Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Tips en artikelen over geld besparen

12 tips voor een goedkope reis naar Curacao

12 tips voor een goedkope reis naar Curacao

Laatst bijgewerkt: december 21, 2022

Curacao is een echt tropisch eiland. De gastvrijheid, heerlijke cocktails en bounty stranden zorgen ervoor dat je hier de ultieme vakantiebeleving hebt. Maar een vliegticket kost al flink wat geld, en dan moet je het hotel en de activiteiten nog betalen. Om die reden is Curacao voor veel mensen te duur. Maar wist je dat je het zelf zo goedkoop kunt maken als je wilt? Wij geven je in dit artikel 12 tips hoe een reis naar Curacao een stuk toegankelijker wordt.


1. Kies de juist reisperiode

Curacao is een eiland aan de andere kant van de oceaan, in Midden-Amerika. Door de goede ligging schijnt de zon vrijwel het hele jaar door, met een gemiddelde temperatuur van 29 tot 33 graden. Uiteraard zijn er wat uitzonderingen en kent Curacao ook een aantal ‘natte’ maanden vanaf oktober. Maar met een gemiddelde jaarlijkse neerslag van 500 millimeter valt ook de overlast door regen heel erg mee.

Dat is goed nieuws. Want dat betekent dat het kleine eilandje dus het hele jaar door een prima vakantiebestemming is. En hoewel de seizoenen op Curacao geen enorme verschillen kennen, geldt dat wel voor de prijzen voor vliegtickets. Want wie in de zomervakantie naar Curacao gaat, moet flink in de buidel tasten. Vliegtickets worden in de maanden juli en augustus soms 40% duurder verkocht dan buiten deze (school)vakanties.

Ben je niet afhankelijk van de zomervakantie en wil je toch van lekker weer genieten? Dan is het veel beter om de zomer alvast vroeg te beginnen en in mei of juni naar Curacao te vliegen. Een andere mogelijkheid is oktober of november. Het kan dan iets natter zijn, maar aangezien er in Curacao vooral korte regenperiodes zijn, is dat nooit echt vervelend.


2. Boek vroeg of laat

Zoals bij veel vliegtickets en vakanties, kun je een vakantie naar Curacao ook het beste vroeg of juist laat boeken. Door de juiste vroegboekkorting te kiezen kun je zo gemakkelijk 100 euro per persoon besparen op alleen al de vliegtickets. Boek je een pakketreis, dan kan de korting vaak nog hoger oplopen.

Aan de andere kant kun je soms hele voordelige vliegtickets kopen wanneer je een maand of twee maanden voor vertrek boekt. Voor welke variant je kiest, is heel erg afhankelijk van je eigen flexibiliteit. Heb je een vaste datum in gedachten, dan is het te riskant om te wachten op last minute kortingen. Die zijn namelijk vooral bedoeld voor reizigers die zelfs een maand voor vertrek nog kunnen bepalen wanneer ze precies vertrekken.


3. Vergelijk aanbieders van vergelijkbare reizen

Iedere aanbieder van pakketreizen hanteert andere prijzen voor een vakantie naar Curacao. Dat geldt niet alleen voor de vliegtickets, maar ook het hotel. Die kopen ze namelijk in bij de hoteleigenaren. Niet iedere reisorganisatie krijgt dezelfde prijs voor een kamer. Het loont dus om te zoeken naar de goedkoopste aanbieder van een vakantie.

Een goede website daarvoor is Dé Vakantiediscounter. Zij vergelijken vrijwel alle reizen van aanbieders zoals TUI of Corendon en D-Reizen. Je kiest dus gewoon de data dat je op vakantie wilt, en vervolgens krijg je een lijst te zien met de goedkoopste opties. Het kan zijn dat je met een paar minuten onderzoek een paar tientjes bespaart op precies dezelfde reis als bij een andere reisorganisatie.


4. Meld je aan voor flight alerts

Wil je zelf je vliegtickets boeken? Dan is het verstandig om je aan te melden bij flight alerts. Dit zijn meldingen die je ontvangt wanneer de prijzen voor een vliegticket onder een bepaalde prijs komen. Je kunt dit doen op een website zoals Skyscanner.nl. Deze website scant alle vliegtickets, waardoor je altijd het goedkoopste tickets boekt. Door een flight alert in te stellen voor bepaalde data, krijg je iedere keer een melding wanneer je goedkoper naar Curacao kunt vliegen. Je kunt ook een melding instellen voor een verhoging van de prijzen. Door die melding weet je dan dat je snel moet beslissen, of naar een andere datum moet zoeken.


