Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Tips en artikelen over geld besparen

Hoe voorkom je dat je impulsaankopen doet?

Hoe voorkom je dat je impulsaankopen doet?

Laatst bijgewerkt: december 21, 2022

Het doen van impulsaankopen is iets wat veel mensen kennen. Je besluit plotseling iets te kopen, maar eigenlijk heb je het niet nodig. Of nog vervelender, je hebt er eigenlijk helemaal niets aan. Soms kan dat tot gevolg hebben dat je op het moment dat je wél echt iets nodig hebt, krap bij kas zit. Er zijn mensen die daardoor heel wat spullen verzamelen; van gadgets tot kleding. Toch kan je dit soort aankopen goed voorkomen. In deze blog lees je hoe!

Waarom doe je impulsaankopen?

Zoals je hierboven al las, doen veel mensen impulsaankopen. Iedereen is verschillend, en de reden waarom mensen plotseling iets kopen, verschilt van persoon tot persoon. Ook de spullen waar mensen interesse in hebben verschillen van persoon tot persoon. De één is gek op games, en de ander houdt van mooie interieurspullen. Er is overigens niks mis mee om een belangstelling of hobby te hebben, waar je regelmatig geld aan uitgeeft. Als het erg veel wordt en als je merkt dat je er (steeds) wat minder plezier aan beleeft dan dat je had verwacht, dan is het misschien goed om het wat te beperken. Zeker als het financieel lastig wordt. 
Dit zijn redenen voor mensen om impulsaankopen te doen:

  • Gewoonte: iemand komt vaak in bepaalde fysieke winkels of webshops.
  • Impulsief karakter.
  • Koopverslaving: dit is onder meer te herkennen aan het hebben van een euforisch gevoel na het kopen, maar daarna blijkt dat je vaak nauwelijks plezier beleeft aan het artikel. Een bekend voorbeeld is een kledingstuk dat met het kaartje er nog aan, ergens neergelegd wordt.
  • Je bent gefascineerd door de sfeer om een bepaald product heen (bijvoorbeeld hip, cool, mysterieus, e.d).
  • Je voelt je rot en je probeert jezelf te troosten of af te leiden.
  • Je houdt oprecht van mooie spullen, ook als je ze niet nodig hebt.

Hieronder lees je hoe je impulsaankopen voorkomt in allerlei situaties.


Denk een tijdje na over het product of zet het in je agenda

Deze tip kan erg goed werken voor elke impuls aankoper. Als je iets ziet wat je graag wilt en je dat het liefst meteen aan wilt schaffen, zet het dan even in de ijskast. Deze ijskast kan je geheugen zijn, maar je kan het product ook in je agenda noteren. Als je het niet uit je hoofd kan zetten en je genoeg te besteden hebt, zou je er nog eens over na kunnen denken. Ook kan je dan nadenken over of je het wel daadwerkelijk nodig hebt. 
Voor sommige mensen werkt het beter om het desbetreffende artikel nergens te noteren, omdat ze bij het tegenkomen van een product in hun agenda, altijd tot aankoop overgaan. Het is bij deze tip dus goed om zelf even te kijken wat er voor je werkt.


Maak altijd een lijst voor je ergens gaat winkelen

Of het nu de supermarkt is, de bouwmarkt, de dierenwinkel, de Hema of IKEA: maak een lijstje met wat je nodig hebt en wijk er niet vanaf. Zo voorkom je dat je geld uitgeeft aan iets dat op dat moment niet relevant is. 
Probeer met je lijst zo doelgericht mogelijk naar de producten te lopen die je nodig hebt. Hoe meer je treuzelt en rondsnuffelt, hoe groter de kans is dat je tóch een impulsaankoop doet.


