Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Tips en artikelen over geld besparen

Budgetcoach; wat is het en hoe kan deze jou helpen?

Budgetcoach; wat is het en hoe kan deze jou helpen?

Laatst bijgewerkt: december 21, 2022

Weet jij precies hoeveel geld er iedere maand overblijft na het betalen van de rekeningen? En heb jij je eigen methodes om overzicht te creëren in je financiën? Als jij ‘nee’ hebt geantwoord op deze vragen, dan kan een budgetcoach van pas komen. Die zorgt ervoor dat jij inzicht krijgt in je financiën en dat je schulden niet te groot worden. Wil je weten of een budgetcoach iets voor jou is? In dit artikel lees je alles wat je wilt weten.


Wat is een budgetcoach?

Stel dat je iedere maand geld tekort komt. Naar je eigen inzicht geef je geen gekke bedragen uit en doe je ook niet zoveel impulsaankopen. Toch heb je het idee dat je het veel beter zou kunnen doen. Je hield vroeger bijvoorbeeld meer geld over dan nu, maar je weet niet precies hoe dat kan.

Dreig je nu (hoge) schulden te gaan krijgen, dan kan een budgetcoach jou helpen met budgetteren en het op de rit krijgen van je financiën. Je gaat dan samen om de tafel, om te kijken naar je huidige situatie. Door overzichten te maken van je inkomsten en uitgaven, zie je zo veel beter waar je op kunt besparen. Op die manier helpt een budgetcoach dus om meer geld over te houden aan het einde van de maand. Zo kun jij bijvoorbeeld schulden afbetalen, of misschien zelfs sparen.

Verschil schuldhulpverlener en budgetcoach

Sommige mensen denken dat een budgetcoach hetzelfde is als een schuldhulpverlener. Toch is er een groot verschil. Waar je bij een budgetcoach altijd nog de vrije keuze hebt om bepaalde zaken wel of niet te laten, is dat bij een schuldhulpverlener niet zo. Een schuldhulpverlener wordt je dan ook vaak toegewezen, waarna je een streng programma doorloopt.

Het is aan te raden om niet te wachten tot het te laat is. Het traject van schuldhulpverlening is geen pretje. Je mag bijvoorbeeld 3 jaar lang helemaal niets over je eigen uitgaven bepalen.

Er wordt heel streng op je gelet, en je kunt zelfs een bewindvoerder krijgen die jou van je eigen inkomsten zakgeld geeft. De budgetcoach komt naar voren in het stadium wat zich afspeelt voordat je de schuldhulpverlening ingaat. Zo zorgen zij er samen met jou voor dat er nog een kans is om je financiën op orde te krijgen.


Waar kan een budgetcoach bij helpen?

De taken van een budgetcoach zijn heel breed. Een budgetcoach helpt jou met alles op het gebied van je financiën. Kort gezegd, gaat dat over je inkomen en je uitgaven. Het proces dat je met een budgetcoach doorloopt heeft vaak de volgende onderdelen:

1. Het intakegesprek

Benader je zelf een budgetcoach, of krijg je een budgetcoach aangewezen vanuit maatschappelijk werk, dan krijg je eerst een intakegesprek. Dat gesprek vindt vaak telefonisch plaats. In dat gesprek probeert de budgetcoach te achterhalen met welke problemen jij te maken hebt. Wil je sneller je schulden afbetalen, heb je geen overzicht in je financiën, of is er een andere vraag vanuit jou?

Aan de hand daarvan gaat de budgetcoach alvast wat dingen van je vragen. Je moet bijvoorbeeld alvast je hele administratie in een map stoppen, zodat jullie daar samen naar kunnen kijken tijdens het eerste gesprek. Door het intakegesprek is de eerste afspraak met de budgetcoach een stuk efficiënter omdat je direct van start kunt.


2. De eerste afspraak

Enkele dagen na het intakegesprek komt de budgetcoach bij je op bezoek. Jullie nemen samen al jouw administratie door. Bonnetjes van de boodschappen, huur, energie, de auto enzovoort. Door te achterhalen wat je inkomsten en uitgaven op dat moment zijn, maakt de budgetcoach een overzicht. Zo zie je precies hoeveel geld je per maand overhoudt, of hoeveel geld je per maand tekort komt. Vervolgens kijken jullie naar het doel van de coaching. Gaat het puur om het creëren van inzicht? Dan zal de budgetcoach samen met jou een schema maken waarin je de inkomsten en uitgaven heel overzichtelijk kunt opschrijven.

