Tips en artikelen over geld besparen

Wat is de goedkoopste bouwmarkt? (+ 5 bespaartips)

Wat is de goedkoopste bouwmarkt? (+ 5 bespaartips)

Laatst bijgewerkt: januari 22, 2020

Heb jij twee rechterhanden? Grote kans dat je dan zelf aan de gang wilt om je huis op te knappen. Maar je komt er al snel achter dat je flink in de buidel moet tasten om het goed te doen. Gelukkig zijn er ook manieren om goedkoper aan je materialen te komen. Bijvoorbeeld door naar de goedkoopste bouwmarkt te gaan, een stukje Duitsland in te rijden óf online op zoek te gaan. Geen idee waar je moet beginnen? Wij vertellen je in dit artikel waar jij het goedkoopst aan je materialen komt.


Bouwmarkten

Hoewel Nederlanders over het algemeen niet de grootste doe-het-zelvers zijn en dus niet hun hele huis vanaf de grond opbouwen, zijn er toch aardig wat bouwmarkten te vinden. Vroeger was dat wel anders. Toen moest je namelijk over verschillende winkels al je inkopen doen om in huis te kunnen klussen. Tegenwoordig zijn er verschillende bouwmarkten te vinden, waar je letterlijk uren kunt rondlopen zonder een gangpad voor de tweede keer te zien. Hoewel je wellicht weet welke bouwmarkten er bij jou in de buurt zijn, mis je wellicht nog enkele minder bekende aanbieders waar je mogelijk nog goedkoper terecht kunt voor je aankopen. Hieronder daarom een rijtje met de bouwmarkten die je in Nederland (en over de Duitse grens) kunt vinden.

Nederland

 • Formido
 • Gamma
 • Hubo Nederland
 • Karwei
 • Ikklus
 • Bouwmarkttotaal
 • Multimate Service Bouwmarkt
 • Praxis
 • Kluswijs

Duitsland

 • Swertz
 • bauSpezi
 • OBI

Wat is de goedkoopste Nederlandse bouwmarkt?

Bouwmarkten hebben over het algemeen een enorm assortiment. Het is dus lastig om te zeggen welke bouwmarkt het goedkoopst is. Kijken we naar schroefjes kan de Gamma misschien het goedkoopst zijn, terwijl de cement bij de Karwei misschien altijd het goedkoopst is. Toch zijn er bouwmarkten die gemiddeld genomen goedkoper zijn dan de anderen. Dat betekent dat als je daarheen gaat met een gemiddeld lijstje, je goedkoper aan je spullen komt. Dat is dan zonder de aanbiedingen mee te nemen en heeft dus betrekking op de standaard verkoopprijs.

Onderzoek van de consumentenbond

De Cosumentenbond heeft in 2018 een groot onderzoek gedaan naar Nederlandse bouwmarkten en hun prijzen. Ze vergeleken de standaardprijs van een groot aantal producten met elkaar en berekenden de gemiddelde prijs van al deze producten en hun aanbieders. Dat gemiddelde is dus 100%. Vervolgens keek de Consumentenbond naar de individuele prijzen van die producten, waardoor bepaalde bouwmarkten onder of boven dat gemiddelde uitkwamen. Hieronder zie je op een rijtje staan welke bouwmarkten dus minder of meer kosten dan het gemiddelde, gesorteerd op goedkoopst naar duurst.

Hornbach 87%
Ikklus 93%
Gamma 98%
Formido 100%
Karwei 100%
Praxis 101%
Hubo 105%
Multimate 105%
Kluswijs 106%
Bouwmarkttotaal 109%

Zoals je ziet is de Hornbach in 2018 dus veruit de goedkoopste bouwmarkt van Nederland. De prijzen liggen daar zo’n 13% onder de gemiddelde prijs en zelfs 22% onder de prijs van de duurste bouwmarkt; Bouwmarkttotaal. Wanneer je niet op aanbiedingen let is Hornback dus de beste plek om je inkopen te doen. Helaas zijn er nog geen tientallen filialen van de bouwmarkt, waardoor het lastig kan zijn om naar de Hornback te gaan. Omdat Gamma in meer provincies zit en die bouwmarkt ook nog steeds 2% goedkoper dan het gemiddelde, is ook dat een goede optie.


