Tips en artikelen over geld besparen

Hoeveel kost een douchebeurt? Waarom kort douchen veel bespaart.

Hoeveel kost een douchebeurt? Waarom kort douchen veel bespaart.

Laatst bijgewerkt: juli 2, 2020

Douchen is lekker. Het warme water spoelt al je zorgen van je af en je hebt even tijd voor jezelf om te filosoferen over het leven. Maar helaas kost douchen ook geld. Want in Nederland douchen we met drinkwater, dat ook nog eens flink verwarmd moet worden. Ben je benieuwd hoeveel jouw douchebeurt kost, of staan je kinderen veel te lang onder de douche? Wij vertellen je precies hoeveel geld jij dagelijks en jaarlijks besteedt aan douchen.


Besparen op je douchekosten met een douchetimer

Met een douchetimer zorg je ervoor dat je minder lang onder de douche staat en direct geld kan besparen. Je kunt de timers instellen op het maximale aantal minuten dat je wil douchen. De timers staan allemaal waterafstotend en zijn met een zuignap te bevestigen op je douchewand.

Bekijk douchetimers op Bol.com »


Wat zijn de kosten van één douchebeurt?

Hoe langer en warmer je doucht, hoe meer water en gas je verbruikt. In de tabel hieronder zie je een indicatie van de kosten.

2 minuten 4 minuten 8 minuten
Koud (10℃) € 0,023 € 0,047 € 0,094
Koud (HR) € 0,023 € 0,047 € 0,094
Koud (waterbesparend) € 0,012 € 0,023 € 0,047
Lauw (25℃) € 0,065 € 0,130 € 0,261
Lauw (HR ketel) € 0,059 € 0,118 € 0,236
Lauw (HR + waterbesparend) € 0,029 € 0,059 € 0,118
Warm (40℃) € 0,098 € 0,196 € 0,392
Warm (HR Ketel) € 0,089 € 0,177 € 0,353
Warm (HR + waterbesparend) € 0,045 € 0,089 € 0,177

Iedere douchebeurt verbruik je een hoop water. Maar dat is niet het enige dat je verbruikt. Hieronder leggen we uit op welke onderdelen je kosten maakt en breken we bovenstaande kosten uiteen.


Water kosten

Ga je douchen, dan is water de belangrijkste voorwaarde om schoon te worden. Het is dus ook niet gek dat je vooral veel water verbruikt tijdens het douchen. Hoeveel dat precies is, hangt af van de douchekop en de tijd je je onder de douche doorbrengt. De gemiddelde douchebeurt neemt 10 minuten in beslag. Een normale douchekop gebruikt ongeveer 9 liter water per minuut. Heb je een stortdouche of andere luxe douche, dan loopt dit op tot ca. 15 liter per minuut.

Gaan we uit van een gemiddelde douchebeurt van tien minuten, dan verbruik je dus tussen de 90 en 150 liter water per douchebeurt. In Nederland kost kraanwater ongeveer 1,30 euro per 1000 liter. Een douchebeurt in een normale douche kost je dan dus 12 eurocent en in een luxe douche 20 eurocent. Wijk jij af van de normale lengte van een douchebeurt? Hieronder enkele voorbeelden van prijzen.

1 minuut: 1,17 eurocent bij een normale douche of 1,95 eurocent bij een luxe douche.
10 minuten: 11,7 eurocent bij een normale douche of 19,5 eurocent bij een luxe douche.
20 minuten: 23,4 eurocent bij een normale douche of 39 eurocent bij een luxe douche.
30 minuten: 35,1 eurocent bij een normale douche of 58,5 euro bij een luxe douche.


Energie kosten

Kraanwater heeft een temperatuur van gemiddeld 10 graden Celcius. In de zomer ligt die temperatuur iets hoger en in de winter kan het wat kouder zijn. Voor de meeste mensen is dat geen aangename temperatuur om mee te douchen. Om het water te verwarmen naar een lekkere temperatuur is een hoop energie nodig. Hoeveel precies, dat kun je berekenen via een formule. Om je de lastige theorie te besparen, kun je ervan uitgaan dat er één kilocalorie nodig is om één liter water één graad op te warmen.

