Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Tips en artikelen over geld besparen

9 tips om goedkoop drank in te kopen

9 tips om goedkoop drank in te kopen

Laatst bijgewerkt: januari 3, 2023

Ga je binnenkort een groot feest geven? Of drink je zelf graag een drankje? Dan weet je vast dat drank in Nederland niet bepaald goedkoop is. Een kratje bier kost je al gauw 12 euro en dan hebben we het nog niet eens over de sterke drank. Wil jij weten hoe je de drank toch iets goedkoper kunt inkopen? Wij geven je 9 tips waar jij op kunt proosten!


Alcohol is relatief duur in Nederland

Nederland heeft hoge accijnzen op drank. Daarom betaal je een hoog bedrag wanneer je bieren, wijnen of sterke dranken koopt. Per procent alcohol wordt namelijk een extra bedrag gerekend voor de accijns. De winkels berekenen deze kosten door aan jou, waardoor je dus veel geld betaalt aan de kassa. Gelukkig zijn er enkele manieren om goedkoper aan drank te komen. Sommige opties zijn binnen de Nederlandse grens, anderen opties heb je in andere Europese landen. Benieuwd hoe jij goedkoop drank kunt kopen? Lees dan snel verder.


1. Bestel je drank online

Heb je op korte termijn drank nodig of ga je niet naar het buitenland? Dan is het waarschijnlijk het beste om online te zoeken naar een drankhandel. Zij bezorgen de flessen drank vaak ook gratis thuis, wanneer je voor meer dan € 150 aan bestellingen plaatst. En het voordeel is dat je het binnen 24 uur al in huis hebt.

Bekijk alle aanbiedingen op TopDrinks.nl »

Voorbeeld van een grote en goedkope online drankaanbieder is TopDrinks. Een groot voordeel van deze online aanbieder is dat de prijzen inclusief BTW zijn. Je hoeft dus niet steeds alles uit te rekenen om te zien wat goedkoper is.

Dit soort websites zijn vaak vooral geschikt als je een groot feest geeft en in één keer een grote voorraad wilt aanschaffen van verschillende soorten drank. Dat komt omdat de prijzen voor de flessen drank hier over het algemeen het goedkoopst zijn.

Wanneer je de tijd hebt om steeds één fles te kopen, dan kan het voordeliger zijn als je gebruik maakt van de tips hieronder. Uiteindelijk zijn tijdelijke aanbiedingen nog steeds de beste manier om goedkope drank te kopen.

Goedkope drank op TopDrinks.nl »


2. Groothandel

Nederland kent een aantal groothandels. Denk daarbij aan de Sligro en de Makro. Beide groothandels zijn in principe bedoeld voor de horeca. In deze groothandels vind je dan ook – niet geheel verrassend – vooral grote verpakkingen. Wanneer je goedkoop drank wilt kopen, kan dat dus goed uitpakken. Vaak geldt namelijk dat hoe meer je koopt, hoe goedkoper de prijs wordt.

Wat voor soort prijzen je betaalt? Dat hangt af of een bepaalde soort drank in de aanbieding is. Iedere week zijn er weer nieuwe aanbiedingen waarbij tientallen flessen wijn en sterke drank korting hebben. Dat gaat vaak om 20-30% korting voor sterke drank. Bij flessen wijn gaat het om dezelfde percentages. Soms krijg je ook 6 flessen voor de prijs van 4. Daarmee bespaar je ook alweer 33% op de prijs.

Je moet er bij de groothandel wel over nadenken dat je nog BTW moet betalen. De groothandel is dus echt bedoeld voor ondernemers, waardoor de prijzen onder de productschappen altijd vermeld staan excl. BTW.

Vergelijking

Wij hebben zelf een korte vergelijking gedaan tussen enkele flessen drank bij de Sligro, Makro en Gall&Gall. In zowel het geval van bier, wijn en sterke dranken komt de Sligro vaak als goedkoopste uit de vergelijking. Dat heeft vooral te maken met het feit dat ze op ieder moment wel ergens een aanbieding voor hebben. Zonder de aanbieding zijn de verschillen tussen de Sligro, Gall&Gall en Makro iets kleiner.

