Tips en artikelen over geld besparen

8 tips voor goedkoop gereedschap

8 tips voor goedkoop gereedschap

Laatst bijgewerkt: oktober 14, 2019

Ben je van plan om in huis te gaan klussen? Of wil je aan je auto, fiets of motor gaan sleutelen? Dan is het wel zo prettig als je daar geschikt gereedschap voor hebt. Als je dat nog niet in huis hebt en graag (nieuw) wilt kopen, dan kun je een aantal dingen doen om op de kosten voor dat gereedschap te besparen. In dit artikel hebben we daarom 8 tips voor goedkoop gereedschap voor je op een rijtje gezet.


1. Gereedschap kopen of niet?

Gereedschap kopen wat je misschien maar een of twee keer nodig zult hebben, is best zonde voor je geld. Daarom doe je er goed aan om na te denken over welk gereedschap je vaak (of vaker) nodig zult hebben en welk gereedschap dus het aanschaffen waard is, en welk gereedschap je slechts één keer (of sporadisch) nodig zult hebben en het aanschaffen dus eigenlijk niet waard is. Is het eigenlijk een beetje overbodig om het gereedschap te kopen? Dan hebben we de volgende twee tips voor je:


2. Gereedschap kopen

Wil je het gereedschap liever zelf kopen? Dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden om dit zo goedkoop mogelijk te doen.

Bepaal wat je nodig hebt

Voordat je op zoek gaat naar een nieuwe boormachine of naar schroevendraaiers of moersleutels, is het goed om te weten wat je precies nodig hebt. Zo voorkom je dat je een simpele boormachine koopt, terwijl je eigenlijk een klopboor nodig hebt om een gat in die ene buitenmuur te kunnen boren, en weet je zeker dat je de juiste schroevendraaiers en moersleutels aanschaft.

Kijk vooral ook even welke functies het gereedschap moet hebben. Een superveelzijdig apparaat met allerlei geavanceerde opties is niet echt nodig als je het slechts voor simpele klusjes gaat gebruiken. In dat geval kun je wellicht beter een iets simpelere variant aanschaffen, wat hoogstwaarschijnlijk ook nog eens een stuk goedkoper is.

Goedkoop is soms duurkoop

Natuurlijk kun je op zoek gaan naar het allergoedkoopste gereedschap dat er te vinden is om zo flink op de kosten te kunnen besparen, maar houd er wel rekening mee dat dit niet altijd gunstig is. Zeer goedkoop gereedschap is vaak van mindere kwaliteit dan iets duurder gereedschap. Kijk dus zeker ook naar kwaliteit om te bepalen wat wel of niet handig is. Ja, een boormachine voor maar 20 euro is interessant. Maar is het ook nog interessant als het ding na een paar keer kapot is, of als het helemaal niet sterk genoeg is om de klus te klaren?

Goedkoop gereedschap en veiligheid

Daarnaast kun je je afvragen hoe veilig het gereedschap eigenlijk is als het zo goedkoop is. Natuurlijk is het niet per definitie zo dat al het goedkope gereedschap rommel is, maar het loont zeker om hier rekening mee te houden en om er research naar te doen. Is het gereedschap bijvoorbeeld wel of niet voorzien van een keurmerk?

Ga voor gereedschap met een keurmerk

Als je gereedschap gaat kopen, is het verstandig op voor gereedschap te kiezen met een keurmerk. Dit is veiliger en getuigd vaak van betere kwaliteit. Onder andere de keurmerken GS en CE geven aan dat het gereedschap qua veiligheid aan de richtlijnen voldoet.

Kies voor kwaliteit en duurzaam materiaal

Een goedkope schroevendraaier met een kop van goedkoop materiaal draai je vaak gemakkelijk stuk. Daarom doe je er goed aan om voor gereedschap te kiezen van hoogwaardig materiaal. Voor een schroevendraaier kun je bijvoorbeeld het beste voor een kop van gehard staal gaan of eventueel kiezen voor een exemplaar dat met diamantstof bekleed is. Voor andere gereedschappen van staal geldt dat je het beste voor gehard staal (HSS) kunt kiezen.

Kies voor stevig gereedschap

Bij gereedschap is het daarnaast ook belangrijk dat het stevig is en fijn werkt. Kijk dus of de grip van de handgreep prettig is en of het gereedschap stevig aanvoelt. Op die manier is de kans kleiner dat het gereedschap snel stukgaat of dat het niet fijn werkt.

