Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Tips en artikelen over geld besparen

Consuminderen, duurzaam en goedkoop leven.

Consuminderen, duurzaam en goedkoop leven.

Laatst bijgewerkt: december 21, 2022

Steeds meer mensen zijn zich bewust, of worden zich bewust, van wat voor invloed hun leefwijze heeft op het milieu en hun portemonnee. In een wereld waarin het zó normaal is geworden om te kopen, te verbruiken en weg te gooien, is het voor veel mensen belangrijk om het roer om te gooien, om een duurzamer leven te leven en om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Hoe zorg je ervoor dat je duurzaam en goedkoop kunt leven? In dit artikel lees je er alles over.


Consuminderen = minder consumeren

Consuminderen is minder kopen, minder verbruiken en minder weggooien, oftewel letterlijk minder consumeren. Het is een manier om het milieu en je portemonnee minder te belasten. Want: minder kopen, betekent ook minder geld uitgeven. Dat steeds meer mensen behoefte hebben aan deze manier van leven, zie je wel terug in alle programma’s en boeken die verschijnen over een minimalistische manier van leven, over ontspullen en over de invloed die ons koopgedrag en onze manier van leven heeft op de aarde.


Duurzaam leven

Mede daardoor krijgen steeds meer mensen de behoefte om duurzamer te leven, om hun manier van leven aan te passen. Helaas denken veel mensen nog steeds dat duurzaam leven automatisch ook duur is. Het is een fabel die hardnekkig standhoudt, terwijl het vaak zo is dat het tegendeel ervan juist waar is.

Wie wil consuminderen en dus duurzamer wil leven, ziet al snel in wat voor gevolgen onze gewoonten hebben. Dit resulteert erin dat mensen anders gaan leven, minder energie gaan gebruiken, zuiniger omgaan met water en voedingsproducten, minder afval produceren en verstandiger inkopen. En al die dingen, al zijn het slechts kleine aanpassingen in de manier waarop we consumeren, dragen bij aan minder belasting voor het milieu en je portemonnee.


Less is more

Gelukkig zijn met minder is een goede manier om te consuminderen. In een consumptiemaatschappij waar alles draait om veel en vaak, is ‘minder’ een hele omschakeling én opluchting. Door bewuste keuzes te maken in je koopgedrag, door bijvoorbeeld snelle mode te laten liggen en te gaan voor duurzame kleding, koop je spullen waar je oprecht blij mee bent. Je denkt niet alleen beter na over de dingen die je koopt, maar je koopt ze ook alleen omdat je ze daadwerkelijk nodig hebt. Dit wordt ook wel minimalistisch leven genoemd.


Minimalistisch leven

Minimalistisch leven betekent niet dat je met niets moet leven. Het betekent juist dat alles wat je hebt daadwerkelijk een doel heeft, gebruikt wordt. Het is een manier om verspilling tegen te gaan en om bewuster te zijn van je koopgedrag. Minimalistisch leven betekent niet alleen minder kopen, maar ook minder achterlaten.

Minder afval produceren, meer recyclen en op die manier dus minder belasting voor het milieu. Daarnaast zorgt een minimalistisch leven ervoor dat je oprecht blij bent met wat je hebt. Alles wat je niet blij maakt, breng je naar de kringloop of verkoop je op bijv. een rommelmarkt. Veel spullen staat namelijk gelijk aan veel ballast. En veel ballast is stressvol. Dat is een van de redenen dat zoveel mensen tegenwoordig voor een minimalistisch leefstijl kiezen.

Tip: Ken je Marie Kondo al? Deze opruimgoeroe helpt je graag (o.a. via Netflix) om je overbodige spullen weg te doen, om enkel en alleen te kiezen voor producten die je blij maken, en om voor orde en rust in je huis en hoofd te zorgen.


Tips om te consuminderen en duurzamer te leven

In een wereld waarin een hoop gericht is op meer in plaats van minder, is het soms lastig om manieren te vinden die je kunnen helpen om duurzamer te leven. Daarom hebben we in dit artikel 10 handige tips voor je op een rijtje gezet om je een eindje vooruit te helpen.


