Tips en artikelen over geld besparen

20 tips om met €5 per dag rond te komen

20 tips om met €5 per dag rond te komen

Laatst bijgewerkt: maart 3, 2020

Rondkomen van 5 euro per dag – of een ander laag bedrag – vereist een speciale mindset. Het gaat dan niet langer om wat je wilt kopen, maar alleen nog maar om wat je nodig hebt. Geef je op dit moment meer dan 10 euro per dag uit? Dan zit er maar één ding op: je leven anders indelen. Want hoewel er zeker wel leuke dingen mogelijk zijn, moet je een ander beeld gaan vormen over je budget. Vraag jij je af hoe het mogelijk is om van zo weinig rond te komen? Lees dan vooral dit artikel. Wij geven je namelijk meer dan genoeg tips om dat mogelijk te maken.


Leven op een budget

Er zijn meer dan genoeg boeken geschreven over leven op een extreem laag budget. Sommige schrijvers probeerden zelfs een jaar lang voor één euro per dag te leven. Dat is natuurlijk alleen weggelegd voor de mensen die echt extreem willen besparen. Maar het is wel mogelijk. Je mist dan alleen wel de mogelijkheid om het hele jaar gezond te leven of iets leuks te doen. Vijf euro per week is dus een mooi bedrag om van rond te komen.

Dan hebben we het natuurlijk niet over de huur en andere lasten die sowieso al veel duurder zijn dan 5 euro per dag. In dit artikel geven we vooral tips waarmee je de variabele kosten – dus de kosten die iedere maand anders zijn – kunt verminderen. Denk daarbij aan vervoer, eten en drinken, vrije tijd en overig. Doe je het goed, dan is rondkomen met een zeer klein bedrag heel goed mogelijk.


1. Eten en drinken

Eten en drinken is iets waar je absoluut niet op kunt besparen. Ieder mens moet elke dag te eten hebben, Het liefst ook nog gezond. Daarom beginnen we met het besparen op eten en drinken. Door de 5 euro als eerst te verdelen over eten en drinken, kun je daarna zien hoeveel geld je nog over hebt voor activiteiten, vervoer en overige kostenposten.

1.1 Verdiep je in voedzame en goedkope gerechten

Wie goedkoop wil eten, moet zich als eerst verdiepen in de kiloprijs van bepaalde producten. Daarnaast is voedzaamheid heel erg belangrijk. Je wilt bijvoorbeeld zo goedkoop mogelijk vol zitten na een maaltijd. Dan heb je koolhydraten en (gezonde) vetten nodig. In dit geval zijn rijst, aardappelen, pasta en havermout redelijk goedkope producten. Voor nog geen 30 cent, kun je hier een grote hoeveelheid van bereiden waar je vol van zit.

Daarnaast moet je kijken naar andere ingrediënten die goedkoop zijn in combinatie met deze gerechten. Boerenkool is behoorlijk populair. Voor nog geen twee euro koop je er een paar honderd gram van. Meng je dit vervolgens met 3 kilo aardappelen voor € 1,50, dan heb je voor 5 tot 7 dagen te eten. Kostprijs per dag: € 0,50. Voor je ontbijt neem je dan bijvoorbeeld een schaaltje havermout met houdbare melk en wat gepofte zaden. Ook dat kost je per dag nog geen € 0,50. Koop je een goedkoop brood voor € 0,90, met een grote verpakking jonge kaas voor € 1,60? Daar kun je gemakkelijk 5 dagen mee doen, Ook daar hoef je dan maar € 0,50 per dag voor uit te geven.

Zo heb je de hele dag te eten, voor € 1,50. Gewoon met producten uit de supermarkt.


1.2 Kook 7 of 14 maaltijden

Het grootste voordeel zit hem in de hoeveelheid die je maakt. Kook je in één keer voor 7 of misschien wel 14 dagen, dan bespaar je op meerdere manieren. Als eerst kun je hierdoor veel grotere verpakkingen kopen, waardoor je al snel 25% of meer bespaart.

Daarnaast gebruik je minder gas of elektriciteit, maar ook bakboter, olie en warm water om af te wassen. Het lijkt misschien veel werk en saai – en 14 porties van hetzelfde gerecht bereiden is dat ook – maar je kunt ook 7 maaltijden van drie verschillende gerechten koken en allemaal in verschillende bakjes invriezen. Dan hoef je de komende 21 dagen geen enkele maaltijd te koken en kun je alsnog iedere dag variëren met je gerechten.


