Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Tips en artikelen over geld besparen

10 tips voor goedkoop koffie drinken (thuis)

10 tips voor goedkoop koffie drinken (thuis)

Laatst bijgewerkt: december 21, 2022

Het is één van de meest gedronken drankjes ter wereld. En dat is niet gek. Koffie is uiteraard lekker, maar voor veel mensen ook een noodzakelijk middel voor wanneer ze vroeg moeten opstaan. Wie meerdere kopjes koffie per dag drinkt, geeft op jaarbasis wel vaak honderden euro’s uit aan dit cafeïne houdende drankje. Er is dus een grote kans dat dat een stuk goedkoper kan. In dit artikel vertellen wij je daarom welke manieren van koffiezetten het goedkoopst zijn én we geven je tips hoe je kunt besparen op deze – uiteraard onvermijdelijke – kostenpost.


Welke koffiezet methode is het goedkoopst?

Wist je er een zeer groot verschil zit tussen de prijzen van verschillende koffiezet methodes? Hieronder vertellen we welke methodes er zijn, en welke naar verhouding het goedkoopst zijn.


Filterkoffie

Prijs: € 0,03 tot € 0,08 per kopje

Filterkoffie is meestal het goedkoopst. Je koopt al een pak filterkoffie voor twee euro en soms zijn er goede aanbiedingen waarbij het tweede pak gratis is. Koop je ook nog voordelige filters, dan is filterkoffie een zeer goedkope manier om koffie te zetten. Het is vooral ideaal wanneer je grotere groepen mensen op visite hebt, omdat je zo in één keer 10 kopjes kunt zetten. De kosten voor één kopje koffie zijn ca. 5 tot 8 cent.

Andere filterkoffies

Cafetiere (French press)

Voor een cafetiere, ook wel French press genoemd, gebruik je gemalen koffie. Je stopt dit in een glazen cilinder met wat water en door heen en weer te bewegen met een schuifje trek je als het ware het water naar de ene kant, waarbij de koffie achter een filter blijft hangen. Omdat je hier vrij lang kan doen over het laten trekken, hoef je in sommige gevallen minder koffie te gebruiken. Dat komt omdat er meer caffeine vrijkomt uit koffie wanneer het langer wordt blootgesteld aan warm water. De kosten voor een kopje koffie zouden theoretisch gezien dus iets lager uitvallen dan bij filterkoffie. Vooral omdat je bij een French press ook geen filters nodig hebt.

Perculator

Een perculator werkt ook op gemalen koffie. In een reservoir onder de koffiepot zit water dat gaat koken nadat je het op het fornuis zet. Vervolgens bouwt de druk op en stroomt het water omhoog, langs de koffie in de pot. Na enkele minuten heb je dan een sterke bak koffie. Net als met de French press zet je hiermee sterkere koffie dan bij een filterkoffiezetapparaat. Je kunt in theorie dus iets minder kwijt zijn dan 5 tot 8 cent.


Oploskoffie

Prijs: €0,04  tot €0,11 per kopje

Oploskoffie is een van de goedkoopste koffies die je kunt zetten. En daarmee bedoelen we niet de zakjes met precies genoeg voor één kopje, maar de potten koffie waar je zelf met een lepeltje koffie uit moet scheppen. Voor drie euro koop je al een flinke pot, waar je eenvoudig enkele weken mee kunt doen, zelfs als je meerdere kopjes koffie per dag drinkt. Volgens velen is oploskoffie ook de minst lekkere koffie, omdat de smaak niet kan tippen aan echt verse koffie. De kosten voor één kopje oploskoffie liggen rond de 4 of 5 cent.


Koffiebonen

Prijs: € 0,06 tot € 0,10 per kopje

Wie graag ziet wat hij drinkt, kan het beste koffiebonen kopen. In samenwerking met een espressoapparaat zet je daarmee heerlijke sterke bakken koffie. Je moet natuurlijk wel een apparaat hebben dat de bonen kan vermalen tot koffiekorrels van het juiste formaat. Want kenners weten dat te fijne korrels leiden tot bittere koffie en grote korrels een zure koffie kunnen creëren. Omdat je nog redelijk veel zelf moet doen om de koffie te bereiden, kun je de bonen vaak erg goedkoop kopen. Soms betaal je zelfs maar 6 euro voor een kilo bonen. Met zulke goede prijzen is het mogelijk om voor 6-10 cent een kopje koffie te zetten.