1. Energie en apparaten

Hoeveel energie verbruikt jouw huishouden? En hoe zou je dat verbruik kunnen laten dalen? Het verbruiken van veel energie in huis is niet alleen belastend voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Het is dus slim om te bekijken hoe je aanpassingen in en om huis kunt doen om je energieverbruik te verminderen. Je kunt natuurlijk kleiner gaan wonen om zo een grote aanpassing te doen, maar je hebt ook andere mogelijkheden. Hieronder een aantal handige tips:

Vervang lampenbolletjes

Zijn alle lampen in jouw huis voorzien van duurzame bolletjes? Zo niet, vervang de lampenbollen dan voor spaarlampen of LED lampen. Op die manier verbruikt het aanzetten van verlichting een stuk minder energie. Daarnaast gaan de meeste duurzame bolletjes lange tijd mee, waardoor je ze niet vaak zult hoeven te vervangen.

Tip: Laat de verlichting niet branden in ruimtes die je niet gebruikt.

Zuinige apparaten

Een andere manier om je energieverbruik te verlagen, is door voor energiezuinige apparaten te kiezen. Kies het liefst voor apparaten met minimaal een A++ label. Is een apparaat stuk? Probeer het dan te maken in plaats van weg te gooien. Gebruik je een apparaat niet meer? Zorg dan dat het hergebruikt kan worden door het te laten recyclen of door het te verkopen of naar de kringloop te brengen.

Stekkers en stekkerdozen

Als de stekker van een apparaat in het stopcontact zit, zal dit stroom verbruiken. Dit wordt ook wel sluipverbruik genoemd. Dat sluipverbruik kan met alle apparaten in huis (vooral als je ook oudere apparaten hebt staan) behoorlijk oplopen. Daarom is het verstandig om stekkers van apparaten die niet gebruikt worden uit het stopcontact te trekken. Een andere oplossing is stekkerdozen gebruiken die je uit kunt zetten, zodat je dit niet per apparaat hoeft te doen.

Tip: Vind je het teveel gedoe om stekkers te verwijderen en stekkerdozen te gebruiken? Zet apparaten dan in ieder geval uit in plaats van op stand-by.

Verwarming

De verwarming verbruikt een hoop. Slim dus om deze zo min mogelijk aan te zetten. Trek liever een warme trui of een extra paar sokken aan, voordat je de verwarming omhoog draait. Daarnaast is het verstandig om de thermostaat niet te hoog te zetten en om hem minstens een uur voordat je gaat slapen al omlaag te draaien. Zet de verwarming uit als je niet thuis bent om onnodige stookkosten te voorkomen.

Isolatie

Is jouw huis goed geïsoleerd? Een slechte isolatie van je woning zorgt voor veel meer verbruik dan nodig. Als je huis niet goed is geïsoleerd, is het verstandig om daar iets aan te doen. Zorg bijvoorbeeld voor dubbel glas en een goede vloer- en muurisolatie. Ook iets simpels als dikke gordijnen voor de ramen kan al helpen om meer warmte binnen (of buiten) te houden.

De was

Ook op het doen van de was valt een hoop winst te behalen. Draai bijvoorbeeld alleen wassen als de trommel vol is en was het liefst op lage temperaturen, waarbij je gebruik maakt van zuinige wasprogramma’s. Hang de was op in plaats van het in de droger te stoppen. En was vaker kledingstukken op de hand.

Groene en besparende oplossingen

Is je huis voorzien van zonnepanelen? Een zonneboiler? Of andere besparende oplossingen? Zo niet, dan zou je je hier eens in kunnen verdiepen.


2. Boodschappen

Hoe efficiënt is de manier waarop jij je boodschappen doet? Hoe vaak moet je iets weggooien? Hoeveel afval creëer je met je inkopen? En hoeveel rekening houd je met de invloed die jouw aankopen hebben op het milieu en jouw portemonnee?

Vermijd plastic (tassen)

Veel mensen kopen regelmatig een plastic tasje bij de kassa. Dit is niet alleen zonde voor je geld, maar ook slecht voor het milieu. Koop daarom liever katoenen tassen of tassen gemaakt van bamboe. Daarnaast helpt het ook om producten die in plastic verpakt zijn zoveel mogelijk te mijden. Schaf bijvoorbeeld speciale zakken aan om je groenten en fruit in te stoppen, zodat je geen plastic zakjes hoeft te gebruiken. En vermijd het kopen van plastic flessen water.

