Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Tips en artikelen over geld besparen

13 tips om geld te besparen als je op jezelf gaat wonen

13 tips om geld te besparen als je op jezelf gaat wonen

Laatst bijgewerkt: december 21, 2022

Ga jij binnenkort op jezelf wonen? En vraag je je af of je aan het eind van de maand nog wel genoeg geld overhoudt? Dan ben je alvast goed onderweg door dit artikel te lezen. Wij vertellen je namelijk precies welke uitgaven je gaat krijgen, hoeveel geld dat ongeveer kost, én hoe je daar zoveel mogelijk op kunt besparen. Zo bespaar je geld op de woning, de inboedel, maar ook op je vaste lasten. Zo weet je zeker dat je aan het einde van de maand niet op zakjes instant noodles en diepvriesgroente hoeft te leven.


1. Woonruimte

Laten we beginnen met de woonruimte zelf. Dat is immers de plek die jij ‘thuis’ gaat noemen. Wanneer je bij je ouders uit huis gaat, heb je een aantal opties om te besparen op de woning. Wat voor soort woonruimte ga je huren, en hoe ga je die woonruimte bekostigen? En welke voordelen hebben bepaalde woonruimtes over elkaar?

1.1 Studentenkamer

De studentenkamer is waarschijnlijk de meest voor de hand liggende keuze als je nog studeert. Je kiest dan waarschijnlijk een studentenkamer in de buurt van een hogeschool of universiteit in de stad waar je studeert. De kosten voor een studentenkamer liggen ergens tussen de 250 en 600 euro per maand.

Je kunt besparen op een studentenkamer door rekening te houden met de volgende punten:

  • Hoe meer medebewoners, hoe goedkoper het vaak wordt
  • Hoe dichterbij de universiteit of hogeschool, hoe duurder de huur is
  • Hoe kleiner de kamer, hoe goedkoper het vaak is
  • Let op of alle kosten (gas, water, licht, milieustoffenheffing, tv, internet) inclusief zijn.

1.2 Antikraak

Een andere populaire manier om goedkoop op jezelf te wonen is door antikraak te gaan wonen. Je betaalt dan tussen de 80 en 250 euro per maand. Naar verhouding krijg je hier vaak een veel grotere leefruimte voor terug. Antikraak heeft wel twee nadelen. Als eerste woon je vaak in een ruimte die oorspronkelijk niet geschikt was voor wonen. Denk aan scholen, kantoren en andere grote gebouwen die leeg staan. Een ander nadeel is dat je er niet voor altijd mag blijven wonen. Zodra het gebouw gesloopt of verkocht wordt, moet jij er vaak binnen 14 dagen uit zijn. Je weet van tevoren nooit of je er enkele maanden of enkele jaren kunt wonen. Sommige antikraak woningen worden al meer dan 5 jaar door dezelfde mensen bewoont. Anderen moeten er na 6 maanden alweer uit. Je neemt dus wel een risico.

Korte termijn
Er zijn ook goedkope woningen die op basis van de Leegstandwet worden verhuurd. Ook dit zijn vaak algemene ruimtes of woonhuizen, die een bestemmingsplan hebben. Je mag daar dan bijvoorbeeld maximaal 6 maanden of 1 jaar blijven wonen. De prijzen voor deze korte termijn woningen zijn vaak wel hoger dan bij antikraak, maar wel goedkoper dan een studentenkamer. Soms huur je voor 500 euro per maand een groot rijtjeshuis dat je niet hoeft te delen met anderen.

1.3 Zelfstandige woonruimte

Een zelfstandige ruimte is ook mogelijk. Dit is wel de duurste optie. Je hebt daarbij de keuze uit een sociale huurwoning, of een woning uit de vrije sector. De vrije sector bevat woningen met een kale huurprijs van meer dan ca. 715 euro per maand.


2. Maandelijkse huur & toeslagen

Wanneer je gaat huren, dan kun je soms in aanmerking komen voor toeslagen en subsidies vanuit de overheid. Ga je bijvoorbeeld naar een studentenkamer, of huur je een zelfstandige woning die minder kost dan een woning in de vrije sector? Dan krijg je vanuit de overheid huurtoeslag. Het bedrag is wel afhankelijk van je leeftijd. Op de website van de overheid zie je precies vanaf welke leeftijd je huurtoeslag ontvangt. Let er ook op of studentenkamer wel echt in aanmerking komen voor huurtoeslag. Soms is niet mogelijk wanneer niet iedere kamer zelfstandig als studentenkamer staat ingeschreven.