Maak voor sommige aankopen of winkelsessies een begroting

Aan het klussen in je huis of in je tuin? Of heb je een nieuwe seizoensgarderobe nodig? Naast een lijst met wat je nodig hebt, helpt het ook om een begroting te maken. Hoeveel geld kan en wil je maximaal uitgeven? Een plan met wat je wilt kopen en hoeveel het mag kosten voorkomt dat je producten aanschaft die je niet nodig hebt, én dat je teveel geld uitgeeft. Het is, kortom een goede combinatie om impulsaankopen te voorkomen.


Installeer geen, of zo min mogelijk, online shop apps op je telefoon

Handig hoor, die online shop apps. Alleen merk je dat je er stiekem toch wel héél vaak op kijkt. Bij sommige mensen werkt het beter als zulke apps niet op de tablet of telefoon staan. Kijk jij heel vaak op zulke apps of open je ze alleen als je een specifiek product nodig hebt? Als je er veel vaker door winkelt, kan je ze beter verwijderen. Zulke apps verwijderen
zou je op de lange termijn weleens veel geld kunnen schelen.



Stel jezelf de vraag of je écht blij bent met een artikel

Met name bij spullen die je niet heel hard nodig hebt voor je huis of hobby, geldt dat het altijd slim is om jezelf af te vragen of je er daadwerkelijk blij mee bent. Ga je het veel gebruiken? Is het artikel honderd procent wat je ervan verwachtte? En heb je het nodig of heb je het artikel al in veelvoud liggen? Als je gevoelig bent voor impulsaankopen, is het handig om er de gewoonte van te maken dat je daarover nadenkt.



Bezoek niet te vaak winkelstraten of winkelcentra

View this post on Instagram

dull day

A post shared by Tanny (@tantanny) on

Net als de apps die veel mensen tegenwoordig hebben, kunnen ook fysieke winkels impulsaankopen uitlokken. Zeker als je daar uit gewoonte of nieuwsgierigheid, vaak naar binnen wandelt. Als er dan ook nog een vriendelijke verkoper ‘advies’ komt geven, doe je nog sneller een impulsaankoop. Ga dus alleen met een begroting of lijstje naar een winkelcentrum, en probeer niet in winkels rond te gaan neuzen waar je niets van nodig hebt.


Stop met koopzuchtige instagram accounts

Op Instagram wordt er enorm veel reclame gemaakt. Niet alleen door merken zelf, maar ook door aantrekkelijke, hippe en slimme mensen die deze merken promoten. Hun interessante lifestyle spreekt veel mensen aan, waardoor ze heel goed mooie producten kunnen promoten. Veel (vooral jonge) mensen zijn hier gevoelig voor. Weet je dit van jezelf, dan kan je je hier beter niet teveel mee bezighouden. Ontvolg mensen en influencers liever als je merkt dat je daardoor makkelijker geld uitgeeft. 
Vind je wat inspiratie zo nu en dan toch wel leuk, dan kan je ze prima vinden met je zoekfunctie. Ze verschijnen dan alleen niet langer voortdurend in je feed.


Verander je gedrag, zoek een andere hobby

We hebben het al over de online shop apps gehad en over de fysieke winkels, maar ook het rondneuzen bij online shops levert makkelijk impulsaankopen op. Veel mensen doen dit uit gewoonte bij hun favoriete winkels. Wat zou de Wehkamp de laatste dagen voor nieuwe spullen hebben? Of de H&M? Probeer jezelf de focussen op heel iets anders als je deze neiging boven voelt komen.

Voor sommige mensen helpt het om bijvoorbeeld een computerspelletje te doen waar ze zo in op gaan, dat ze geen interesse meer hebben om online te winkelen. Het schijnt zelfs zo te zijn dat een spel waarbij je geld uitgeeft, kan helpen om impulsaankopen in het echte leven te onderdrukken. 
Hoe dan ook, probeer je op wat anders te focussen dan op online winkelen.


Retourneer je bestellingen z.s.m.

