waard te laten worden door de inflatie. Zonder dat je er wat voor hoeft te doen, word je geld dan namelijk automatisch meer waard.


14. Ga 52 weken sparen

Dit is een hele lastige challenge die wel heel erg eenvoudig begint. De 52 weken sparen uitdaging houdt in dat je begint met het sparen van één euro in de eerste week, twee euro in de tweede week, drie euro in de derde week en ga zo maar door. De eerste 10 weken zal het misschien nog redelijk eenvoudig zijn om de euro’s bij elkaar te sparen. Maar in de laatste weken moet je dus tot wel 52 euro per week opzij leggen. De laatste maand gaat het dus in totaal om ruim 200 euro.

Het is een Challenge die lang niet iedereen kan halen, maar dat maakt hem juist wel extra interessant om te proberen laat eens zien hoe ver jij kunt komen. Lukt het je? Dan heb je in één jaar bijna 1.400 euro gespaard.


15. Kies automatisch sparen op je pinpas

Bij sommige banken kun je ervoor kiezen om automatisch te sparen met je pinpas. In dat geval rondt de bank de bedragen af bij alle uitgaven die je doet. Je doet bijvoorbeeld een betaling in de supermarkt voor €23,15. Je bank haalt dan €24 van je rekening af, waarbij de 85 eurocent op een spaarrekening wordt gezet.

Dit is een hele snelle en handige manier van besparen, voornamelijk wanneer je vaak je pinpas gebruikt. Het is bij sommige banken ook mogelijk om een bepaald percentage opzij te leggen van iedere pinpasbetaling die je doet. Bijvoorbeeld 1%, 5% of 10%. Hiermee kun je ook erg snel sparen.


16. Betaal een hoger bedrag voor je energierekening

Het is ieder jaar weer een beetje de vraag of je geld extra moet betalen voor je energierekening. Leg daarom eens een paar euro (of tientjes) per maand extra in, zodat je zeker weet dat je niet hoeft terug te betalen. Maar het betalen van een hoger bedrag heeft nog een ander voordeel. Want op deze manier kun je het geld namelijk helemaal niet uitgeven.

Je gebruikt de energieleverancier dan eigenlijk als een spaarrekening. Aan het einde van het jaar krijg je dan te horen dat je enkele tientjes tot enkele honderden euro’s terugkrijgt. Dat geld kun je dan direct op je spaarrekening zetten. In dit scenario doe je dus gewoon ‘net alsof’ je energierekening enorm gestegen is, maar je daar niets aan kunt doen.


17. Maak een spaardoel

Het is wetenschappelijk bewezen dat een spaardoel eenvoudiger te behalen is wanneer je het doel visualiseert. Het kan daarom helemaal geen kwaad om een doel te hangen aan je besparingen, ondanks dat je misschien helemaal nog geen doel hebt. Door te visualiseren waar je voor aan het sparen bent, wordt het veel eenvoudiger omdat doel ook dat werkelijk te behalen. Iedere euro die je dan opzij legt krijgt een speciale betekenis. Doelen waar je voor kunt sparen zijn bijvoorbeeld je pensioen, een passief inkomen, een camper of verre reis.


18. Daag iemand uit

Ben je competitief ingesteld, dan is deze tip voor jou. Zoek iemand op die in een vergelijkbare financiële situatie zit als jij. Vervolgens start je een wedstrijd wie het meeste geld kan sparen binnen één jaar. Door samen de strijd aan te gaan, wordt het een stuk leuker om steeds een euro apart te leggen.

Ook kun je elkaar advies geven, omdat je uiteindelijk natuurlijk wel bereid bent om elkaar te helpen met de besparingen. Het is ook een leuk idee om samen met je gezin te gaan sparen. De creativiteit van je kinderen kan goed van pas komen in het bedenken van leuke uitdagingen waar het hele gezin wat mee kan.


Je ziet dat er meer dan genoeg mogelijkheden zijn om te sparen, zelfs wanneer je niet zoveel geld hebt. De belangrijkste tip die we kunnen geven is dat je er nooit voor moet kiezen om te sparen wat je aan het einde van de maand overhoud. Op die manier ga jij namelijk nooit echt kunt sparen. Probeer te berekenen hoeveel geld je kunt missen en zet dat aan het begin van de maand direct opzij. Je zult zien dat je spaardoelen op die manier sneller dichterbij komen dan je ooit had verwacht.


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Sparen
foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn

Bespaartip 2021

blank
© Bespaarinfo.nl 2021 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Hanzeplein 11, 8017 JD Zwolle | Privacy statement
vergelijk zorgverzekeringen