Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Tips en artikelen over geld besparen

6 tips om geld te besparen op de markt

6 tips om geld te besparen op de markt

Laatst bijgewerkt: december 21, 2022

Wanneer je aan de markt denkt, dan worden je zintuigen denkbeeldig al geprikkeld. De geuren van de stroopwafelkraam, gegrilde kippenpoten en Turkse bakker worden afgewisseld met goedkope kleding, telefoonhoesjes en smaakvolle noten en zaden. De markt is een leuke plek om te zijn, maar ook een plek van besparingen. Maar hoe bespaar je het meeste geld op de markt? Wij geven je in dit artikel 6 handige tips.


1. Maak een lijstje

De markt is het territorium van de verkoper. En aangezien die verkoper iedere dag op de markt staat, is hij er zeer goed in geworden. Ga jij als nietsvermoedende klant naar de markt, kan je dus redelijk snel verleid worden om bepaalde producten te kopen. Het is belangrijk om jezelf te behoeden voor dit soort impulsaankopen. Het lijkt misschien onschuldig om een doosje aardbeien extra mee te nemen, maar die manier van denken zorgt er ook buiten de markt voor dat je aankopen doet die je portemonnee sneller leegtrekken dan je zou willen.

De beste manier om dit soort aankopen te voorkomen is door een lijstje te maken. Voor hoeveel dagen wil je eten halen? En hoeveel fruit heb je thuis nog op de fruitschaal liggen? Doe vooral eerst ‘boodschappen in je eigen huis’, door te kijken naar spullen die nog opgemaakt moeten worden. Zo kun je eenvoudig gerechten maken die aansluiten bij je huidige voorraad.

Lees ook:


2. Loop eerst een rondje

De markt heeft altijd een interessante atmosfeer. Het gevoel van haast, snelheid en ‘kopen voordat je te laat bent’ hangen om vrijwel ieder marktkraampje heen. Marktkooplui schreeuwen hun beste aanbieding door de rumoerige massa mensen heen en overal zie je mensen de beste stukken groente en fruit uit de kisten halen. Toch is het vooral handig om jezelf in te houden en dus niet direct je slag te slaan bij de eerste de beste groente- en fruitkraam die heeft wat op jouw lijstje staat.

Grote prijsverschillen

Heb je een lijstje gemaakt, loop dan eerst over de markt heen. Kijk bij ieder kraampje of zij aanbieden wat jij nodig hebt, en wat het precies kost. De prijzen verschillen namelijk enorm tussen bepaalde marktkraampjes. Soms hoef je maar 15 meter te lopen om bepaalde fruitsoorten voor 50% goedkoper te krijgen. Probeer jezelf dus aan te leren om altijd eerst een rondje over de markt te lopen, zeker als je er vroeg bent. Je hoeft dan niet bang te zijn dat er iets uitverkocht zal zijn als je terugkomt.

Waar het goedkoopst?

Na het rondje over de markt weet je precies bij welke kraampje de bananen, appels, avocado’s en tomaten het goedkoopst kunt halen. Je loopt dus nog een keer hetzelfde rondje, maar je koopt dan bij ieder kraampje alleen wat je daar het goedkoopst kunt krijgen. Het kost je een paar minuten extra, maar een rondje over de markt lopen is altijd gezellig. Het levert je dus een leuk uitje én een vollere portemonnee op.


3. Kom aan het einde van de dag

Marktkooplui hopen aan het eind van de dag naar huis te gaan met een zak vol geld en een vrachtwagen zonder voorraad. Maar lang niet iedere marktkraam raakt zijn koopwaar kwijt voor de sluitingstijd van de markt. Omdat zij zelf weinig kunnen met een voorraad bederfelijke waar, proberen ze 60 tot 30 minuten voor sluitingstijd zoveel mogelijk restanten te verkopen.

Hoge kortingen

Afhankelijk van de marktkraam kun je daar echt bijzonder hoge kortingen krijgen. Het is dus niet uitzonderlijk om een 10 avocado’s voor één euro te kopen, of 2 kilo bananen voor 50 cent. Dit soort producten overleven het weekend niet, dus moeten ze anders weggegooid worden. De verkoper heeft dan liever nog een paar euro voor zijn producten dan helemaal niks.

Hoe kleiner de kraam, hoe meer korting

Je moet wel een beetje handig worden in het selecteren van een goede marktkraam. Over het algemeen bieden vooral grotere kramen niet zo verschrikkelijk veel korting aan het einde van de dag. Die bedrijven hebben vaak namelijk een plek waar ze nog wat restanten kunnen bewaren of verkopen.

Het zijn vaak juist de kleinere marktkramen die in de ochtend bij de veiling een grote hoeveelheid groente en fruit kopen en dat aan het einde van de dag allemaal verkocht moeten hebben. Bij iedere markt is het anders en zul je een eigen systeem moeten bedenken. Want wanneer de marktkooplui zijn waar aan begint te bieden met 80% korting, is iedereen er natuurlijk razendsnel bij en is het zo op. Je moet dus een ‘feeling’ krijgen voor de tijd waarop een bepaalde marktkoopman zijn kortingen geeft zodat je niet te vroeg of te laat bent.