Wil je meer geld te besteden hebben, bijvoorbeeld om schulden aan te pakken? In dat geval helpt de budgetcoach met het kijken naar mogelijk besparingen. Misschien kun je wel extra besparen op boodschappen, bijvoorbeeld door minder a-merken te kopen. Of de coach ziet dat je besparen op je vaste lasten helemaal geen gek idee is. Ook geeft de coach enkele tips waarmee je geld kunt besparen. Enkelen van die tips lees je verderop in het artikel.

Na de eerste afspraak met de budgetcoach weet je precies wat je moet doen om jouw doel te behalen. Het kan zijn dat je dat doel al behaalt in 3 weken, maar het proces kan ook enkele maanden of zelfs jaren duren. Omdat de budgetcoach getraind is om advies te geven voor specifieke situaties, krijg je dus altijd een op maat gemaakt plan.


3. Vervolgafspraken

Afhankelijk van het opgestelde doel, spreek je de budgetcoach nog enkele keren. Zo’n afspraak kan iedere week zijn, maar ook maandelijks. Tijdens deze afspraken gaan jullie samen kijken naar de voortgang. Zijn jullie samen op de goede weg, of moet er nog aan het plan gewerkt worden om succesvol te worden? Door jou enkele vragen te stellen en te kijken naar je administratie ziet de coach of jij goed bezig bent.

View this post on Instagram

Naast opruimcoaching, help ik ook regelmatig met het inzichtelijk maken van inkomsten en uitgaven bij klanten.⁠ ⁠ Deze toffe recensie ontving ik van een budgetcoach-klant:⁠ ⁠ 'Iedere maand spaar ik een vast bedrag, maar merk dat ik dan toch in de loop van de maand geld van m'n spaarrekening opneem, omdat ik dan toch weer een onvoorziene rekening binnen krijg of zoiets. Terwijl ik, als ik al m'n maandelijkse vaste uitgaven bij elkaar optel het zonder dat spaargeld zou moeten kunnen. ⁠ Samen met Marianne alle kosten, maar dan ook echt alles, in kaart gebracht. Ik heb nu een goed overzicht. Ook doe ik nu het meeste van mijn boodschappen online die ik dan thuis laat bezorgen. Hierdoor kan ik beter prijzen vergelijken dan in de winkel en vraag ik me af wat ik echt nodig heb. Ook minder impulsaankopen of onnodige aankopen. De afgelopen maand ben ik binnen mijn budget gebleven zonder nou heel erg drastisch bezuinigd te hebben. Leuk, bedankt Marianne!'⁠ ⁠ #recensie #tevreden #tevredenklant #klant #blij #bedankt #budgetcoaching #inkomsten #uitgaven #geld ⁠ #huishoudenoporde #opruimcoach #budgetcoach #mariannebodenstaff #opruimtips #opruimentips #opruimen #tips #ontspullen #opruimenisleuk #professionalorganizer #professionalorganiser #instasuccesclub #365dageninstasucces #minimaliseren #huishouden #opgeruimd #opgeruimdhuis #huisopruimen #declutter⁠ ⁠

A post shared by Marianne | Huishouden op Orde (@huishouden_op_orde) on


Top 5 tips van een budgetcoach

1. Maak je administratie op orde

Een gezonde financiële situatie begint bij een gezonde administratie. Door alle bonnetjes te bewaren en je bankafschriften te bekijken, kun je zo alles op een rijtje zetten. Doe je dat iedere maand netjes, dan zie je al snel wanneer je meer uitgeeft dan gemiddeld. Zo voorkom je dat je situaties creëert die niet passen bij je inkomsten.