Vergelijk gereedschap

Voordat je overgaat tot het kopen van nieuw gereedschap, doe je er goed aan om je goed in te lezen. Niet alleen door de specificaties van het gereedschap te bekijken, zodat je zeker weet dat je het kunt gebruiken waarvoor je het nodig hebt, maar zeker ook door de ervaringen van anderen te lezen. Op die manier weet je direct of het gereedschap aan de verwachtingen voldoet of dat je wellicht beter op zoek kunt gaan naar iets anders.

Vergelijk prijzen en wat je daarvoor krijgt

Heb je gereedschap gevonden wat je graag wilt hebben? Dan doe je er goed aan om de prijzen van verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Hierbij is het slim om gelijk ook te kijken naar wat je voor die prijs krijgt. Soms is gereedschap inclusief extra benodigdheden, zoals boortjes, zaagbladen of schuurpapier, namelijk voordeliger dan wanneer je het gereedschap en de benodigdheden los koopt. Kijk daarbij uiteraard ook naar actuele aanbiedingen en eventuele kortingen die kunt krijgen met een klantenpas.


3. Leen gereedschap

Als je gereedschap maar een enkele keer nodig hebt, dan is het eigenlijk een beetje overbodig om het gereedschap te kopen. Het aanschaffen van dat gereedschap zal in veel gevallen namelijk best duur zijn als je kijkt naar hoe vaak je er gebruik van zult maken.

Kijk daarom eerst of het mogelijk is om het gereedschap te lenen. Vraag eens om je heen of iemand een kettingzaag te leen heeft, zodat je die boom om kunt zagen. Of of iemand misschien een schuurmachine te leen heeft om die oude kast op te schuren. Op die manier kost het gereedschap je niets (hooguit een klein bedankje en/of de benodigdheden voor het apparaat) en kun je de klus evengoed uitvoeren.


4. Huur gereedschap

Ken je niemand die het gereedschap heeft dat jij nodig hebt? Dan kun je bekijken of het wellicht voordelig is om het gereedschap te huren. Op die manier betaal je een relatief laag bedrag voor een aantal uur (of dagen) gebruikmaken van het gereedschap. Dit is vooral aantrekkelijk als je bepaald gereedschap echt maar één keer nodig hebt of als je gereedschap nodig hebt dat qua aanschaf behoorlijk duur is.

Houd er rekening mee dat je vaak een borg zult moeten betalen voor het huren van gereedschap en laat je ook goed informeren over de huurvoorwaarden. Moet je bijvoorbeeld een boete betalen als je het gereedschap te laat terugbrengt? En hoe zit het met schade aan het apparaat? Hoe is dat geregeld?

Controleer het apparaat

Voordat je het apparaat mee naar huis neemt, is het slim om het even in de winkel te checken. Bekijk of het apparaat vrij is van (grote) beschadigingen en of het naar behoren werkt. Stel ook gelijk eventuele vragen die je hebt over het gebruik van het apparaat, zodat je weet hoe alles werkt. En vraag of het nodig is om extra benodigdheden aan te schaffen.

Vergelijk prijzen voor het huren

Wil je gereedschap huren? Dan is het slim om even de tijd te nemen om online uit te zoeken waar je het gereedschap het goedkoopst zou kunnen huren. Kijk hierbij niet alleen naar de prijs, maar ook naar de huurtijd. Betalen voor een hele dag, terwijl je binnen 4 uur klaar bent, is immers zonder.

Huren bij de buren

Check ook zeker eens de website Peerby om gereedschap te huren van mensen bij jou in de buurt. Dit is vaak een stuk voordeliger dan bij de bouwmarkt en ideaal voor wie ergens woont waar geen (grote) bouwmarkt gevestigd is.

Huren om te testen

Ben je van plan om duur gereedschap aan te schaffen, omdat je het vaker nodig zult hebben, maar twijfel je nog over welk merk of welk apparaat je precies wilt hebben? Dan kan het huren van gereedschap een manier zijn om daarachter te komen. Door het apparaat zelf uit te proberen, weet je precies wat het kan, of je daar iets aan hebt en of je er tevreden over bent. Zo kun je een eventuele (dure) miskoop voorkomen.


