Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Tips en artikelen over geld besparen

17 Tips voor een goedkope cruise

17 Tips voor een goedkope cruise

Laatst bijgewerkt: december 21, 2022

Een cruise is per definitie niet een van de goedkoopste manieren om op vakantie te gaan. Zoek je een voordeligere trip, dan kun je dus het beste een andere manier vinden om je vrije dagen aan te besteden in plaats van met een cruiseschip op pad te gaan. Maar is het een van je grootste dromen om heel specifiek op een cruise te gaan? Dan zijn er diverse manieren waarop je op die cruise kunt besparen zodat die hopelijk toch net binnen je budget komt te liggen. In dit artikel geven we je daarom 10 tips voor een goedkope cruise.


1. Boek je cruise zo vroeg mogelijk

Over het algemeen geldt dat een vakantie die je vroeg boekt minder geld kost dan wanneer je dit (behalve extra goedkope last minutes natuurlijk) korter doet voor vertrek. Ook bij het boeken van een cruise is het dus het beste om daar niet te lang mee te wachten. Zeker wanneer je al een heel goed idee hebt van de cruise die je zou willen boeken kun je maar het beste zo snel mogelijk boeken. Je hebt dan namelijk nog volop de keus uit verschillende hutten en dus ook in de prijsklasse die je op het oog had. Bovendien is de kans dat de prijs nog zal zakken heel klein want dankzij de populariteit van cruises worden de meeste cruiseschepen nog altijd volgeboekt.


2. Ga wat minder lang op reis

Hoe minder lang je op een cruise gaat, hoe voordeliger de trip vaak is. En ook al droom je wellicht van die geweldige wereldreis waarbij je twee maanden onderweg bent, de waarheid is dat de meeste mensen zich dan ook behoorlijk vervelen. Het is dus echt zo gek nog niet om wat korter te gaan en dan wel volop van alle facetten van de trip te genieten. Dat betekent dat je vooral een fijne route kiest door een mooi en interessant gebied. Of die cruise 9, 10 of 12 dagen duurt maakt echt zoveel niet meer uit als je maar heerlijk hebt genoten tijdens je hele reis.


3. Kies voor een binnenhut

Hutten die aan de buitenkant van het schip liggen en dus een eigen balkon (of in elk geval een patrijspoort) hebben zijn duurder dan hutten die zich aan de binnenkant van het schip bevinden, aangezien die geen uitzicht bieden op zee. Sommige cruiseschepen hebben om die reden niet eens binnenhutten, maar als dat wel het geval is spreekt het voor zich dat je daarmee behoorlijk op de kosten kunt besparen. Aan de andere kant is een buitenhut vaak wel leuk omdat je meer te zien hebt, dus bepaal natuurlijk vooral zelf of je de extra uitgave daarvoor over hebt.


4. Ga naar een voordelige bestemming

De ene bestemming is de andere niet, zowel qua ervaring en als prijs. Kijk en vergelijk dus goed voor je jezelf richt op een bepaald gebied. Dat een cruise die langer duurt vaak ook duurder is hadden we al vastgesteld, maar ook de bestemmingen doen er wel degelijk toe. Zo is een cruise die naar het noorden van Europa leidt ook bij dezelfde duur van de cruise vaak voordeliger dan wanneer de bestemmingen in Zuid-Europa (bijvoorbeeld rond de Middellandse Zee) liggen.


5. Plan zelf je plaatselijke excursies

Bij een cruise leg je vaak meerdere keren aan in diverse havens en steden. Dan worden er dikwijls excursies georganiseerd vanaf het schip waar je je in de voorgaande dagen voor in kunt schrijven. De prijzen daarvoor zijn meestal wel behoorlijk hoog, want uiteindelijk kiezen veel mensen voor gemak en kijken minder naar wat het kost. Je kunt dus flink besparen op de kosten door zelf je excursie te plannen. Je weet vaak al van tevoren heel exact waar je op welke dag aan zult leggen. Je kunt dan veel geld besparen als je van tevoren hebt opgezocht hoe je met de bus of de trein een stukje verder kunt reizen en welke mooie dingen je allemaal kunt gaan bekijken. Zo hoef je geen geld uit te geven aan de dure excursies op het moment zelf. (Maar let natuurlijk wel op dat je op tijd weer terug bent bij de boot, want bij gebrek aan een reisleider daar moet je dan ook zelf voor zorgen.)


