Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Tips en artikelen over geld besparen

Hoe kun je geld besparen op festivals?

Hoe kun je geld besparen op festivals?

Laatst bijgewerkt: december 21, 2022

Een festival bezoeken doe je over het algemeen niet om geld te besparen, want de prijzen voor eten, drinken en ook de tickets zelf rijzen al snel de pan uit. Toch kun je de pijn voor je portemonnee aanzienlijk verzachten door goed voorbereid te zijn en door de 10 handige tips in dit artikel ter harte te nemen.


1. Ga naar een gratis festival

De leukste festivals met de bekendste artiesten kosten vaak ook het meeste geld. Maar er zijn ook genoeg festivals waar je gratis naar binnen kunt, zoals het Parkpop festival in Den Haag, Appelpop in Tiel, de Dancetour of de gratis muziekfestivals die op Bevrijdingsdag door het hele land worden gehouden. Alleen al door de gratis festivals te bezoeken kun je een heel festivalseizoen volop genieten. Dat is met name leuk wanneer je niet bepaalde bands of artiesten wilt gaan zien maar vooral van de altijd vrolijke en uitbundige festivalsfeer wilt genieten.


2. Kies voor een van de goedkopere festivals

Dancefestival Mysteryland is een van de goedkoopste festivals van Europa. Je betaalt er voor een ticket ongeveer € 40,- per dag. Ook de bekende Zwarte Cross, een combinatie van motorsportevenement en een muziekfestival, is met een ticketprijs van € 30,- per dag erg goedkoop in vergelijking met andere festivals. Andere voordelige festivals in Europa zijn het beroemde Roskilde festival, waar je slechts 35 euro per dag betaalt en EXIT in Servië (€ 22,50 per dag). Al zit je daar natuurlijk wel al snel met hogere reiskosten. Wanneer je echter als groep een busje huurt kan dat alsnog behoorlijk meevallen.


3. Probeer early bird tickets te bemachtigen

Vaak worden al voor de voorverkoop van start gaat extra voordelige tickets aangeboden. Het festival genereert zo direct goede publiciteit en veel aandacht van het publiek. Het aanbod van deze zogenaamde early bird tickets is meestal beperkt dus je moet er wel snel bij zijn. Maar lukt het je deze tickets te bemachtigen, dan kan dat zomaar een extra korting (dus nog bovenop de voorverkoopkorting) tot wel 10% opleveren. Wanneer je deze extra korting misloopt, zorg dan in elk geval dat je de kaartjes in de voorverkoop koopt, want dan weet je zeker dat je erbij kunt zijn en bespaar je ook geld op de toegangsprijs aan de poort.


4. Profiteer van korting met je CJP

Met een Cultureel Jongerenpaspoort (CJP) kun je tot een leeftijd van 30 jaar profiteren van allerlei kortingen op entreekaartjes voor culturele evenementen zoals festivals. Dat betekent dat je met een van de beschikbare CJP-passen vaak ook korting kunt krijgen op je eigen favoriete festival(s). Een Cultureel Jongerenpaspoort heb je al vanaf 17,50 per jaar en dat is geen geld als je kijkt naar de hoge kortingen die je vervolgens kunt krijgen. Die worden niet alleen gegeven op Nederlandse festivals, het gaat namelijk ook om grote festivals in het buitenland, zoals Sziget in Hongarije.


5. Bespaar op de reiskosten

Veel muziekfestivals worden helaas georganiseerd op locaties die moeilijk toegankelijk zijn. Daardoor ben je al snel genoodzaakt met de auto te gaan en dus een duur parkeerkaartje te kopen, of zo ver mogelijk met het openbaar vervoer te reizen en vervolgens een taxi, pendelbus of de benenwagen te nemen. Veel van die opties zijn lastig of duur. Daarom is het de moeite waard om bij het bepalen van je volgende festival ook mee te nemen hoe je daar zou komen en niet pas over vervoer na te gaan denken als je de tickets al hebt besteld. Kun je met de trein, dan is het handig om al lang van tevoren naar goedkope treintickets uit te gaan kijken. Er zijn regelmatig acties voor goedkope treinkaartjes waarmee je voor iets meer dan 10 euro het hele land door kunt reizen. Is het festival juist slecht met het openbaar vervoer bereikbaar, kijk dan of het de moeite waard is om met zijn allen een busje te huren en de kosten te delen.


