Tips en artikelen over geld besparen

31 goedkope hobby’s

31 goedkope hobby’s

Laatst bijgewerkt: oktober 7, 2019

Hobby’s zijn erg belangrijk voor een heleboel mensen. Ze zorgen ervoor dat jij jezelf kunt ontwikkelen, dat altijd wat te doen hebt in je vrije tijd en dat je die tijd ook op een zinvolle manier kunt besteden. Het is niet voor niets dat vaak één van de eerste vragen bij een ontmoeting is: wat is je hobby? Je favoriete vrijetijdsbesteding zegt namelijk veel over je. Een nadeel van een hobby is wel dat het best duur kan zijn, maar ook als je niet zo veel te besteden hebt zijn er genoeg dingen te doen. Of misschien wil je een nieuwe hobby wilt uitproberen zonder dat het veel mag kosten? We inspireren je graag en zetten in dit artikel 23 keer goedkope hobby’s voor je op een rijtje. Voor welke liefhebberijen ga jij?


1. Tuinieren: je kunt het zo duur maken als je zelf wilt

Eén van de meest populaire vrijetijdsbestedingen onder Nederlanders die ook nog eens goedkoop kan zijn, is tuinieren. Tuinieren is echt niet oubollig, want wroeten in de tuin is hipper dan hip. Lekker in de natuur zijn, even helemaal tot jezelf komen en natuurlijk iets wat jij hebt geplant met je eigen ogen zien groeien – heerlijk, toch? Je kunt het tuinieren net zo duur maken als je zelf wilt.

We kennen allemaal de populaire actie van de Albert Heijn waarbij je kweekpotjes met inhoud kunt sparen, bijvoorbeeld. Ga bijvoorbeeld ook eens langs de kringloopwinkel voor goedkope bloempotten en tuingereedschap, ruil stekjes met je vrienden of familie of check of er bij jou in de buurt een plantenasiel zit. Daar kun je vaak gratis planten ophalen en ze een goed thuis geven. Dat scheelt.

https://nl.pinterest.com/pin/563864815835593467/


2. Besteed je tijd nuttig en leer iets nieuws op Youtube

Anno 2019 hoef je echt niet meer een opleiding te volgen om iets te leren: het kan allemaal online. In dit internettijdperk kun je door middel van filmpjes op het populaire Youtube gemakkelijk jezelf nieuwe skills aanleren. Wat dacht je van het leren spelen van een muziekinstrument: misschien heb je nog wel een gitaar op zolder liggen of heb je een mooie deal gezien voor een goedkoop ander instrument.

Zo hoeft het aanleren van een nieuw talent bijna niets te kosten! Maar op Youtube kun je ook terecht voor het leren van nieuwe yoga moves, het oefenen van een bepaald accent of andere talenten. Je kunt het zo gek niet bedenken, of het staat wel op Youtube.


3. Breien: heerlijk rustgevend de mooiste spulletjes maken

Bij breien denk je misschien al gauw aan bejaarden die een mutsje maken voor hun kleinkind. Niet is minder waar, want breien is allang geaccepteerd door meerdere leeftijdsgroepen! Het is zelfs hartstikke hip, want steeds meer jongeren maken hun eigen kleding door de breinaalden op te pakken. Breien is een heerlijke hobby, want het geeft je veel rust – het is net een soort meditatie.

Daarbij kun je zelf de gaafste dingen maken: wat dacht je van een prachtig vest, een mooie sjaal in precies die kleur die bij je jas past of een hoesje voor je Ipad? Dat kan allemaal, en je kunt het zo duur maken als je zelf wilt. Winkels als de Action en Zeeman verkopen voor een prikkie breinaalden en wol. Op internet vind je gratis patronen, zodat je goedkoop zelf aan de slag kunt.

https://nl.pinterest.com/pin/138626494766634366/


4. Kamperen: word één met de natuur

Een andere fijne hobby is kamperen. Hoe fijn is het om af en toe even uit die dagelijkse sleur te gaan en met je tent het groen in te trekken? Zelf een vuurtje maken, ’s nachts naar de heldere sterrenhemel kijken en je je kopje koffie klaarmaken op een gaspitje, heerlijk, toch?