Koop op de markt of bij de boer

Een andere manier om slimmer in te kopen, is door je producten op de markt of rechtstreeks bij de boer te kopen. Op die manier worden niet alleen lokale ondernemers gesteund, maar is er ook geen (of minder) transport nodig. Bijkomend voordeel: de producten zijn niet in plastic verpakt.

Koop minder vlees en vis

De meeste mensen weten wel hoe belastend de productie van vlees en vis is voor het milieu. Niet alleen is voor het verkrijgen van een stuk vlees een enorme hoeveelheid water en voeding nodig, maar de vleesindustrie is op zoveel meer manieren schadelijk, al is het alleen al voor het welzijn van de dieren. Probeer daarom om minder vaak (of liever geen) vlees en vis te kopen. Wil je het wel eten? Kies dan het liefst voor biologisch vlees en duurzaam gevangen vis.

Koop verstandig

Sla niet meer boodschappen in dan nodig om te voorkomen dat je voedsel weg moet gooien. Koop producten zoveel mogelijk in de aanbieding en kijk ook of je producten die nu in de aanbieding zijn eventueel kunt invriezen, zodat je ze later kunt gebruiken. Eet een keer in de week je kliekjes en overgebleven producten op, zodat je ze niet hoeft weg te gooien, of vries ze in.

Tip: Zorg dat je altijd een boodschappenlijstje maakt met wat je nodig hebt en neem niets mee dat niet op het lijstje staat.

Koop seizoensproducten

Groenten en fruit dat in kassen verbouwd moet worden omdat het er het seizoen niet voor is, zijn enorm belastend voor het milieu. Probeer daarom om zoveel mogelijk seizoensproducten te gebruiken. Wil je weten welke producten je dan moet hebben? Online zijn handige overzichten per seizoen te vinden.

Kijk naar de ingrediënten

Veel van de ingrediënten die gebruikt worden in ons eten of in andere producten zijn behoorlijk slecht voor het milieu. Een goed voorbeeld daarvan is palmolie. Voor de productie van palmolie worden hele regenwouden gekapt om daar speciale plantages aan te leggen. Dit is vreselijk voor de dieren die daar leven (die hebben plots geen huis meer), voor de natuur, en voor de mensen die zwaar onderbetaald worden om op de plantages te werken. Daarom is het zoveel mogelijk vermijden van producten waar palmolie aan toegevoegd is aan te raden. Palmolie zit onder andere in:

  • Pindakaas
  • Hazelnootpasta
  • Shampoo
  • Make-up

Online zijn complete lijsten te vinden van producten en ingrediënten die je beter kunt mijden. Ook kun je er lijsten vinden vol namen waaronder palmolie wordt vermeld op verpakkingen.


3. Water

Hoeveel water verbruik jij eigenlijk? En wat zou je kunnen doen om dat te verminderen? Naast dat je rekening kunt houden met hoe je de was doet om zo water te besparen, kun je ook op de volgende dingen letten:

Douche korter

Probeer om de tijd die je onder de douche doorbrengt zo kort mogelijk te houden. Met het nemen van een douche verbruik je namelijk gemiddeld 6 liter water per minuut. Als je elke dag 10 minuten doucht, verbruik je dus 420 liter water per week met douchen. Dat kan anders. Door gebruik te maken van een timer of zandloper kun je de tijd onder de douche timen om je zo bewust te worden van de tijd die jij doorbrengt onder de douche.

De vaatwasser

Zet de vaatwasser alleen aan als hij vol is en was pannen en/of grote schalen met de hand af om ruimte te besparen. Op die manier kun je zowel op het energie- als het waterverbruik van je vaatwasser besparen.

Waterbesparende douchekoppen en kranen

Naast bovenstaande tips is ook het aanschaffen van waterbesparende douchekoppen en kranen een hele slimme manier om je waterverbruik te verminderen. Het is misschien even een investering, maar op den duur betalen ze zichzelf terug.

