Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Tips en artikelen over geld besparen

9 tips om extreem te bezuinigen

9 tips om extreem te bezuinigen

Laatst bijgewerkt: december 21, 2022

Als je op zoek bent naar maatregelen om extreem te kunnen bezuinigen, dan kun je daar diverse redenen voor hebben. Misschien heb je te maken met financiële problemen, waardoor je elk dubbeltje om moet keren. Misschien wil je graag flink bezuinigen zodat je eindelijk eens wat geld overhoudt of zodat je eindelijk een keertje op vakantie kunt gaan. Of misschien ben je jouw manier van consumeren wel gewoon zat en ben je op zoek naar verbetering en meer bewustwording. Wat de reden ook is dat je hier terecht bent gekomen. In dit artikel voorzien we je van 9 tips om extreem te bezuinigen.

Bereken hoeveel jij kunt bezuinigen met de Bespaarcheck


Wat heb je nodig?

Extreem bezuinigen is kijken naar dat waar je écht niet zonder kunt. Naar dat wat je nodig hebt om te (over)leven. Alle andere dingen zijn in principe bijzaak. Als je bij alles wat je doet en koop kijkt naar of je het daadwerkelijk nodig hebt, maak je automatisch keuzes die je helpen bezuinigen. Extreem bezuinigen kan vooral in het begin afzien zijn. Maar uiteindelijk levert het je een hoop op. Niet alleen extra geld, maar ook meer rust, minder drang om dingen te kopen en hebben, en minder schulden/geldgebrek/geldzorgen.


1. Een kleiner/goedkoper huis

Een kleiner huis zoeken is een goede manier om extreem te bezuinigen. Niet alleen is een kleiner huis vaak een stuk goedkoper qua huur of koop, maar ook het leven in een kleiner huis kost minder. Zo is een kleiner huis makkelijker warm te krijgen, wat geld scheelt op de energiekosten en kosten voor gas. Ook heb je minder ruimte voor allerlei spullen, waardoor je logischerwijs ook minder nodig hebt, waardoor je een (groot) deel van je inboedel zou kunnen verkopen.

Ook kun je op zoek gaan naar een goedkoper huis, bijvoorbeeld door in een andere gemeente te gaan wonen, wat soms écht veel geld scheelt.

Kijk dus zeker eens of het voor jou mogelijk is om te verhuizen naar een klein(er) en/of goedkoper huis.


2. Doe de auto weg

Een auto is op jaarbasis een flinke kostenpost. Niet alleen verbruikt het ding brandstof, wat behoorlijk duur is, maar ook als je het ding haast niet gebruikt, kost hij geld. Zo dien je nog steeds een verzekering voor je auto te hebben, waar je uiteraard gewoon maandelijks voor moet betalen of je nou veel of weinig rijdt. Ook heb je te maken met motorrijtuigenbelasting. En zal de auto jaarlijks APK-gekeurd moeten worden en zo nu en dan voorzien moeten worden van nieuwe onderdelen. Al deze dingen kosten bij elkaar een hoop geld.

De kosten

Reken maar eens uit wat jouw auto je per maand (of per jaar) kost. Zo heb je hoe dan ook te maken met vaste kosten, zoals de motorrijtuigenbelasting (19 tot 57 euro per maand) en de verzekering (20-80 euro per maand). Daarbij komen ook nog de kosten voor het onderhoud aan de auto. Gemiddeld kost een auto qua onderhoud zo’n 300 euro per jaar. Per maand is dit ongeveer 25 euro.

Zelfs als je de auto niet zou gebruiken, kost hij je dus gemiddeld zo’n 115 euro per maand. Dat is 1380 euro per jaar.

En dit zijn de kosten zonder dat er nog maar een druppel benzine getankt is.

Verkoop je auto

Als je je auto niet per se elke dag nodig hebt, kan het dus een hele slimme zet zijn om hem te verkopen. Niet alleen bespaar je daarmee een hoop geld, maar je houdt er (waarschijnlijk) ook nog een leuk bedrag aan over.

Auto wel nodig?

Heb je de auto wel nodig? Kijk dan eens of je een kleiner en goedkoper model aan zou kunnen schaffen. Dit scheelt een hoop in de motorrijtuigenbelasting en verzekering, plus je verbruikt ook minder brandstof met een lichtere auto.

Auto delen

Je kunt er eventueel ook voor kiezen om een auto te delen met bijvoorbeeld een familielid. Een andere manier van delen is door te gaan carpoolen naar je werk, zodat je daar geen auto meer voor nodig hebt.

Openbaar vervoer

Veel bedrijven vergoeden al je reiskosten als je met het openbaar vervoer van en naar je werk reist. Nog een reden om de auto te laten staan/weg te doen.

Fietsen en lopen

Kleinere afstanden kun je natuurlijk ook gewoon lopen of fietsen. Dit kost niets, is goed voor je lichaam en hoofd, en zorgt ervoor dat je op simpele wijze flink wat geld kunt besparen.


3. Besparen op gas

Gas is de laatste jaren een stuk duurder geworden. Dit maakt dat veel huishoudens te maken krijgen met steeds hogere rekeningen. Gelukkig zijn er flink wat (extreme) maatregelen die je kunt treffen om te besparen op gas.