2. Bespaar op je energierekening

Geld besparen is niet makkelijk. Toch ligt er één eenvoudige optie voor het oprapen; besparen op gas, water en licht. Want er is veel geld te besparen door zuinig om te gaan met elektriciteit. Vervang een kapotte lamp bijvoorbeeld eens door een (iets duurdere) led-lamp, die veel energie bespaart. Je kunt bijvoorbeeld ook eenvoudig besparen op douchen. Iedere dag één minuut korter douchen levert op jaarbasis bijvoorbeeld al enkele tientjes op.

3. Gebruik alleen contant geld bij winkelen

Gebruik jij je pinpas bij al je aankopen? Niet doen, zeggen de budgetcoaches. Door geen fysiek geld uit te geven, heb je veel minder inzicht in je uitgaven. Doe bijvoorbeeld iedere week 50 euro in de portemonnee. Heb je na 3 dagen nog maar 10 euro over terwijl je er normaal één week mee doet? Dan heb je ergens iets teveel uitgegeven. Laat je pinpas dus gewoon lekker thuis!

4. Voorkom impulsaankopen

Shoppen op een regenachtige middag is leuk. En hoewel je je voorneemt om niets te kopen, kom je vaak toch met iets thuis wat je ‘nodig had’. Het is hetzelfde als boodschappen doen wanneer je honger hebt. Het zijn dingen die je niet moet doen als je geld wilt besparen.

5. Vergelijk prijzen online

Ga je een aankoop doen van meer dan 10 of 20 euro? Bekijk dan altijd op internet of er niet nog goedkopere prijzen beschikbaar zijn. Je bent soms geneigd om direct een aankoop te doen, maar het kan zijn dat je dan veel teveel betaalt. Niet iedere winkel heeft dezelfde prijzen, waardoor je op deze manier eenvoudig een paar euro kunt besparen.


Wat kost een budgetcoach?

Om geld te kunnen besparen, moet je helaas eerst geld uitgeven. Een budgetcoach is vaak niet gratis, op het intakegesprek na. De prijzen die je betaalt, variëren heel erg. Daarbij hangt het af van de hulp die je nodig hebt. Komt iemand iedere twee weken belangrijke administratie op orde brengen, dan ben je misschien voor 50 euro per maand al geholpen.

Moet er een lange termijn plan gemaakt worden, moet de budgetcoach de betaling voor je overnemen en zijn er nog andere wensen? Dan kan een traject van enkele maanden al gauw 600 euro kosten. Schrik daar niet gelijk van. Je hoeft namelijk niet altijd dit (volledige) bedrag te betalen. Controleer altijd even of je gebruik kunt maken van de volgende opties:

  • Vergoeding vanuit je werkgever
  • Vergoeding via het PGB (persoonsgebonden budget)
  • Dekking vanuit je ziektekostenverzekering
  • Betaling door het UWV
  • Vergoeding via een schuldeiser die geen deurwaarder wil sturen

Waar vind je een budgetcoach?

Budgetcoaches zijn overal. In iedere provincie heb je meerdere keuzes uit goede coaches. Soms kun je ook een budgetcoach aanvragen via maatschappelijk werk, als je daar al bekend bent.

Is dat niet het geval dan kun je op Google zoeken naar ‘budgetcoach + je woonplaats’. Je krijg dan waarschijnlijk enkele resultaten waar je uit kunt kiezen. Bij het kiezen van de budgetcoach, kun je rekening houden met het volgende:

  • Hoe ver moet de budgetcoach reizen, en zijn die kosten inbegrepen?
  • Wat kost de budgetcoach mij precies?
  • Waar specialiseert deze budgetcoach zich in?
  • Op welke manieren word ik ondersteund?
  • Zijn er goede reviews of ervaringen te lezen over deze coach?
  • Heeft deze budgetcoach een Kiwa certificering?

Wil jij je financiële zaken op orde brengen of zou je graag minder schulden willen opbouwen? Een budgetcoach kan jou een zetje in de goede richting geven. Dat vraagt soms eerst om een investering in de vorm van geld. Toch kan een goede budgetcoach zorgen dat je die investering er na 6 maanden of een jaar alweer uit hebt. En omdat je in de toekomst voor altijd gebruik kunt blijven maken van de tips en informatie, verdien je dus altijd geld aan een budgetcoach.


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Algemeen
foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn

Beste Bespaartip

blank
© Bespaarinfo.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies
enquetes invullen