Bouwmarkten in Duitsland

Veel mensen aan de grens van Duitsland zweren erbij dat alles in Duitsland goedkoper is. En hoewel je daar in de Randstad weinig aan hebt in verband met de grote afstand, kan je bij een groot project toch eens overwegen om die paar uur te rijden. De prijzen in Duitse bouwmarkten zijn betrekkelijk lager dan in Nederland, waardoor je voordeel soms kan oplopen tot wel 20%. Bij inkopen van 1.000 euro is dat die halve tank benzine dus al meer dan waard.

Aan de Duitse grens zitten drie bouwmarkten, die we hierboven ook al even kort benoemden. De Swertz, bauSpezi en OBI, waarvan de OBI de grootste keten is. Omdat het bij de Duitse bouwmarkten vooral profijt heeft als je grote hoeveelheden haalt, is het dus even handig om altijd de aanbiedingen te controleren. Ook is het handig om altijd even te bellen als je niet zeker weet dat iets op voorraad is. Het is natuurlijk jammer als je voor niets naar Duitsland rijdt voor je bouwmaterialen.


Online bouwmarkten

De meeste bouwmarkten in Nederland hebben ook een webshop. Die online bouwmarkten hebben vaak hetzelfde assortiment, maar er zijn twee grote voordelen. Je hoeft er niet voor naar de bouwmarkt én je kunt de spullen gewoon thuis laten bezorgen. Dat scheelt je weer in de kosten voor het huren van een aanhangwagen of auto. Daarnaast zijn er ook echte online bouwmarkten, dus zonder filialen. Dit lijkt soms onhandig, maar het kan mogelijk flink in de kosten schelen. Kijk maar eens naar de grootte van een Hornbach en je snapt al snel dat het bezitten van die grond miljoenen euro’s heeft gekost.

Een online bouwmarkt heeft vaak één centraal magazijn waar alle materialen vandaan komen. Zo worden de kosten laag gehouden en blijven de prijzen dus ook betrekkelijk laag. Zeker wanneer een online bouwmarkt zich specialiseert in bepaalde materialen kan het voordelig zijn om daar je spullen te kopen.

Voorbeelden van online bouwmarkten:

 • bouwonline.nl
 • debouwmarktshop.nl
 • bouwbestel.nl
 • online-bouwmaterialen.nl
 • bouwsales.nl


5 extra bespaartips om goedkoop te klussen

Je weet nu welke bouwmarkt over het algemeen het goedkoopst is. Je weet ook dat je online en in Duitsland over het algemeen nog iets goedkoper uit kunt zijn. Maar dan ben je er nog niet. Want er zijn nog veel meer manieren om te besparen op producten van een bouwmarkt. Hieronder lees je enkele tips om de kosten voor je eerstvolgende project zo goedkoop mogelijk te houden.

1. Faillissementsverkoop / veiling

Een faillissement is voor een ondernemer verschrikkelijk vervelend. De schuldeisers staan te wachten op hun geld en de ondernemer zal mogelijk jaren bezig zijn met het afbetalen van schulden wanneer hij zelf aansprakelijk is. Wanneer een bedrijf failliet gaat, moet er zo snel mogelijk aan de betalingsverplichtingen voldaan worden om boetes te voorkomen. Door een faillissementsverkoop of veiling te organiseren kan dat geld snel verdiend worden. Maar klanten komen niet voor 10% korting, dus worden er soms kortingen van 50-70% gegeven. Daar kun jij dus weer gebruik van maken. Een goed voorbeeld van een website waar je terecht kunt voor deze goedkope spullen is BVA-Auctions. Dit bedrijf verkoopt allerlei spullen die vaak uit faillissementen beschikbaar zijn gesteld. De hoogste bieder ontvangt de spullen, waar je soms maar een fractie van de prijs voor betaalt. Handig als jij nét iets nodig hebt voor je verbouwing. Wat je kunt verwachten? Spullen als houtvoorraden, luchtcompressors, tegellijm, verf en rollen isolatiemateriaal.