1.3 Ga naar de markt

De markt is veruit de goedkoopste plek voor groente en fruit. Kom je er voor de eerste keer na het lezen van dit artikel, dan zie je al snel waarom jij nooit voor 5 euro per dag kon leven. Je geld is op de markt soms meer dan het dubbele waard ten opzichte van de supermarkt. In ons artikel over besparen op de markt schreven we al 6 tips hoe je zelfs op de markt nog goedkoper aan je groente en fruit kunt komen.

https://www.instagram.com/p/B9NO88_qh3X/

De beste manier is om vlak voor sluitingstijd te komen, en zo te profiteren van lastminute kortingen. Maar er zijn ook andere methodes, waaronder het maken van een ‘flexibel boodschappenlijstje’ en vrienden worden met de marktkooplui. Kom je aan het einde van de dag en is er een enorme korting voor iets wat je eenvoudig kunt invriezen? Koop dat dat direct. Het brengt je dagelijkse kosten meteen omlaag met enkele euro’s.


1.4 Koop alleen producten met bijna verlopen houdbaarheid

Deze tip vergt nogal wat inspanning. Producten met een bijna verlopen houdbaarheid worden namelijk pas op de dag zelf afgeprijsd. Dat betekent dat je iedere dag naar de supermarkt moet om daarvan de profiteren. Natuurlijk pak je dan de fiets, of loop je even, omdat het anders veel te veel benzine kost. Maar het kan wel lonen.

Als je een beetje creatief bent, dan kun je iedere dag wel iets maken van producten die voor 35% of 50% korting verkocht worden. Het is helemaal mooi als het product sowieso al in de aanbieding is, omdat je dan soms wel 70% korting krijgt. Let er wel op dat die producten ook écht goedkoop zijn, in plaats van afgeprijsd. Soms ben je geneigd te kiezen voor een duurder artikel met een hoge korting, maar is het uiteindelijke bedrag alsnog hoger dan voor de gewone prijs van de goedkopere variant.


1.5 Doe één keer per week boodschappen

Tip 1.4 vertelt over dagelijkse boodschappen. Deze tips adviseert juist het tegenovergestelde. En dat heeft vooral te maken met inzicht. Want stel dat je maximaal 4 euro per dag wilt uitgeven aan eten en drinken. Dan weet je dat het voor 7 dagen, 28 euro is.

Als je één keer per week boodschappen doet, weet je dus precies hoeveel geld je nog kunt uitgeven. Dat in tegenstelling tot wanneer je dagelijks boodschappen doet. In dat geval moet je iedere dag bonnetjes bijhouden, gerechten aanpassen aan je budget en kun je geen grote hoeveelheden koken. Beide methodes hebben dus hun voordelen en nadelen.


1.6 Maak gebruik van gratis producten en cashback acties

Een goede manier om aan gratis producten te komen is door je aan te melden bij websites die gratis producten weggeven. Er zijn namelijk veel bedrijven die nieuwe producten willen laten testen bij hun eigen doelgroep in ruil voor een review. Hoewel je dan niet altijd etenswaren of nieuwe drankjes kunt proberen, kan zo’n testproduct ervoor zorgen dat je geen extra geld uitgeeft aan dingen die je niet nodig hebt. Je kunt namelijk sapjes, koekjes of kruidenmixen testen die je van 5 euro per dag nooit zou kunnen betalen. Andere mogelijkheden zijn cashback acties. In dat geval moet je zelf eerst de aankoop doen en krijg je later een deel van het bedrag terug als je de bon fotografeert of opstuurt.


1.7 Maak een eigen moestuin

Wil je vandaag al beginnen met het rondkomen van 5 euro per dag, dan is deze tip niet zo handig. Maar voor de toekomst kan het goed uitpakken.

Zelfs als je alleen een balkon hebt kun je meer dan genoeg groenten, fruit en kruiden kweken. En daarmee maak je heerlijke gerechten. Denk maar aan een spaghetti met een saus van olie, knoflook en eigen gekweekte basilicum en tomaatjes. Dat gerecht kost je slechts een paar cent per persoon en is verschrikkelijk lekker.


1.8 Raap restjes bij boeren op het land

Voor deze tip is het handig als je binnen fietsafstand van het platteland woont. Veel boeren die hun wortels, aardappels, mais en andere landbouwproducten oogsten, doen dat met zware machines. Die zijn in staat om ongeveer 99% van alle producten op de juiste manier te oogsten. Maar er gaat ook een klein deel verloren. Dat blijft dan aan de rand van het veld liggen, totdat het begint te rotten.

Vraag eens bij een boer of je na het oogsten een rondje mag lopen langs zijn veld, om wat restjes op te rapen. Grote kans dat je thuiskomt met een paar kilo aardappelen, of 20 maiskolven. Doe dit wel alleen als je toestemming hebt gekregen van de boer.


