Tips en artikelen over geld besparen

6 tips over hoeveel je moet sparen voor je kind

6 tips over hoeveel je moet sparen voor je kind

Laatst bijgewerkt: oktober 16, 2019

Veel ouders en/of grootouders sparen geld voor hun (klein)kind. Dit kan geld zijn dat het kind kan gebruiken om zijn/haar rijbewijs mee te halen. Geld voor een studie. Of geld waarvan het kind helemaal zelf mag weten wat hij/zij ermee gaat doen. In dit artikel geven we je 6 tips over hoeveel geld je voor je kind zou moeten sparen en hoe je dit kunt doen.


1. Bepaal een spaardoel

Om te bepalen hoeveel je moet sparen voor je kind, is het handig om een spaardoel te hebben. Wat wil je met het geld gaan doen, of wat wil je dat je kind ermee kan doen? Door dit te bepalen, kun je ook gelijk inschatten hoeveel geld er nodig is. Voor een rijbewijs heb je uiteraard veel minder geld nodig dan voor bijvoorbeeld een studie. Zodra je weet hoeveel geld je voor je kind bij elkaar wilt sparen, kun je gaan kijken naar hoe je dit gaat doen.

Spaardoelen

De meeste mensen die geld sparen voor hun kind, doen dit zodat ze het rijbewijs of (een deel van) de studie voor het kind kunnen betalen. Om je een idee te geven van de bedragen die je hiervoor (gemiddeld) nodig hebt, hebben we een aantal van deze bedragen voor je verzameld. Houdt er wel rekening mee dat in deze prijzen geen inflatie is meegenomen. Je kunt er dus vanuit gaan dat deze prijzen in de toekomst, wanneer je kind bijv. gaat studeren of zijn rijbewijs gaat halen, hoger liggen dan deze inschattingen.

Rijbewijs

  • Rijbewijs – ± € 2.000,-
  • Tweedehands auto – ± € 1,200,-

Wil je graag sparen voor het rijbewijs van je kind? Dan zal dit je gemiddeld zo tussen de 1800 en 2400 euro kosten. Wil je ook dat je kind gelijk een leuk (tweedehands) autootje aan kan schaffen? Dan zul je hier ook een bedrag voor moeten reserveren.

Studie

  • Collegegeld – ± € 2.060 p.j.
  • Studieboeken en benodigdheden – ± € 600 p.j.
  • Kamerhuur – ± € 450,- p.m.

Lees ook:

De hierboven genoemde prijzen zijn inschattingen. Daarnaast maakt een student natuurlijk nog andere kosten, zoals uitgaan, zorgverzekering en boodschappen. Het is aan jou om te kiezen voor welke van deze posten je wilt sparen. Veel ouders kiezen ervoor om het collegegeld, boeken en benodigdheden van een kind te betalen, maar niet de kamerhuur.


2. Hoeveel sparen?

De gemiddelde Nederlander spaart ergens tussen de 40 en 60 euro per maand voor een kind. Dit komt neer op een bedrag van 480 tot 720 euro per jaar. Als we dit doorrekenen naar 18 jaar sparen, dan heb na 18 jaar zo’n 8.640 tot 12.960 euro bij elkaar gespaard. Hiermee kan je kind dan bijvoorbeeld zijn/haar rijbewijs gaan halen, een auto aanschaffen en/of (een gedeelte van) de studiekosten betalen.

Hoeveel sparen voor jouw spaardoel?

Hoeveel je maandelijks (of jaarlijks) zou moeten sparen, hangt dus voornamelijk af van het doel dat je voor ogen hebt. Door het bedrag dat je bij elkaar wilt sparen simpelweg te delen door het aantal jaar dat nog hebt om dat te doen, kun je bereken hoeveel je dan opzij zou moeten zetten. Dat kun je vervolgens ook weer omrekenen naar het bedrag per maand, zodat je precies weet hoeveel je maandelijks zou moeten sparen.