5. Koop samen gereedschap

Een andere manier om op je gereedschap te besparen, is door het samen met iemand anders te kopen. Bijvoorbeeld met je ouders, een van je broers of zussen, of misschien met de buren of een goede vriend.

Op die manier kun je de kosten delen en hebben jullie allebei toegang tot het gereedschap als jullie het nodig hebben. Dit kan vooral handig zijn als jullie allebei van plan zijn om flink te gaan klussen, bijvoorbeeld als jullie allebei gaan verhuizen of een nieuwe huis hebben gekocht. Of als zowel jij als de buren een gazon/heg hebben waarvoor jullie een grasmaaier/heggenschaar zouden willen gebruiken.

Maak duidelijke afspraken

Koop je samen gereedschap? Maak dan duidelijke afspraken over wat er gebeurt bij schade, over het onderhoud van het gereedschap en het vervangen van onderdelen. Zo voorkom je problemen/ruzie en weet iedereen waar hij aan toe is.


6. Tweedehands gereedschap

Wil je graag geld (en het milieu) besparen bij de aanschaf van je gereedschap? Dan doe je er goed aan om eens op zoek te gaan naar gebruikt gereedschap. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld op websites als Marktplaats rondkijken. Check altijd goed of het gereedschap vrij is van schade en of het nog naar behoren werkt. Zo voorkom je dat je een product koopt dat stuk is of niet meer goed werkt.

Check en vergelijk

Net als bij het kopen van nieuw gereedschap, doe je er goed aan om alle informatie die je kunt krijgen over het product door te nemen. Lees reviews, bekijk de specificaties en check gelijk even wat het gereedschap nieuw kost. Soms kun je een product dusdanig goedkoop nieuw kopen, dat het tweedehands kopen helemaal niet interessant is.

Kijk ook naar extra benodigdheden

Is het gereedschap dat je tweedehands zou kunnen kopen naar je zin? Kijk dan ook even naar eventueel bijkomende kosten voor extra benodigdheden. Hoe duur is het schuurpapier voor die bandschuurmachine eigenlijk? En is dat eigenlijk wel zo voordelig? En hoe duur is een nieuwe accu voor die boormachine waarvan de accu kapot is en die daarom tegen een spotprijs wordt aangeboden? Is die nieuwe accu niet dusdanig prijzig dat je net zo goed een nieuwe boormachine kunt kopen?


7. Koop gereedschap in een goedkope periode

Gereedschap is in bepaalde periodes goedkoper dan in andere. Wanneer je nieuw gereedschap wilt gaan kopen, is dit iets waar je rekening mee zou kunnen houden.

Zo zijn er bijvoorbeeld winkels die rond Vaderdag met de prijzen van gereedschap gaan stunten, waardoor je er minder geld voor kwijt bent. Over het algemeen geldt dat nieuw gereedschap het goedkoopst is tussen begin april en eind juni.


8. Onderhoud gereedschap goed

Als laatste deze tip: onderhoud je gereedschap goed. Op die manier zorg je ervoor dat je er veel langer plezier van hebt, dat je het veilig kunt blijven gebruiken en voorkom je dat goed gereedschap binnen de kortste keren gaat roesten of andere mankementen gaat vertonen.

Maak gereedschap daarom na gebruik goed schoon en zorg dat je weet wanneer onderdelen vervangen moeten worden of bijvoorbeeld voorzien moeten worden van een laagje olie.


In dit artikel heb je tips voor goedkoop gereedschap kunnen vinden. Zo is het slim om eerst te bekijken wat je echt nodig hebt en of het nodig is om dat te kopen, voordat je naar de bouwmarkt rijdt. Voor sporadisch gebruik kun je het gereedschap waarschijnlijk beter lenen of huren. Check daarnaast altijd of gereedschap goed gewaardeerd wordt door andere gebruikers, of het van goede kwaliteit is en voorzien is van een keurmerk, en waar je het het goedkoopst zou kunnen kopen. Ook als je van plan bent om tweedehands gereedschap aan te schaffen, is het verstandig om te dit na te gaan. Daarnaast kun je gereedschap het beste goed onderhouden, zodat het langer meegaat.


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Consument
foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website

Bespaartip 2021

blank
© Bespaarinfo.nl 2021 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Hanzeplein 11, 8017 JD Zwolle | Privacy statement
vergelijk zorgverzekeringen