Tips en artikelen over geld besparen

Last minute vakantie boeken bij de balie op Schiphol? 5 tips

Last minute vakantie boeken bij de balie op Schiphol? 5 tips

Laatst bijgewerkt: oktober 3, 2019

Wil jij graag goedkoop op vakantie en maakt de bestemming je niet zoveel uit? In dat geval is de gedachte om op de bonnefooi naar Schiphol te reizen ongetwijfeld in je opgekomen. Maar zijn die tickets wel goedkoper? En waar kun je de tickets het beste boeken? In dit artikel geven we je alle antwoorden, waardoor jij een goedkope en avontuurlijke vakantie tegemoet kunt gaan.


Wat is een last minute of last second ticket (morgen vertrekken)?

Op internet word je regelmatig bestookt met aanbiedingen voor last minute tickets. Het begrip wordt alleen erg ruim opgevat. Bij sommige vakantieaanbieders is 6 weken voor vertrek al een last minute.

Daarom spreken veel reizigers in andere gevallen ook wel over een last second ticket. Hiermee wordt vaak een ticket bedoeld dat een dag van tevoren tot één uur voor vertrek wordt geboekt. Ook op Schiphol boeken terwijl je aan de balie staat, wordt gezien als een last second ticket.

Standby tickets

Er zijn ook nog een ander soort tickets te boeken aan de balie. Dat zijn zogenaamde standby tickets. Hier kun je vaak alleen gebruik van maken als je al een vliegticket hebt voor een vlucht naar dezelfde bestemming, maar je graag een paar uur eerder of later wilt vliegen. Je maakt dan gebruik van een onofficiële omboeking van je vlucht.

In sommige gevallen kun ook kiezen voor nabijgelegen vliegvelden als daar bijvoorbeeld wel een vlucht naartoe gaat. Je hoort vaak pas 1 uur of nog korter van tevoren of je inderdaad met die andere vlucht mee mag.


Zijn tickets aan de balie van Schiphol goedkoper?

Het wordt al jaren gedaan door avonturiers en reizigers die geld willen besparen. Op de bonnefooi naar Schiphol gaan met een volgepakte tas en ter plekke een vliegticket boeken. Maar is het tegenwoordig nog steeds zo eenvoudig om een vlucht te boeken? Helaas niet.

Online boeken meestal goedkoper

Omdat alle luchtvaartmaatschappijen tegenwoordig de vluchten via internet verkopen, kunnen ze zelf eenvoudig last minute kortingen geven. Ook nog een dag van tevoren. Zonder internet was dat onmogelijk geweest, omdat de reizen dan alleen in reisbureau’s verkocht konden worden. Met een volgepakte koffer naar Schiphol gaan lijkt dus nog steeds het ideaalbeeld van een goedkope en avontuurlijke vakantie, maar het is iets minder succesvol dan voorheen.

Lagere korting dan vroeger

Betekent dit dat je geen vluchten meer kunt boeken op Schiphol? Nee, dat niet. Je kunt nog steeds naar enkele balies op Schiphol lopen voor een last minute reis, maar de kortingen die je krijgt zijn gewoon veel lager dan vroeger. In sommige gevallen betaal je zelfs veel meer dan wanneer je een dag van tevoren boekt. Dat betekent dat het waarschijnlijk goedkoper is om online zelf een reis te boeken op een geschikt moment.

Daarbij zijn er sowieso nog veel meer tips waarmee je kunt besparen op reizen.

5 tips voor last minute boeken bij de balie op Schiphol


1. Doe eerst een test

Neem je het serieus en wil je echt een keertje op de bonnefooi gaan reizen? In dat geval kan het handig zijn om een keer een proefrondje te doen. Ga gewoon eens met je reisgezelschap naar Schiphol en probeer er eens achter te komen hoe het proces precies werkt.

Het internet staat vol met verhalen van mensen die bepakt met hun bagage probeerden een last second vlucht te boeken aan de balie, maar alsnog terug naar huis moesten. De prijzen waren te hoog, of er gingen vrijwel geen vluchten. Andere mensen kwamen erachter dat de balies gesloten waren na een bepaald tijdstip, waardoor ze een hele nacht op Schiphol moesten doorbrengen.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Een goede voorbereiding is dus cruciaal, tenzij het je écht helemaal niets uitmaakt waar je heen vliegt, voor hoelang en tegen welke prijs. Omdat wij ervan uitgaan dat je toch wel een beetje controle wilt hebben, is een test dus geen verkeerde zet. Loop gewoon eens langs de balies van enkele touroperators en vraag of ze nog wat last minutes hebben.

Vaak staan er bij de balies borden met daarop last second reizen voor diezelfde dag of de dag erna. Door een keer te testen hoe het werkt, weet je de volgende keer hoe het zal verlopen en weet je zeker dat je de beste vakantie boekt.


2. Kies geen lijnvlucht maar een touroperator

Je verwacht het misschien niet, maar dagelijks vragen tientallen mensen of er nog vluchten beschikbaar zijn naar populaire bestemmingen. Maar ondanks dat jij het waarschijnlijk doet voor een (goedkope) vakantie, ligt de reden bij andere mensen vaak ergens anders. Overlijden, begrafenissen, zakenreizen en soortgelijke belangrijke dingen kun je vaak pas vlak van tevoren aan zien komen. En laten vliegtuigmaatschappijen nou juist geld willen verdienen aan die onmacht van anderen.