De tuin

Ben jij iemand die de planten of het gazon water geeft met kraanwater? Dan kun je eens nadenken over alternatieven. Plaats bijvoorbeeld een regenton in de tuin om zo regenwater te gebruiken in plaats van schoon drinkwater. Of kies ervoor om het water uit de sloot te gebruiken.


4. Vervoer

Hoewel de aanschaf van een elektrische auto een slimme keuze is als je graag milieubewuster wilt rijden, zijn er nog veel meer dingen die je kunt doen om de manier waarop je jezelf vervoerd aan te passen. Laat de auto vaker staan en pak vaker de fiets, of ga lopen. Reis vaker met het ov of ga carpoolen. En neem liever de trap in plaats van de lift. Minder rijden betekent minder benzine verbruiken en minder schadelijk uitstoot. Je bespaart dus niet alleen op de kosten voor benzine, maar zorgt ook voor minder belasting voor het milieu.

Tip: Met de app BlablaCar kun je checken of je er iemand is met wie je een rit kunt delen. Op die manier leer je ook nog eens nieuwe mensen kennen.


5. Verbouw je eigen groenten, fruit en kruiden

Als je de mogelijkheid hebt, en in de meeste gevallen is er wel een mogelijkheid, dan is het zelf verbouwen van groenten, fruit en/of kruiden een hele goede manier om duurzamer en goedkoper te leven. Zet bijvoorbeeld wat potjes met kruiden in de vensterbank. Maak een minimoestuin op je balkon of in je tuin. Of kies er bijvoorbeeld voor om een volkstuintje te huren. Deze kun je eventueel delen met vrienden of familie om er zo optimaal gebruik van te maken.


6. Kleding

Als je kleding wilt kopen, doe dit dan verstandig. Kies voor kleding die duurzaam gemaakt is en kies niet voor ‘fast fashion’. Daarnaast is het slim om de frequentie waarin je kleding koopt zoveel mogelijk naar beneden bij te stellen. Koop alleen iets als je het nodig hebt en probeer zoveel mogelijk items te kopen waar je lange tijd mee kunt doen en die zich goed laten combineren. Ook het kopen van tweedehands kleding is aan te raden. Net als het verkopen (of doneren) van kleding die je niet meer draagt.

Tip: Via United Wardrobe kun je vanuit je luie stoel tweedehands kleding kopen en verkopen. Daarnaast kun je natuurlijk ook gewoon kleding op een rommelmarkt (ver)kopen.


7. Vermijd chemische producten

Maak jij je huis schoon met chemische producten? Dan is het slim om daar alternatieven voor te verzinnen. Zo is azijn een wondermiddel in huis (haast niets dat je daarmee niet schoon krijgt). Zo zorg je ervoor dat er minder schadelijke stoffen in het water terechtkomen en voorkom je dat je verschillende schoonmaakproducten moet kopen die in plastic flessen verpakt zitten. Daarnaast bespaar je zo ook nog eens flink wat geld, omdat je geen (dure) middeltjes hoeft aan te schaffen.

Tip: Online kun je heel veel handige tips vinden over schoonmaken zonder chemische middelen.


8. Microplastic vermijden

Microplastics zijn, zoals de naam al doet vermoeden, microscopisch kleine stukjes plastic. Deze stukjes vind je onder andere terug in cosmetica, tandpasta en bijvoorbeeld synthetische kleding. Microplastics zijn superschadelijk voor het milieu. De deeltjes komen onder andere in water terecht, waardoor vissen en andere zeedieren ze eten. Zo komen de deeltjes in de voedselketen terecht en dat is zorgwekkend. Daarom is het slim om manieren te vinden om deze deeltjes zoveel mogelijk te vermijden. Maak bijvoorbeeld je eigen tandpasta, gezichts- en huidverzorging en shampoo. Zo bespaar je op de kosten voor al deze (vaak dure) producten en ontzie je het milieu, al is het alleen al doordat er geen plastic flessen of potjes nodig zijn om de producten in te bewaren.

Tip: Zelf je verzorgingsproducten maken klinkt misschien als veel werk, maar dat hoeft het helemaal niet te zijn. Online zijn een hoop (simpele) recepten te vinden om dit te doen.


