Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Tips en artikelen over geld besparen

21 tips om te besparen op de aanschaf van een huis

21 tips om te besparen op de aanschaf van een huis

Laatst bijgewerkt: december 21, 2022

Heb jij een droomhuis op het oog? Of ben je benieuwd naar de kosten die het kopen van een huis met zich meebrengen? Goed nieuws! In dit artikel lees je namelijk alles over besparingen die je kunt doen op het kopen van een nieuw huis. Van het bouwkundige rapport tot aan de verhuizing, alles wordt haarfijn uitgelegd. Zo bespaar je gelukkig nog een beetje, zelfs terwijl je een enorm groot bedrag uitgeeft aan de hypotheek.


1. Bouwkundige meeloopkeuring in plaats van bouwkundig rapport

Wanneer je een huis koopt, ben jij verantwoordelijk dat het huis in een goede staat is. Alle huizenkopers laten daarom een bouwkundig rapport opstellen. Er komt dan een bouwkundig inspecteur langs om het huis te controleren, die daarna alle bevindingen in een rapport zet. Maar die bouwkundig inspecteur kun je ook alles mondeling laten regelen.

De inspecteur loopt dan samen met jou door het huis heen, en geeft informatie over de huidige staat van de woning. Aan de hand daarvan kun jij zelf een klein rapport opstellen met alle bevindingen. Zijn er zaken die aandacht nodig hebben, dan kun je daar zelf voor zorgen.

Een bouwkundig rapport is dus niet verplicht wanneer je een woning gaat kopen. Een zogenaamde meeloopkeuring is dus ook helemaal prima. Die kosten zitten soms zelfs inbegrepen is de prijs die je betaalt bij een makelaar. Dat scheelt weer, want een bouwkundig rapport laten opstellen kost al gauw 150 euro extra.


2. Besparen op de aankoopmakelaar

Ga je een huis kopen, dan kun je een aankoopmakelaar in de arm nemen. Die weet hoe het werkt en hoe hij de beste prijs voor je kan krijgen. Terwijl jij weg droomt bij de gedachte aan de nieuwe meubels die je in het huis wil zetten, houdt de aankoopmakelaar zijn hoofd erbij. Zo zorgt hij voor de beste prijs. Maar zijn tarief is niet altijd hetzelfde. Je kunt de aankoopmakelaar op drie manieren vergoeden:

  • Uurtarief: In dit geval betaal je de aankoopmakelaar een regulier uurtarief. Dat ligt ergens tussen de 30 en 60 euro per uur.
  • Percentage: Hierbij betaal je de makelaar een percentage van prijs van de woning. Bijvoorbeeld 1,5%.
  • Prestatiebeloning: Je biedt aan dat de aankoopmakelaar een vast bedrag krijg en een bonus wanneer er een groot bedrag van de vraagprijs af gehaald wordt.

In de meeste gevallen is de prestatiebeloning de beste optie. Want hierdoor doet de makelaar extra hard zijn best om de woning goedkoper te kunnen krijgen. En aangezien jij die prijs toch al zou betalen aan de hypotheek, werkt de aankoopmakelaar op deze manier dus goed voor zijn eigen centen.


3. Vergelijk taxateurs

Je hebt een huis op het oog en je kunt de vraagprijs betalen. Maar wat is nou de precieze waarde van het huis? Een taxateur geeft daarop het antwoord. Iedere keer dan je een huis verkoopt, moet je kosten betalen voor een taxateur. Die stelt aan de hand van een onderzoek de waarde van de woning vast en zet die informatie in een taxatierapport. Dat taxatierapport is verplicht.

Hoewel je niet veel op de prijs van het taxatierapport kunt afhalen, zijn de prijzen bij taxateurs onderling erg verschillend. Het is dus aan te raden om goed op zoek te gaan naar de goedkoopste taxateur. In principe is iedere taxateur in staat om een goede taxatie te maken. Let daarbij ook op hoe de taxateurs hun loon berekenen.

Koop je een goedkoop huis, dan kan het voordelig zijn om een taxateur te kiezen die een percentage van de waarde van de woning als vergoeding rekent. Bij andere taxateurs kun je een totaalprijs opvragen.


4. Besparen op de hypotheek

Vervolgens gaan we naar de hypotheek. Waarschijnlijk het duurste wat je ooit gaat afsluiten op jouw naam. Ook heeft het de langste betalingsverplichting die je ooit gaat hebben. Reden genoeg dus, om hier van tevoren goed over na te denken. Wil jij niet duizenden euro’s teveel betalen? Let dan vooral op de volgende punten.

