Een mooie, niet al te dure tuin aanleggen kan prima. Er zijn genoeg leuke suggesties om voor niet teveel geld je droom tuin te creëren. Maar hoe hou je je tuin op een goedkope manier netjes en op orde? Een beetje rommelig kan leuk zijn, maar niemand zit te wachten op een oerwoud vol onkruid, gladde tegels of andere ongemakken. Gelukkig zijn er slimme tips om je tuin voor weinig geld op orde te houden. In deze blog lees je hoe je dat slim aanpakt.
- 1. Wat mooi is, hoeft niet altijd duur te zijn.
- 2. Zet een aantal vaste planten in je tuin
- 3. Tuinier niet altijd alleen, vraag eens of iemand je wilt helpen
- 4. Vergelijk prijzen van hoveniers
- 5. Zet een regenton in je tuin
- 6. Let op aanbiedingen van zomerbloeiers
- 7. Maak een begroting voordat je naar een tuincentrum gaat.
- 8. Planten kopen bij een Plantenhal of op de markt
- 9. Laat stekjes groeien voor nieuwe planten
- 10. Recycle materialen om zelf iets nieuws mee te maken
- 11. Koop jonge bomen of planten
- 12. Wil je je tuin vernieuwen? Ontwerp ‘m dan zelf.
- 13. Investeer in grond
- 14. Tip voor als je een complete tuin moet aanleggen
- 15. Ga eens naar een planten ruilbeurs
- 16. Decoratie nodig? Zoek die in het bos of in je eigen tuin
- 17. Zet slakbestendige planten neer
- 18. Begin een moestuin
1. Wat mooi is, hoeft niet altijd duur te zijn.
In je tuin gaat het er vooral om dat jij je er thuis voelt. Je hoeft daar niet per se iets duurs voor te ondernemen. In deze blog van ons kan je alvast inspiratie opdoen om voor weinig geld je tuin tot een mooie en knusse plek te maken. Hier lees je hoe je je tuin mooi en ordelijk houdt, zonder al teveel geld uit te geven.
2. Zet een aantal vaste planten in je tuin
Vaste planten zijn een sieraad voor elke tuin. Ze bloeien in het voorjaar in de zomer, en trekken zich terug in de winter. Dan verwelken ze. Omdat ze elk voorjaar prachtig terugkomen, hou je (als je ze goed verzorgt) jaren plezier van deze planten.
Voorbeelden van vaste planten zijn lavendel, ridderspoor, zonnehoed, Japanse anemoon, bieslook, rozemarijn, peterselie, kattenstaart, pampasgras, waterlobelia en Chinees riet. Zo zijn er nog vele andere vaste planten, waar je jarenlang plezier van hebt. Je zou ze kunnen zien als een soort basis voor je tuin.
3. Tuinier niet altijd alleen, vraag eens of iemand je wilt helpen
Als je graag in de tuin werkt, maar niet altijd even snel of handig bent, waarom tuinier je dan niet met iemand samen? Dit is gezellig, gaat makkelijker en het is ook goedkoper. Vraag eens rond in je vrienden – familie en kennissenkring wie je af en toe kan helpen met de tuin. Na het werk in de tuin kan je gezellig samen eten of een kopje thee drinken.
4. Vergelijk prijzen van hoveniers
Voor zowel tuinonderhoud als het aanleggen van een nieuwe tuin, geldt dat de prijzen nog al eens uiteen kunnen lopen. Vraag daarom rond bij bekenden in je buurt wat een goed adres is voor tuinwerkzaamheden, of het opknappen van je tuin. Dit kan je zomaar veel geld schelen!
Het is wel belangrijk dat je weet of iemand ook kwaliteit levert. Anders bestaat de kans dat je tuin matig opgeknapt wordt, waardoor je vervolgens misschien weer geld uitgeeft aan het opknappen daarvan. Dat is natuurlijk zonde.
Een andere manier om goedkoop wat ondersteuning te krijgen bij het onderhoud van je tuin, is Schoffelstudent. Dit bedrijf is werkzaam in Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht. Studenten die graag buiten werken, junior hoveniers en senior hoveniers kunnen jouw tuin voor een mooie prijs helpen opknappen of onderhouden.
5. Zet een regenton in je tuin
De regenton is een goedkope, duurzame en milieuvriendelijke manier om je tuin van water te voorzien. Regenwater is goed voor je planten, en door een regenton neer te zetten hoef je zelf minder water te tappen. Zowel financieel als voor het milieu, is een regenton een slimme investering. Een regenton ziet er daarnaast op een bepaalde manier nog gezellig uit ook.
https://nl.pinterest.com/pin/256423772520695940/
6. Let op aanbiedingen van zomerbloeiers
Een paar zomerbloeiers kunnen je tuin een schitterende oppepper geven! Ze zijn bovendien regelmatig in de aanbieding bij tuincentra. Voorbeelden van zomerbloeiers zijn Vlijtig Liesje, begiona, geranium en kruipende zinnia. Het leuke van zomerbloeiers is dat je ze elk jaar voor een kleine prijs af kan wisselen, als je dat wilt.
