Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Tips en artikelen over geld besparen

Besparen op groenten; wat zijn goedkope groenten?

Besparen op groenten; wat zijn goedkope groenten?

Laatst bijgewerkt: december 21, 2022

Gezond eten is belangrijk. Want eet je iedere dag gezond, dan loop je een kleinere kans op vervelende kwaaltjes en ziektes. Maar wat als je niet zo’n groot budget hebt? In dat geval moet je uitwijken naar de wat goedkopere groenten. Gelukkig zijn er daar ook genoeg van. Welke precies, dat lees je in dit artikel. Ook geven we je een aantal tips waarmee je extra goedkoop aan deze groenten kunt komen.


Welke groenten zijn goedkoop? 10 producten

Je bent op zoek naar goedkope groenten. Dat is mooi. Hieronder vind je namelijk een lijst met alle groenten die je goedkoop kunt aanschaffen. Het mooiste van deze lijst is dat de groenten heel veel, en misschien zelfs alle belangrijke vitamines en bouwstoffen bevatten. Je kunt dus prima variëren tussen al deze goedkope groentes voor een gezondere levensstijl.


1. Broccoli

Broccoli is één van de meest gezonde groentes en gelukkig ook nog eens erg goedkoop. Op zichzelf bevat broccoli namelijk al tientallen gezonde voedingsmiddelen. Dat is niet verkeerd voor een groente die je vaak al voor 50 cent kunt kopen.


2. Uien

Uien zijn lekker, gezond en goedkoop. Volgens veel onderzoeken helpen uien zelfs om hart- en vaatziekten, kanker en diabetes te voorkomen. Omdat uien vrijwel in ieder gerecht passen, is het door de lage prijs dus extra aantrekkelijk om vaker ui te gaan eten. Koop de uien vooral in grote verpakkingen, want dan zijn ze een stuk goedkoper dan in verpakkingen met maar twee stuks.


3. Spinazie

Verse spinaziebladeren zijn vrij duur. Daarom kun je beter bevroren spinazie kopen. Een paar honderd gram bevroren spinazie koop je al voor minder dan een euro, en het is ook nog eens hartstikke gezond. Wil je op een gezonde manier spierballen kweken zoals Popeye? Spinazie helpt je om dat doel wel heel erg goedkoop te bereiken.


4. Aardappelen

Aardappelen zijn hun gewicht in goud waard, want ze zitten boordevol belangrijke vitaminen en mineralen. Voornamelijk de gehaltes aan Kalium, vitamine B en vitamine C zijn indrukwekkend. Daarbij komt dat aardappelen heel veelzijdig zijn en beslist niet alleen gekookt gegeten hoeven te worden. Met het lage prijskaartje is het dus niet gek dat aardappelen al tientallen jaren een hoofdbestandsdeel vormen van de Nederlandse keuken.


5. Zoete aardappel

De zoete aardappel heeft een compleet andere smaak dan de normale aardappel en heeft dus ook andere voordelen. De zoete aardappel blinkt met name uit in de hoeveelheid betacaroteen, wat in je lichaam omgezet wordt in vitamine A. Eet je één zoete aardappel, dan heb je al meer dan drie keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A op. Je kunt de zoete aardappel koken, bakken, grillen, frituren of verwerken in een salade. Het is dus lekker, goedkoop én veelzijdig.


6. Groenten uit blik

Groenten uit blik hebben een negatief imago, maar vaak is er helemaal niets mis mee. Er worden wel regelmatig conserveringsmiddelen gebruikt, maar de prijs is wel heel erg laag. Een extra voordeel is dat je de groenten oneindig kunt bewaren, waardoor je vrijwel nooit iets hoeft weg te gooien. Uiteindelijk bespaar je daar ook weer geld door.


7. Tomaten

Tomaten zijn in het juiste seizoen redelijk goedkoop. Vooral in grotere verpakkingen kun je er veel voordeel op behalen. Ook de toepasbaarheid van tomaten is enorm groot. Je kunt ze gebruiken voor pastasauzen, pizzabodems, soepen, smoothies en in salades. Je kunt dus prima een paar kilo tomaten kopen, zodat je dagen of zelf weken daarna een flinke vitamine boost krijgt.


8. Wortelen

Net als zoete aardappel heeft een wortel een indrukwekkende hoeveelheid betacaroteen in zich, en daarom dus ook vitamine A. Daarnaast bevatten wortelen mangaan, Kalium, vitamine K en vitamine C. Een paar wortelen kopen kost bijna niets, dus er is eigenlijk geen reden om geen wortelen meer te gebruiken in je dagelijkse dieet.


9. Pompoen

De pompoen – en dan met name de flespompoen – is een gezonde en redelijk goedkope groentesoort. Ook de flespompoen bevat veel vitamine A, magnesium, vezels, antioxidanten en kalium. De flespompoen is een aantrekkelijke groente om te verwerken in soepen, maar kan ook gekookt, gebakken of gegrild worden.


10. Bonen

Toegegeven, bonen zijn geen groente, maar een peulvrucht. Maar omdat veel mensen ze toch als groenten meetellen, doen wij dat in dit artikel ook. Bonen zijn namelijk erg gezond, vooral omdat ze enorm veel eiwitten bevatten. Geen enkele andere groente bevat zoveel eiwitten als bonen. En omdat je voor slechts een euro al een kilo bonen in blik kunt kopen, is het een zeer geschikte ‘groente’ voor in deze lijst.