Je hoeft echt niet naar een dure kampeerzaak om kamperen tot je hobby te maken: informeer eens bij vrienden en familie of zij nog kampeerspullen te leen hebben of ga naar winkels als Decatlon, waar je voor een paar tientjes een hele kampeeruitrusting kunt aanschaffen. Het kamperen zelf kost bijna niets, want door heel Nederland zijn er speciale paalkampeerplekken te vinden waar je gratis mag logeren.


5. Spelletjes spelen: daag je vrienden of gezinsleden uit voor een leuk potje

Als je op zoek bent naar een sociale hobby, dan is dit echt iets voor jou. Door samen spelletjes te spelen kun jij je samen met je vrienden of familie urenlang vermaken. Hoe leuk is het om spelavonden te organiseren – en je hebt er bijna niets voor nodig.

Ja, spelletjes, natuurlijk… Die spellen scoor je goedkoop bij de kringloop. Als je de wat nieuwere edities wilt, dan kun je er ook voor kiezen om de kosten samen met je gezelschap te delen, of om allemaal één spel aan te schaffen. Zo kun je verschillende spellen doen, zonder dat je voor elk spel hoeft te betalen. Fijn, toch?

https://nl.pinterest.com/pin/355995545522076346/


6. Koken: met deze hobby zijn de mensen om je heen ook blij

Voor veel mensen is dit een favoriete vrijetijdsbesteding: koken. Heerlijk met verschillende ingrediënten in de weer, nieuwe recepten uitproberen en natuurlijk samen (of gewoon in je eentje) smullen van een zelf gekookt maaltje. Eten moet je toch, en daarom hoeft deze hobby niet duur te zijn: probeer zo veel mogelijk goedkope ingrediënten te scoren en deel kookbenodigdheden als taartvormen met je vrienden of familie.

De beloning? Nodig ze een keer uit voor een door jou gekookte maaltijd. Onze tip: scoor kookboeken bij de kringloop of in de uitverkoopbakken van de boekenzaak bij jou in de buurt, of surf op het internet voor gratis recepten.


7. Debatteren: hoe vaker je het doet, hoe beter je erin wordt

Heb jij een sterke mening en laat je die mening graag horen? Dan is debatteren misschien wel jouw nieuwe hobby. En het leuke is: hoe vaker je gaat debatteren, hoe beter je erin wordt!

In vrijwel elke stad zijn er plekken waar debatavonden worden gehouden. In de bibliotheek bijvoorbeeld, of het theater of buurtcentrum. Daar kun je aanschuiven om het over recente gebeurtenissen of bijzondere stellingen te hebben.

https://nl.pinterest.com/pin/412149803380990600/


8. Lezen: verdwijn even in een hele andere wereld

Een hobby die altijd en overal kan en helemaal niet duur is, is lezen. Het is niet voor niets dat veel mensen lezen graag doen als vrijetijdsbesteding: je kunt voor even in een hele andere wereld duiken en veel leren over een onderwerp. Of je nu van romans houdt, boeken over wetenschap of meer van historische verhalen bent: bij de bibliotheek kun je allerlei verschillende genres vinden.

Dit is ook bij uitstek de plek om deze hobby goedkoop te beoefen: een abonnement kost een paar tientjes per jaar, en daarmee krijg je onbeperkt toegang tot het assortiment van de bibliotheek. Ook fijn: als je een e-reader hebt, kun je ook de nieuwste boeken voor een paar euro minder aanschaffen dan een ‘echt’ boek (of ook lenen bij de bieb).


9. Origami: je hoofd lekker leeg maken door deze vouwtechniek

Deze Japanse kunstvorm is erg populair als vrijetijdsbesteding. Het maakt je hoofd lekker leeg en het enige wat je nodig hebt, is papier. Je kunt speciaal origami papier gebruiken, dat kost rond de drie euro voor een pak, maar ook met dun papier van bijvoorbeeld de Action kom je voor een euro al een heel eind.