Enkele voorbeelden*:

  • Jägermeister is het goedkoopst bij de Sligro
  • Grants Whisky is het goedkoopst bij Sligro
  • Ketel 1 is het goedkoopst bij Sligro
  • Brand Weizen bier is het goedkoopst bij Makro
  • Amstel Radler is zowel goedkoop bij AH als Makro.

* Let op: Vooral Sligro heeft veel aanbiedingen. In dit overzicht is de vaste prijs vergeleken. Sligro heeft soms enorme kortingen op bier en andere dranken. Kijk dus altijd eerst zelf waar er aanbiedingen zijn. Ook heeft Albert Heijn soms een Bonus aanbieding die goedkoper is dan de op dat moment geldende prijs in Sligro en Makro.


3. Koop geen drank in Nederland

Dat een drankje op een Nederlands terras niet te betalen is, dat wist we al langer. Maar ook in de supermarkten liggen de prijzen in Nederland behoorlijk hoog. Dat heeft vooral te maken met de hoge accijnzen die brouwers en importeurs moeten betalen over de drank. Wil je weten waar je goedkoop drank koopt? Hieronder zie je waar je moet zijn.


2.1 Ga naar Duitsland

Onze Oosterburen staan erom bekend dat ze wel een drankje lusten. Er is zelfs een heel festival (Oktoberfest) waarin miljoenen liters bier worden gedronken. In 2018 werd er maar liefst 7,5 miljoen liter bier gedronken door de 6,3 miljoen festivalgangers. Om je een beeld te geven; dat zijn 3 olympische zwembaden vol bier in slechts een paar dagen.

Maar Duitsland staat ook bekend om zijn lagere drankprijzen. Vooral in de supermarkten sta je soms versteld van de goedkope prijzen voor alcohol. Hoewel je er Nederlandse merken niet veel tegenkomt, zijn de Duitse merken ook gewoon prima. En als je aan de kassa 25-50% minder betaalt voor een biertje is dat natuurlijk ook mooi meegenomen. Als je dan toch een ritje naar Duitsland maakt, loont het ook om je benzine of diesltank vol te gooien. Lees hier meer over hoe je kunt besparen op tanken.

Een kleine vergelijking:

Drank NL Prijs DE Prijs
Jagermeister 1L € 21,49 € 15,95
Bacardi 1L € 23,49 € 14,89
Weihenstephaner 0.5L €1,66 € 0,99
Licor 43 1L € 25,99 € 16,99

2.2 Ga naar Spanje en Andorra voor Whisky

Spanje was jaren geleden een enorm goedkoop land als het om sterke drank gaat. Hoewel je daar vandaag de dag soms nog steeds 50% minder betaalt voor een fles zoals Jack Daniels, is het lastiger om de goede aanbiedingen te vinden. Toch kan je na een bezoekje in Spanje best wat inslaan voor de terugreis. Let wel op dat veel merken een vrijwel net zo hoge prijs hebben als in Nederland. Je moet dus echt voor specifieke merken gaan.

Een andere goede plek is Andorra. Dit kleine landje ligt hoog in de Pyreneeën en is een onafhankelijke staat. Een voordeel voor alcoholliefhebbers is dat er geen belasting wordt betaald over alcohol en tabak. Je hebt daar dus altijd 21% goedkopere prijzen, maar vaak zijn de prijzen nog een stuk goedkoper dan dat.

Tip: De douane weet dat veel toeristen naar Andorra gaan voor sterke drank. Zorg dus dat je niet gepakt wordt met meer dan toegestaan. Je mag voor ca. € 900 euro aan goederen uit Andorra uitvoeren.


2.3. Ga naar Oost-Europa voor lokale dranken

Er zijn weinig plekken waar de alcohol zo goedkoop is als in Oost-Europa. Vooral landen als Bulgarije en Tsjechië hebben zeer lage prijzen. In kleinere dorpen schenkt een café vaak een liter bier voor nog geen €1,- en ook in de supermarkten is bier goedkoper dan water. Het is dus niet verrassend dat Tsjechië het land is waar per inwoner het meeste bier wordt gedronken. Wel gaat het alleen om lokale bieren zoals Pilsner Urquell of Kozel. Buitenlandse merken zijn hier alsnog duur.