Lees ook: 15 tips om te besparen op je hypotheek


4.1 Sluit een execution only hypotheek af

Een hypotheek afsluiten is lastig. Net als je denkt dat je alles begrijpt, komt er weer een nieuw stuk informatie om de hoek kijken waardoor je allemaal niet meer begrijpt. Klinkt dit niet als jou? In dat geval kun je je kennis over hypotheken prima gebruiken om het hele traject met hypotheekadvies te schrappen. Door een zogenaamde Execution Only hypotheek af te sluiten, bespaar je meer dan 1.000 euro op de kosten voor een hypotheekadviseur.


4.2 Sluit een Groene Hypotheek af

Een Groene Hypotheek is speciaal voor huizenkopers die willen investeren in het verduurzamen van hun huis. Je ontvangt een reguliere hypotheek, maar je betaalt vaak tot meer dan 1% minder hypotheekrente. Over de gehele looptijd van de hypotheek verspreid, betaal je dan tientallen duizenden euro’s minder. Dit geld kun je investeren in duurzame technologieën, die het wonen een stuk goedkoper moeten maken.


4.3 Kies voor Nationale Hypotheek Garantie

Wanneer je een huis koopt voor minder dan ca. 3 ton, dan kun je gebruik maken van Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Wanneer je daarvoor in aanmerking komt, krijgt de bank meer zekerheid dat jij de hypotheek kunt betalen. Dat komt omdat de NHG ervoor zorgt dat jij ondersteunt wordt in het geval van werkloosheid, scheidingen of overlijden van een partner.

View this post on Instagram

Je hebt vorig jaar je eerste eigen huis gekocht. Whoop Whoop! Je wist vast al dat je een deel van de betaalde hypotheekrente terug kan krijgen van de Belastingdienst. Maar wist je ook dat je eenmalig gemaakte kosten kan aftrekken van je inkomsten over 2018? Bij een nieuw huis mag je altijd deze kosten deels aftrekken: ✔️ De kosten van je hypotheekadviseur ✔️ De kosten van de hypotheekakte bij de notaris ✔️ De kosten van het inschrijven van de hypotheekakte ✔️ De kosten voor de taxatie Heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan kan je deze kosten aftrekken: ✔️ De premie (borgstellingsprovisie) voor de NHG ✔️ De kosten van een bouwkundig rapport als dat nodig was voor de NHG Maar dat was nog niet alles! Heb je een nieuwbouwwoning gekocht? Of zit je in een verbouwing? Dan zijn deze kosten aftrekbaar: ✔️ De bouwrente die je hebt betaald na het sluiten van de voorlopige koopovereenkomst ✔️ De kosten van een bouwdepot of verbouwingsdepot. Daarvan moet je wel de rente afhalen die je over het depot hebt gekregen Niet aftrekbaar zijn: ✔️ Makelaarskosten ✔️ Overdrachtsbelasting ✔️ Kosten die te maken hebben met de koopakte (notaris en inschrijving) ✔️ Onderhoudskosten en verbouwingskosten waar je geen lening voor hebt afgesloten #hypotheekblog #verbouwen #leestip #belastingaangifte #belasting #nieuwhuis #huisgekocht #verhuizen #verbouwen #koophuis #huis #thuis #huisjeboompjebeestje #huisverkocht #woonwensen #wistjedat #artikel #feit #weetje #nhg #nationalehypotheekgarantie #financien

A post shared by IQWOON (IK WOON) – Hypotheek (@iqwoon) on

Omdat de hypotheekrente van de bank bestaat uit een normaal rentepercentage + een risico opslag van 0,5-1%, bespaar je hiermee dus op je hypotheek. De bank ziet jouw hypotheek als een kleiner risico en beloont jou als het ware door de hypotheekrente te verlagen.

Het is dus altijd aan te raden om te kiezen voor Nationale Hypotheek Garantie. Het is ook een fijner gevoel voor jezelf als je weet dat er altijd een stok achter de deur is voor wanneer het even tegen zit.


5. Koop een kleiner huis, of juist een huis ‘op de groei’

Er zijn twee andere mogelijkheden wanneer je wilt besparen wanneer je een huis gaat kopen. Daarbij speelt vooral de grootte en het toekomstperspectief een rol. Ben je een jong stel, en wil je binnenkort aan kinderen beginnen? In dat geval kan het handig zijn om alvast een huis ‘op de groei te kopen.

Je besteedt dan maar eenmalig een groot bedrag aan de kosten koper, de verhuizing en alle andere bijkomende kosten. Hoewel je hypotheek misschien iets hoger uitvalt dan bij een studio appartement, scheelt het je op de lange termijn veel kosten.