Hoe kun je besparen op groenten?

Nu je weet welke groenten goedkoop zijn, kun je natuurlijk direct naar de supermarkt rennen om een boodschappenkarretje vol te laden. Maar wist je dat er ook manieren zijn om goedkoper aan deze groenten te komen? Hieronder lees je hoe en waar je deze goedkope groenten nóg goedkoper kunt kopen.

1. Koop groente in het seizoen

Nederland kent een klimaat met een duidelijk verschil tussen de vier seizoenen. Dat zorgt ervoor dat onze oogsten ook ieder seizoen anders zijn. Wil je goedkope groenten kopen, zorg dan dat je groenten uit het seizoen koopt. Anders betaal je veel meer voor de groenten omdat ze geïmporteerd zijn uit andere landen of in kassen gekweekt zijn.


2. Ga naar de markt

De goedkoopste plek voor groenten is de markt. Hier vind je iedere week verse groenten die je soms voor een fractie van de winkelprijs kunt kopen. Het beste zijn de marktkramen die voorgevulde zakken hebben gemaakt. Soms koop je dan voor twee euro al een zak met 6 broccoli’s. Daar kun jij dan een flinke pan soep, roerbak gerecht en pasta van maken.


3. Bezoek kleine dorpjes

In kleine dorpen waar veel groente- en fruittelers zitten is het vaak mogelijk om de groenten direct bij de boer te kopen. Andere mogelijkheden zijn kleine stalletjes langs de kant van de weg. Hier kun je ook vaak voor een veel goedkopere prijs je groenten en fruit kopen.


4. Koop geen voorgesneden groenten

Twee minuten tijd besparen door voorgesneden groenten te kopen kost je vaak relatief veel geld. Voorgesneden groenten zijn gemakkelijk, maar absoluut niet goed voor je portemonnee. Koop daarom gewoon de complete groenten, ook als je graag meerdere groenten wilt gebruiken. Je kunt de restanten die je niet gebruikt gewoon prima in de koelkast leggen.


5. Koop diepvries groenten

Diepvriesgroenten zijn misschien iets minder lekker dan verse groente, maar de kwaliteit is vrijwel hetzelfde. Wil je dus besparen op de groenten, maar wil je nog wel de vitaminen en mineralen binnenkrijgen, dan zijn diepvriesgroenten een goed idee. Een fijne bijkomstigheid is dat de groenten in de vriezer ook lang houdbaar zijn.


6. Koop voordeelverpakkingen

Hoe meer je koopt, hoe goedkoper het wordt. Dat geldt bij vrijwel ieder product, dus ook bij groenten. Paprika’s in een zak van één kilo zijn vaak goedkoper dan wanneer je één losse paprika koopt. Kijk dus eens of er grotere verpakkingen beschikbaar zijn, omdat je de beter één keer per week een grote verpakking kunt kopen dan twee keer per week een kleine.


7. Gebruik alles van de groenten

Gooi jij de stronk van de broccoli ook altijd weg? Zonde! Want ook daarin zitten hartstikke veel vitaminen en mineralen. Daarbij komt dat het ook nog eens het grootste deel van de broccoli is. Je kunt de stronk prima in stukjes snijden en meekoken. Zeker als je een soep gaat maken kun je veel meer onderdelen van een groente gebruiken.


8. Koop een ‘kromkommer’

In de supermarkt eindigen alleen de mooiste en ‘gelukte’ producten. Een kromme komkommer – ook wel kromkommer genoemd – redt het helaas niet tot in de schappen. Dat worden de zogenaamde afgekeurde groenten genoemd, die uiteindelijk ook gewoon nog prima te eten zijn. Zoek eens in de buurt of er ook iets wordt gedaan met afgekeurde groenten. Die kun je soms namelijk kopen voor minder dan 50% van de standaard winkelprijs.


9. Ga zelf telen

Wil je nog meer besparen op de kosten voor groenten en heb je een eigen tuin? De goedkoopste manier is dan om zelf je groenten te gaan groeien. Voor een tientje heb je genoeg zaden om je gezin voor 3 maanden van eten te voorzien en je hebt maar een paar vierkante meter per persoon nodig om het hele jaar door groente te verbouwen. Verdiep je dus eens in de kunst van het verbouwen van groente en kijk of jij misschien binnenkort je eigen courgettes en tomaatjes in de pasta kunt verwerken.


Bespaar op ongezonde dingen

De laatste tip heeft te maken met allesbehalve groente. Want wie weet kun je juist nog extra besparen op ongezonde dingen. Door te besparen op iets ongezonds, houd je namelijk automatisch meer geld over voor gezonde groentes. Rook je, drink je alcohol of besteed je veel geld aan frisdranken, snacks en snoepjes? Bedenk dan dat een zakje dropjes en een pak frisdrank net zoveel kosten als een tas vol broccoli, een flespompoen, en een handjevol tomaten van de markt. Wil je weten wat nog meer goedkoop eten is? Lees dan ook ons artikel over goedkoop vlees.


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Huishouden
foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn

Beste Bespaartip

blank
© Bespaarinfo.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies
enquetes invullen