9. Check je uitgaven

Minder uitgeven is beter voor je portemonnee, maar veel van de dingen die koopt zijn daarnaast ook nog eens belastend voor het milieu. Bekijk daarom eens kritisch je vaste uitgaven. Wat kan daar anders in? Heb je bijvoorbeeld een abonnement op een tijdschrift of krant? Dan kun je er wellicht voor kiezen om die voortaan online te lezen. En hoe zit het met dat sportschoolabonnement? Kun je niet op een andere manier sporten, bijvoorbeeld buiten of thuis? Kijk ook eens naar de kosten voor je verzekeringen. Zijn ze echt nodig en/of kunnen ze goedkoper? Door dit soort zaken een kritisch onder de loep te nemen, kun je zomaar enkele tientallen euro’s per maand besparen.


10. Andere tips

Er zijn zó veel manieren waarop je jouw leefstijl kunt aanpassen zodat je duurzamer kunt leven, dat we er eindeloos lang over door zouden kunnen schrijven. Daarom hebben we hieronder nog meer handige tips voor je op een rijtje gezet.

  • Plak een nee/nee-sticker op je brievenbus om folders en/of reclame te weren
  • Laat communicatie zoveel mogelijk digitaal verlopen om onnodige post te voorkomen
  • Gebruik een duurzame drinkfles in plaats van een plastic variant
  • Vermijd plastic rietjes
  • Gebruik vaker vaatdoekjes in plaats van keukenrol
  • Koop stoffen servetten in plaats van papieren
  • Maak gebruik van solar verlichting in de tuin
  • Vervang batterijen voor oplaadbare varianten
  • Bestel minder vaak eten of haal minder vaak eten af
  • Ga naar de bibliotheek, zodat je geen boeken hoeft te kopen
  • Plant een boom (in je tuin) en zorg voor meer groen
  • Probeer oude spullen te maken of her te gebruiken
  • Vraag je vaker af hoe je iets goedkoper kan doen of hoe je ervoor kunt zorgen dat het minder belastend is voor het milieu
  • Koop vaker tweedehands
  • Gebruik je stemrecht om op een partij te stemmen die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan
  • Ga vaker dingen buiten doen of doe dingen die geen geld kosten
  • Vermijd plastic bekers of bestek
  • Ga bewuster om met afval (lees: scheid het netjes)
  • Leen en deel vaker spullen
  • Houd uitgaven bij voor een duidelijk overzicht van waar je geld heen gaat
  • Pak minder vaak het vliegtuig
  • Vergelijk prijzen van producten die je nodig hebt
  • Betaal meer in cash. Pin bijvoorbeeld maandelijks een bedrag om boodschappen van te doen, zodat je niet teveel uitgeeft
  • Eet eens wat vaker vegan

Gebruik de Piraminder

Vraag jezelf als je iets nieuws wilt kopen eerst de volgende dingen af: kan ik iets ander gebruiken wat ik al heb? Kan ik het lenen? Kan ik het tweedehands kopen? Kan ik het maken/repareren? Moet je al die vragen met ‘nee’ behandelen, dan zou je het product eventueel kunnen kopen.


Consuminderen en duurzamer en goedkoper leven

In dit artikel hebben we je voorzien van een flink aantal handige tips en tricks om je leven aan te passen, zodat je duurzamer en bewuster kunt leven. Kijk goed naar de manier waarop jij consumeert en vraag je af of en hoe je dat anders zou kunnen doen. Wat is het nou eigenlijk dat je echt nodig hebt? En hoe kun je aanpassingen in je leven (en huis) doen om duurzamer te leven en ervoor te zorgen dat je leefstijl minder belastend is voor het milieu?

Wil je meer weten over duurzaam leven en consuminderen? Dan zijn er online enorm veel blogs en websites te vinden met tips. Hier vind je ook vaak recepten waarmee je zelf je cosmetica, verzorgingsproducten en schoonmaakmiddelen kunt maken. Door jezelf bij alles wat je koopt en doet af te vragen of het anders kan, word je je steeds bewuster van de dingen die je doet en mogelijk anders zou kunnen doen voor een duurzamer (en goedkoper) leven.


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Algemeen
foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website

Beste Bespaartip

blank
© Bespaarinfo.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies
enquetes invullen