1.9 Wild plukken van fruit

Fruit in de supermarkt is hartstikke duur. Maar wist je dat pruimen, bosbessen, frambozen, bramen en andere vruchten gewoon in het wild groeien in Nederland? Gelukkig hoef je er niet de hele buurt voor af te fietsen. Dat hebben anderen al voor je gedaan. In de Wildplukwijzer vind je namelijk precies waar en wanneer je bepaalde fruitsoorten kunt plukken, helemaal gratis.


1.10 Voedselpakket bij de voedselbank

Heb je echt maar 5 euro te besteden voor eten? Dan heb je waarschijnlijk een te laag inkomen voor de uitgaven die je doet. Wellicht heb je dus recht op bijzondere bijstand, of een voedselpakket. In dat geval moet je voldoen aan een bepaalde maximale inkomensgrens. Door gebruik te maken van een voedselpakket, is het een stuk eenvoudiger om minder dan 5 euro per dag uit te geven.


2. Vervoer

Natuurlijk moet je ook nog ergens kunnen komen als je maar 5 euro per dag kunt besteden. Rondrijden met de auto is dan bijvoorbeeld geen handig idee. Het is veel beter om de fiets te pakken, of te gaan lopen. Heb je geen fiets? Loop dan eens een rondje door een grote stad in de buurt en zoek naar fietsen die er ‘verlaten’ bij staan. Wellicht met lekke band, of een krom wiel. Staat die fiets er na een maand nog precies hetzelfde bij, dan wordt hij waarschijnlijk niet opgehaald. Geef je de fiets als ‘gevonden voorwerp’ aan bij de politie, en komt niemand er na een jaar om vragen? Dan mag je hem hebben.

Sommige mensen maken ook slim gebruik van de fietsen opruimdienst van de gemeente. De gemeente hangt namelijk zelf ook briefjes aan dit soort (kapotte) fietsen met de boodschap dat ze binnen 3 weken verwijderd worden. Wordt de fiets in die tijd niet opgehaald, dan vernietigd de gemeente de fiets. Er zijn mensen die op die briefjes kijken naar de dag van ophalen en vlak van tevoren zelf die fiets ‘stelen’ of er de bruikbare onderdelen vanaf halen. Het is niet netjes, maar het is altijd een mogelijkheid wanneer je echt een fiets nodig hebt. De onderdelen die je mist, kun je dan ergens anders proberen te krijgen.

Er is daarnaast ook altijd nog de mogelijkheid om te gaan liften. Dit is natuurlijk wel risicovoller dan een ritje met de fiets.


3. Vrije tijd

Wie van 5 euro per dag leeft, kan geen avondjes naar de bioscoop gaan, of even lekker uit eten in een all-you-can-eat restaurant. En hoewel je dat misschien mist, zijn er meer dan genoeg leuke dingen die je kunt doen met 5 euro per dag. Kijk maar mee:

3.1 Bezoek gratis evenementen

Nederland is een echt evenementenland. Er werd in 2019 zelfs een gratis Democratiefestival georganiseerd door onze eigen overheid. Maar er zijn gelukkig ook iets minder serieuze evenementen die ook heel erg leuk zijn om te bezoeken. Die zijn in de meeste gevallen niet gratis, maar soms wel. Op Facebook zie je veel evenementen voorbij komen. Daar zie je ook direct of je kaartjes moet kopen. Je zal zien dat er vooral in de grote steden ieder weekend wel iets leuk te doen is.

Met de app I’M IN kun je ook eenvoudig festivalkaartjes winnen. Je moet er dan wel rekening mee houden dat je op het festival zelf nog geen 2 drankjes kunt halen voor je dagelijkse budget van 5 euro.


3.2 Doe een kledingruil

Wie heeft er gezegd dat je niet kun shoppen als je leeft van 5 euro per dag? Ook dan kun je eenvoudig een hele nieuwe garderobe verkrijgen, gewoon door te ruilen. In Nederland zijn een aantal plekken waar je oude kleding kunt ruilen voor nieuwe. Natuurlijk moet de kwaliteit nog wel goed zijn om het aanbod zo goed mogelijk te houden. Voor ieder ingeleverd kledingstuk krijg je een bepaald aantal punten. Die punten ruil je vervolgens in voor nieuwe kledingstukken.


3.3 Doe een klusje in ruil voor eten

Hebben je vrienden hulp nodig bij een verhuizing? Zie je dat je bejaarde buurvrouw hulp nodig heeft in de tuin? Biedt eens je hulp aan. Mensen zijn heel erg bereid om je in ruil voor die klus wat eten en drinken te geven. Dat is wel zo lekker, omdat jij alleen maar tijd hoeft te investeren en de volledige 5 euro dan nog kunt uitgeven of sparen.