Het resultaat is dat je voor losse vliegtuigtickets op het laatste moment soms een enorme toeslag betaald. Veel meer nog dan wanneer je 2 weken van tevoren online een ticket zou boeken.

Touroperators

Een eenvoudige manier om dit te ontwijken is om een complete vakantie via een touroperator te boeken. Touroperators zijn bedrijven zoals Neckermann en Tui. Zij bezitten geen vliegtuigen en hebben maar enkele hotels in hun bezit. Zij kopen ieder jaar dus vliegtickets in bij de luchtvaartmaatschappijen.

Ook hotelkamers worden van tevoren al ingekocht op basis van schattingen hoeveel boekingen het reisbureau gaat krijgen. Daarna kun jij de tickets en hotelkamers tegen een hogere prijs boeken op de website van de touroperator. Een touroperator verliest dus geld wanneer een vlucht niet vol zit, of wanneer een hotelkamer leeg blijft.

En daar kun jij dus aan de balie gebruik van maken. Vaak worden de vliegtuigstoelen en de hotelkamers op het allerlaatste moment verkocht voor de kostprijs, dus de prijs waarvoor de touroperator het ingekocht heeft. Dit kan 20-50% lager zijn dan de prijs op de website. Het gaat dan vaak om goedkope zonvakanties.

Het is dus juist interessant om touroperators te benaderen als je op het vliegveld bent. Er zijn namelijk maar weinig mensen die op het laatste moment heel urgent een vakantie moeten boeken naar een bepaalde bestemming.


3. Ga vroeg op de dag

Iedere dag vertrekken er honderden vluchten vanaf Schiphol. Sommige daarvan blijven in Europa, terwijl andere vliegtuigen op doorreis zijn naar een ander continent. Wil je aan de balie een vlucht kopen, dan moet je er dus zo vroeg mogelijk bij zijn. Veel vluchten naar populaire bestemmingen vertrekken al vroeg op de dag.

Kom jij dan om 15:00 kijken of er nog wat is, dan mis je het grootste deel van alle mogelijkheden. Sommige mensen kiezen er daarom voor om al om 7:00 in de morgen bij Schiphol te staan, klaar om te vertrekken. Je hebt dan nog alle mogelijkheden en kunt desnoods altijd nog een paar uur wachten. Ook ben je andere reizigers voor die hetzelfde plan hebben.


4. Ga buiten het hoogseizoen

Heb je het idee om aan de balie van Schiphol een leuke vakantie te boeken naar een bekend vakantieoord? Dan is het niet handig om dat in de maanden juli en augustus te doen. In die maanden willen namelijk zoveel mensen op vakantie dat je vrijwel geen enkele mogelijkheid hebt om nog een goede vakantie te boeken.

Daarbij zijn zelfs de last second vakanties in die maanden een stuk duurder dan de minder populaire maanden september en juni. Probeer dus vooral om dat soort maanden te kiezen, omdat de touroperators dan vaak meer moeite hebben om alle reizen te verkopen.


5. Bereid je goed voor

Wanneer je aan de balie een vliegticket of vakantie boekt, dan moet je ervoor zorgen dat je echt goed voorbereid bent. Soms moet je namelijk nog haasten om op tijd bij de gate te zijn, omdat je een uur van tevoren je vlucht hebt geboekt. Maar naast op tijd zijn, moet je daarbij ook rekening houden met alle bijkomende zaken.

Bagage

Wanneer je direct wilt vertrekken, moet je dus een koffer bij je hebben met al je bagage. Maar, daarbij moet je wel een aantal zaken overwegen. Want bij een last second vlucht heb je misschien geen tijd om je ruimbagage af te geven. Dat betekent dat het verstandig is om alleen handbagage mee te nemen. Maar ook dat kan nog voor problemen zorgen. Niet iedere luchtvaartmaatschappij hanteert dezelfde gewichten en formaten van koffers. Zo kan je koffer uiteindelijk net 3 centimeter te groot zijn bij een bepaalde airline, terwijl je met een andere gewoon had meegekund.

Vaccinatie

Ben je echt flexibel en vind je het niet erg om ook buiten Europa te vliegen? In dat geval moet je ook nog rekening houden met vaccinaties. Die kosten ten eerste geld, maar het kost ook tijd. Gelukkig is er op Schiphol een plek waar je de benodigde vaccinaties kunt halen. Heb je nog 2 of 3 uur tot de vlucht, dan is het goed mogelijk om die vlucht nog te halen. Heb je slechts een uur de tijd? Dan wordt het wel heel erg krap. Houd dus ook rekening met je bestemming en vergeet dan ook geen visa mocht dat nodig zijn.


Zoals je ziet komt er nogal wat bij kijken om een goedkope vlucht te boeken bij de balie op Schiphol. En hoewel de prijzen wellicht minder interessant zijn dan 5 of 10 jaar geleden, is het nog steeds een heel avontuur. Je moet bijvoorbeeld altijd rekening houden met de spullen die je inpakt. Wordt het een koude bestemming, of juist warm? Je weet het nooit. En die spanning zal je altijd behouden wanneer je een last minute boekt op Schiphol. Ongeacht de prijs.


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen
foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn

Bespaartip 2021

blank
© Bespaarinfo.nl 2021 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Hanzeplein 11, 8017 JD Zwolle | Privacy statement
vergelijk zorgverzekeringen