2. Outlet

De website bouwoutlet.nl, bouwmaterialenkopen.nl en bouwonline.nl staan onder andere bekend om hun online outlet van bouwmaterialen. Hoewel de materialen uiteraard gewoon nog goed zijn, is het soms wel 50% goedkoper om je spullen via een outlet te kopen. Dat kan nogal wat schelen als je het grootste deel van de benodigde materialen zo kunt verkrijgen. Er zijn overigens ook vergelijkbare plekken waar je gebruikte bouwmaterialen kunt kopen. De website gebruiktebouwmaterialen.nl is daar een goed voorbeeld van.

3. Goedkoop gereedschap

Iedere klusser kent het wel. Even een paar boortjes kopen, een schuurmachine en wat plaatmateriaal en je bent zo weer 300 euro kwijt. Dat is natuurlijk hartstikke zonde. In sommige gevallen heb je bepaalde klusspullen ook maar één keer nodig, waarna ze onnodig stof staan te happen op je zolder. Daarnaast kan het soms handig zijn om één grote investering te doen, omdat goedkoop vaak duurkoop is. Boortjes van Aliexpress zijn misschien best prima, maar na een paar keer moet je vaak alweer nieuwe kopen. Heb je gereedschap nodig en ben je benieuwd wat je het beste kunt doen om te kosten laag te houden? Lees dan ook ons artikel met 8 tips voor goedkoop gereedschap.

4. Goedkope materialen

Je kunt natuurlijk proberen om dure materialen extra goedkoop te krijgen, bijvoorbeeld via een outlet of via een faillissementsverkoop. Maar wat als er helemaal geen aanbod is van wat jij nodig hebt? Je kunt dan die dure materialen aanschaffen en een flinke deuk in je budget maken, maar dat kan later voor problemen zorgen. Je kunt ook (tijdelijk) zorgen voor alternatieven door goedkope materialen te gebruiken. Zo zijn er bijvoorbeeld heel eenvoudig meubels te maken van steigerhout. Maar ook Euro pallets kunnen gebruikt worden voor dit doeleinde. Voor een tientje koop je al een prachtige pallet. Daar kun je vervolgens allerlei dingen mee creëren.

5. Ga zelf meubels klussen

Wanneer je zoveel mogelijk zelf doet, betaal je uiteindelijk minder geld. Eigen meubels maken is dus een zeer goede manier om de kosten van een klus te drukken. Zo kun je met de goedkope materialen van hierboven – steigerhout en pallets – een heel eind komen. Stoelen, banken, muren en zelfs tuinsets kunnen worden gefabriceerd met dit soort materialen. En dat allemaal voor een prijs die veel lager ligt dan wanneer je de meubels kant en klaar zou kopen. Daarnaast is het ook nog eens erg leuk om na het afronden van de klus op je eigen meubels neer te ploffen.


Klussen is vaak goedkoper dan wanneer je een aannemer inhuurt. Maar desondanks zorgt een verbouwing of grote klus al snel voor oplopende kosten. Hopelijk heb je met dit artikel genoeg ideeën om die kosten zo laag mogelijk te houden. Zo kun je namelijk alles maken zoals jij wilt, zodat je de komende jaren tevreden bent met je resultaat.


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Wonen
foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn

Bespaartip 2021

blank
© Bespaarinfo.nl 2021 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Hanzeplein 11, 8017 JD Zwolle | Privacy statement
vergelijk zorgverzekeringen