Sparen vanaf de luiers

Hoe eerder je begint met het sparen voor je kind, hoe lager het spaarbedrag dat je maandelijks aan de kant zult moeten zetten, zal zijn. Als je ervan uitgaat dat je 18 jaar kunt sparen voor bijvoorbeeld een rijbewijs of studiekosten, krijg je te maken met (ongeveer) de volgende bedragen:

  • Rijbewijs – 8,35 tot 11,10 euro per maand
  • Studie – 55,55 euro per maand
  • Kosten studie + op kamers (studie van 4 jaar) – 222,25 euro per maand

3. Bekijk je mogelijkheden

Als je graag wilt gaan sparen voor je kind, is het verstandig te gaan kijken naar wat er precies mogelijk is. Hoeveel geld houd je maandelijks over en hoeveel zou je daarvan opzij kunnen zetten voor je kind? De handigste manier om een overzicht te krijgen, is door al je inkomsten en uitgaven tegenover elkaar te zetten. Het bedrag dat je vervolgens overhoudt, zou je eventueel kunnen sparen.

Besparen op uitgaven

Heb je aan het einde van de maand niet zoveel geld over en kun je daardoor niet zoveel sparen? Dan zijn er een hoop manieren waarop je op die uitgaven zou kunnen besparen. Bijvoorbeeld door te besparen op je boodschappen, op de vaste lasten en op de kosten voor de kinderen. Op deze website kun je een hele hoop tips vinden om flink wat geld te besparen, zodat je meer overhoudt om te kunnen sparen voor je kind.

Tip: Heb je hulp nodig bij het (be)sparen? Denk dan eens na over het inschakelen van een budgetcoach of check de website van het Nibud voor handige tips.

Extra inkomsten

Wil je graag meer sparen voor je kind dan mogelijk is met jouw huidige inkomen? Dan kun je eventueel nadenken over manieren om aan extra inkomsten te komen. Zo kun je een andere baan zoeken, om loonsverhoging vragen, manieren zoeken om bij te verdienen, of spullen die je niet meer gebruikt verkopen en dat geld apart zetten voor je kind.


4. Hoe sparen?

Als je weet hoeveel je wilt gaan sparen en waarvoor je dat wilt doen, dan kun je gaan kijken naar hoe je dat wilt gaat doen. Je hebt hierbij diverse opties. Zo kun je het geld bijvoorbeeld op een spaarrekening op naam van het kind zetten, waar hij/zij pas bij kan als hij/zij 18 jaar is. Je kunt het geld ook op een spaarrekening op je eigen naam zetten en het geld vervolgens in één keer schenken of gebruiken om de kosten mee te betalen.

Spaarrekening voor kind

Open je een spaarrekening voor je kind? Dan wil je hier natuurlijk de meest handige optie voor kiezen. Vaak is een spaardeposito in dat geval het meest voordelig. Het geld dat je hierop zet mag je niet tussentijds opnemen. De rente die je op dit soort rekeningen ontvangt is vaak een stuk hoger dan op een gewone spaarrekening.

Spaarrekening voor je kind met tussentijds opnemen

Wil je het geld wel tussentijds op kunnen nemen, zodat je het bijvoorbeeld kunt gebruiken voor dure uitgaven voor sporten of hobby’s van je kind? Dan kun je beter een gewone spaarrekening of een kinderspaarrekening openen.

Tip: Als je geld spaart op een kinderspaarrekening hoef je daar geen schenkbelasting over te betalen.

Spaarrekening op eigen naam

Je kunt het geld uiteraard ook gewoon op een eigen spaarrekening sparen en het geld vervolgens in één keer schenken of het geld gebruiken om bepaalde kosten mee te dekken. Houd bij het schenken vanaf een eigen spaarrekening wel rekening met schenkbelasting. Hieronder lees je daar meer over.

Vergelijk voorwaarden en rente

Als je een spaarrekening gaat openen voor je kind, dan doe je er goed aan om de tijd te nemen om de voorwaarden en spaarrente van verschillende banken met elkaar te vergelijken. Op die manier kun je de rekening kiezen die bij jouw wensen past en voor een rekening gaan met de meest aantrekkelijk spaarrente.


5. Houd rekening met de belasting

Als je geld spaart voor je kind en dit geld vervolgens overmaakt aan je kind, dan is dat een schenking. Bij schenkingen boven een bepaald bedrag zal je kind belasting over die schenking moeten betalen. Dit is zeker iets om rekening mee te houden als je geld voor je kind spaart.