5. Kies een andere luchthaven

Vlieg je naar Curacao, dan ligt Schiphol als vertrek luchthaven het meest voor de hand. Logisch, want vanaf Rotterdam of Eindhoven kom je er niet zonder twee tussenstops te maken. Maar koop niet meteen dure vliegtickets vanaf Amsterdam wanneer je denkt geen andere keus te hebben. Vanaf Frankfurt vertrekken er namelijk ook vluchten naar Curacao, en die zijn vaak goedkoper dan vanaf Schiphol. Een ander voordeel van een vertrek vanaf Frankfurt is dat de vluchten in één keer naar Curacao vliegen. Je hoeft dus geen tussenstops te maken, wat bij een vlucht vanaf Amsterdam wel het geval is. Dus in plaats van lang te wachten op een overstap, kun je ook investeren in een autoritje naar Frankfurt.


6. Kies geen vijfsterrenhotel

Ga je naar Curacao, dan kom je daar voor de cultuur, natuur, gastvrijheid en natuurlijk de stranden. Je gaat dus niet de hele dag in een hotel hangen. Waarom zou je dan honderden of duizenden euro’s uitgeven aan een duur hotel waar je toch niet bent? Als het goed is heb je namelijk alleen een bed nodig, met misschien een keukentje en een zwembad. En laten er nou meer dan genoeg twee- en driesterrenhotels zijn die aan die voorwaarden voldoen.

Sommige hotels kosten maar 50 euro per nacht voor twee personen, terwijl de vijfsterrenhotels soms meer dan 150 euro per nacht kosten. Dat is een flink verschil wanneer je een vakantie boekt van 10 of 14 dagen. Bekijk ook hoe je goedkoop een hotelovernachting boekt.

Hostel
Wil je het echt goedkoop maken? Dan kun je ook in een hostel slapen. Je slaapt dan met maximaal 3 of 4 andere mensen op een kamer. De kosten daarvoor zijn soms maar 20 euro per persoon per nacht. Vind je het niet erg om af en toe wat gesnurk te horen of je keuken te delen met andere eilandbezoekers, dan kun je hierdoor heel goedkoop naar Curacao.

Airbnb
Ook Curacao is bekend met Airbnb. Dat is mooi, want daardoor kun je soms zelfs nóg goedkoper verblijven. Je huurt namelijk al privékamers bij iemand in huis vanaf 20 euro per nacht voor twee personen. Dat is zelfs nog goedkoper dan een hostel én je hebt een eigen slaapkamer. Ook kun je gehele appartementen huren via de website. Die worden soms verhuurd voor minder dan 40 euro per nacht. Je hebt dan alle luxe van een hotelkamer, maar je hebt dan ook nog de beschikking tot een keuken, waar je goedkoop gerechten kunt bereiden.


7. Ga niet naar betaalde stranden

Je wist het misschien niet, maar Curacao heeft veel betaalde stranden. Bij sommige stranden betekent dit dat je verplicht een strandbedje moet huren, terwijl je bij andere stranden een toegangsprijs van ca. 2 of 3 euro betaalt. Dat is voor een dagje niet erg, maar je bent niet voor niets op Curacao. Je zult dus wel vaker naar het strand gaan en dus ook steeds de toegangsprijs moeten betalen. Je kunt dat voorkomen door een bezoekje te brengen aan enkele prachtige stranden, zoals Playa Lagun en Grote Knip. Deze stranden doen absoluut niet onder voor de betaalde stranden en zijn op zijn minst even indrukwekkend.

Zoek dus voor vertrek uit waar de betaalde stranden zijn, zodat je daar zelf de accommodatie op kunt uitzoeken. Want als je iedere dag 10 euro moet betalen om met vier personen naar het strand te gaan, dan kost dat je dus behoorlijk veel geld extra. En dat is op een prachtig eiland als Curacao absoluut niet noodzakelijk.


8. Huur een auto en doe je eigen excursies

Curacao is een prachtig land, wat je prima zelf kunt ontdekken. De excursies kosten vaak tientallen euro’s per persoon. Daar kun je dus op besparen door zelf een auto te huren en rond te rijden. Natuurlijk kun je ook de hele dag op een prachtig bounty strand rondhangen met een cocktail in je hand, maar plekken zoals Willemstad moet je gewoon een keer gezien hebben.

Om het zo goedkoop mogelijk te houden, kun je er het beste voor kiezen om één deel van de vakantie aan het strand door te brengen en het andere deel een auto te huren. Zo betaal je geen overbodige huur terwijl je de huurauto helemaal niet gebruikt. Zo houd je de kosten laag en hoef je ook geen dure excursies te boeken.

Het is overigens ook mogelijk om hier met het openbaar vervoer te reizen. Maar Curacao staat niet bekend om zijn geweldige verbindingen en ook rijden de bussen niet altijd op tijd. Je moet er bij het openbaar vervoer dus altijd van uitgaan dat je later aankomt dan gepland.


9. Eet samen met de lokale bevolking

De prijzen in Curacao zijn over het algemeen iets lager dan in Nederland. Maar wanneer je een tafeltje aan het water reserveert, met een prachtig uitzicht op de oceaan, dan kost het je juist meer dan een restaurant in Nederland. Omdat de prijzen in Curacao lager zijn, moet je dus eigenlijk op zoek gaan naar plekken waar de lokale bevolking eet.

