Tips en artikelen over geld besparen

6x budget schoonmaak tips

6x budget schoonmaak tips

Laatst bijgewerkt: september 18, 2019

Het is waarschijnlijk niet je favoriete bezigheid, maar het moet toch gebeuren: het schoonmaken van je huis. Naast dat het best tijdrovend kan zijn om alles blinkend schoon te krijgen, kan het je ook best wat geld kosten. Er zijn zo veel verschillende schoonmaakmiddelen op de markt; van speciaal spul voor je ramen, tot middel om je badkamertegels te ontkalken, tot een goedje die je fornuis blinkend schoon maakt.

Natuurlijk helpen deze middeltjes echt wel, maar je kunt het ook stukken goedkoper aanpakken. Wat dacht je van zelfgemaakte schoonmaakmiddelen, of voedingsproducten die je ook voor je huishouden kunt gebruiken? In dit artikel geven we je zes keer budget schoonmaak tips.


1. Soda: schoonmaak redder in nood

Om geld te besparen op schoonmaakmiddelen, is het handig om een product te kopen dat lekker veelzijdig gebruikt kan worden. Je hebt echt geen tal van verschillende producten nodig voor verschillende ruimtes in je huis. Kies voor één goed product die je helpt om meerdere oppervlakten schoon te krijgen, zoals soda.

https://www.instagram.com/p/BmyFcEllML_/

Schoonmaak soda is een ontzettend veelzijdig product, die je zal redden in je ergste schoonmaak nachtmerries. Het schoonmaken van je gasfornuis zal een fluitje van een cent zijn, want je laat de vieze pandragers gewoon even weken in een badje met soda. Je kunt het vuil er zo afvegen!

Ook vlekken, aangekoekt voedsel en schimmel verdwijnen als sneeuw voor de zon met een beetje schoonmaak soda. En het fijnste van alles: soda is in vrijwel elke supermarkt en drogisterij te koop voor nog geen twee euro. En daar krijg je een lekker grote zak voor. Soda is een van de beste producten om met een klein budget je huis blinkend schoon te krijgen.


2. Azijn: alleskunner op schoonmaakgebied

Een ander veelzijdig, goedkoop en kwalitatief goed schoonmaakproduct is schoonmaak azijn. Dit moet je zeker in huis halen als je voor een kleine prijs wilt schoonmaken, want een grote fles schoonmaak azijn kost vaak nog geen euro.

Met schoonmaak azijn kun je veel kanten op: je kunt er (gemengd met water) je ramen streeploos mee lappen, kalk uit de badkamer wegkrijgen – je douchekop is na het weken in azijn bijvoorbeeld weer helemaal kalkvrij – en met een beetje azijn komt je was hartstikke schoon en geurloos weer uit de wasmachine.

Ook kun je met een deel azijn, een deel soda en wat water je eigen super schoonmaakmiddel maken, waarmee je vrijwel alles schoon kunt krijgen. Wil je er een lekker geurtje bij? Voeg dan een scheutje citroensap toe. Zo ruikt je hele huis weer fris en schoon, en dat maar voor een paar euro.

https://nl.pinterest.com/pin/292382200807671043/


3. Groene zeep, Hollands schoonmaakmiddel

Ook groene zeep is echt zo’n budget schoonmaaktopper die jij in je schoonmaakassortiment moet hebben. Vroeger werd groene zeep al veelvuldig gebruikt om vlekken uit kleding en andere stoffen te verwijderen en werd de zeep ingezet als allesreiniger. Ook werkt groene zeep perfect tegen kalk in de badkamer, voor het ontvetten van de keuken en zelfs om doodgeslagen muggen (met bijbehorende vlekken) van je spierwitte muur te verwijderen. Ook je tuinmeubels zijn weer blinkend schoon na een sopje met groene zeep.

Groene zeep is dus echt zo’n alleskunner, en het mooiste van alles: je kunt deze zeep in elke supermarkt kopen voor maximaal drie euro, afhankelijk van waar je het product koopt. De gemiddelde prijs van groene zeep is echter slechts zeventig cent. Met een pot groene zeep kun je soms wel jaren doen, dus je krijgt echt waar voor je geld. Je oma zal trots op je zijn.

https://nl.pinterest.com/pin/354728908139887392/


4. Huis, tuin en keukenproducten

Als je op een budget leeft, is het natuurlijk helemaal fijn als je gewoon producten uit je keukenkastjes kunt inzetten om je huis schoon te maken. Er zijn genoeg voedingsmiddelen die jij waarschijnlijk in je voorraad hebt zitten die je helpen de boel weer blinkend schoon te krijgen. Dat is nog eens budget schoonmaken! Wij zetten in deze alinea de producten graag voor je op een rijtje – en wat je er mee kunt schoonmaken, natuurlijk.

Cola

Cola is heerlijk om te drinken, maar wist je ook dat cola een prima schoonmaakmiddel is? Als je wat van dit goedje in een geel uitgeslagen toiletpot giet en een nachtje laat weken, is de volgende dag de wc pot weer helemaal schoon. Ook kun je cola inzetten tegen met kalk bedekte badkamertegels of een gootsteen. Kalk is dus snel verslagen met wat cola. Trouwens, het maakt niet uit van welk merk de cola is, het hoeft echt geen A-merk te zijn. Daarom past dit ook prima in je budget schoonmaakroutine – misschien heb je zelfs al cola in je voorraadkast staan. Handig!