Door rekening te houden met bedragen die maximaal belastingvrij geschonken mogen worden, voorkom je dat een (groot) deel van het geld naar de belasting gaat. Spaar je geld op een speciale kinderspaarrekening? Dan heb je een vrijstelling van de schenkbelasting.

Jaarlijks vrij schenken

Jaarlijks mag je als ouder zijnde maximaal 5.428 euro schenken zonder dat daar belasting over betaald hoeft te worden. Schenk je meer? Dan moet je daar schenkbelasting over betalen. Daarnaast is er nog zoiets als een eenmalige belastingvrijstelling voor een schenking van maximaal 26.040 euro per kind, als het kind tussen de 18 en 40 jaar oud is. Gebruikt het kind het geld voor een studie die minimaal 20.000 euro per jaar kost (exclusief kosten voor levensonderhoud)? Dan is het bedrag dat je eenmaal belastingvrij mag schenken maximaal 54.246 euro.

Gespreid schenken

Is het bedrag dat je op je eigen rekening voor je kind hebt gespaard hoger dan het bedrag dat je vrij mag schenken? Dan kan het in verband met de schenkbelasting voordeliger zijn om het bedrag te verspreiden over meerdere schenkingen.

Informatie over (schenk)belasting

Voor het sparen van geld voor je kind gelden allerlei regels. Zo wordt het spaargeld voor je kind tot zijn 18e bij het vermogen van de ouders opgeteld. Als het zo is dat het spaargeld van de ouders en het kind boven de 30.360 (alleenstaande ouder) of 60.720 (ouders met partner) uitkomt, dan moet je hier belasting over betalen. Meer informatie over alle geldende belastingregels rond spaargeld kun je op de website van de belastingdienst of het Nibud vinden.


6. Geld sparen voor een kind dat nog geboren moet worden

Wil je weten hoeveel geld je nodig hebt voor een kindje dat nog geboren moet worden, zodat je de eerste grote uitgaven kunt betalen en geld achter de hand hebt voor de maandelijkse kosten voor de kleine? Dan vraag je je misschien af hoeveel geld je daarvoor moet sparen.

Hoeveel kost een kindje per maand?

Een baby kost je gemiddeld ergens tussen de 140 en 270 euro per maand. Dit is onder andere afhankelijk van of het naar de opvang gebracht zal worden en of je bepaalde toeslagen ontvangt.

Kosten voor de geboorte

Voor een kleintje heb je van alles nodig, waaronder kleertjes, een kinderkamer en diverse verzorgingsproducten. De kosten voor een babyuitzet liggen volgens het Nibud zo rond de 630 euro per maand. Hier kun je flink op besparen door goedkopere meubels of tweedehands meubels te kopen. Daarnaast krijg je ook nog te maken met kosten voor een kinderwagen, autostoeltje en bijvoorbeeld een babyfoon.

Kosten voor een kind

Naast deze kosten krijg je ook te maken met kosten voor een bevalling, kraamzorg en een kraampakket. Op de website van het Nibud kun je een compleet overzicht vinden van alle kosten die bij een baby komen kijken. Zo kun je precies uitrekenen wat je zult moeten sparen voor de komst van je kleine. Op de website van het Nibud vind je ook handige tools om te bereken of je met de komst van een kleine nog rond kunt komen en kun je informatie vinden over eventuele tegemoetkomingen.


In dit artikel heb je handige tips kunnen vinden voor het sparen van geld voor je kind. Allereerst is het slim om te kijken wat je maandelijks zou kunnen missen, hoeveel geld je precies zou willen sparen en hoe je dat gaat doen. Vervolgens kun je bepalen wat voor manier van sparen voor jou het meest handig is. Kom je er niet uit of heb je advies nodig? Dan kun je altijd een adviesgesprek aanvragen bij je bank of een financieel adviseur.


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Sparen
foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website

Bespaartip 2021

blank
© Bespaarinfo.nl 2021 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Hanzeplein 11, 8017 JD Zwolle | Privacy statement
vergelijk zorgverzekeringen