Ga dus bij jezelf na welke verandering er in het gezin gaat ontstaan in de komende 5 tot 10 jaar. Verwacht je meer kinderen? Houd dat dan vooral in gedachten wanneer je zoekt voor een nieuwe huis. Je zit er vast niet op te wachten om na 2 jaar weer te verhuizen.

Kleiner wonen

Aan de andere kant is er ook de mogelijkheid om juist kleiner te gaan wonen. Veel mensen zijn echte verzamelaars. Overal waar ze komen, kopen ze een souvenir, gaan om de twee weken shoppen en hebben hele bakken vol met speelgoed in huis staan. Geen wonder dat een huis dan erg klein aanvoelt.

Gelukkig zijn er steeds meer trends die richting het consuminderen gaan. Door te consuminderen ben je veel meer bezig met welke spullen je hebt. Je merkt dat je veel kleding al langer dan een jaar niet gedragen hebt en dat je kinderen bepaalde stukken speelgoed al jaren niet meer aangeraakt hebben. Wanneer je al dit soort spullen de deur uit doet, kun je wellicht ook een kleinere woning kopen.

Dat geldt ook voor ouders waarvan de kinderen uit huis gaan. Heb je echt nog een rijtjeswoning met drie slaapkamers nodig? Natuurlijk komen de kinderen vast nog wel een keertje logeren, maar om daar nou echt nog een hoge hypotheek voor te blijven betalen, dat is misschien een beetje overdreven. Wees dus vooral kritisch naar je eigen woonomgeving en probeer in de toekomst te kijken of je meer of juist minder ruimte wilt gebruiken.


6. Koop een huis dat ‘af’ is of juist niet.

Wil je geld besparen op de koop van een huis? Dan heb je twee goede opties. Als eerst kun je een huis kopen dat volledig af is. Daarmee bespaar je namelijk een hoop geld op verbouwingen, renovaties en andere bijkomende kosten. Is het huis al helemaal naar wens, of hoef je er een paar jaar niets aan te doen, dan kom je dus niet voor onaangename verrassingen te staan.

Een andere strategie is om een huis te kopen dat juist helemaal niet af is. De vloeren zijn niet mooi, de muren zijn lelijk en de keukenkastjes hangen op half zeven. De reden dat je met zo’n huis geld bespaart, is dat het veel werk nodig heeft. Niemand heeft zin om dat werk te doen, dus kun je een veel lager bod uitbrengen. Je laat dan een klusteam komen om het hele huis te renoveren. Vervolgens heb jij een goedkoop huis, dat daarna helemaal af is, in een stijl die jij graag wil hebben.

Lees ook: 12 tips om geld te besparen op een verbouwing


7. Koop een huis met een groen energielabel

Het kopen van een huis met een groen energielabel bespaart je waarschijnlijk niet op de daadwerkelijke prijs van de woning. Sterker nog, je betaalt waarschijnlijk flink wat geld, omdat het een nieuwbouwwoning is, of het huis is verduurzaamt.

Toch kan het kopen van zo’n huis een goede investering zijn. Ben je gewend om veel gas en elektriciteit te gebruiken, dan ga je met zo’n huis met flinke stappen vooruit. Het is zelfs mogelijk dat je huis volledig klimaatneutraal is. Naast de mogelijkheid om enkele subsidies vanuit de overheid te krijgen, kun je zo enorm veel besparen op gas, water en licht.


8. Kies een goedkope notaris

Bij het kopen van een huis ontkom je er niet aan. Een bezoekje aan de notaris. Die zorgt er namelijk voor dat de koopovereenkomst wettelijk geldig is. Dat je kosten maakt voor de notaris, dat is dan ook zeker. Maar je kunt wel goed besparen op die kosten. Er zijn meerdere manieren om te besparen op een notaris.

8.1 Zelf de akte invullen op internet

Wist je dat het mogelijk was om aktes zelf van tevoren in te vullen? Dat kan gewoon via internet. Je vult zelf alle gegevens in die je hebt en stuurt dat vervolgens op naar de notaris. Die hoeft er vervolgens alleen maar een krabbeltje onder te zetten. Je hebt dan alsnog hetzelfde document, maar voor een veel goedkopere prijs. Je doet dit via de website doehetzelfnotaris.nl.