Met een speciale vouwtechniek kun je de mooiste dingen maken. Je kent bijvoorbeeld vast de kraanvogel die je met origami kunt maken – maar ook bloemen, vormen en zelfs lampenkappen kun je met deze techniek vouwen. Je kunt de kneepjes van het origami vak gemakkelijk via internet onder de knie krijgen: door het kijken van een filmpje, bijvoorbeeld, of door een geschreven handleiding te volgen.

https://nl.pinterest.com/pin/114067803049798408/


10. Schrijven: je gedachten op een rijtje zetten

Heb jij een plek nodig waar jij je gedachten en gevoelens kunt uitten? Schrijven als hobby kan heel waardevol zijn. Het kan bijvoorbeeld in dagboekvorm, zodat jij je emoties op papier kunt zetten. Ook kun je zo later teruglezen hoe een bepaalde periode in je leven verliep. Maar je kunt ook met je pen aan de slag met liedjes, boeken of gedichten: de keuze is reuze. Schrijven is een hele fijne hobby, en je hebt alleen pen en papier (of een laptop) nodig.


11. Sporten: ontzettend veel goedkope mogelijkheden

Heerlijk, om even helemaal tot het uiterste te gaan tijdens het sporten. Sporten is een heerlijke hobby – en daarvoor hoef je echt niet een duur sportschool abonnement af te sluiten: je kunt gratis of goedkoop allerlei gave sporten uitoefenen. Wat dacht je van hardlopen in het park in de buurt?

Het enige dat je nodig hebt, zijn fijne sportkleren en goede schoenen. Ook wandelen en fietsen kost niets (zie punt 29 en 30). Ook kun je thuis aan de slag met filmpjes van het internet om yogaoefeningen te doen of om te trainingen met het gebruik van je eigen lichaamsgewicht. Liever buiten en op het water? Kijk dan op Marktplaats voor een tweedehands surfboard en ga suppen!

https://nl.pinterest.com/pin/521995413058704156/


12. Bloggen of vloggen: maak contact met volgers als vrijetijdsbesteding

Word jij de volgende Enzo Knol? Vandaag de dag kennen we allemaal wel een vlogger of een influencer die lief en leed met ons deelt. Door het bijhouden van een blog of vlog kun jij je hart luchten en contact maken met anderen. Je kunt gratis een Youtube account aanmaken en kosteloos en blog bijhouden via bijvoorbeeld WordPress.

Lekker monteren en plaatjes zoeken bij je teksten… Misschien ga je er op den duur zelfs geld mee verdienen als je veel volgers weet te strikken! Maar ook als vrijetijdsbesteding is het hartstikke leuk om een vlog of blog bij te houden.


13. Fotografie: analoog of digitaal?

Wil jij bepaalde momenten in je leven graag vastleggen, of juist experimenteren met bepaalde technieken? Fotograferen is een toffe hobby, omdat je er ook iets tastbaars aan over houdt. Met de plaatjes die je schiet kun je bijvoorbeeld mooie (digitale) fotoboeken maken of andere mensen blij maken met een mooi portret.

Voor deze hobby heb je natuurlijk een camera nodig: dat hoeft geen dure en gloednieuwe Canon of Nikon te zijn – fotograaf gewoon met je smartphone, kijk eens op Marktplaats voor een tweedehands model of struin de kringloop af voor een toffe analoge camera. Het ontwikkelen van een rolletje kost maar een paar euro, en dan heb je de mooiste herinneringen voor in een fotoboek of aan de muur.

https://nl.pinterest.com/pin/711357703623433422/


14. Astrologie: als hobby naar de sterren kijken

Astrologie klinkt misschien heel ingewikkeld, maar het is erg leuk om je in de sterren te verdiepen. Kijk of je van iemand een telescoop kunt lenen of dat er één voor een zacht prijsje in de kringloop of op Markplaats staat. Op internet kun je ontzettend veel vinden over astrologie, en ook kun je allerlei gratis of goedkope mobiele applicaties downloaden. Zo kun je met behulp van je smartphone alles leren over astrologie. Dat is pas een interessante hobby!