3. Vaste lasten

Heb je al vastgesteld waar je gaat wonen, dan kun je aan de slag met het besparen op je vaste lasten. En hou je vast, want dat zijn er een hele hoop! Links en rechts ontvang je rekeningen waarvan je niet wist dat ze ooit jouw kant op konden komen. Verdiep je dus goed in de kosten die je kunt verwachten. En niet onbelangrijk: hoe je die kosten te slim af bent door flink op ze te besparen.

3.1 Gas, water en licht

Iedere avond dineren met kaarslicht of douchen bij je ouders is kostenbesparend, maar niet bepaald handig. Vroeg of laat moet je dan ook een contract voor gas, water en licht gaan afsluiten, tenzij je ‘All Inclusive’ woont in een studentenhuis. De kosten voor een energiecontract lopen nogal uiteen. Gelukkig kun je op de website gaslicht.com bekijken welke leverancier jou de goedkoopste energie kan leveren. Op jaarbasis kan dat soms meer dan 200 euro schelen, dus het is wel een vergelijking waard.


3.2. Internet en televisie

Skypen met je ouders, Orange is the new Black bingewatchen… het maakt niet uit wat het is. Internet heb je nou eenmaal nodig als je op jezelf woont. Daar ontkom je dus niet aan. Maar dat betekent niet dat je een eigen abonnement moet afsluiten. Als er namelijk naast jou ook een bespaarkoning of -koningin woont, dan kunnen jullie elkaar misschien helpen. Door je buurman of -vrouw een tientje per maand aan te bieden in ruil voor hun Wifi-code, doe je elkaar allebei een plezier.

Mobiel abonnement
Een andere optie is om de databundel van je telefoon omhoog te schroeven zodat je Unlimited Data hebt. Je gebruikt dan gewoon je telefoon als Hotspot voor je andere apparaten en je kunt zo alsnog goedkoop internetten.

Televisie
Hoewel televisie kijken steeds minder populair wordt, kijkt de gemiddelde Nederlander nog steeds een paar uur per dag naar de beeldbuis. Maar wist je dat je veel programma’s gewoon gratis kunt terugkijken op uitzending gemist?

Je hebt dus in principe helemaal geen los internet & tv abonnement nodig in je nieuwe woning. Je moet het gewoon een beetje slim aanpakken, waarvoor je ook rijkelijk wordt beloond. Een internet & tv abonnement kost namelijk al gauw 40 euro per maand, een kleine 500 euro per jaar.


4. Zorgverzekering (en zorgtoeslag)

Ga je uit huis, dan wordt je vaak door je ouders gezien als een financieel onafhankelijk persoon. Dat betekent; geen zakgeld of kleedgeld meer, je eigen telefoonkosten betalen en dus ook je zorgverzekering. Het is aan te raden om ieder jaar over te stappen naar een andere aanbieder. Dat levert je op jaarbasis vaak 120 tot 240 euro op.

Check daarbij ook gelijk even of je in aanmerking komt voor zorgtoeslag, als je dat nog niet gedaan hebt. Je kunt op de website Mijn Toeslagen van de Belastingdienst je inkomen aanpassen. Verdien je weinig? Dan krijg je iedere maand een groot deel van je zorgverzekering vergoed.


5. Gemeentelijke belastingen

Je hebt er misschien niet bij stilgestaan, maar iemand moet betalen voor het reinigen van het water dat jij door de wc en het douche putje spoelt. De gemeente waar jij woont besteedt daar veel geld aan, waar ze graag wat van terugzien. Dat doen ze in de vorm van gemeentelijke belastingen. Die belastingen zijn afhankelijk van het aantal inwoners op een adres. Vaak ligt het totaal aan gemeentelijke belastingen rond de 250 tot 350 euro per jaar voor één huishouden. Het precieze bedrag is afhankelijk van de gemeente waar je woont.

Je kunt in aanmerking komen voor een vrijstelling van deze gemeentelijke belastingen. Dit moet je wel aanvragen bij de gemeente. Wanneer je een laag inkomen hebt, scheldt de gemeente jou de kosten dan kwijt. Mooi meegenomen!


6. Verzekeringen

Ook moet je een aantal verzekeringen afsluiten wanneer je op jezelf gaat wonen. Normaal gesproken werden jouw eigendommen beschermd door de dekkingen van de verzekeringen van je ouders, maar nu niet meer. Je moet dus rekening houden met een extra kostenpost van ca. 15 euro per maand. Daarvoor krijg je een inboedelverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering.

Je kunt hierop besparen door:

  • Een inboedelverzekering bij je eigen bank af te sluiten tegen een extra laag tarief.
  • Géén inboedelverzekering af te sluiten als je een studentenkamer huurt met alleen een bed kledingkast. Dat is namelijk zonde van je geld.