Gelukkig zijn die plekken eenvoudig te vinden, want de inwoners van Curacao eten maar al te graag buiten de deur. Je vind ze meestal samen bij een wegrestaurant of een Truki-Pan. Die laatste is een soort omgebouwde caravan waar je goedkoop eten en drinken kunt halen. Dat eten is meestal bereid met lokale ingrediënten, dus je eet ook nog eens erg duurzaam.

Een andere optie is om een bezoekje te brengen an een zogenaamde ‘snek’. Dit zijn eetstalletjes die je overal langs de kant van de weg ziet staan. Je haalt daar vooral goedkope snacks, snelle gerechten en verschillende soorten alcohol. De prijzen bij deze sneks zijn ook vrij voordelig ten opzichte van de duurdere restaurants.


10. Ga op zoek naar Happy hours

De Curacaoënaren houden van een lekkere zoete cocktail op zijn tijd. Ook de toeristen zijn er helemaal weg van, omdat je met een cocktail in je hand toch nét iets meer het tropische-eiland-gevoel ervaart. Het resultaat? Overal op Curacao worden de zoete drankjes verkocht. Helaas zijn de prijzen van die cocktails wel redelijk hoog.

Wil je een goedkope cocktail drinken, dan zijn er een aantal momenten op de dag waarop de prijs een stuk lager is. Tijdens die Happy Hours kun je soms voor de helft van de prijs een cocktail komen drinken. Ga je vervolgens met je goedkope cocktail op een strandbedje zitten, met je voeten in de branding van de oceaan, dan smaakt die cocktail uiteraard extra lekker.


11. Koop lokale producten

Wie op vakantie gaat naar Curacao ziet bij het boodschappen doen direct iets herkenbaars. “Hé, een Albert Heijn”. En inderdaad. Er zijn op Curacao diverse Albert Heijn supermarkten te vinden. Het is natuurlijk heel aantrekkelijk om daar je favoriete boodschappen te halen, maar vergeet dan niet dat al die producten geïmporteerd zijn. De prijzen zijn voor dezelfde producten dus een stuk hoger dan in Nederland.

Je kunt op Curacao veel beter gebruik maken van lokale producten. Je koopt die op de streekmarkten, maar ook op de ‘drijvende markt’ in Willemstad. Door lokale producten te gebruiken, ben je ook nog eens goed bezig, want je stimuleert de lokale economie met je inkopen. Daarnaast smaakt een banaan die net van de boom afkomt ook veel lekkerder dan geïmporteerd fruit.


12. Doe gratis activiteiten

Curacao is een eiland vol mogelijkheden. Het is daarom ook niet gek dat veel leuke activiteiten helemaal gratis zijn. Zo kan je bijvoorbeeld gratis een bezoekje brengen aan Willemstad. Deze stad staat op de Unesco Werelderfgoedlijst en lijkt door zijn kleurrijke uiterlijk op een schilderij dat tot leven is gekomen. Alleen een wandeling door de stad is dus al een activiteit op zich.

En ken je het populaire (alcoholische) drankje Blue Curacao nog? Het maakt eigenlijk niet uit of je antwoord op die vraag ja of nee is. Je kunt namelijk gratis een bezoekje brengen aan de Blue Curacao fabriek op het eiland. Daar is het mogelijk om jezelf een rondleiding te geven. Wil je het drankje weer eens proeven, of ben je benieuwd welke exportproducten Curacao op de kaart hebben gezet? Dan kun je tegen betaling een rondleiding met proeverij doen.

Een andere leuke gratis activiteit is een bezoek aan de Aloë Vera plantage. Hier groeien duizenden Aloë Vera planten, wat op zichzelf al een bijzonder gezicht is. Daarnaast kom je hier alles te weten over deze unieke plant en de vele toepassingen die het heeft. Zoals je ziet heeft Curacao een aantal zeer interessante activiteiten te bieden waar je niets voor hoeft te betalen. Juist de aanwezigheid van dit soort activiteiten zorgen ervoor dat je ook naar Curacao kunt met een kleiner budget. Want dat betekent dat vooral de vlucht bepaalt of je naar Curacao kunt of niet.


Wilde jij altijd al naar Curacao, maar was het te duur om een reis te boeken? Hopelijk kun je die droom toch waarmaken met de bovenstaande 12 tips. Want Curacao heeft zo’n bijzondere cultuur, natuur en ‘vibe’, dat je daar beslist een keer geweest moet zijn. Is Curacao na het lezen van deze tips toch nog steeds te duur? Lees dan ons artikel hoe je een goedkope zonvakantie boekt.


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen
foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn

Beste Bespaartip

blank
© Bespaarinfo.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies
enquetes invullen