Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Tips en artikelen over geld besparen

De 10 goedkoopste vakantiebestemmingen

De 10 goedkoopste vakantiebestemmingen

Laatst bijgewerkt: december 21, 2022

Wil je graag lekker op vakantie maar heb je slechts een beperkt budget tot je beschikking? Doe dan je voordeel met onze lijst met 10 van de goedkoopste vakantiebestemmingen ter wereld. In deze steden landen, in soms nog niet zo populaire maar daarom echt niet minder mooie vakantielanden, is het namelijk heerlijk toeven voor zeer voordelige prijzen.


Wat maakt een vakantiebestemming voordelig?

Bij het samenstellen van deze lijst hebben we met opzet gekozen voor bestemmingen die binnen Europa vallen, omdat je dan altijd een goede kans maakt ook een voordelige reis te vinden. Lang van tevoren boeken is daarbij wel altijd aan te raden. Natuurlijk zijn er plekken op aarde waar de verblijfskosten nog stukken lager zijn, maar de lange reis naar die verre bestemmingen doet dat in de regel weer teniet.

Wanneer je goedkoop vakantie wilt vieren heb je het niet alleen over de reis, maar vooral ook over de kosten voor eten, drinken, vervoer en de overnachting. Dat is dus ook waar we met name naar gekeken hebben voor deze lijst. Zoals je zult merken komen met name Oost-Europese bestemmingen daarbij sterk naar voren, maar ook steden als Athene en Lissabon zijn verrassend voordelig.


1. Warschau (Polen)

Overnachting driesterrenhotel: € 25,00 – € 40,00 per persoon per nacht
Uitgebreid diner: € 20,00 – € 25,00 per persoon
Consumptie: € 2,00 – € 2,50

De Poolse hoofdstad Warschau is een moderne metropool die in de Tweede Wereldoorlog voor bijna 90% werd verwoest maar op een indrukwekkende manier herbouwd is. Zo is het historische centrum op een schitterende manier hersteld na de oorlog. Je vindt daar allerlei heel voordelige musea en daarom ga je vooral voor de culturele beleving naar deze stad. Ook als je interesse hebt in enorme bouwwerken uit de communistische tijd kun je in Warschau je hart ophalen. Zoek je toch wat meer variatie en oude architectuur dan kun je beter de ook al net zo voordelige Poolse stad Krakau bezoeken. Hotels zijn daar vaak zelfs nog een slag goedkoper dan in Warschau.


2. Riga (Letland)

Overnachting driesterrenhotel: € 20,00 – € 30,00 per persoon per nacht
Uitgebreid diner: € 30,00 – € 40,00 per persoon
Consumptie: € 3,00 – € 3,50

Riga is de hoofdstad van Letland en erg leuk om een keer te bezoeken. Er zijn wellicht niet voldoende bezienswaardigheden om er een hele vakantie door te brengen, maar een stedentrip valt er toch goed te vullen. De meeste toeristische attracties vind je in het compacte centrum van de stad, waarvan het plein voor het stadhuis het middelpunt is. Je vindt er naast allerlei mooie gebouwen en leuke winkeltjes om tal van terrasjes om even heerlijk bij te komen. Als je graag een kerk binnenloopt heb je genoeg keuze, want Riga is rijk aan religieuze bouwwerken. Een rondvaart over de Daugava rivier is een welkome afwisseling van het slenteren door de stad. En als je liever wordt gereden dan is het goed om te weten dat je voor slechts 5 euro per persoon 48 uur lang gebruik kunt maken van al het openbaar vervoer in Riga.


3. Boedapest (Hongarije)

Overnachting driesterrenhotel: € 20,00 – € 35,00 per persoon per nacht
Uitgebreid diner: € 20,00 – € 30,00 per persoon
Consumptie: € 1,50 – € 2,50

Dat de Hongaarse hoofdstad Boedapest wordt gevormd door de twee verschillende delen Buda en Pest hoeven we je vast niet meer te vertellen. Maar dat deze beide stadsdelen al even voordelig zijn om naar op vakantie te gaan is waarschijnlijk wel interessant om te weten. Consumpties zoals koffie en bier zijn er heel voordelig want je kunt al vanaf € 1,- een kop koffie krijgen en een biertje hoeft maximaal € 2,50 te kosten. Ook de hotels zijn heel voordelig, want je huurt al een prima kamer in het centrum van de stad vanaf € 20,- per persoon per nacht. Daarnaast is de stad rijkelijk voorzien van oud monumentale gebouwen, zoals bijvoorbeeld het enorm grote en schitterend ontworpen parlementsgebouw, waardoor je jezelf ook gewoon al dwalend door de stad geen seconde zult vervelen. Vergeet verder niet het Vissersbastion te bezoeken, een boottochtje over de Donau te maken en de indrukwekkende Kettingbrug te bekijken.