8.2 Vergelijk notarissen online

De kans dat je teveel betaalt als je bij een notariskantoor op de hoek binnenstapt is groot. De meeste goedkopere notarissen zitten niet in prachtige panden mooie decoraties op de wanden. De goedkopere notarissen kun je vaak alleen vinden via internet. Op de website www.goedkoopstenotaris.nl zie je bijvoorbeeld welke notaris in jouw stad het goedkoopst is.


8.3 Kies een notaris uit een andere stad

Woon je in de randstad? Grote kans dat je dan de hoofdprijs betaalt voor een notaris. Ga je juist naar een wat meer afgelegen notaris, dan zijn de prijzen soms wel 25-50% lager dan bij de duurdere notarissen in grote steden. Probeer dus eens te kijken naar de tarieven die notarissen in andere steden rekenen. Een stukje verder rijden kan je namelijk gemakkelijk een paar tientjes schelen.


8.4 Selecteer niet op kwaliteit

Wanneer je winkelt voor kleding of eten, dan zoek je vaak naar de beste verhouding tussen prijs en kwaliteit. Bij een notaris hoef je dat niet te doen. Zeker niet wanneer jouw koopakte een zeer eenvoudig document is. Iedere notaris is opgeleid om dat soort documenten rechtsgeldig te maken, zonder enige probleem. Kijk dus vooral naar de laagste prijs. Uiteraard spelen klantvriendelijkheid en flexibiliteit nog steeds een rol, maar dat zie je vaak wel terug in de reviews. Ga jij een simpele koopakte laten opstellen, kies dan gewoon lekker voor de goedkoopste.

Benieuwd naar nog meer tips om te besparen op een notaris?


9. Onderhandel over de afsluitprovisie

De afsluitprovisie bestaat uit kosten voor het afsluiten van de hypotheek. Het percentage van die provisie ligt gemiddeld tussen de 0,5 en 1,5% van de waarde van de koopwoning. Dat lijkt niet veel, maar voor een huis van 2 ton, gaan het dan om een verschil van 2.000 euro. Genoeg reden om daar over te onderhandelen dus.

Dat onderhandelen kun je het beste doen door verschillende banken te benaderen voor een hypotheek. Vervolgens kun je vragen om de hoogte van de afsluitprovisie, en uiteraard ook andere kosten. Je zult zien dat iedere bank zijn eigen afsluitprovisie rekent.

Krijg je ergens een voordelige hypotheek, maar valt de hoogte van de afsluitprovisie tegen? Dan kun je onderhandelen met de bank. Vaak is het mogelijk om die provisie een paar tienden van procenten omlaag te halen. Maar omdat iedere tiende van één procent soms al meer dan 100 euro is, bespaar je dus enorm door te onderhandelen.

Het is overigens heel normaal om hierover te onderhandelen met banken. Maak je dus vooral geen zorgen dat je met een scheef gezicht wordt aangekeken.


10. Voorkom dubbele lasten

Heb je al een huis en wil je verhuizen? Dan is het verstandig en waarschijnlijk nodig om dubbele maandlasten te voorkomen. Voor je het weet betaal je meer dan 1.000 of 1.500 euro per maand aan twee hypotheken. Dat is natuurlijk moeilijk om voor langere periode te blijven doen. Hieronder enkele tips hoe je dat voorkomt, of hoe je de dubbele lasten zoveel mogelijk verlaagd.

10.1 Overdracht van de woning op datum van verkoop

Wanneer je een nieuw huis koopt, zijn er twee momenten heel belangrijk. Als eerst de (voorlopige) koopovereenkomst zelf en daarnaast de overdracht van de woning. Om dubbele lasten te voorkomen, kun je beide zaken een flink stuk uit elkaar schuiven. Stel dat je de koopovereenkomst tekent op 1 mei. Je hoeft dan nog niet de overdracht van de woning te regelen. Dat kan je bijvoorbeeld doen op 1 augustus, of zelfs later.

Het komt soms zelfs voor dat er een half jaar zit tussen het tekenen van de koopovereenkomst en het op naam zetten van de woning. In die tijd heb je dus meer dan genoeg tijd om alles met de hypotheek rond te krijgen. Vervolgens laat je de notaris zorgen dat het huis op de overdrachtsdatum op jouw naam komt te staan. Vervolgens betaal jij vanaf dat moment pas de hypotheek.

Zo ontloop je dus soms een half jaar dubbele lasten. Dat kan dan net genoeg zijn om je huidige koopwoning te verkopen. Let wel op dat sommige verkopers het liefst vandaag nog van hun huis af willen. Wanneer jij voorstelt om de overdracht pas na 6 maanden te doen, dan is niet iedereen het daarmee eens.