6. Profiteer van de prijzenslag

Een cruise maken is enorm populair want all-inclusive min of meer gedwongen onthaasten op een cruiseschip past helemaal bij deze jachtige tijd. Er zijn dan ook enorm veel rederijen en alleen al in Nederland vertrekken wekelijks vele reizen binnen Europa, zoals naar de Middellandse Zee of naar Scandinavië, maar ook naar andere continenten. Deze cruisemaatschappijen bestrijden elkaar behalve op luxe en de grootte van hun schip gelukkig ook steeds vaker op prijs. Af en toe breekt er weer eens een flinke prijzenslag los en dan is het zaak om er als fervente cruiseliefhebber direct bij te zijn. Hou daarom het liefst een aantal van je favoriete reizen een tijdje in de gaten om meteen door te hebben wanneer er een aanzienlijke prijsdaling heeft plaatsgevonden. Zo kun je direct profiteren en voor de laagst mogelijke prijs een cruise boeken.


7. Check de last minutes

Wanneer je per jaar slechts een paar weken vakantie hebt is het lastig om van een last minute te profiteren. Je hebt dan nu eenmaal niet volledig de vrije keuze, dus wat nu als er geen interessante aanbieding langskomt? Dan kun je die gedroomde cruisevakantie wel op je buik schrijven en zit er niets anders op dan thuis te blijven. Heb je echter de tijd aan jezelf, bijvoorbeeld omdat je inmiddels gepensioneerd bent? Probeer dan de situatie te creëren dat je er van het ene op het andere moment tussenuit kunt gaan. Dan kun je namelijk doorlopend zoeken naar de meest aantrekkelijke last minute aanbiedingen van de grotere cruisemaatschappijen. Ben je in staat heel spontaan binnen minder dan een week het ruime sop te kiezen? Dan sta je heel sterk als je zoekt naar voordelige last minute cruises. Uiteraard moet je dan wel bereid zijn je wensen aan te passen naar de beschikbare situaties en elke aanbieding te beoordelen op wat hij is.


8. Bespaar op het drankenpakket

De meeste cruisemaatschappijen bieden een drankenpakket aan waarbij je voor een vast bedrag per dag een bepaald aantal drankjes kunt bestellen. Door wat op die drankjes te bezuinigen en ze per stuk af te rekenen in plaats van met een drankenkaart kun je aardig op die dagelijkse kosten besparen, maar toch af en toe van een lekkere cocktail genieten. Zo heb je wel dat fijne vakantiegevoel, maar dan zonder elke dag een buitensporige drankrekening. Check ook of met zijn allen een fles wijn bestellen niet veel goedkoper is dan per glas af te rekenen.


9. Beperk je drankgebruik

Drankjes aan boord van het schip zijn natuurlijk sowieso behoorlijk prijzig. Vaak kost een biertje al minimaal 5 euro. Daar doe je helaas niets aan, maar hoeveel je consumeert heb je natuurlijk wel zelf in de hand. Bij elk drankje hoort ook een fooi van 10 tot 20 procent, calculeer dat dus ook al van tevoren in. Door niet een drankenpakket te kiezen drink je sowieso iets minder makkelijk weg, maar door ook zelf heel actief op je drankinname te letten kun je de kosten nog meer in de hand houden. Drink bijvoorbeeld wat vaker water om aan je vochtgehalte komen zonder daar kapitalen aan uit te geven elke dag. Water bij de maaltijden is meestal gewoon gratis.


10. Een kleinere boot is meestal goedkoper

In de cruisewereld komt de prestige van een bepaalde cruisemaatschappij voor een groot deel van de grootte en mate van luxe van hun cruiseschepen. De nieuwste cruiseschepen kosten dan ook vaak het meeste geld om een reis op te boeken. Overweeg daarom ook eens een (mini)cruise met een kleinere boot. Daarmee kun je behoorlijk wat geld besparen en toch een geweldige cruise hebben. De faciliteiten zijn meestal minder uitgebreid en luxe, maar je kunt je nog altijd enorm goed vermaken aan boord.