7. Maak een begroting voordat je naar een tuincentrum gaat.
Een tuincentrum is één van de winkels waar mensen vaak met meer spullen vandaan komen dan ze gepland hadden. Artikelen kopen die je niet nodig hebt, kosten extra geld en als je ze niet nodig hebt, is dit zonde. Als je dit herkent, maak dan een lijstje waar precies op staat wat je gaat halen bij het tuincentrum en hoeveel dit kost.
8. Planten kopen bij een Plantenhal of op de markt
Op markten kan je in veel gevallen ook planten kopen. Dit scheelt geld als je het vergelijkt met planten kopen in tuincentra. Een tuincentrum waar je voor weinig geld allerlei planten kan kopen, is de Plantenhal. Het concept van de Plantenhal is een groot aanbod, goede kwaliteit weinig poespas en een lage prijs. De Plantenhal zit gevestigd in Bergschenhoek, Terneuzen, Ridderkerk, Rhoon, Zuidland en Oud-Beijerland.
9. Laat stekjes groeien voor nieuwe planten
Nieuwe planten hoef je niet altijd te kopen. Als een bepaalde plant favoriet bij jou is, kan je altijd stekjes laten groeien! Dit doe je door een stuk van de stengel van de plant te laten wortelen in een glaasje met water. Deze glaasjes met water kan je gewoon binnenshuis neerzetten. Het liefste op een zonnige plek. Zodra de stek voldoende wortels heeft, kan je ‘m planten in je tuin. Sommige planten kan je met een enkel blad stekken. Deze kan je in de grond laten wortelen. Zo’n stekje heeft dan wel wat extra zorg nodig, want zolang het nog geen wortels heeft is het moeilijk om water op te nemen. Gooi ook niet te snel afgebroken takjes weg, deze kan je vaak ook stekken.
https://nl.pinterest.com/pin/516225176033714647/
10. Recycle materialen om zelf iets nieuws mee te maken
- 28 meubels die je zelf met steigerhout in elkaar kunt klussen
- Zelf een loungeset maken van pallets, 5 tips
Materialen om je tuin mee op te knappen, hoef je niet altijd te kopen. Je kan op verschillende manieren tuinmaterialen recyclen. In de eerste plaats kan je dit doen door zelf zoveel mogelijk te bewaren. Hout, grind, stenen: heb je ze over, of heb je ze niet meer nodig, bewaar ze dan. Dit kan nog weleens van pas komen, en dan scheelt het geld, tijd en moeite als je zelf nog materialen hebt liggen.
Met oude planken kan je bijvoorbeeld plantenbakken, moestuinbakken of eenvoudige tuinmeubels maken. Voor tuinmeubels is steigerhout misschien wel het meest bekende voorbeeld! Wat ook veel voorkomt, is dat mensen tuinmateriaal over hebben en dit graag kwijt willen.
Vaak zijn ze al blij als je het op komt halen, en vragen ze daar geen geld voor. Hou Marktplaats in de gaten om te checken of iemand in jouw buurt nog wat weg doet. Naast Marktplaats, zijn er ook speciale ‘Gratis af te halen’ websites!
11. Koop jonge bomen of planten
Jonge bomen en planten moeten natuurlijk nog flink groeien voor ze je tuin tot dat heerlijke schuilplekje maken. Wél zijn ze goedkoper om aan te schaffen dan grotere exemplaren, en het is leuk om te zien hoe je tuin in de loop van de tijd groeit en bloeit. Goedkoop jonge bomen of planten aanschaffen, is één van de beste manieren om je tuin op orde te krijgen.
12. Wil je je tuin vernieuwen? Ontwerp ‘m dan zelf.
Een tuin professioneel laten ontwerpen kan erg mooi zijn, maar is niet ideaal bij een krap budget. Je kan hem beter zelf ontwerpen, met bijvoorbeeld 3D online tuinsoftware. Voorbeelden daarvan zijn Yarddesign, Virtual Garden en Garden Plan Pro app. Deze programma’s en apps zijn vaak (deels) gratis.
Het is in elk geval goedkoper dan je tuin door iemand anders laten ontwerpen. Een nadeel van de programma’s en apps kan zijn dat ze altijd reclame maken voor spullen die je zou kunnen kopen. Als je zelf je tuin ontwerpt, kan je dit volledig op je eigen tempo doen. Je kan in stapjes veranderingen doorvoeren of opknappen, zodat je niet in één keer enorme bedragen hoeft te besteden.
