Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Tips en artikelen over geld besparen

9 tips voor een goedkoop dagje uit

9 tips voor een goedkoop dagje uit

Laatst bijgewerkt: december 21, 2022

Uitjes zijn leuk, maar maken vaak een flinke deuk in je budget. Toch is het wel belangrijk om leuke activiteiten te blijven ondernemen. Een extra voordelig uitje met korting of zelfs een gratis activiteit zijn dan meer dan welkom. Zo kun je het hele jaar door leuke uitjes doen zonder dat je er teveel geld aan kwijt bent. Hieronder lees je daarom 10 tips voor een goedkoop dagje uit. Ook vertellen we je welke leuke plekken je in Nederland gratis kunt bezoeken.


1. Zoek op kortingssites zoals Vakantieveilingen en Social Deal

Nederland is een attractieland. Dat betekent dat er zóveel te doen is, dat nooit iedereen overal naartoe kan. De attracties hebben hier zelf onder te lijden, omdat de bezoekersaantallen soms tegenvallen. Voor dat soort uitjes zijn kortingswebsites zoals Vakantieveilingen of Social Deal in het leven geroepen. Hier vind je dagelijks tientallen veilingen of kortingen waar je eenvoudig gebruik van kunt maken. Denk daarbij aan midgetgolf, attractieparken, bioscopen, restaurants en nog veel meer. De korting die je er krijgt? Soms wel meer dan 50%. Dat kan net het verschil maken tussen het wel of niet kunnen betalen van een uitje.

Bekijk aanbiedingen op Vakantieveilingen


2. Wacht op speciale dagen

Op sommige dagen in het jaar kun je uitjes doen die normaal gesproken wel entreegeld vragen. Dat zijn vaak speciale dagen waarop er een bepaald thema in het zonnetje wordt gezet, of bepaalde thema’s aan het licht worden gebracht. Tijdens deze dagen is het over het algemeen wel iets drukker dan op de overige dagen in het jaar, maar het is wel een goede manier om gratis ergens naartoe te kunnen. Voorbeelden van speciale dagen?

  • Molendag
  • Bunkerdag
  • Openmonumentendag
  • Dag van het kasteel
  • Open dagen van bedrijven/verenigingen/brandweer/politie in de buurt

3. Dagkaart trein

Kom jij weleens buiten je eigen stad of dorp als je een activiteit wilt doen? Met een dagkaart voor de trein kun je op een redelijk voordelige manier gebruikmaken van het Nederlandse spoorwegennetwerk. Zeker wanneer je een ticket koopt bij de Kruidvat, Hema, Albert Heijn of op kortingssites. Dan kun je vaak voor € 12,50 een hele dag treinen, en zelfs meerdere routes afleggen. Zo kun je dus in één dag misschien wel 3 leuke steden bezoeken en er één grote activiteit van maken.


4. Bezoek leuke plekken met gratis toegang

Het lijkt soms alsof je in Nederland overal voor moet betalen. En dan gaat het niet eens om één of twee euro, maar soms wel tientallen euro’s aan entreegeld. Dat kun je misschien één of twee keer per jaar doen, maar dan houdt het al snel op. Gelukkig zijn er nog enkele gratis uitjes te vinden in Nederland. Activiteiten of plekken waar je geen toegang hoeft te betalen, maar waar je jezelf toch een paar uur kunt vermaken. Uiteraard zijn veel van dat soort uitjes voornamelijk bedoelt voor kinderen, maar ook voor volwassenen zijn er meer dan genoeg gratis uitjes in Nederland te vinden. Hieronder zie je een lijst met gratis uitjes die je in Nederland kunt doen. Je kunt zelf de naam op Google opzoeken om meer informatie over deze plekken op te vragen.

  • Castellum – Hoge Woerd
  • Theepottenmuseum – Zwartbroek
  • Futureland – Rotterdam
  • Schoorlse Duinen
  • Blotenvoetenpad – Groningen
  • Kaasboerderij de Deelen – Friesland
  • Radiosterrenwacht Westerbork – Friesland
  • Ter Huurne Hollandmartk – Overijssel
  • Stichting AAP – Flevoland
  • Sterrenwacht Presikheaven – Gelderland
  • Piramide van Austerlitz – Utrecht
  • Portaal van Vlaanderen – Zeeland
  • Land van Ooit (failliet en omgetoverd in wandelpark) – Noord-Brabant
  • Drielandenpunt Vaals – Limburg
  • De Paardenkamp – Soest
  • Speeltuin Roeffen Mart – Grubbenvorst
  • De Ulebeld – Deventer
  • Belevenissenbos – Lelystad
  • Monumentendorp – Orvelte

5. Ga tegen het seizoen in

Veel activiteiten hebben andere prijzen in de zomer en in de winter. Zo zijn zwembaden, grote buitenspeeltuinen en pretparken altijd duurder in de zomer en goedkoper in de lente, winter en de herfst. Ook schoolvakanties zijn dure periodes om activiteiten te doen. Zeker wanneer je met het hele gezin entreegeld moet betalen. Het kan dus handig zijn om tegen het seizoen in te gaan. Natuurlijk ga je in de winter niet naar een buitenzwembad, maar speeltuinen, open lucht tennisbanen, klimparken en pretparken zijn prima te bezoeken buiten het warme seizoen. En als je ziet wat je in totaal bespaart door de goedkopere tarieven, krijg je het vanzelf al een stukje warmer.