Senseo

Prijs: € 0,05 tot € 0,12

De Senseo werd enkele jaren geleden binnen korte tijd razend populair. De gemalen koffiebonen werden in (on)gebleekte filters verpakt, waardoor je altijd precies het perfecte kopje koffie kon zetten. In het begin waren de Senseo coffeepads duur, maar al snel kwamen er andere spelers op de markt. Vooral huismerken van supermarkten zijn goedkoop. Daardoor zet je voor ca. 8 tot 10 cent een kopje koffie. Hema heeft ook hele lage prijzen, waardoor je soms voor één euro 20 coffeepads koopt. Met 5 cent per kopje is dat een bijzonder lage prijs.


Dolce Gusto

Prijs: € 0,10 tot € 0,23

Van de coffeepads gaan we naar de koffiecups. Want voor wie de Senseo niet genoeg was, was er de Dolce Gusto. Een product dat in eerste instantie vrij luxe was, maar waar vervolgens steeds meer mensen hun koffie mee wilde zetten. Wel moeten gebruikers van de Dolce Gusto diep in de buidel tasten. Zijn de koffiecups niet in de aanbieding, dan kost één kopje koffie vaak rond de 20-23 eurocent.


Nespresso

Prijs: € 0,15 tot € 0,35

What else? Nespresso is veruit de duurste aanbieder van koffiecups. Met gemiddeld ca. 35 cent per kopje betaal je een fortuin als je dagelijks vier bakjes koffie drinkt. Gelukkig zijn er ook enkele andere aanbieders van kuipjes die in een Nespresso koffiezetapparaat kunnen. Die bieden de koffiecups aan voor 20 tot 30 cent per kopje. Een flinke besparing ten opzichte van Nespresso, maar alsnog een flink bedrag voor stevige koffiedrinkers.


11 tips om goedkoper koffie te drinken


1. Gebruik cashback kortingen

Wil je overstappen van het ene koffiezetapparaat naar het andere? Let dan goed op of er cashback kortingen te vinden zijn. Deze vind je vooral bij bedrijven zoals Senseo, Dolce Gusto en Nespresso. Je krijgt dan na de aankoop geld terug. Dit bedrag kan zo hoog oplopen dat je het hele apparaat gratis krijgt. Uiteraard heeft deze strategie ook een reden. De coffeepads of koffiecups die je vervolgens koopt zijn natuurlijk vrij duur. Door het apparaat gratis aan te bieden, hoopt het bedrijf jou als vaste klant te krijgen. En de verkoop van coffeepads en koffiecups levert op de lange termijn natuurlijk veel meer geld op dan de verkoop van één apparaat.


2. Wacht op aanbiedingen

Supermarkten hebben regelmatig goede aanbiedingen voor koffie. Dat geldt vaker voor de wat duurdere merken, maar soms ook voor huismerken. De kortingen kunnen oplopen tot wel 50%, waardoor het verstandig is om direct een voorraadje aan te leggen. Bijna alle koffie, en met name de koffie die vacuüm is getrokken, blijft redelijk lang lekker. Dus is er iets in de aanbieding, koop dan gelijk genoeg voor de komende paar weken of zelf maanden. Wil je weten wanneer er aanbiedingen zijn in de supermarkt, maar heb je geen zin om alle folders bij de winkels op te halen? Op internet vind je websites met kortingsfolders van alle supermarkten. Je kunt dus in 2 minuten zien of je deze week ergens goedkoop koffie kunt halen.


3. Koop je koffie online

Wist je dat je op internet tientallen soorten koffie kunt kopen? Voornamelijk bonen zijn in groten getale verkrijgbaar voor een goede prijs. Soms koop je al voor 7 euro een kilo bonen van topkwaliteit. Heb je een wat dure smaak en wil je niet de allergoedkoopste koffie drinken, dan kun je het dus prima online proberen.