4. Praag (Tsjechië)

Overnachting driesterrenhotel: € 25,00 – € 35,00 per persoon per nacht
Uitgebreid diner: € 20,00 – € 30,00 per persoon
Consumptie: € 1,50 – € 2,50

Praag wordt door velen beschouwd als een van de mooiste steden van Europa, zo niet de mooiste. In tegenstelling tot veel andere wereldsteden is het centrum van Praag vrijwel helemaal autoluw. Dat zorgt voor veel rust en stilte waardoor je alle pracht en praal in het historische centrum nog beter tot je kunt nemen. In dat oude centrum vind je tal van mooie gebouwen en andere bouwwerken, zoals de gotische Karelsbrug en de vele mooie gebouwen rondom het Oude Stadsplein. Andere toeristische trekpleisters zijn het Nationaal Museum, de 60 meter hoge Petřin uitkijktoren en de meer ongeveer 650 jaar oude Sint-Vituskathedraal. Wat je als vakantieganger met een klein budget als muziek in de oren zal klinken is dat Praag naast een van de mooiste ook een van de voordeligste steden van Europa is.


5. Athene (Griekenland)

Overnachting driesterrenhotel: € 25,00 – € 35,00 per persoon per nacht
Uitgebreid diner: € 20,00 – € 25,00 per persoon
Consumptie: € 2,50 – € 4,00

Waar moet je beginnen om de toeristische hoogtepunten van Griekenland en zijn hoofdstad Athene te beschrijven? De vele oude bouwwerken die over zijn uit de tijd van de Oude Grieken zijn teveel om allemaal hier op te noemen. Natuurlijk zijn er de Akropolis en de vele tempels die op deze berg zijn gebouwd. Of wat te denken van de oude Agora van Athene, het centrale plein waar alle commerciële en politieke activiteit plaatsvond en waar je dankzij intensieve opgravingen nu nog steeds een goed beeld krijgt hoe dat vroeger ging. Ook een bezoek aan het Nationaal Archeologisch Museum is altijd de moeite waard, want hier vind je een schier eindeloze hoeveelheid historische objecten. Tot slot betekent Griekenland natuurlijk ook zon, zee en strand! Niet zo gek dus dat Griekenland nog altijd tot de populairste vakantiebestemmingen voor Nederlandse toeristen behoort. En gelukkig voor ons is het ook nog eens een van de voordeligste!


6. Dubrovnik (Kroatië)

Overnachting driesterrenhotel: € 20,00 – € 30,00 per persoon per nacht
Uitgebreid diner: € 30,00 – € 40,00 per persoon
Consumptie: € 1,50 – € 2,50

De Kroatische stad Dubrovnik is een historische vestingstad die nog altijd geheel ommuurd is en daardoor een prachtige aanblik biedt. Het ligt dus voor de hand om een interessante rondleiding te nemen langs de immense muren, de forten en andere bouwwerken rondom de stad. Maar Dubrovnik biedt nog veel meer, want ook de Kathedraal van de stad, het Franiciskanenklooster, de prachtige witte zandstranden en de oude Synagoge maken Dubrovnik meer dan de moeite van het bezoeken waard. Voor de prijzen hoef je dat in elk geval niet te laten, want het is een van de aller goedkoopste vakantiebestemmingen die we kennen.