Hetzelfde geldt als je van een huurwoning naar een koopwoning gaat. Je kunt het dan zo regelen met de huurwoning dat je nooit meer dan enkele dagen overlapping hebt tussen de kosten voor de huurwoning en de koopwoning.


10.2 Wat als je wel dubbele lasten hebt?

Stel, je kunt de dubbele lasten niet voorkomen. Wat kun je dan doen? Hieronder enkele opties om de kosten zoveel mogelijk te drukken.

  • Je woning verhuren via Airbnb.
  • Je woning verhuren via de Leegstandswet (goedkope meubels neerzetten en verhuren aan expats die kort verblijven).
  • Hypotheekrenteaftrek toepassen bij beide woningen.
  • Geld lenen van ouders – via de schenkingsvrijstelling – om de kosten te betalen.
  • Sluit een goedkoop energiecontract af en stel de maandlasten zo laag mogelijk in. Zet de verwarming vervolgens alleen aan als er bezichtigingen zijn in het huis.

11. Verhuizen

Heb je alle besparingen doorlopen, dan is het eindelijk zover. Je kunt gaan verhuizen. Maar voordat je de eerste verhuiswagen laat komen, moet je ook daar nog de nodige euro’s op besparen. Verhuizen kan namelijk al gauw meer dan 2.000 euro kosten als je jezelf alles uit handen laat nemen door een professioneel verhuisteam. Maar je hebt natuurlijk niet voor niets alle bovenstaande tips toegepast. Hieronder lees je dus ook enkele tips om te besparen op verhuizen.

11.1 Pak zelf alles in

Het is een vervelend klusje, maar iemand moet het doen. Tientallen dozen vullen met alles wat je bezit. Het is niet voor niets dat veel mensen voor een verhuizing beginnen met consuminderen. Zo hoeven ze veel minder spullen in- en uit te pakken. Dit tijdrovende klusje kan je laten doen door professionele verhuizers, maar is verre van noodzakelijk. Alleen het inpakken van je spullen kost dan al honderden euro’s. Voor die besparing heb je vast wel een paar avondjes over. Daarbij weet je ook precies wat er in iedere doos zit, waardoor het uitpakken ook weer een stuk sneller gaat.


11.2 Leen of huur verhuisdozen

Verhuisdozen zijn typische hulpmiddelen die je maar één keer gebruikt en vervolgens alleen maar in de weg staan. En voor 3-5 euro per stuk, is het ook nog eens een grote investering. Daarom vind je op internet heel veel aanbieders die de dozen goedkoper aanbieden, of waarbij je de dozen kunt huren. Dan ben je vaak al voor €0,5 tot €1 per doos klaar. Een stuk voordeliger aangezien je gemiddeld zo’n 50-70 dozen nodig hebt voor een verhuizing.


11.2 Vraag vrienden

Een veelgebruikte tip is het vragen van vrienden. Je hebt maar een paar mensen nodig die je helpen en een huis is binnen een paar uur helemaal leeg. Natuurlijk hoeven ze het niet gratis te doen. Je kunt natuurlijk gewoon vragen of ze komen, in ruil voor een heerlijke BBQ die jij later die dag organiseert.


11.3 Verhuis doordeweeks

Ga je een verhuisteam regelen? Zorg dan dat je niet verhuist op een zaterdag of zondag. Die dagen zijn enorm interessant voor huizenkopers, waardoor de prijzen soms wel meer dan 25% hoger kunnen zijn. In verhouding kun je dus beter een dag vrij nemen, omdat je de kosten daarvoor makkelijk terugverdient met de besparing die je doet.


11.4 Vergelijk aanbieders

Verhuisbedrijven hanteren hele verschillende prijzen. Soms zitten er honderden euro’s tussen verschillende aanbieders. Dat betekent dat het maken van een vergelijking wel loont. Maar om nou iedere verhuizer in de regio een berichtje te sturen, kost ook veel tijd. Gelukkig zijn er websites zoals Scanmovers.nl. Je geeft een hen door wat je nodig hebt, en zij zorgen er dan voor dat je offertes ontvangt van alle verhuizers in de regio. Vervolgens kies jij zelf met welke verhuizer je in zee gaat.


Ga jij een huis kopen en wil je geld besparen? De tips hierboven helpen je hopelijk om honderden of duizenden euro’s over te houden aan de verhuizing. Dat geld kan je dan mooi weer ergens anders voor gebruiken, of opzij zetten om wat geld te sparen voor later.


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Wonen
foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn

Beste Bespaartip

blank
© Bespaarinfo.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies
enquetes invullen