11. Vermijd het hoogseizoen

Ook een cruise in het hoogseizoen normaal gesproken duurder dan buiten het seizoen, terwijl je ook dan natuurlijk gewoon een geweldige reis kunt maken. Wanneer je niet aan schoolvakanties bent gebonden kun je dus sowieso al goedkoper met een cruiseschip mee. Als je schoolgaande kinderen hebt wordt dat lastig, maar als dat niet het geval is kun je direct heel veel besparen door in het voorjaar of najaar op reis te gaan. Mits je het reisdoel slim kiest kun je dan ook gewoon heerlijk weer hebben.


12. Cruise inclusief vlucht, of aan boord gaan in Nederland?

Het is geheel van de cruise die je wenst afhankelijk of het slim is om aan en van boord te gaan in Nederland of voor een cruise met een vliegreis te kiezen. Door voor de optie met een vlucht te gaan weet je zeker dat je zoveel mogelijk van de wereld ziet doordat je niet weer terug hoeft naar je vertrekhaven, zodat je ook met een kortere cruise volop aan sightseeing kunt doen. Het beste vergelijk je de verschillende opties zelf want wat financieel aantrekkelijker is kan per bestemming en individuele cruisemaatschappij verschillen.


13. Neem eigen producten mee aan boord

Wanneer je zelf zoveel mogelijk meeneemt wat je aan boord nodig hebt bespaar je geld doordat je het niet duur op het schip hoeft te kopen. Denk bijvoorbeeld aan items zoals je persoonlijke verzorgingsproducten. Je kunt echter ook geld uitsparen door in een aanlegplaats wat inkopen te gaan doen in een lokale drogisterij of supermarkt. Net als bij de tip over het plannen van je eigen uitstapjes is het dan wel slim om al van tevoren informatie op te zoeken waar je terecht kunt.


14. Doe je eigen was aan boord

Biedt het cruiseschip een wasservice aan? Dan wordt je was vaak voor je opgehaald en schoon weer bij je hut afgeleverd. Helaas betaal je daar ook genoeg voor, soms tot wel een euro per kledingstuk. Check daarom of er ook een selfservice ruimte met wasmachines is waar je de was kunt doen zoals in een ouderwetse wasserette. Dit is zeker niet zo goedkoop als bij je thuis (ongeveer 2 tot 4 euro per volle wasmachine) maar wel een stuk voordeliger dan het helemaal uit handen te laten nemen.


15. Laat draadloos internet aan boord achterwege

Wanneer je op vakantie bent is er helemaal niets mis mee om even heerlijk te unpluggen. Koppel jezelf gerust helemaal los van internet terwijl je aan boord van het schip bent, want zo hoef je geen wifi-pakket te nemen waar je soms wel een paar euro per dag voor betaalt maar waarmee je vaak amper de snelheid van een ouderwetse inbelverbinding haalt. Ga liever nadat je ergens hebt aangelegd een drankje doen in de haven bij een lokaal café waar ze gratis draadloos internet hebben. Zo kun je even rustig en helemaal gratis je berichtjes checken en er ook op je gemak een paar beantwoorden.


16. Volg social media en nieuwsbrieven van cruiseagents

Baat het niet dan schaadt het niet, zorg dus dat je jezelf op zoveel mogelijke sociale media en nieuwsbrieven aanmeldt van reisorganisaties die cruises aanbieden. Wanneer er dan een mooie last minute aanbieding of kortingsactie wordt georganiseerd ben je de eerste die daar van weet en kun je er desgewenst ook direct van profiteren. Alle grote en kleine cruisemaatschappijen zijn te vinden op Facebook, Twitter en Instagram dus abonneer je op hun kanaal of account om altijd de leukste nieuwtjes en mooiste kortingen te weten.


17. Boek voor een hele groep

Wanneer je met een grote groep op een cruise wilt gaan is het slim om de reis ook met zijn allen te boeken. Doe dat direct bij een reisorganisatie en dus niet via internet zodat je een persoonlijke korting kunt bedingen doordat je met zijn allen bent. Een grote groep reizigers betekent gegarandeerde inkomsten voor de cruisemaatschappij en daar hebben ze vaak wel een extra korting voor over. Laat het natuurlijk wel aan de individuele leden van de groep over hoe ze de kosten aan boord willen voldoen, het moet bijvoorbeeld geen automatische verplichting zijn om een drankenpakket te nemen.


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen
foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website

Beste Bespaartip

blank
© Bespaarinfo.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies
enquetes invullen