Zet de thermostaat (een stuk) lager

Een van de makkelijkste manieren om direct op gas te besparen is door de thermostaat een stuk lager te zetten. Hierbij kun je ervoor kiezen om hem maximaal op 18 graden te zetten. Wil je echt extreme maatregelen nemen? Dan kun je hem zelfs op 16 graden zetten.

Die minder warme temperaturen zullen flink wennen zijn, maar door de juiste maatregelen te treffen kun je het ongemak van deze maatregel zoveel mogelijk beperken.

Trek warme kleren aan

De meeste mensen zijn gewend om de kachel aan te zetten zodra ze het koud krijgen. Probeer jezelf in plaats daarvan eerst eens warmer aan te kleden. Trek eens een extra (warme) trui aan of ga voor een thermisch hemd of shirt onder je trui. Draag dikke sokken en pantoffels. En sla een dekentje om je heen als je het koud hebt. Ook het drinken van warme dranken kan een hoop doen in het warm blijven/krijgen. Is dit allemaal niet genoeg om nog comfortabel te kunnen leven? Dan kun je de kachel eventueel aanzetten of hoger zetten.

Gebruik een houtkachel

Een relatief goedkope manier om je woonkamer te verwarmen zonder gas te verbruiken, is door een houtkachel te gebruiken. Vaak kun je gratis aan je stookhout komen en anders is dit altijd wel ergens goedkoop aan te schaffen. Ideaal voor strenge winters. Daarnaast kun je op sommige houtkachels ook koken, bijvoorbeeld water in een fluitketel. Win-win.

Besparen tijdens het koken

Kook je op gas? Stop de aardappels en groenten dan gewoon eens in dezelfde pan en zet het gas laag zodra het water kookt. Door grotere hoeveelheden te koken, die je daarna invriest of in de koelkast bewaart, kun je ook flink op gas besparen.

Nog meer besparen: kook in een hooikist

Besparende oplossingen

Zonneboilers, warmtepompen en andere oplossingen kunnen je helpen met het besparen op de kosten voor je gas en elektriciteit. Helaas is het wel zo dat je hier eerst een investering voor moet doen en dat het vaak wel even duurt voordat die investering zich heeft terugverdiend. Soms is het mogelijk om subsidie te krijgen voor dit soort groene oplossingen, of dat in jouw geval zo is kun je vinden op de website rijksoverheid.nl.


4. Besparen op energie

Energie is duur en ongemerkt verbruiken we er vaak een hoop van. Een aantal maatregelen die je kunt treffen, zijn:

Zet lampen uit

Is het niet nodig om ergens een lamp aan te hebben/zetten? Doe het dan ook niet. Het gebruik van grote kaarsen is vaak genoeg, gezelliger en geeft ook nog eens warmte. Voorzie de lampen die je wel nodig hebt van energiezuinige bolletjes.

Was minder

Ook op het doen van de was kun je een hoop besparen. Het is vaak helemaal niet nodig om je kleding direct in de was te gooien als je het aan hebt gehad. Laat het in plaats daarvan luchten en gooi het alleen in de was als het echt vies is. Doe ook eens wat vaker een handwas en gebruik zuinige wasprogramma’s als je de wasmachine wel gebruikt.

Gebruik elektrische apparaten minder

Veel elektrische apparaten gebruik je uit gemakzucht. In plaats van een mixer kun je ook gewoon een garde gebruiken. En natuurlijk zijn de vaatwasser en wasdroger lekker makkelijk, maar echt energiezuinig zijn ze niet. Gebruik ze daarom liever niet. Je was kun je ook gewoon op een rekje drogen. En je afwas kun je ook gewoon met de hand doen.


5. Besparen op water

Besparen op water is vaak heel goed mogelijk door je gewoonten aan te passen. Zo kun je bijvoorbeeld besparen:

Douche minder vaak en kort

Douchen is iets wat de meeste mensen elke dag doen, maar dit is eigenlijk helemaal niet nodig. Was jezelf ook eens wat vaker met een washandje en ga bijvoorbeeld om de dag douchen. Als je doucht, doe dit dan zo kort mogelijk. Een goede manier om te besparen is door de douche uit te zetten als je je haar en lijf inzeept. Daarna even kort afspoelen en klaar.

Extreme bespaartip: douche koud. Zo wil je niet lang douchen en bespaar je niet alleen water maar ook stookkosten.

Vang douchewater op

Douchewater opvangen is een manier om op de kosten voor water te besparen. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken om het toilet mee door te spoelen.

De meeste mensen laten het water eerst warm worden voordat ze eronder gaan staan. Het water wat in de eerste instantie uit de kraan komt, terwijl jij er nog niet onder staat, kun je opvangen en gebruiken. Dat water is namelijk gewoon schoon en wordt anders verspild.

Vang regenwater op

Regenwater doet prima dienst als water voor de planten, dieren of het wassen van de auto. Zonde om het niet op te vangen, dus.


