Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Tips en artikelen over geld besparen

7 tips voor goedkope treinkaartjes

7 tips voor goedkope treinkaartjes

Laatst bijgewerkt: december 21, 2022

Met de trein reizen is snel, efficiënt en ook nog eens goed voor het milieu. Je komt in ons gemakkelijk van A naar B met de trein, terwijl je je niet druk hoeft te maken over parkeren of een eventueel alcoholisch drankje op het terras. Je kunt heerlijk uit het raam staren, een praatje maken met je medereiziger of gewoon lekker een boek lezen.

Het enige nadeel van reizen met de trein is dat het best wat kost. Daarom zetten we in dit artikel zeven tips voor goedkope treinkaartjes voor je op een rij. Zo kun je genieten van alles wat de trein te bieden heeft, zonder dat je te veel betaalt.


1. Reis goedkoop met de trein via een treinactie

Eén van de beste manieren om goedkoop met de trein te reizen, is om een treinactie te scoren. Er is bijna altijd wel een winkel die deze acties aanbiedt, het Kruidvat, bijvoorbeeld, of de Albert Heijn, Blokker of Hema. Zo kun je vaak al voor iets meer dan een tientje de hele dag reizen met de trein! Bij het Kruidvat is er ook vaak een actie dat hoe meer kaartjes je koopt, hoe meer korting je krijgt. Hou daarom de folders van deze winkels goed in de gaten, of zoek op internet op treinkaartjes actie.


2. Goedkoop treinkaartje in combinatie met een activiteit

Een dagje naar Madurodam, het bezoeken van de dierentuin, een mini city-trip naar Maastricht… Allemaal redenen om de trein te pakken. Dat dacht de Nederlandse Spoorwegen ook, en daarom riepen zij de Spoordeelwinkel in het leven. Via de Spoordeelwinkel kun je een goedkoop treinkaartje in combinatie met een uitje aanschaffen. Zo heb je bijvoorbeeld het entreebewijs voor de dierentuin, maar ook de reis naar de dierentuin zelf voor een bepaald bedrag. Vaak ligt dan bedrag tussen de twintig en dertig euro: stukken goedkoper dan dat je zelf los een entreebewijs en los een treinkaartje zou kopen. Je krijgt vaak ook een gratis kopje koffie tijdens je treinreis, wat wil je nog meer?

Kijk dus snel op de Spoordeelwinkel van de NS of er een combinatie ticket is voor het uitje dat jij wilt gaan doen. Deze uitjes vind je trouwens ook vaak in je brievenbus, want eens in de zoveel tijd verstuurt de Nederlandse Spoorwegen een folder waar je deze speciale combinatie acties ook in vindt. Hou je post dus goed in de gaten!


3. Als je goedkoop wilt reizen met de trein, dan reis je met iemand mee

De Nederlandse Spoorwegen heeft nog een andere fijne actie waardoor je goedkoper met de trein kunt reizen. Met de Samenreiskorting van NS kun je met 40% korting met een ander meereizen. Je kunt meereizen met iemand die een kortingskaart heeft van de NS, een OV-studenten abonnement en je mag dan met korting mee in de weekenden, op feestdagen en in de daluren. Dat scheelt dus al bijna de helft en is ook nog eens heel gezellig! Even niemand om mee te reizen? Uit onze ervaring blijkt dat je prima op het station iemand kunt aanspreken, de meeste studenten bijvoorbeeld vinden het geen probleem dat je samen reist. Misschien hou je er zelfs wel nieuwe vrienden aan over, maar in ieder geval een wat vollere portemonnee.


4. Met een grote groep op stap? Ga voor de Groepskorting van NS!

Als je niet met één iemand mee wilt reizen, maar met een hele groep vrienden, familie of collega’s op stap gaat, dan kun je ook gebruik maken van het NS Groepsticket. Hoe meer kaartjes je groep koopt, hoe meer korting je krijgt. Dat klinkt goed, toch? Als je in de daluren reist en een NS Groepsticket aanschaft, betaal je dertig euro voor een kaartje voor vier personen. Dan betaal je per persoon dus maar 7,50 euro voor een treinreis! Reis je met zeven personen? Dan betaal je 34,50 euro voor iedereen, en zelfs maar vijf euro per persoon. Met de Groepskorting van de Nederlandse Spoorwegen kun je dus goedkoop én gezellig met de trein reizen – zolang je maar samen op pad gaat! Ook handig: je hoeft niet allemaal vanaf hetzelfde beginpunt te reizen om van het NS Groepsticket gebruik te mogen maken. Wel zo fijn, als je vrienden of familie niet allemaal in dezelfde stad wonen, maar jullie wel een gedeelte samen (met korting) willen reizen.