Citroen

Ook met de citroen op je fruitschaal kun je heel wat schoonmaken. Het is niet voor niets dat de geur van citroen aan vele dure schoonmaakmiddelen wordt toegevoegd: citroen staat voor schoon. Citroen heeft een blekend effect, en werkt daarom prima tegen vlekken op witte oppervlakken. Ook kun je bijvoorbeeld je oven of magnetron in een handomdraai schoon krijgen, door er een (oven)schaaltje met citroensap erin te verwarmen. Daarna neem je het vuil zo af. Je hebt dus nergens speciale – en erg dure – ovenreinigers voor nodig.

Waspoeder

Waspoeder is natuurlijk een schoonmaakmiddel voor de was, maar je kunt waspoeder voor meerdere zaken inzetten. Je kunt hier bijvoorbeeld aangekoekte stukjes voedsel mee verwijderen uit de keuken, en zorgen voor een lekker geurtje in huis. Je hebt geen dure geurstokjes meer nodig als je een beetje waspoeder opzuigt in je stofzuiger. Je hele huis zal na het stofzuiger heerlijk ruiken. Wat wil je nog meer?

https://nl.pinterest.com/pin/424605071089522562/

Slaolie

Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar slaolie is een prima ontvetter. Je kunt vet goed schoonkrijgen met vet, en daarom kun je gewoon slaolie uit de kast trekken als je bijvoorbeeld het fornuis wilt schoonmaken. Doe wat olie op een schone doek en wrijf het over je fornuis. Daarna neem je het fornuis af, en de boel is weer schoon.

Een aardappel

Echt waar – met een aardappel kun je spiegels en ruiten brandschoon maken. Snij een aardappel doormidden en neem met het helftje van de aardappel je spiegel af. Vervolgens haal je de resten van deze knol van de spiegel met een doekje met wat koud water. In de toekomst worden door het laagje van de aardappel de spiegels en ruiten ook minder snel vies.


5. Deze schoonmaaktips kosten helemaal niets

Het is fijn als je een goedkoop product of een product uit je eigen voorraad kunt gebruiken in je schoonmaakroutine, maar het is helemaal fijn als je grátis kunt schoonmaken. Gelukkig zijn daar ook wat maniertjes voor – die zetten we graag voor je op een rij.

Je kleed weer schoon door sneeuw

Is het midden in de winter en ligt er een laag(je) sneeuw? Als jij je kleed weer brandschoon wilt krijgen, leg je hem een half uurtje op de kop in de sneeuw. De sneeuw zal alle viezigheid opnemen, en je kleed is ziet er weer prachtig uit.

Een ruitenlap- tip van oma

Vroeger deden ze niet anders: na het lappen van de ruiten nog even na wrijven met een krant. Dit werkt ontzettend goed tegen die vervelende strepen. Let er wel op dat je een zwart wit krant gebruikt.

Ga verantwoord met je was om

Een andere manier om geld te besparen, is om energie zuigende apparaten zoals je wasmachine en droger alleen tijdens de daluren te draaien. Stel je wasmachine zo in dat je alleen ’s nachts draait, zodat je in de ochtend je lekker schone was eruit kan halen. Je kunt bij je energieleverancier navragen wat voor jou de goedkoopste uren zijn om te wassen.

Schoenen uit in huis

Verplicht je gezin en gasten om schoenen uit te doen wanneer je het huis betreed. Je zult zien dat je minder vaak hoeft te vegen of stof te zuigen.

Hergebruik je schoonmaakdoekjes

Veel mensen zijn dol op van die schoonmaakdoekjes die je één keer gebruikt en dan weg kan gooien. Het kan ook best handig zijn, want makkelijk, maar deze doekjes zijn hartstikke duur in verhouding. Je kunt beter een paar goede microvezeldoeken kopen waarmee je schoonmaakt, en die gewoon hergebruiken. Dat scheelt best wel wat op jaarbasis!

https://nl.pinterest.com/pin/467530005050052189/


6. Toch bekende merkproducten? Shop ze hier

Als je toch liever merkproducten gebruikt tijdens het schoonmaken, omdat je bijvoorbeeld de geur zo lekker vindt of omdat je gewoon waarde hecht aan merken, dan kun je deze producten gelukkig ook voor een klein prijsje scoren.

Ga bijvoorbeeld inkopen doen bij outletwinkels zoals de Big Bazar, de Action of de Voordeelshop. Daar kun je vaak goede merkproducten scoren voor minder dan de helft van de prijs. Bij de Wibra of de Zeeman vind je vaak goede dupes van bekende merken: het is dus nagenoeg hetzelfde product, maar wel in een ander jasje.

Veel mensen zweren bij de Dasty lijn van de Wibra, bijvoorbeeld. Als je dan je merkproducten hebt, is het goed om er zuinig mee om te gaan. Daar hebben we ook tips voor:

Gebruik kleine hoeveelheden

Ga voor producten die je moet aanlengen met water. Je hebt echt niet zo’n flinke scheut schoonmaakmiddel nodig als je denkt: ook met een klein beetje product krijg jij je huis goed schoon. Als je kleine hoeveelheden gebruikt samen met heet water, dan doe je lekker lang met je schoonmaakproducten.

Ga voor schuimende producten

Ook als je voor producten kiest die schuimen, heb je meer waar voor je geld. Er past heel veel product in een kleiner (en vaak dus goedkoper) flesje. Dat scheelt dus ook weer wat centen.


Wil je voor een klein prijsje je huis goed schoonmaken? Met de bovenstaande tips lukt het. Zo ben je goed bezig voor je portemonnee, en ook nog eens voor het milieu. Een win-win situatie, als je het ons vraagt.


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Huishouden

Bespaartip 2021

blank
© Bespaarinfo.nl 2021 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Hanzeplein 11, 8017 JD Zwolle | Privacy statement
vergelijk zorgverzekeringen