15. Geocaching gps lenen kopen of op telefoon app

Deze hobby is echt wat voor de avonturiers onder ons: geocaching. In dit avontuurlijke spel is de uitdaging om met behulp van gps een ‘cache’ te vinden: dat is een soort schat die door een andere geocacher is geplaatst. Je hebt hier dus een GPS kompas voor nodig die een paar tientjes kost, of kunt ook een GPS app op je smartphone downloaden.

Geocaching kost verder niets: op verschillende websites kun je kosteloos deel uitmaken van geocaching communities in Nederland. Hoe snel kun jij de cache vinden?

https://nl.pinterest.com/pin/337699672059972207/


16. Schatzoeken in de kringloop: wat ga jij vinden?

Ben je gek op winkelen, maar niet op de kosten die daaruit voortvloeien? Ga dan niet in de reguliere winkels kopen, maar spring op de fiets naar de kringloopwinkel. Ook voor diegenen die niet zo van shoppen houden is de kringloop fantastisch. Je kunt hier namelijk de mooiste schatten vinden als je goed zoekt. Een gaaf meubel voor in je huis, dat zeldzame stripboek of een bijzonder kledingstuk, bijvoorbeeld. En dat voor slechts een paar euro.


17. Bullet journaling: een toffe trend

Bullet journaling is al jaren ontzettend populair, en dat snappen wij wel: de combinatie van afspraken bijhouden, lijstjes maken en schetsen is hartstikke inspirerend. Op gratis platforms als Pinterest kun jij volop inspiratie op doen wat het bijhouden van je bullet journal betreft.

Gelukkig kun je tegenwoordig ook bij budget winkels als Kruidvat, Action en Zeeman een bullet journal en bijbehorende stiften en potloden aanschaffen. Of kies gewoon voor een leeg notitieboek en de schrijfwaren die je al in huis hebt – lekker goedkoop.

https://nl.pinterest.com/pin/377317275029911941/


18. Series, films en docu’s kijken: de hobby van bijna elke Nederlander

Online streaming sites als Netflix, Videoland of NPO Plus vieren hun hoogtijdagen: bijna iedereen ploft na een werkdag op de bank om lekker een serie te kijken. En waarom ook niet, want door het kijken van series, films en documentaires steek je heel wat op. Of het nou een romantische comedy is of een documentaire over een maatschappelijk onderwerp: jij hebt bij het koffiezetapparaat weer wat om over te praten.

Net als bij boeken, duik je door het kijken naar je televisie even in een hele andere wereld. Je kunt je account voor een online streaming dienst met andere vrienden delen om de kosten te drukken, gewoon via reguliere televisie naar films kijken of dvd’s lenen bij de bibliotheek.


19. Kaarten maken: handig én goedkoop

Moet jij ook altijd last-minute weer de stad in om een verjaardagskaart te scoren? Met deze hobby zijn die dagen voorbij, want als je zelf kaarten maakt heb je altijd een uniek stuk papier om een cadeau te vergezellen of iemand te feliciteren. Ga aan de slag met kerst-, verjaardags- of beterschapskaarten en leef jezelf helemaal uit.

Je kunt bij budgetwinkel Action allerlei leuke spullen kopen om je kaarten op te leuken, zoals stickers, kralen en linten, en kunt daar ook blanco kaarten kopen. Zo kom jij altijd origineel uit de hoek, en heb je ook nog eens een leuke tijd om de kaarten te maken.

https://nl.pinterest.com/pin/532832199661677787/


20. Nieuwe muziek ontdekken: wie weet vind jij je nieuwe favoriete artiest

Bijna iedereen houdt wel van muziek. Muziek brengt je terug in een andere periode, doet je denken aan een bepaald persoon en laat je dansen, nadenken of ontspannen. Als je hier ook zo blij van wordt, is het heerlijk om zo veel mogelijk nieuwe muziek te ontdekken. Ga bijvoorbeeld helemaal los op Spotify, een online muziek streaming dienst die je gratis (met reclames tussendoor) en in abonnementsvorm kunt gebruiken. Spotify geeft bij je favoriete artiest suggesties van andere muzikanten, zodat je gemakkelijke nieuwe muziek beluistert die in je smaak ligt.