4. Eet met het seizoen mee

Groente en fruit op de markt komt heel vaak van Nederlandse bodem. En groente en fruit die lokaal is gekweekt, is vaak goedkoper dan eten wat geïmporteerd moest worden. Probeer dus altijd gerechten te bedenken die bestaan uit groente en fruit die op dat moment in het seizoen zijn.

Groente en fruitkalender

Op internet zijn verschillende groente en fruitkalenders te vinden waar je kunt zien wat je in die maand wel of niet goedkoop kunt kopen. Aardbeien zijn een goed voorbeeld. Die zijn bijvoorbeeld tussen juni en augustus het goedkoopst omdat ze buiten geweekt kunnen worden in Nederland. Je koopt op de markt soms een kilo aardbeien voor nog geen 2 of 3 euro. Voor datzelfde geld krijg je buiten het seizoen soms maar 250 gram aardbeien. Dat betekent dat aardbeien buiten het seizoen 400% duurder zijn dan in het seizoen.

Hetzelfde geldt voor andere producten, zoals komkommers, tomaten, courgettes, appels en druiven die ook in Nederland worden gekweekt. De producten zijn het hele jaar verkrijgbaar, omdat ze dan in kassen gekweekt worden, of uit het buitenland komen. Maar van eigen bodem, in het seizoen, is nog altijd het goedkoopst.


5. Wees flexibel

De eerste tip ging over het maken van een specifiek boodschappenlijstje. Je kunt het ook anders aanpakken door een heel algemeen lijstje te maken. Je kijkt thuis bijvoorbeeld welke producten je hebt en welk soort gerecht je zou willen maken. Stel je hebt een stuk kip in de vriezer en een pak spaghetti. Je zit eraan te denken om met wat groenten een pasta te maken. Normaal gesproken zou je dan bijvoorbeeld paprika, uit en prei op je lijstje zetten.

Wanneer je flexibel gaat shoppen, schrijf je alleen op: ‘3 soorten groente voor pasta.’

Je gaat dan naar de markt, en weet dat je drie soorten groente nodig hebt voor de pasta. Welke dat precies worden, dat hangt af van de prijzen. Zie je bijvoorbeeld dat paprika’s duur zijn, dan kies je bijvoorbeeld voor champignons. Door algemene boodschappenlijstjes te maken, heb je het beste van twee werelden. Je doet geen impulsaankopen, maar je maakt wel gebruik van koopjes.


6. Creëer een relatie met de kooplui

Marktkooplui zijn vaak één van de gezelligste mensen die je kunt ontmoeten. Ze komen vaak om 4:00 al uit bed, om vanaf 7:00 de markt op te bouwen. Vervolgens staan ze tot 17:00 in de middag met een glimlach hun waar te verkopen. Een praatje maken met een marktkoopman of vrouw is daarom ook erg makkelijk. Ze zijn ook altijd bereid om je wat dingetjes te laten proeven of mee te geven.

Deze tip vraagt wel om de grootste investering van alle tips die in dit artikel staan beschreven. Het gaat vooral om tijd. Kom je vaak bij één verkoper omdat zijn tomaten altijd het goedkoopst zijn, dan kun je langzaam aan een relatie opbouwen met die persoon. Na enkele weken of maanden zal je zien dat er altijd een paar extra tomaten het zakje in gaan als jij langskomt. Hoewel je natuurlijk geen misbruik moet maken van de vrijgevigheid van een ander, is vrienden worden met marktkooplui wel een slimme strategie.


7. Vraag om korting of beschadigde producten

Heb je nou echt weinig geld te besteden? Dan kun je op een rustig moment – vaak wat later op de dag of juist heel vroeg – vragen om korting. Er zijn altijd wel wat producten die de marktkraam niet kan verkopen. Bijvoorbeeld bananen met rotte plekjes of ander voedsel wat niemand zou willen kopen als ze nog kunnen kiezen.

Hoewel lang niet alle marktkooplui zomaar gratis of extra goedkoop spullen meegeven, kun je het altijd proberen. Uiteindelijk zouden zij dit ‘afgedankte’ fruit of groente ook weggooien aan het einde van de dag. En dat terwijl het gewoon nog eetbaar is. Probeer dit wel te doen op een moment dat er niemand anders bij de marktkraam staat om iets te kopen. Anders krijg je waarschijnlijk geen korting, omdat de andere klant dat dan ook wil. Het kan helpen om zelf eerst wat te kopen bij de marktkraam en daarna te vragen om korting, omdat de verkoper dan weet dat je niet alleen uit bent op zijn vrijgevigheid.

Sommige mensen met weinig geld gaan helemaal aan het einde van de dag naar de markt en vragen dan om gratis groente en fruit. Hoewel maar een klein percentage van de marktkooplui hier echt gevoelig voor is, kan je weleens geluk hebben en thuiskomen met meer eten dan je op kunt.

Lees ook: 16 tips om geld te besparen door af te dingen.


Vind jij het ook leuk om naar de markt te gaan? Dat is mooi. Veel producten op de markt zijn namelijk vele malen goedkoper dan in de supermarkt. En zelfs dan kun je op bepaalde moment nóg goedkoper je inkopen doen. Heb jij weinig geld te besteden? Dan is de markt eigenlijk altijd de beste plek om je groente en fruit te kopen.


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Algemeen
foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn

Beste Bespaartip

blank
© Bespaarinfo.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies
enquetes invullen