Je zat al dagenlang uit te kijken naar dat paar schoenen. Eindelijk worden ze bezorgt. Ze zijn nét niet helemaal wat je ervan verwachtte. Bij twijfel kan je spullen beter niet kopen. Vaak twijfel je namelijk niet voor niks. Eigenlijk kan je een aankoop waarover je twijfelt, gewoon beter niet doen. Probeer er niet te lang over te piekeren en stuur je aankoop terug. Waarschijnlijk kom je een keer iets tegen waar je meteen al erg blij mee bent, en dat is dan een veel betere aankoop!

Als je iemand bent die gaat kopen om zichzelf te troosten: probeer je te richten op iets anders.
Heel af en toe iets kopen om jezelf te verwennen na een tegenvaller is normaal. Te vaak zoiets doen is waarschijnlijk een minder goed plan. Als je van jezelf weet dat je troost zoekt in winkelen, kan je jezelf beter richten op iets anders. Zo voorkom je dat je uitgaven doet waar je later misschien spijt van krijgt. Dit zijn minder prijzige manieren om jezelf te troosten:

  • Bel een vriend of vriendin of ga er samen met iemand op uit.
  • Ga een serie kijken die je leuk of spannend vindt.
  • Pak een spannend of goed boek.
  • Praat met iemand over wat je dwarszit.

Schrijf je uit voor nieuwsbrieven en zwicht niet teveel voor aanbiedingen

Online shops en soms ook fysieke winkels, hebben vaak je mailadres. Meestal blijk je vervolgens ingeschreven te zijn voor nieuwsbrieven en aanbiedingen. Schrijf je hier liever voor uit, zeker als je makkelijk impulsaankopen doet. Aanbiedingen in nieuwsbrieven en eigenlijk aanbiedingen in het algemeen, lokken veel extra aankopen uit. Vermijd daarom het volgen van nieuwsbrieven en aanbiedingen. De meeste aanbiedingen leveren niet zo heel veel op, en zijn er vooral op bedacht om mensen veel te laten kopen.


Waar word je gelukkig van?

Geld uitgeven aan een hobby of het maken van kunst (bijvoorbeeld fotograferen) is meestal niet schadelijk. Het maakt het mogelijk om iets te doen wat je graag doet. Ook het kopen van mooie boeken kan daar bijvoorbeeld onder vallen (al kan je deze ook in de bibliotheek lenen). Voor mode en bijvoorbeeld interieur of andere spullen geldt dit ook, al verrijken deze spullen vaak wat minder dan een artikel waar je een activiteit mee onderneemt. 
Het is mooi om te genieten van kleding en andere spullen, maar probeer je soms af te vragen of er andere dingen zijn die je gelukkig maken. Zo kan het een mooi doel zijn om te sparen voor een bijzondere reis, of etentjes en uitjes met je partner, familie en vrienden.


Er zijn allerlei manieren om impulsaankopen te voorkomen

Zoals er tegenwoordig allerlei manieren zijn om reclame te maken (zoals sociale media) zijn er gelukkig ook veel manieren om reclame en winkels buiten te sluiten. Voor mensen die makkelijk impulsaankopen doen, scheelt dit al snel veel geld. Probeer shoppingapps op je telefoon en tablet te vermijden, net als nieuwsbrieven en aanbiedingen. 
Daarnaast kan het helpen om wat minder met winkelen bezig te zijn.

Probeer minder vaak fysieke winkels en online shops te bezoeken, en probeer zo min mogelijk influencers op social media te volgen als je er gevoelig voor bent om plotseling een onnodige aankoop te doen. Wat ook veel voorkomt, is dat mensen uit gewoonte vaak hun favoriete online shop checken.

Probeer dit te onderdrukken en ga wat anders doen, zoals een spelletje. 

Probeer je tot slot regelmatig af te vragen of je daadwerkelijk blij bent met wat je koopt, en of weer een nieuwe aankoop je echt gelukkig maakt. Daarbij kan het soms helpen om te kijken naar wat je al hebt.


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Consument
foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website

Beste Bespaartip

blank
© Bespaarinfo.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies
enquetes invullen