7. Koop niet de nieuwste iPhone

En eigenlijk ook ieder ander product wat niet hoogst noodzakelijk is. Veel mensen kopen ieder jaar weer een nieuwe telefoon omdat de oude telefoon niet meer past bij hun wensen. Tien jaar geleden was dat logisch, toen mobiele telefoons een enorme gedaantewisseling doormaakten. Maar om nou direct een telefoon te kopen van 1.000 euro omdat hij 7 camera’s meer heeft dan de – voor de rest identieke – telefoon die je nu in je handen hebt, is natuurlijk een beetje overdreven. Daarnaast heb je dat geld waarschijnlijk niet, waardoor je ook weer één of twee jaar vastzit aan een abonnement waar je enorm veel geld voor betaald.

7.1 Koop op afbetaling

Laten we dan ook maar vertellen dat je niets op afbetaling moet kopen. Ga je een inboedel kopen voor je woning? Een koelkast, wasmachine of fornuis met oven? Laat je nooit overhalen om die apparaten maandelijks terug te betalen. Je betaalt vaak 50% meer dan wat de producten oorspronkelijk zouden kosten. De rente op deze apparaten is namelijk enorm hoog.


8. Vrije tijd en hobby’s

Ook op je vrije tijd kun je enorm veel besparen. Zeg bijvoorbeeld je sportschoolabonnement op als je de laatste 2 maanden minder dan 3 keer per week bent geweest. Je kunt veel beter een sport doen zoals hardlopen, zwemmen of fietsen, waarbij je ook fit wordt. Voor de bodybuilders is er altijd nog calisthenics, waarbij je thuis en buiten met je lichaamsgewicht traint, helemaal gratis dus.

Daarnaast heb je misschien nog wel meer abonnementen lopen waar je eigenlijk niets mee doet. Met de app Dyme – die je kunt koppelen aan je bankrekening – krijg je in één keer een handig overzicht met al je vaste lasten. Die kun je vervolgens in de app met één druk op de knop opzeggen. Dat is dus ideaal wanneer je geen tijd hebt om zelf een brief te sturen.


9. Boodschappen

Voor veel studenten of net op zichzelf wonende mensen is het altijd weer een strijd. Zorgen dat je aan het einde van de maand dezelfde levensstandaard kunt behouden als aan het begin van de maand. Boodschappen doen is een kunst en vooral lekker eten voor weinig geld is niet altijd even makkelijk. Begin dus eerst eens met het weggooien van alle thuisbezorgd apps, folders en ander materiaal wat jou kan verleiden.

Reclamefolders

Download dan een app, zoals Reclamefolder. Hierin zie je precies welke producten van jouw keuze in de aanbieding zijn. Niet urenlang spitten door huis-aan-huis reclamefolders, maar gewoon online zoeken naar besparingsmogelijkheden. Hang een Nee – Nee sticker op en je bent ook direct goed bezig voor het milieu.

Bij Pa en Ma eten

Een ander handig trucje die je vooral de eerste maanden kunt gebruiken is door thuis bij je ouders te gaan eten. Je bent net op jezelf gaan wonen en je wilt dan vast toch nog wel even een paar keer per week bij je ouders langskomen. Maar dan wel om 17:30 als het eten net op tafel komt. Op die manier bespaar je toch nog een paar tientjes per maand aan boodschappen.

Overige tips voor goedkope boodschappen vind je in ons artikel met 41 tips om te besparen op boodschappen.


10. Vervoer

De plek waar je gaat wonen is ook belangrijk. Heb je OV dichtbij, of moet je ver fietsen? Verhuis je omdat je ergens een paar jaar gaat studeren? En hoelang is je studenten OV-chipkaart nog geldig? Kun je hem omzetten naar een weekendabonnement als je dichterbij de universiteit of hogeschool bent gaan wonen? En wanneer je geen studenten OV-chipkaart hebt, hoe ga je dan naar je vrienden en familie? Zijn er bepaalde manieren waarop je goedkoper kunt reizen met het openbaar vervoer?

Er zijn diverse manieren om goedkoper met het openbaar vervoer te reizen. In veel gevallen hoef je niet de volle mep te betalen. En aangezien het OV in Nederland behoorlijk prijzig is, is dat mooi meegenomen.


11. Geld besparen op je uitzet

Iedereen die op zichzelf gaat wonen heeft spullen nodig. Kookspullen en meubels bijvoorbeeld, maar ook allerlei andere andere zaken zijn van belang. Zeker als je in een studentenkamer gaat wonen waar je alles zelf nog meer neerzetten omdat je niks meeneemt uit het huis van je ouders. Gelukkig zijn er een aantal manieren om slim voor je uitzet te sparen.