13. Investeer in grond
In de grond groeien je planten, dus het is slim om daarin wél te investeren. Grond is namelijk de basis van je tuin. Wees niet te zuinig met het kopen van goede grond. Bereken hoeveel je nodig hebt en reken daarin ruim. Bij tuincentra is er regelmatig grond in de aanbieding! Extra goede grond is kokospotgrond. Dit houdt meer water vast dan andere grond. Het eerste half jaar krijgen je planten meer voeding als ze in kokospotgrond staan. Het is duurder, maar je hoeft de planten in het eerste halfjaar niet bij te voeden.
14. Tip voor als je een complete tuin moet aanleggen
Als je net een nieuw huis hebt en krap bij kas zit, of om een andere reden niet een eindeloos budget hebt, is een compleet nieuwe tuin erg duur. Aan de andere kant wil je misschien ook niet met een zandbak achter je huis blijven zitten. Dit kan je misschien oplossen door gras te zaaien of door graszoden neer te leggen.
Hierin maak je uitsparingen, zodat je makkelijk ruimte kan maken voor planten als je daar de tijd en het budget voor hebt. Hou er bij gras wel rekening mee dat het onderhoud vraagt. Gras heeft voldoende water en zon nodig, en moet ook gemaaid worden. Deze oplossing moet dus bij je passen.
15. Ga eens naar een planten ruilbeurs
In sommige plaatsen worden er nu en dan plantenruilbeurzen georganiseerd. Het idee erachter is dat je overtollige planten, of planten die niet meer goed in je tuin passen, kan ruilen met andere tuinliefhebbers. Gezellig, goedkoop en handig! Dit soort beurzen zijn makkelijk te vinden op Google en worden georganiseerd door heel Nederland. Dé budgettip om gratis op een leuke en duurzame manier aan planten te komen.
16. Decoratie nodig? Zoek die in het bos of in je eigen tuin
Decoratie kopen in een tuincentrum is natuurlijk leuk, maar het kost wel extra geld. Omdat het er allemaal erg leuk uitziet, geef je makkelijk meer geld uit dan je gepland had. Decoratie voor in je tuin kan je prima in het bos vinden…of al in je eigen tuin. Zeker de herfst is een perfect seizoen om bijvoorbeeld dennenappels en kastanjes te verzamelen.
17. Zet slakbestendige planten neer
Aan bestrijding van lastige diertjes in de tuin kan nog weleens flink wat geld uitgegeven worden. Een voorbeeld van zo’n diertje is de slak. Je kan het slakkenprobleem in je tuin onder controle houden door koperstrips om je bloempotten te plaatsen, of door een aantal slakbestendige planten neer te zetten. Een paar voorbeelden van zulke planten zijn duizendblad, vrouwenmantel, gele kamille, herfstanemoon, Zeeuws knoopje en de akelei. Er zijn er nog veel meer.
18. Begin een moestuin
Een moestuin kost je weinig geld om aan te leggen en levert je ook nog eens wat op. Een duurzaam alternatief voor het kopen van groentes die je in de supermarkt koopt en die van ver weg moeten komen. Het kost je alleen wat tijd en liefde voordat je kunt oogsten.
Het beginnen van een moestuin is erg laagdrempelig, kies een zonnige plek in je tuin en plant een paar zaadjes. Door de juiste bemesting en zorg kun je je oogst optimaliseren. Op sites als moestuintips.nl kun je meer verdieping vinden over het beginnen en onderhouden van een moestuin.
Je kan je tuin prima goedkoop op orde maken.
Er zijn verschillende manieren om je tuin goedkoop op orde te maken. Als je het slim aanpakt, schelen ze je veel geld. Een goede basisinvestering voor elke tuin is een ruime hoeveelheid grond en een aantal vaste planten. Van vaste planten heb je elk jaar weer plezier. Daartussen kan je elk jaar wat mooie zomerbloeiers neerzetten. Deze zijn niet duur en ze zijn vaak in de aanbieding bij tuincentra. Een andere manier om goedkoop, of zelfs gratis aan planten en tuinmateriaal te komen, zijn plantenruilbeurzen en ‘Gratis af te halen’ websites of Marktplaats. Het is zonde om tuinmateriaal aan te schaffen, als iemand in jouw buurt er misschien net vanaf wil! Bewaar ook zoveel mogelijk van je eigen materiaal. Maak voordat je naar een tuincentrum gaat, altijd een lijstje (begroting) van wat je precies nodig hebt en hou je daaraan. Zo voorkom je dat je onnodig veel geld uitgeeft.