Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Tips en artikelen over geld besparen

16 tips voor het goedkoop huren van een auto of busje

16 tips voor het goedkoop huren van een auto of busje

Laatst bijgewerkt: december 21, 2022

Een auto of busje huren zorgt ervoor dat jij en je reisgezelschap veel meer kunnen zien en ervaren. Heb je de auto in Nederland nodig, of ga je binnenkort op vakantie? Dan kun je met de juiste voorbereiding een hoop geld besparen op de huurprijs van een auto. Wil je weten hoe je dat doet? Wij geven je in dit artikel maar liefst 16 tips om zo goedkoop mogelijk een auto of busje te huren.

De kosten voor het huren van een auto of busje lopen enorm uiteen. Maar let erop dat de huurprijs niet de enige kostenpost is die je hebt. In de tips hieronder vind je alle mogelijke onderdelen waarop je kunt besparen bij het huren van een auto of busje.


1. Vergelijk alle aanbieders

In Nederland, maar ook in de rest van de wereld zijn tientallen autoverhuurders die jou een auto kunnen verhuren. Deze bedrijven maken vaak reclame, waardoor je geneigd bent om direct naar hun website te gaan om prijzen te zoeken. Je kunt veel beter zelf op zoek gaan naar een vergelijkingssite zoals rentalcars.com. Daar vul je de gewenste locatie in, waarna je precies ziet welke aanbieder de goedkoopste is. Ook zie je in één overzicht welke voorwaarden deze aanbieder hanteert. Daardoor kun je eenvoudig de goedkoopste aanbieder selecteren, zonder belangrijke voorwaarden over het hoofd te zien.


2. Huur een auto buiten het vliegveld

Autoverhuurbedrijven moeten huur betalen voor de grond die ze gebruiken om de auto’s op te parkeren. Direct naast het vliegveld kost die grond veel geld, waardoor ook de huurprijs bij deze verhuurders hoger is. Het beste is om te kiezen voor een locatie net buiten het vliegveld. Vaak rijdt daar gewoon een shuttlebus van het verhuurbedrijf naartoe, die jou vervolgens voor het kantoor afzet. Hoewel een ritje met de shuttlebus soms maar 5 minuten in beslag neemt, kun je zo toch tientallen euro’s besparen op de autohuur.


3. Kies het juiste seizoen

Heb je de vrijheid om buiten schoolvakanties en feestdagen een auto te huren? Maak dan vooral gebruik van die mogelijkheid. Is het zelfs mogelijk om een seizoen te kiezen, kies dan voor de herfst en de winter. In deze seizoenen staan veel huurauto’s stil, waardoor je vaak voor een spotprijs al in een huurauto of busje rijdt.


4. Let op de haal- en brengtijden

Huur je een auto, dan betaal je vaak een vaste prijs per 24 uur. Maak je op de dag van wegbrengen nog 2 uur gebruik van de auto, dan betaal je voor een hele dag. Heb je een vlucht om 15:00 en loopt de huurperiode van 11:00 tot 11:00, zorg dan dat je niet pas om 13:00 met de auto terugkomt. Twee uurtjes langer wachten op het vliegveld kan je zomaar 50 euro opleveren.


5. Kies (niet) voor meerdere bestuurders

Autoverhuurders verzekeren een auto op basis van één bestuurder. Wil je dan een tweede bestuurder hebben, dan moet je daar per dag soms meer dan tien euro voor bijbetalen. Dat is een flink bedrag als je twee weken op vakantie gaat met de huurauto. Je hebt op dat moment twee keuzes. Of je zoekt in de selectiecriteria van een vergelijkingswebsite naar auto’s waarbij een tweede bestuurder is inbegrepen in de prijs, of je kiest één persoon die de hele vakantie achter het stuur gaat zitten. Huur je de auto pas op de plaats van bestemming, dan is dat waarschijnlijk geen probleem. Het wordt wel lastig als er maar één persoon mag rijden terwijl je in één dag naar Zuid-Frankrijk wilt.


6. Let op de leeftijd toeslag

Ben je een jonge bestuurder, dan moet je soms extra betalen om achter het stuur van een huurauto te kruipen. Hoewel je niets aan je leeftijd kunt veranderen, kun je wel zoeken naar een verhuurder die een lagere minimumleeftijd hanteert. Soms ligt die leeftijd op 21 jaar, soms op 23 en bij andere verhuurders zelf op 30 jaar. De toeslag kost je soms meer dan 15 euro per dag, dus dat is een flinke kostenpost, vooral omdat sommige auto’s maar 30 euro per dag kosten.


7. Let op de tankregeling

Ook de tankregeling van de verhuurder is van invloed op je uitgaven. Hoewel je de auto bij veel verhuurders weer vol moet inleveren na gebruik, is dat niet overal het geval. Soms moet je de auto leeg inleveren, zodat de verhuurder zelf gaat tanken. Maar vaak kun je niet goed inschatten hoeveel je gaat rijden, dus eindig je met een halfvolle tank. Dat is zonde, want je betaalt dan wel gewoon voor een volle tank. Zorg dus dat je altijd een regeling hebt waarbij je de auto weer vol kunt inleveren.