7. Lissabon (Portugal)

Overnachting driesterrenhotel: € 25,00 – € 35,00 per persoon per nacht
Uitgebreid diner: € 20,00 – € 25,00 per persoon
Consumptie: € 1,50 – € 2,50

Lissabon, hoofdstad van Portugal, is niet alleen een van de voordeligste vakantiebestemmingen van Europa maar biedt ook een uitgebreid scala aan prachtige attracties en andere trekpleisters. Zo moet je bijvoorbeeld echt even in de iconisch tramlijn 28 hebben gezeten, die zich in 50 minuten door de stad baant langs alle belangrijkste plekken en vaak bergop en/of door hele smalle straatjes. De rit is niet duur, maar vooral in de zomer wel erg druk. Qua bezienswaardigheden is het een must om naar de Toren van Belem te bezoeken, want deze verdedigingstoren uit de 16e eeuw reist imposant op uit het omringende water. Het klooster Mosteiro dos Jerónimos bevindt zich daar vlakbij in de buurt en is ook heel leuk om te bezoeken. Lissabon heeft ook een schitterend Oceanium dat in 2018 door de bezoekers van TripAdvisor werd verkozen tot het mooiste ter wereld.


8. Vilnius (Litouwen)

blank

Overnachting driesterrenhotel: € 25,00 – € 35,00 per persoon per nacht
Uitgebreid diner: € 20,00 – € 25,00 per persoon
Consumptie: € 1,50 – € 3,00

Vilnius is de hoofdstad van Litouwen en wie een wat kleiner budget heeft vindt in Vilnius een van de voordeligste Europese steden om vakantie te vieren. Een hotel heb je bijvoorbeeld al vanaf ongeveer 25 euro per persoon per nacht als je wat langer van tevoren boekt. Aan bezienswaardigheden heb je alvast geen gebrek in deze voor westerse vakantiegangers nog vrij onbekende stad. Zo vind je er tal van kerken waar de Sint Annakerk en de Kathedraal van Vilnius de absolute hoogtepunten van zijn. Maar loop ook gerust een van de andere veelal in prachtige staat verkerende kerken in, want de architectuur en de uitbundige kunstwerken en andere versieringen zijn vaak indrukwekkend. Vanaf de Gediminas toren heb je een prachtig uitzicht over de hele stad Vilnius. Wanneer je ook wel zin hebt in een dagtrip buiten Vilnius zelf, bezoek dan het prachtige Trakai kasteel op ongeveer een half uur reizen vanaf het centrum van de stad.


9. Talinn (Estland)

Overnachting driesterrenhotel: € 30,00 – € 40,00 per persoon per nacht
Uitgebreid diner: € 30,00 – € 50,00 per persoon
Consumptie: € 2,00 – € 4,00

Talinn is een historische stad met veel mooie oude gebouwen zoals je die bijvoorbeeld vindt in de historische oude stad die geheel ommuurd is en waar je onder meer de orthodoxe kathedraal kunt bewonderen. Het beroemde museum voor schone kunsten van Talinn bevindt zich in het paleis Kadriorg Loss. Daarnaast heeft Talinn ook een groot openluchtmuseum aan de rand van de stad, meerdere bekende kloosters, een ondergronds tunnelstelsel dat vroeger voor de verdediging van de stad werd gebruikt en nog veel meer. Talinn is een interessante stad met een rijke historie die overal zichtbaar is maar die ook veel moderne elementen bevat. Voor de prijs hoef je een bezoekje in elk geval niet te laten, want het is een van de voordeligste vakantiesteden van Europa.


10. Skopje (Noord-Macedonië)

Overnachting driesterrenhotel: € 25,00 – € 35,00 per persoon per nacht
Uitgebreid diner: € 10,00 – € 15,00 per persoon
Consumptie: € 0,50 – € 1,50

Macedonië (sinds 2019 Noord-Macedonië) is een heel klein landje boven Griekenland waar het toerisme nog in de kinderschoenen staat maar waar je voor een ongekend laag budget een heerlijke vakantie kunt hebben Met name de prijzen voor eten en drinken zijn zeer laag te noemen. Maar ook de hotelkamers zijn er heel goedkoop, want je overnacht al in een driesterrenhotel in het centrum van hoofdstad Skopje voor ongeveer 25 tot 35 euro per kamer. De stenen brug over de rivier de Vardar is met zijn lengte van meer dan 200 meter een van de bekendste bezienswaardigheden van Skopje. Daarnaast vind je er een imposant fort uit de zesde eeuw waarvan je een klein gedeelte kunt bezoeken. Maar natuurlijk kun je in Macedonië ook gewoon voor een heerlijke zonvakantie terecht.


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen
foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website

Beste Bespaartip

blank
© Bespaarinfo.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies
enquetes invullen