Wanneer je op zoek bent naar lekkere gestookte dranken, dan moet je ook in Tsjechië zijn. Zo koop je flessen rum voor nog geen 10 euro per liter. Vodka voor 6 euro per liter en ook andere sterke lokale sterke dranken voor een spotprijs.


2.4 Let op de importregels

Je zit op het terras in Spanje en je drinkt een heerlijke lokale whisky. Je zou die thuis ook wel willen drinken, dus besluit je 10 flessen te kopen. Maar mag dat wel? En als je 10 kratten bier meeneemt uit Duitsland? Is dat wel toegestaan?

Alles hangt af van de hoeveelheid drank die je meeneemt, en ook of het een EU-land is. Wanneer het gaat om een EU-land, dan mag je de volgende hoeveelheden meenemen:

  • 110 liter bier.
  • 90 liter wijn, waarvan maximaal 60 liter bubbelwijn mag zijn (Prosecco of Champagne).
  • 20 liter lichte likeur met maximaal 22% alcohol (Sherry of Port).
  • 10 liter sterke drank met meer dan 22% alcohol (Vodka, Whisky, Jenever).

Zolang je onder deze aantallen blijft krijg je geen problemen met de douane wanneer je aan de grens wordt gecontroleerd.


4. Maak gebruik van aanbiedingen

Zit je steeds alle supermarkt folders door te bladeren op zoek naar de goedkoopste drank? Dat is nergens voor nodig. Er zijn namelijk websites die dat voor je doen. Zo is er bijvoorbeeld de website Yenom.nl. Die website laat iedere week zien welke supermarkten sterke drank of bier in de aanbieding hebben.

De website is erg compleet. Je ziet namelijk de aanbiedingen van meer dan 15 Nederlandse supermarkten, waaronder Albert Heijn, Lidl, Deka Markt, Jumbo, Plus, Dirk, Coop, Spar, Hoogvliet, Ekoplaza en nog veel meer. Voor een compleet overzicht van alle drankaanbiedingen kun je dus Yenom raadplegen.

Zo hoef je nooit meer uren te zoeken naar alle folders, of langs te gaan in de winkel. Binnen 5 minuten weet jij waar de het beste de drank kunt kopen. Teveel betalen voor drank in een supermarkt is daarmee dus voorgoed verleden tijd.


5. Overige tips om goedkope drank te kopen

Hierboven heb je enkele tips gekregen om drank goedkoop in te kopen. Maar er zijn nog enkele manieren waarop je goedkoper aan drank kunt komen:

5.1 Koop wijn in dozen

Het ziet er niet zo ‘sexy’ uit als een echte fles wijn, maar wijn uit kartonnen dozen is vaak wel een stuk goedkoper. Je vindt vaak huismerken in dit soort kartonnen verpakkingen, die over het algemeen drie liter bevatten. Door middel van een handig kraantje kun je zo eenvoudig de wijn uitserveren of voor jezelf inschenken.

Soms heb je helemaal geen dure drank nodig. Bij een Gin-Tonic is bijvoorbeeld de Tonic veel belangrijker dan de gin zelf. De smaak van de gin is dus niet zo bepalend voor het drankje. Daarom is het vaak prima om een goedkopere soort gin te kopen. Door te kiezen voor een goedkoper alternatief bespaar je al gauw meer dan 5 euro op een fles drank.

Tip: Doe eens een blinde test bij het proeven van een fles wijn van 4 euro, 7 euro, 10 euro en 20 euro. Doe de flessen wijn in een plastic zak waardoor je het label niet kunt zien. Over het algemeen kiezen veel mensen tijdens zo’n test de fles van 7 euro als beste. Pas wanneer wijnen 50 euro per fles kosten, kiezen mensen weer voor de duurdere wijnen.

Wil jij ook goedkoper een drankje kunnen drinken als je op vrijdagavond op de bank ploft? Met de bovenstaande tips heb je genoeg manieren om goedkoper aan je drank te komen. En hoewel je misschien niet goedkoper uit bent door je drank in het buitenland te gaan halen, heb je in ieder geval wel een extra reden om op vakantie te gaan!


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Consument
foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn

Bespaartip van de redactie:

Bekijk aanbiedingen op TopDrinks.nl

blank
© Bespaarinfo.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies
Bekijk aanbiedingen op TopDrinks.nl