Is het water 10 graden en je wilt douchen met een temperatuur van 40 graden, dan zijn er voor één liter water dus 30 kilocalorieën nodig om het water op temperatuur te krijgen. Omdat energieverbruik in kilojoules wordt berekend en 1 calorie gelijk staat aan 4,18 kilojoules, is voor het opwarmen van één liter water dus (30 x 4,18) 125,4 kilojoules aan energie nodig.

We hebben hiervoor vastgesteld dat de prijs van water per 1000 liter ongeveer 1,30 euro bedraagt. We gaan nu berekenen hoeveel het kost om diezelfde 1000 liter te verwarmen tot 40 graden. Dat doen we door 125,4 te vermenigvuldigen met 1000. We komen dan op 125,4 megajoules uit.

Aardgas
Het verbranden van aardgas levert gemiddeld 32 megajoules per 1000 liter (1m3) gas op. Dat betekent dat er ongeveer 3,93 m3 nodig is om 1000 liter water op te warmen.

Bij die verbranding gaat veel energie verloren aan bijvoorbeeld de rookgasafvoer. De meeste cv-ketels of hr-ketels hebben een rendement van 60-90%. Dat betekent dat er dus 10-40% meer gas gebruikt moet worden dan in theorie nodig is. De 3,93 m3 gas wordt dan dus 5,49 m3 voor een normale ketel en 4,31 m3 bij een hr-ketel.

Gasprijs
De gemiddelde gasprijs in Nederland ligt op ca. 65 cent. Het opwarmen van 1000 liter water kost dus 2,80 euro bij een hr-ketel en 3,57 euro bij een normale ketel. Een behoorlijk verschil dus.

Gaan we kijken naar de totale kosten per douchebeurt, dus water én energie, dan komen we uit op de volgende bedragen per douchebeurt, bij gebruik van een normale Cv-ketel:

1 minuut: 4,9 eurocent bij een normale douche of 7,35 eurocent bij een luxe douche.
10 minuten: 49 eurocent bij een normale douche of 73,5 cent bij een luxe douche.
20 minuten: 98 eurocent bij een normale douche of 1,47 euro bij een luxe douche.
30 minuten: 1,47 euro bij een normale douche of 2,20 euro bij een luxe douche.

Vergelijk je deze prijzen met de prijs voor alleen het water, dan zie je direct hoeveel invloed het opwarmen van het water heeft. Verderop in het artikel geven we je daarom ook tips hoe je zoveel mogelijk kunt besparen op douchen.

Jaarlijkse kosten
Douche je 10 minuten per dag en heb je een normale douche en een standaard Cv-ketel? In dat geval gebruik je op jaarbasis ongeveer 178 euro aan water en energie. Voor elke minuut die je dagelijks korter doucht, bespaar je op jaarbasis dus bijna 18 euro. Heb je kinderen in huis die 30 minuten willen douchen, dan kost dat 534 euro op jaarbasis. Een flink bedrag, en al helemaal als je meerdere kinderen hebt. Moet je steeds ‘zeuren’ omdat je kinderen te lang onder de douche staan, maar had je voorheen geen idee wat het nou eigenlijk kostte? Nu kun je ze eindelijk van wat feiten voorzien.


Zeep & handdoeken

Hoewel de meeste kosten gemaakt worden op het gebied van water en energie, moet je ook andere producten meenemen in de berekening. Maar omdat het zeepgebruik en handdoek gebruik van iedereen anders is, valt hier moeilijk iets over te zeggen. Wel is één ding met 100% zekerheid te zeggen. Gooi je niet iedere dag je handdoeken in de was en gebruik je iedere dag een beetje minder zeep, dan bespaar je op den duur toch een aardig bedrag bij elkaar. Want douchen is nou eenmaal een activiteit die je iedere dag onderneemt. En geld besparen zit hem niet altijd in de eenmalige acties, maar juist in het aanbrengen van routine in activiteiten die je regelmatig doet.


Wat kost een bad nemen?

Veel mensen zeggen dat een bad nemen duurder is dan douchen. Vaak is dit ook zo, vooral omdat sommige badkuipen immens groot zijn. Maar er is zeker een omslagpunt te zien wanneer douchen goedkoper wordt dan een bad. Een badkuip kan namelijk ongeveer 150 liter bevatten. Gaan we uit van een gemiddeld verbruik van 9 liter per minuut, dan staat 17 minuten douchen dus gelijk aan het nemen van een bad. Douche je regelmatig langer dan dat, dan kan het dus goedkoper zijn om het eens af te wisselen met een lang bad.