6. Besparen op boodschappen

Veel van het geld dat je maandelijks binnenkrijgt, gaat naar je boodschappen. Naar je eten, verzorgingsproducten en de schoonmaakmiddelen die je nodig hebt. Flink besparen op deze kosten, doe je zo:

Ga naar de markt

Op het einde van de dag naar de markt gaan, kan je een hoop goedkope voeding opleveren. Kooplieden moeten van hun waar af en daarom kun jij het vaak erg goedkoop kopen.

Eet zoals vroeger

Bonen, aardappelen, soep en rijst zijn relatief goedkope producten. Het is dan ook niet voor niets dat dit vroeger in arme gezinnen veel werd gegeten. Kies eens wat vaker voor goedkope producten en laat duurdere producten links liggen.

Koop alleen wat echt nodig is

Chips, koek, snoep en frisdrank zijn misschien lekker, maar niet nodig. Als je écht flink wilt besparen, laat je alles wat je niet echt nodig hebt voortaan beter links liggen en haal je alleen wat je echt nodig hebt.

Koop in de aanbieding

Ook aanbiedingen kunnen je een hoop voordeel opleveren. Houd deze dus scherp in de gaten en laat je niet verleiden om dingen te kopen die je niet nodig hebt.

Verbouw zelf groenten en fruit

Een moestuintje is een goede manier om te besparen op je boodschappen. Zaadjes zijn heel goedkoop en groeien uit tot heerlijke groenten, vruchten en kruiden. Slimme manier om flink op je boodschappen te bezuinigen.

Geen of minder vlees of vis

Vlees en vis zijn duur. Dit kun je dus beter (zoveel mogelijk) uit je menu schrappen.

Maak zelf

Veel schoonmaakmiddelen en verzorgingsproducten kun je gewoon zelf maken. Scheelt een hoop geld en is daarnaast ook veel beter voor het milieu. Online vind je superveel tips voor het maken en/of vervangen van shampoo, allesreiniger en andere producten. Zo kun je azijn en groene zeep haast voor alle huishoudelijke klusjes gebruiken.


7. Luxe opzeggen

Alles wat je niet nodig hebt, kun je missen. Als je extreem wilt bezuinigen is het verbannen van alle luxe een goede manier om dat te doen. Een aantal tips:

  • zeg onnodige abonnementen (sportschool, tv, Netflix, telefoon) op
  • pas uitgebreide verzekeringspakketten aan als je ze toch niet gebruikt
  • verkoop onnodige apparaten (tv, radio, blender, waterkoker, vaatwasser, wasdroger)
  • doe alleen gratis activiteiten
  • drink water in plaats van sap of frisdrank
  • ga niet uit eten en bestel geen eten
  • koop geen eten of drinken ‘buiten de deur’
  • stop met roken en met het drinken van alcohol
  • kijk of je iets kunt vervangen voor een goedkoper alternatief, bijvoorbeeld kattenbakkorrels voor oude kranten
  • knip je haar zelf

8. Hergebruik en koop tweedehands

Veel dingen kun je heel goed hergebruiken. Glazen potten om dingen in te bewaren of kaarsen in te zetten. Ziplock zakjes kun je afwassen en hergebruiken. En ook dingen als cadeaupapier, cadeautasjes, ballonnen, zakken en boterhamzakjes zijn vaak heel goed nog een keer te gebruiken.

Ook meubels en andere spullen kun je vaak prima hergebruiken. Een likje verf doet wonderen en als iets kapot is kun je dat vaak relatief simpel repareren of vragen of iemand je daarbij kan helpen.

Door te proberen om zo min mogelijk ‘nieuw’ te kopen, kun je flink besparen.

Tweedehands spullen en kleding

Heb je nieuwe spullen of kleding nodig? Koop dit dan uitsluitend tweedehands, bijvoorbeeld bij de kringloop, op rommelmarkten of op Marktplaats.


9. Ruilen, lenen en gratis producten

Kijk bij alles of dat wat je wilt of nodig hebt ook gratis zou kunnen. Door je mindset te veranderen en creatief te worden in het verzinnen van oplossingen, kun je echt veel geld besparen.

  • ruil kleding en andere spullen met vrienden/vriendinnen
  • ruil speelgoed voor de kinderen met andere ouders
  • leen spullen die je maar een enkele keer nodig hebt
  • neem gratis producten, zoals sampels, mee of vraag ze online aan

Extreem bezuinigen

Extreem bezuinigen kan op verschillende manieren. Allereerst loont het om de grootste kostenposten aan te pakken. Kijk dus of je de auto weg zou kunnen doen, of je kleiner zou kunnen gaan wonen en of je op je vasten lasten kunt besparen. Daarnaast zijn het ook vaak de kleine dingen die bij elkaar een groot verschil maken. Koop alleen wat je echt nodig hebt en doe dit zo goedkoop mogelijk. Gooi minder weg, schrap luxe zoveel mogelijk uit je leven en vraag jezelf bij alles af of het goedkoper of misschien zelfs gratis kan. Zo kun je een hoop geld besparen.

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Algemeen
foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website

Beste Bespaartip

blank
© Bespaarinfo.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies
enquetes invullen