De uitzet

De uitzet bestaat uit een verzameling spullen die je nodig hebt wanneer je uit huis gaat. Het gaat daarbij vooral om keukenapparatuur, meubels, lakens en dat soort spullen. Wanneer je al die spullen nieuw moet kopen, dan kost dat je direct een fortuin. En daar zit je niet echt op te wachten als je net op jezelf gaat wonen.

Maar hoeveel geld heb je nodig voor deze eenmalige uitgavenpost? Dat is niet heel eenvoudig te zeggen. Als eerst hangt het af van de woning waar je gaat wonen en hoeveel daar al aanwezig is. Huur je een compleet kaal appartement voor jezelf, dan heb je veel meer nodig dan bij een studentenkamer waarbij alles al aanwezig is.

Nieuw of tweedehands

Daarbij is het ook belangrijk welke strategie je toepast om de spullen te kopen. Ga je voor nieuw, tweedehands, of een mix? En zijn er familieleden die nog spullen op zolder hebben staan voor je? Dat zijn allemaal belangrijke overwegingen die de prijs van de uitzet volledig bepalen.

Wat kost een uitzet?

Maar je wilt natuurlijk een bedrag weten wat je gemiddeld uitgeeft aan een uitzet. Volgens het Nibud kost de uitzet voor je eerste eigen woning 7.000 tot 12.000 euro. Een enorm hoog bedrag waar je met slimme inkopen gemakkelijk 50-75% af kunt halen. Zelfs als je alles helemaal zelf moet inrichten, dan kun je een tweekamerappartement inrichten voor minder dan 2.000 euro. Een studentenkamer zelfs voor minder dan 300 euro. Je moet dan wel een goede strategie uitdenken en niet één week van tevoren beginnen met verzamelen. Besparen op de uitzet doe je namelijk alleen met een goede voorbereiding.

Hieronder enkele tips:

1. Maak een lijst met alle benodigdheden

Een goede voorbereiding is het halve werk. Ondanks dat je misschien nog niet weet waar je gaat wonen, heb je altijd bepaalde zaken nodig. Breng dus enkele maanden van tevoren al in kaart welke spullen je nodig hebt. In de volgende stappen zie je waarom dat handig is.

2. Verzamel van klein naar groot

Je ouders zitten er vast niet op te wachten als er drie maanden lang een halve uitzet in hun woonkamer staat. Heb je niet zoveel bergruimte, dan is het aan te raden om te beginnen met spullen die in dozen passen. Denk

3. Maak gebruik van je verjaardag en feestdagen

Niemand vindt het leuk om cadeautjes te kopen die ongebruikt ergens onderin een doos belanden. Daarom zijn mensen vaak heel blij als ze weten dat je iets nodig hebt. Stuur dus gewoon vlak voor je verjaardag een wensenlijst op naar je familie en vrienden. Zij mogen dan onderling bepalen wie er wat geeft. Hetzelfde geldt natuurlijk voor kerst, Sinterklaas, Pasen en andere feestdagen waarvan jij vindt dat je een cadeautje verdient.

4. Huur een opslag box

Bedrijven die opslag verhuren hebben het niet makkelijk de laatste jaren. Iedereen is aan het consuminderen geslagen en heeft helemaal geen opslag box meer nodig. Daarom huur je soms voor slechts 1 euro al één maand een opslag box. Na die periode betaal je wel meer, maar die maand kan net genoeg zijn om grote meubels in op te slaan die niet in je ouders huis passen. Zie je dus een ongelooflijk goede deal voorbijkomen, of kun je een complete inboedel gratis overnemen van iemand? Sla dat dan niet zomaar af. Zelfs als je een opslag box voor enkele maanden huurt ben je nog veel goedkoper uit dan wanneer je dit aanbod had afgeslagen en zelf later nog op zoek zou moeten naar duurdere meubels.


12. Meubels kopen

De manier waarop jij aan je meubels komt, maakt het verschil tussen blut zijn of een portemonnee vol met geld overhouden. Want meubels kopen bij een meubelboulevard is niet zo handig als je geldt wilt besparen. Dat kun je namelijk beter doen op andere manieren.

  • Koop je meubels tweedehands op Marktplaats.
  • Kijk bij veilingen van BVA Auctions naar kantoren die meubels wegdoen i.v.m een faillisement.
  • Kijk in de IKEA bij de uitverkoop-hoek voor showroom modellen, geretourneerde of beschadigde meubelstukken.
  • Kijk op websites zoals gratisaftehalen.nl en gratisoptehalen.nl.
  • Kijk in Facebook groepen waar spullen gratis worden aangeboden.
  • Hoe kun je geld besparen op meubels voor in huis? 10 tips
  • Welke woonwinkel is goedkoop?