4. Koop grotere verpakkingen

Op veel plekken – vaak online of in groothandels– kun je koffie in grotere verpakken kopen. In plaats van een zakje met 36 coffeepads zitten er dan 256 stuks in één pak. Of je koopt in één keer een doos met 6 pakken filterkoffie. De prijzen van dit soort verpakkingen liggen vaak aanzienlijk lager dan de kleine verpakkingen in de supermarkt. Je kunt de pakken dan prima met familie en vrienden delen, zodat iedereen profiteert van de goede aanbieding.


5. Koop huismerken

Huismerken zijn vaak een stuk goedkoper dan de originele merken. In het geval van koffie kun je huismerken vinden van iedere soort. Oploskoffie, filtermaling, bonen, coffepads en kuipjes zijn in vrijwel iedere supermarkt wel in een huismerk variant te verkrijgen. Hoewel je natuurlijk kunt twijfelen aan de kwaliteit, kun je door het drinken van een huismerk tientallen tot soms honderden euro’s per jaar besparen. Let er wel op dat er niet in ieder koffiezetapparaat goedkopere cups of pads passen.


6. Gebruik geen koffiemelk

Melk in de koffie hoeft niet uit een duur kuipje te kopen. Ook hoef je geen speciale pakken koffiemelk te kopen. Wil je besparen, koop dan gewoon een pakje houdbare melk. Drink je weinig koffie, gebruik je de melk nergens anders voor en gaat zo’n pak dus snel over de houdbaarheidsdatum, dan kun je altijd nog hele goedkope melkkuipjes kopen in de supermarkt. Zet je lekkere koffie, dan heb je trouwens ook helemaal geen melk nodig. Probeer eens een ander soort koffie. Wellicht is dat wel heel erg lekker zonder melk.


7. Zet je apparaat uit

Veel luxe koffiezetapparaten hebben veel elektriciteit nodig. Waar sommige apparaten zichzelf uitschakelen, is dat niet bij alle apparaten zo. Hoewel je het niet direct merkt, heeft jouw koffiezetapparaat dus ook een bijdrage aan de energierekening. Let er dus op dat je de apparaten altijd direct uitzet nadat je er klaar mee bent.


8. Houd rekening met de afschrijvingskosten.

Natuurlijk kun je alleen kijken naar de kosten voor het zetten van een kopje koffie. Maar reken je ook de overige kosten mee? Een goed espressoapparaat kost in de winkel minimaal 150 euro. Wil je er 5 jaar mee doen of verwacht je dat hij na 5 jaar stuk gaat, dan kost het je aan afschrijving dus 30 euro per jaar. Hetzelfde geldt voor andere manieren van koffiezetten. Het enige waar je vrijwel geen afschrijving voor hebt – behalve je kopjes en lepeltjes – is met oploskoffie. Bij de andere koffie moet je dus ook de afschrijvingskosten van het apparaat zelf meenemen in de berekening hoeveel één kopje koffie kost.


9. Ontkalk je apparaat vaker

Je apparaten onderhouden zorgt ervoor dat ze langer meegaan. Kalkaanslag is één van de problemen die de levensduur van een koffiezetapparaat aanzienlijk kan verkorten. Ontkalk het apparaat dus eens in de zoveel tijd, zodat je er nog jarenlang plezier van kunt hebben. De afschrijvingskosten zijn dan ook lager, waardoor de kosten per kopje koffie een stuk naar beneden gaan.


10. Drink minder koffie

De ene zegt dat koffiedrinken gezond is, terwijl iemand anders weer beweert dat het juist slecht voor je is. Wat de waarheid ook is, het blijft logisch dat het drinken van meer dan 4 kopjes koffie per dag niet direct bijdraagt aan een betere gezondheid. Dus drink je thuis veel koffie, probeer het dan eens te minderen. Met name als je dure koffie drinkt, zoals uit een Nespresso apparaat. Door iedere dag één kopje koffie minder te drinken van Nespresso, kun je daarmee al 120 euro per jaar besparen.


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Huishouden
foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn

Beste Bespaartip

blank
© Bespaarinfo.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies
enquetes invullen