6. Bespaar op eten

Eten en drinken op festivals is vaak heel duur. Dat is vooral vervelend als je meerdere dagen gaat, omdat je er dan eigenlijk niet meer omheen kunt om op het festivalterrein zelf je maaltijden te kopen. Ga je slechts 1 dag, zorg dan in elk geval dat je een voedzaam en goed vullend ontbijt naar binnen werkt. Dat is sowieso goed wanneer je van plan bent de nodige alcohol te gaan nuttigen, maar je hebt ook minder snel honger. Zorg ook dat je snel te weten komt welk eten waar te vinden is en voor welke prijs, zodat je niet door een plotse hongerklop gedwongen bent om een extreem dure maaltijd te kopen. Omdat eten op festivals steeds diverser wordt betekent dat ook dat sommige opties zoals een eenvoudig patatje ook voordeliger zijn dan vroeger.


7. Bespaar op drinken

Natuurlijk wil je af en toe een lekker drankje kunnen drinken en niet alleen op water hoeven leven. Gun jezelf dat pleziertje dus natuurlijk gewoon, maar zorg dat je daarnaast ook je vochtbalans op peil houdt door op wat goedkopere manier vocht binnen te krijgen. Water is sowieso goedkoper dan andere consumpties maar soms ook helemaal gratis. Vooral op heel warme dagen is het onderdeel van het hitteplan van veel festivals om gratis water uit te delen of tappunten in te richten. Als je dan een flesje hebt kun je dat onbeperkt bijvullen en zo gratis water drinken tussen de andere, duurdere drankjes door.


8. Hou in het achterhoofd wat je muntjes hebben gekost

Ook al schakelen steeds meer festivals tegenwoordig over op pinbetalingen, toch kun je op de meeste ook nog gewoon met munten betalen. Deze munten zijn handig, want dan hoeft er bij de bars en eettentjes geen contant geld bewaard te worden. Dat is natuurlijk wel zo veilig voor het personeel. Maar helaas is het met een muntjessysteem wel makkelijker om de waarde van die munten uit het oog te verliezen. Ze zijn vrijwel altijd behoorlijk duur dus schat van tevoren in hoeveel muntjes je uit denkt te gaan geven en koop alleen dat aantal. Je hoeft niet te proberen om muntjes over te houden, want opnieuw omwisselen is toch niet mogelijk. En probeer natuurlijk de verleiding te weerstaan om muntjes bij te kopen als je er geen meer hebt.


9. Probeer als vrijwilliger aan de slag te komen

Lijkt het je wel leuk om jezelf als vrijwilliger in te zetten op je favoriete festival? Dan kan dat een geweldige manier zijn om helemaal gratis binnen te komen. Je moet er wel wat voor doen, zoals het helpen op- en afbouwen, tickets scannen en vergelijkbare taken, maar vaak is er ook genoeg ruimte om van diverse concerten te genieten. Tenslotte ben je onbetaald vrijwilliger en wil het festival je daar wel wat voor terug kunnen geven. Er is niet echt een centraal punt waar je terecht kunt voor deze vrijwilligersbaantjes, het beste kun je daarom de site van de festivals in de gaten houden in de aanloop naar het evenement. Maar ook sommige uitzendbureaus bieden deze baantjes soms aan, vooral de bureaus die zich op studenten richten.


10. Verzamel lege bekertjes

Wanneer je het niet erg vindt een beetje gek aangekeken te worden dan kun je ook bekertjes verzamelen. Bij veel festivals zit er namelijk statiegeld op de bekertjes. Wanneer je ze inlevert kun je voor een bepaald aantal bekertjes een drankmunt krijgen. Het is wel belangrijk dat de bekertjes nog helemaal heel zijn en wat de omwisselratio is verschilt per festival. Check natuurlijk wel even van tevoren of bij het festival van je keuze statiegeld op de bekertjes zit, anders heeft het niet zoveel zin. Bij Lowlands werd dit concept namelijk al in 2014 afgeschaft omdat er mensen speciaal op af kwamen om geld mee te verdienen en de andere bezoekers dat hinderlijk begonnen te vinden.


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Algemeen
foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website

Beste Bespaartip

blank
© Bespaarinfo.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies
enquetes invullen