Hoe kun je geld besparen op douchen?

Uiteraard is het mogelijk om te besparen op de kosten voor een douchebeurt. Er zijn natuurlijk de voor de hand liggende oplossingen zoals korter douchen, maar dat is niet altijd de gewenste oplossing. Daarom geven wij je 6 oplossingen waarmee je extra kunt besparen.

1. Waterbesparende douchekop

Wil je niet korter gaan douchen, maar toch extra besparen op water en energie? Dan is een waterbesparende douchekop een goede optie. Je hebt het bijna niet door, maar je kunt zo soms meer dan 50% water besparen. Een goede waterbesparende douchekop verbruikt ongeveer 4 of 5 liter water per minuut. Dat is vergeleken met de 9 liter van een reguliere douchekop dus een flinke vooruitgang.


2. Timer in de douche

Je kent het vast wel. Onder de douche krijg je wereldse ideeën, en verlies je jezelf in je innerlijke wereld. Voor je het weet zijn er alweer twintig minuten voorbij en ben je te laat voor school of werk. Een timer in de douche kan zorgen voor meer bewustzijn, omdat je precies ziet hoelang je al onder de douche staat. Ook kun je met kinderen een maximale tijd afspreken. Zeg bijvoorbeeld dat iedereen in huis maximaal 7 minuten mag douchen.


3. Kouder douchen

In de berekeningen hierboven zag je hoeveel energie het kost om het douche water te verwarmen. Wil je geld besparen, dan kun je ook gewoon een stukje kouder douchen. Want douche je 3 graden kouder, dan bespaar je gemiddeld al 10% aan energie. En omdat energie duurder is dan het water zelf, bespaar je naar verhouding redelijk veel geld.


4. HR-ketel

In het voorbeeld beschreven we het verschil tussen een cv-ketel en een hr-ketel. Heb je een gezin van 5, waarbij iedereen dagelijks 10 minuten doucht? Dan kost dat 164 m3 liter water per jaar. Een normale cv-ketel verstookt ongeveer 3,57 euro aan gas om 1m3 te verwarmen. Dat betekent dat je per jaar 585 euro betaalt aan stookkosten. Met een hr-ketel kost dat je 459 euro. Koop je een hr-ketel, dan zou je in dit geval 125,80 euro per jaar besparen aan het gas dat je gebruikt voor douchen. Tel je daarbij de besparing op die je behaalt wanneer je gas verbruikt voor het verwarmen van je huis, dan heb je de aanschafkosten binnen twee of drie jaar alweer terugverdiend.


5. Warmte terugwin systeem (WTW-systeem)

Wil je slim gebruik maken van de verbruikte energie, dan kun je een WTW-systeem aanschaffen die je aansluit op de douche. Het douchewater is namelijk warm als het de afvoer inloopt. Een WTW-systeem zorgt dat dit afvalwater langs de leidingen loopt waar koud water in aangevoerd wordt richting de cv-ketel. Daardoor is veel minder energie nodig om het water te verwarmen. Voor iedere drie graden die het koude leidingwater wordt opgewarmd bespaar je 10% op je energieverbruik. Aangezien het water op deze manier flink verwarmd kan worden, kun je zomaar tot 50% besparen op de stookkosten voor een douchebeurt.


6. Recycle douche

Wil je echt extreem besparen? Dan kun je een zogenaamde recycle douche laten installeren. In dat geval douche je in het begin met zeep. Dat water laat je vervolgens gewoon de afvoer inlopen. Vervolgens druk je op een knop, waardoor het water dat nu in de afvoer loopt, weer terugkomt in de douche. Dit water hoeft alleen maar extra verwarmd te worden, waardoor je hiermee bespaart op water én energie.


Er zijn verschillende manieren hoe je geld kunt besparen. En hoewel je natuurlijk altijd efficiënter energie kunt verbruiken, geldt er in het geval van douchen eigenlijk maar één echte oplossing. Korter douchen. Ben je een beetje snel, dan moet je binnen drie of vier minuten wel klaar zijn. En hoewel het voor veel mensen een vrij extreme maatregel is, zijn er genoeg mensen die regelmatig een dagje douchen overslaan.


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Wonen
foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn

Bespaartip 2021

blank
© Bespaarinfo.nl 2021 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Hanzeplein 11, 8017 JD Zwolle | Privacy statement
vergelijk zorgverzekeringen