8. Bespaar op de extra verzekeringen

Er zijn oneindig veel extra verzekeringen af te sluiten voor huurauto’s. Zoveel zelfs, dat je bij het ophalen vaak nog eens een extra optie krijgt om je te verzekeren. Probeer zo min mogelijk extra te verzekeren, omdat deze verzekeringen de voornaamste inkomstenbron zijn voor de verhuurder. Soms zijn de verzekeringen zo duur, dat je bijna het dubbele betaalt voor je huurauto. Dat is natuurlijk hartstikke zonde. Wil je toch een verzekering afsluiten, doe dat dan direct bij het boeken. Soms probeert het personeel aan de balie je alsnog een extra verzekering aan te smeren. Doe dat niet, want je bent gewoon al verzekerd. Ze proberen gewoon nog wat extra geld aan je te verdienen.


9. Boek geen navigatiesysteem

Tegenwoordig heb je geen TomTom meer nodig in je huurauto. Neem gewoon je smartphone mee, zorg dat er genoeg data in je bundel zit en je komt overal. Een bijkomend voordeel is dat je met Google Maps ook gewoon live updates krijgt van het verkeerd. De kosten voor een navigatiesysteem zijn overigens ook extreem hoog. Huur je twee weken lang een navigatiesysteem, dan kun je voor dat bedrag soms zelf beter een eigen navigatiesysteem kopen.


10. Neem een opblaasbaar kinderzitje mee

Ook een kinderzitje is een extra kostenpost. Maar wist je dat je in veel vliegtuigen de mogelijkheid hebt om gratis een kinderzitje mee te nemen. Hoewel het formaat niet echt klein is, kan het je wel tientallen euro’s besparen. Heb je echt geen ruimte meer? Koop dan een opblaasbare zit verhoging. Dit is vaak al genoeg en het past in iedere tas.


11. Reserveer op tijd

Hoe eerder je reserveert, hoe meer keuze je hebt. Er zijn veel mensen die willen besparen op een huurauto, waardoor je soms ziet dat je alleen de keuze hebt uit duurdere modellen. Wil je de allergoedkoopste auto kopen, boek dan zo ver mogelijk vooruit. Hoewel autoverhuurders soms oom lastminute kortingen hebben, zijn die vaak voor duurdere modellen en geef je alsnog meer uit dan wanneer je de goedkoopste huurauto zonder opties had gekozen.


12. Breng de auto op dezelfde plek terug

In sommige gevallen kan het handig zijn om een huurauto op een andere plek terug te brengen dan waar je hem opgehaald hebt. Bijvoorbeeld als je een Eurotrip doet, naar Amerika gaat of de auto alleen gebruikt om op je vakantiebestemming te komen. Toch is die optie vaak een stuk duurder dan om de auto op dezelfde plek terug te brengen. Past het in je planning om de auto op dezelfde plek terug te brengen? Dan bespaar je daarmee soms tientallen of zelfs honderden euro’s.


13. Huur de auto later pas

Je gaat op vakantie naar een prachtige bestemming waar je nooit eerder bent geweest. Dan is er een grote kans dat je eerste de stad wilt verkennen voordat je de omgeving gaat ontdekken. Waarom huur je de auto dan niet later pas? Dan neem je gewoon een taxi vanaf het vliegveld en verblijf je een paar dagen in de stad. Vervolgens huur je in de stad een auto, waarmee je vervolgens een paar dagen rondrijdt. Op die manier kun je de auto erg efficiënt gebruiken en staat hij niet steeds ongebruikt voor de deur.


14. Huur de auto langer

Veel vakanties lopen van weekend naar weekend. Wil jij de auto huren voor een afwijkende huurperiode, dan kan dat soms duurder zijn dan wanneer je je houdt aan deze vaste data. Wil je een auto voor 5 dagen huren, bekijk dan ook even of de huur niet goedkoper is als je hem voor 7 dagen reserveert. Je kunt de auto altijd nog eerder inleveren.


15. Kies een zuinige auto

Kies je een goedkope auto, dan betekent dat niet direct dat het de goedkoopste auto is die je kunt vinden. Ga je in de bergen rijden, of leg je grote afstanden af? Dan loont het ook om te zoeken naar een zuinige auto. Voor de bergen geldt dat kleine auto’s niet altijd zuiniger zijn. De kleinere motor moet meer moeite doen, waardoor soms meer benzine verbruikt wordt dan bij een grotere en zwaardere auto.


16. Controleer de auto op schade

Ga je de auto weer inleveren, controleer de auto dan altijd samen met de verhuurder op schade. Daarmee voorkom je dat de verhuurder je bij thuiskomst nog een flinke rekening presenteert voor schade die je niet hebt veroorzaakt. Is het kantoor gesloten of komt er niemand naar de auto kijken? Maak dan foto’s van de auto, zodat je later altijd bewijs hebt dat er niets aan de auto mankeert.


Ga jij binnenkort een auto huren voor een zakenreis, stedentrip of vakantie? Let dan goed op bovenstaande tips. Pas je alle tips toe, dan houd je namelijk meer dan genoeg budget over om ergens lekker uit eten te gaan of een leuke activiteit te doen.


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Vervoer
foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn

Beste Bespaartip

blank
© Bespaarinfo.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies
enquetes invullen