Ook schooldagen zijn ideale dagen om ergens naartoe te gaan, zeker als je zelf nog geen kinderen hebt. Allereerst zijn pretparken bijvoorbeeld 50% leger op schooldagen, maar de prijs is vaak ook nog eens een stuk lager. Er zijn dus eigenlijk maar weinig reden om op de drukke dagen ergens naartoe te gaan.


6. Blijf dichtbij

Een dagje met de auto de grens over kan hartstikke leuk zijn. Maar als je vervolgens weer moet tanken zie je hoeveel geld het eigenlijk wel niet kost om ergens met de auto naartoe te gaan. Wanneer je een paar tientjes kunt besparen op vervoerskosten, kun je die net zo goed uitgeven aan een leuk uitje dichterbij huis, of natuurlijk gewoon in je zak houden. We zijn als mensen al snel geneigd om te denken dat alle leuke activiteiten zich verder van ons af bevinden, maar vaak is dat helemaal niet zo. Kijk eens op internet wat voor activiteiten je in jouw regio kunt doen. Je zult zien dat je ze waarschijnlijk nog lang niet allemaal geprobeerd hebt.


7. Bezoek een openbaar park, strand of bos

Alle prachtige gebieden in Nederland of Duitsland zijn gewoon gratis te bezoeken. In de publieke ruimte hoef je geen cent te betalen aan entreeprijzen en kun je alsnog genieten van prachtige natuur. Bonustip met kinderen; zoek een plek op waar de kids kunnen zwemmen of spelen zodat ze zich niet hoeven te vervelen. Enkele leuke tips:

  • Soester Duinen
  • Weerribben
  • Veluwe
  • Oostvaardersplassen
  • Waddeneilanden
  • Vondelpark Amsterdam

View this post on Instagram

Lekker op pad geweest met @wesseloonk en mama

A post shared by Annemarije Oonk (@oonkannemarije) on


8. Koop tweedehands kaartjes

Het is je vast zelf ook weleens overkomen. Je koopt kaartjes voor een concert/pretpark/film en twee dagen van tevoren word je ziek. Je hebt al betaalt voor de tickets, maar er is een grote kans dat je niet meer kunt gaan. In dat geval is het verkopen van je kaartjes de enige mogelijkheid die je hebt. Jij kunt ook profiteren van deze ‘pech’ van een ander en vervolgens de kaartjes voor een lagere prijs overkopen. Soms ga je zo voor 50% goedkoper naar een festival, bioscoop of andere leuke activiteit waar je normaal gesproken niet naartoe was gegaan. Op Marktplaats kun je zoeken op ‘Tickets’ en je ziet vanzelf honderden resultaten met kaartjes voor evenementen waar je nu goedkoper naartoe kunt.

LET OP: er zijn veel oplichters actief op tweedehandswebsites. Je kunt nooit 100% zeker weten dat je een geldig ticket koopt tenzij je het ticket eerst kunt verifiëren. Op de website Ticketswap.nl is het mogelijk om kaartjes te kopen waarvan je zeker weet dat ze geldig zijn.

9. Denk aan de bijkomende kosten

Leuk, je hebt festivaltickets gekregen van iemand die uiteindelijk niet meer kon gaan. Nu kun je jezelf een hele dag gratis vermaken. Klinkt als het ideale uitje, toch? Totdat je bij aankomst ziet dat je geen waterflesjes mee naar de wc mag nemen om ze bij te vullen en je bijna 3 euro voor een halfvol glaasje cola moet betalen. Een patatje zonder mayo kost je vervolgens 6 euro en dan moet je ‘s avonds ook nog met de taxi naar het treinstation omdat de bussen niet meer rijden. Dat ideale uitje wordt zo direct omgetoverd in een financiële ramp.

Let er altijd goed op of je alle kosten voor een uitje wel echt hebt meegerekend. Want de bijkomende kosten zijn in het geval van festivals vaak nog hoger dan de kosten voor de toegang zelf. Natuurlijk kun je de hele dag niets eten en drinken, maar heb je het dan wel echt naar je zin? Sommige uitjes zijn gewoon iets beter geschikt omdat er geen bijkomende kosten zijn waar je rekening mee moet houden.

Als het mogelijk is om je eigen eten en drinken mee te nemen naar een uitje is dat altijd het beste. Zo kun je een groot deel van de kosten voorkomen, waardoor je ook weer vaker iets leuks kunt doen.


Zoals je ziet zijn er een groot aantal voorbereidingen die je kunt treffen om een uitje zo goedkoop mogelijk te houden. Het gaat niet altijd om het kiezen van een goedkoop uitje, maar ook alle randzaken eromheen. Hoe kom je er, wat moet je lokaal nog uitgeven en wat moet je op locatie betalen voor eten en drinken? In dit geval kan de goede voorbereiding je al de helft schelen. En dat is mooi, want dan bespaar je meer geld, of houd je meer geld over voor een nieuw uitje.


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Consument
foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn

Beste Bespaartip

blank
© Bespaarinfo.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies
enquetes invullen