3.4 Doe gratis uitjes

Nederland is een duur land. Zoals eerder gezegd kun je met 5 euro dus niet naar de bioscoop of uit eten. Maar er zijn meer dan genoeg activiteiten die je alsnog gratis kunt doen. In ons artikel met 54 goedkope en gratis uitjes zie je zelf hoe eenvoudig het is om ook in Nederland leuke dingen buiten de deur te doen, zonder dat ze (veel) geld kosten.


4. Algemeen

Dan zijn er nog enkele andere handige tips om te besparen op je dagelijkse kosten. Heb je al gebruik gemaakt van de voorgaande tips, dan ben je waarschijnlijk al onder de 5 euro per dag terechtgekomen. Heb je nog een zetje in de rug nodig? Hieronder lees je dan nog een paar algemene tips.

4.1 Ventileer je huis

Het levert je niet direct een zichtbare besparing op, maar het is wel belangrijk om te vermelden. Veel mensen denken namelijk dat ze in de winter alle ramen dicht moeten houden om de stookkosten laag te houden. Dat klopt, maar alleen in een droog huis. En laten huizen in de winter nou vaak vochtig zijn. Vochtige lucht is veel ‘dikker’ dan droge lucht, waardoor het opwarmen veel meer energie kost. Door iedere dag continue je huis door te luchten door middel van een rooster, voorkom je een te hoge energierekening.


4.2 Betaal alleen met contant geld

Heb je als doel om maximaal 5 euro per dag uit te geven? Zorg er dan voor dat het daarbij blijft door iedere week 35 euro te pinnen. Is het op? Dan kan je dus niks meer kopen. Laat je pinpas dus bijvoorbeeld ook gewoon thuis, of maak de duidelijke afspraak met jezelf dat je die alleen mag gebruiken in noodgevallen.


4.3 Bespaar op je vaste lasten

Hoewel de vaste lasten geen onderdeel zijn van je budget van 5 euro, is het wel belangrijk om ook hier naar te kijken. Want je kunt proberen om 5 euro per dag aan eten uit te geven in plaats van 10 euro, maar als er bij je vaste lasten nog veel meer winst te behalen is, is het zonde om die besparingen te laten liggen. Kijk eens bij ons artikel met 23 tips om te besparen op je vaste lasten. Je bent na het lezen waarschijnlijk al in staat om te zien waar je op dit moment veel te veel geld aan uitgeeft.


4.4 Ga consuminderen

Wil je wat extra geld hebben of sparen? In dat geval kun je ook spullen wegdoen. Steeds meer mensen gaan consuminderen, een levensstijl waarbij ze duurzamer en goedkoper willen leven. Je hebt vast nog wel wat oude spullen liggen die iemand anders nog prima zou kunnen gebruiken. Je vangt er misschien maar een paar tientjes voor, maar dat is toch weer een paar dagen of weken eten.


4.5 Stop met slechte gewoontes

Slechte gewoontes zijn overal. Roken, alcohol, frisdrank en vet eten zijn slechte gewoontes en ook erg duur. Niet alleen in de aanschaf, maar vooral omdat je extra zorgkosten maakt wanneer je ziek wordt. Veel mensen die weinig geld te besteden hebben, roken gewoon nog een pakje sigaretten per dag.

Ze kopen liever minder broodbeleg dan dat ze stoppen met roken. Dat is natuurlijk zonde. Want met stoppen met roken kun je enorm veel besparen. Probeer dus eens te kijken naar gezondere gewoontes, bijvoorbeeld water drinken in plaats van alleen limonade. Water is gezond, goedkoop en je hebt het altijd in huis. Wellicht wordt je zelfs zo gezond dat je geen zorg nodig hebt en je het eigen risico vrijwillig kunt verhogen om nóg meer geld te besparen.


Wil, of moet jij rondkomen van 5 euro per dag of een ander laag bedrag? Dan heb je uit dit artikel hopelijk meer dan genoeg tips verzameld om dat mogelijk te maken. En wees niet bang. In het begin lijkt het alsof je je hele leven om moet gooien, maar na 30 dagen weet je niet beter. Er zijn zelfs mensen die vrijwillig al meer dan een jaar van 3 euro per dag leven om geld te sparen voor een grote droom.


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Algemeen
foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn

Bespaartip 2021

blank
© Bespaarinfo.nl 2021 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Hanzeplein 11, 8017 JD Zwolle | Privacy statement
vergelijk zorgverzekeringen