Of ga naar (gratis) festivals om je onder te dompelen in live-muziek: wie weet zie je daar wel je nieuwe favoriete band. Ook is het heerlijk om op een zaterdagmiddag in een platenzaak rond te struinen – daar kun je vaak voor een paar euro al een tweedehands cd of plaat scoren.


21. DIY’en: zelf aan de slag om wat moois te maken

Heb jij nog een meubel staan die je van je oma hebt gekregen, maar niet zo mooi vindt? Of heb je een grote lap stof gescoord bij de kringloop van een paar euro? Het is heerlijk om aan de slag te gaan met een doe-het-zelf project. Met deze vrijetijdsbesteding kun jij je creativiteit helemaal de boventoon laten voeren en van iets ouds iets nieuws maken.

Kijk bijvoorbeeld op Marktplaats voor verf en pimp dat meubel voor maar een paar euro. Of download een gratis patroon op het internet, ga achter de naaimachine zitten en maak van die lap stof een nieuw rokje. Op Pinterest kun jij je eindeloos laten inspireren voor leuke DIY projecten. Waar ga jij mee aan de slag?

https://nl.pinterest.com/pin/329396160244722342/


22. Podcasts beluisteren: op de hoogte blijven en je blijven verdiepen

Als je graag op de hoogte wilt blijven van het laatste nieuws, mee wilt kunnen praten in discussies en jezelf wilt blijven ontwikkelen, dan is het fijn om naar podcasts te luisteren. Deze soort van radio uitzendingen over een bepaald onderwerp geven je in bijvoorbeeld twintig minuten een goed beeld van een gebeurtenis, mening of thema.

Podcasts kun je vrijwel altijd gratis beluisteren, via platforms als NPO, Spotifty of de mobiele podcast applicaties van verschillende nieuwssites. Met deze hobby blijf jij jezelf verdiepen.


23. Zingen en dansen: leef jezelf lekker uit

Nog zo’n hobby die helemaal gratis kan: de longen uit je lijf zingen en dansen tot je erbij neervalt! Dit zijn natuurlijk hele verschillende dingen, maar voor dit artikel hebben we deze vrijetijdsbestedingen in één alinea gezet. Dat is omdat je bij zowel zingen als dansen via internet heel wat nieuwe skills kunt op doen: bekijk op Youtube bijvoorbeeld gratis zang- of danslessen en doe inspiratie op door gratis te bekijken artikelen en video’s over zingen en dansen.

Je kunt gewoon thuis aan de slag met deze hobby’s, alleen of met anderen, wat je maar wilt – en dat is natuurlijk wel zo fijn. Ook kun je vaak in een wijkcentrum tegen een klein prijsje dans- en zanglessen volgen, of kijk eens op Marktplaats naar een leuke leraar bij jou in de buurt.

https://nl.pinterest.com/pin/461900505533761756/


24. Een leuke cursus volgen

Een cursus volgen (bijvoorbeeld creatief, koken of een taalcursus), hoeft helemaal niet duur te zijn. Een vreemde taal kan je zelfs zonder cursus leren, door zelf enkele boeken aan te schaffen. Er zijn allerlei bedrijven die leuke, betaalbare cursussen geven, voor beginners tot gevorderden.
Zo kan je bijvoorbeeld een cursus volgen op het gebied van:

  • Kalligrafie
  • Naaien en patroontekenen (dus zelf kleding maken)
  • Creatief schrijven
  • Visagie
  • Filosofie
  • Digitale fotografie
  • Sieraden maken
  • Tuinieren
  • Taarten en cakes
  • Moestuin

De mogelijkheden zijn eindeloos, en voor je het weet vind je een leuke, nieuwe hobby.