5. Schaf eenmalig een kortingskaart aan voor goedkope(re) treinkaartjes

Ook kun je bij de Nederlandse Spoorwegen voor verschillende abonnementen kiezen, om uiteindelijk een stuk goedkoper met de trein te reizen. Je schaft dan wel eenmalig zo’n lidmaatschap aan, maar daarmee kun je het hele jaar in verhouding voor minder geld reizen. We zetten deze abonnementen graag voor je op een rij.

Een Dal Voordeel abonnement

Als je een Dal Voordeel abonnement van de Nederlandse Spoorwegen aanschaft, dan kun je met 40% met de trein reizen buiten de spits, in het weekend en mag je drie medereizigers meenemen voor 40% korting per kaartje. Ook krijg je er gratis een persoonlijke OV chipkaart bij, die normaal 7,50 euro kost. De daluren van de NS zijn trouwens op maandag tot en met vrijdag tussen negen uur in de ochtend en vier uur in de middag, en tussen 18:30 uur en 6.30 uur in de avond en nacht. Als je net student af bent, dan mag je bij de Nederlandse Spoorwegen gratis een Dal Voordeel abonnement aanvragen. Je betaalt anders eenmalig 52 euro om een jaar lang met een Dal Voordeel abonnement te reizen. Dan heb je in verhouding wel veel goedkopere treinkaartjes als je regelmatig met de trein reist. Dat scheelt weer!

Een Weekend Vrij abonnement

Een ander fijn lidmaatschap is het Weekend Vrij abonnement. Als je op vrijdagavond tot en met zondagnacht vaak reist, kan het een stuk voordeliger zijn om dit abonnement aan te schaffen. Je reist dan namelijk kosteloos door heel het land. Het Weekend Vrij abonnement kost 32 euro per maand, maar als je bijvoorbeeld elk weekend van Groningen naar Amsterdam reist en weer terug, heb je dit bedrag er al ruimschoots uit. Zo kun je elk weekend onbeperkt reizen voor een relatief laag bedrag, en bespaar je een hoop geld op je treinkaartjes. Ook wel zo fijn: dit lidmaatschap is maandelijks opzegbaar, zodat je niet direct een jaar aan deze maandelijkse kosten vast zit.

Een Altijd Vrij abonnement

Reis je heel erg veel met de trein, omdat je bijvoorbeeld dagelijks grote afstanden per trein aflegt om naar het werk te gaan, en in het weekend ook naar je eventuele partner, vrienden of familie? Dan kan een Altijd Vrij abonnement een uitkomst zijn om op je treinkaartjes te besparen. Dit abonnement kost 347 euro per maand, maar dan mag je onbeperkt met de trein reizen – in het weekend, buiten de spits, maar ook in de spits. Als je regelmatig ver reist met de trein, kan dit zo al heel wat euro’s schelen op je rekening. Ook dit abonnement is maandelijks opzegbaar, dus je kunt op deze manier ook voor een wat kortere tijd geld besparen op je trein tickets.


6. Schaf eenmalig een OV Chipkaart aan om kosten te besparen

Een extra tip: als je een persoonlijke OV Chipkaart aanschaft waar jij je treinreizen mee doet, kan dat ook al wat geld schelen. Als je steeds losse kaartjes koopt om met de trein te reizen, betaal je per reis een euro extra. Met deze OV Chipkaart, die eenmalige 7,50 euro kost, vermijd je om steeds die euro te betalen en heb je op maandelijkse basis al heel wat geld bespaart. Dat draagt dus ook weer bij aan goedkopere treinkaartjes! Daarbij maakt het je reizen een stuk gemakkelijker, omdat je niet steeds naar de automaat op het station hoeft om een treinkaartje te kopen. Zet een bedrag op je OV Chipkaart, en je kunt gewoon in- en uit checken bij de paaltjes op het station.


7. Vergeet geen geld terug te vragen bij vertraging

Heb je een treinkaartje gekocht (al dan niet met één van de bovenstaande tips voor korting) en heb je een flinke vertraging? Dat is natuurlijk balen, maar gelukkig kun je via de regeling Geld terug bij vertraging een gedeelte van of het gehele bedrag van je treinkaartje terugkrijgen. Als je een vertraging hebt vanaf een half uur tot 59 minuten, krijg je (vrijwel altijd) de helft van je ticket terug, bij meer dan een uur krijg je de hele ritprijs terug. Op de website van de NS vind je een handig overzicht, zodat je precies kunt aflezen hoeveel geld jij terug krijgt in jouw situatie.


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen

Beste Bespaartip

blank
© Bespaarinfo.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies
enquetes invullen