13. Verhuizen

Uiteindelijk is het zover. Je gaat verhuizen. Waarschijnlijk heb je nog niet zoveel spullen verzameld, dus is de verhuizing nog redelijk eenvoudig. Maar wat nou als je wel al kasten, een bed en een flink aantal dozen moet vervoeren? Dan zijn er een aantal manieren om goedkoop te verhuizen:

  • Vraag iemand met een trekhaak om één of twee keer met een aanhanger naar je nieuwe woning te rijden.
  • Huur gratis een aanhanger wanneer één van je ouders (50+) een Praxis Pluspas aanvraagt.
  • Huur goedkope aanhangers via Huren.nl.
  • Huur via Snappcar een busje voor de hele dag.
  • Vraag vrienden/vriendinnen om hulp, in ruil voor een uitnodiging voor de housewarming.


Wat kost op jezelf wonen?

Nu je weet waar je allemaal op kunt besparen, gaan we eens kijken naar de daadwerkelijke kosten voor al deze punten. Je komt er dan al snel achter dat het niet eenvoudig te zeggen is, omdat de twee voornaamste kostenposten – huur en eten – vooral afhangen van je eigen wensen en gewoontes. Toch geven we je hier een overzicht, zodat je weet of je alvast een paar extra uren moet gaan inroosteren op werk.

Studentenwoning / kamer

Huur 250-600 euro
Gas, water, licht 50-90 euro
Verzekeringen 10 euro
Zorgverzekering 0-100 euro
Boodschappen 150-200 euro
Studiekosten 200 euro
Kleding, abonnementen, uitgaan & overig           300 euro

 

De totale kosten voor een studentenwoning liggen tussen de€ 800 en € 1.500. Dit is exclusief toeslagen zoals huurtoeslag en zorgtoeslag. Die kunnen de totale kosten met ca. 350-450 euro naar beneden brengen.

Eigen woning

Huur 500-1.200 euro
Gas, water, licht 90-110 euro
Verzekeringen 10 euro
Zorgverzekering 0-100 euro
Boodschappen 150-200 euro
Studiekosten 200 euro
Kleding, abonnementen, uitgaan & overig           300 euro

De totale kosten voor een eigen woning liggen tussen de € 1.230 en € 1.636 per maand. Dit is exclusief toeslagen zoals zorgtoeslag en huurtoeslag. Die kunnen de kosten met ca. 350-450 naar beneden brengen. Let wel op de maximale huurprijs waarbij je huurtoeslag krijgt. Bij een huurprijs boven de ca. 715 euro vervalt je recht op huurtoeslag namelijk. Dat kan je dus een paar honderd euro per maand gaan kosten. Ook als je die woning besluit te delen met iemand anders.


Hoge prijzen

Zoals je ziet zijn de kosten voor het op jezelf wonen erg hoog. Zonder toeslagen zoals de zorgtoeslag en de huurtoeslag zouden veel mensen beslist in geldnood komen. Het is dus ook aan te raden om te kijken naar de toeslagen waar jij recht op hebt. Alleen daarmee kun je per jaar al duizenden euro’s besparen.

Maar sparen zit hem niet alleen maar in het ontvangen van gratis geld. Ook het uitgeven van minder geld is belangrijk. Door goed in kaart te brengen welke uitgaven je hebt, weet je precies welke uitgaven je kunt verwachten. En door dit artikel te gebruiken als leidraad voor je besparingen, kun je zo eenvoudig een paar tientjes per maand overhouden. Dat hoef je dan weer niet te lenen van je ouders, DUO of van de bank.


Voor het eerst op jezelf wonen is een spannende uitdaging. Je kan je nog zo goed voorbereiden, en toch ga je onvoorziene situaties tegenkomen. Sleutels kwijtraken, toch niet zo goed kunnen koken als je dacht en erachter komen dat je buren wel houden van een feestje zijn daar slechts enkele voorbeelden van. Helaas kunnen we je niet op alle aspecten van het op jezelf wonen voorbereiden. Maar, gelukkig ben je nu wel op de hoogte van alle kostenbesparingen die je kunt maken wanneer je op jezelf gaat wonen. Dan hoef je in ieder geval geen echo te horen als je aan het einde van de maand je portemonnee opentrekt.


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Wonen
foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn

Beste Bespaartip

blank
© Bespaarinfo.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies
enquetes invullen