25. Puzzelen

Of het nu een legpuzzel is of een sudoku: puzzelen is ontspannend en goed voor je brein. Bij een legpuzzel is het resultaat ook nog eens heel leuk. Je kan legpuzzels kopen in allerlei formaten en met allerlei verschillende afbeeldingen. Voor ieder wat wils, dus! 
Ook van sudoku en andere puzzels kan je verschillende (dikke) puzzelboeken kopen waar je tijdenlang plezier van hebt. Ontspannend, goedkoop en het houdt je scherp.


26. Vrijwilligerswerk doen dat bij je interesses past

Een andere manier om actief bezig te zijn zonder veel geld uit te geven, kan vrijwilligerswerk zijn. Afhankelijk van het werk, krijg je hier een (kleine) vergoeding voor. Er zijn in Nederland allerlei organisaties die vrijwilligers nodig hebben. Denk aan basisscholen, de ouderenzorg, werken met jongeren, dieren (asiels) en nog veel meer. Als je net jouw ideale vrijwilligersbaantje vindt, heb je er een leuke hobby bij, en leer je nieuwe mensen kennen.
De meeste organisaties vragen van je of je bijvoorbeeld een dagdeel per week beschikbaar bent.


27. Leren tekenen

Heb je enige aanleg voor tekenen en maak je graag schetsen? Dan is leren tekenen misschien wel wat voor jou! Potloden of houtskool en een schetsblok kosten niet veel geld, en je kunt er best een tijd mee toe. Ook een tekencursus hoeft niet duur te zijn. 
Tekenen is niet alleen goedkoop en leuk, maar je kunt er ook een eigen, creatieve stijl mee ontwikkelen.


28. Bordspellen spelen

Bordspellen spelen is niet alleen goedkoop en leuk, tegenwoordig is het erg hip. Het leuke van bordspellen is dat er eindeloos veel verschillende spellen zijn, en dat je het samen met anderen kunt doen. Van Stratego tot Pandemic of Mens-Erger-Je-Niet: er is voor iedereen wel een leuk spel. Niet duur, en plezier gegarandeerd.

Uiteraard moet je wel andere personen vinden die bordspellen met je willen spelen. Hiervoor kun je je aanmelden bij bijvoorbeeld meetup. In verschillende steden worden wekelijks of maandelijks bordspelavonden georganiseerd; bezoekers kunnen dan hun eigen spellen meenemen en deze spelen met anderen.


29. Wandelen

Wandelen is één van de goedkoopste en leukste hobby’s. Zeker als je niet al te ver van een mooi wandelgebied in Nederland woont, kan je je helemaal uitleven. Als je wat fanatieker wandelt, is het enige wat je nodig hebt goede wandelschoenen en een fijne jas. 
Wandelen is niet alleen goedkoop en leuk, het is ook goed voor je conditie en je komt op de mooiste plekjes.


30. Fietsen

Fietsen is een goedkope hobby en nog eens goed voor je conditie ook. Ook voor fietsen geldt dat je dit zo duur of goedkoop kan maken als je zelf wil: dat hangt van je fiets af. Een luxe, nieuwe fiets of een elektrische fiets zijn natuurlijk duurder dan een oudere of tweedehands fiets. In elk geval is een fiets een lange termijn investering. Verder kan je gratis op pad en allerlei mooie gebieden en dorpjes bezoeken. Wie wil kan de fiets ook mee op vakantie nemen. 
Net als bij wandelen is een warme jas die beschermt tegen de wind, wel handig.


31. Schilderen

Schilderen is heel erg leuk om te doen en hoeft niet duur te zijn. Wel zal je doeken, verf en kwasten moeten aanschaffen. Als je een paar grote verpakkingen verf koopt in rood, blauw, geel, zwart en wit kan je veel kleuren zelf mengen. 
Je kan aan een schildercursus meedoen, maar ook leuk (en goedkoop) is om gewoon zelf, op je eigen manier aan de slag te gaan. Misschien sta je versteld van jezelf!


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Algemeen

Bespaartip 2021

blank
© Bespaarinfo.nl 2021 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Hanzeplein 11, 8017 JD Zwolle | Privacy statement
vergelijk zorgverzekeringen