Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Tips en artikelen over geld besparen

16 tips om te besparen op internet en tv kosten

16 tips om te besparen op internet en tv kosten

Laatst bijgewerkt: december 21, 2022

Zoek je naar een nieuwe internetprovider of tv-aanbieders, dan vliegen de aanbiedingen je om de oren. Honderden zenders bij dit pakket en een ‘genadeloos hoge internetsnelheid’ bij de ander. Hoe zorg je ervoor dat je je hoofd niet verliest bij het kiezen van een internet en tv pakket. En nog belangrijker; hoe kun je zorgen dat je nog wat geld overhoudt nadat je het pakket hebt afgesloten? In dit artikel vind je alle antwoorden.


1. Vergelijk aanbieders

In iedere wijk vind je andere aanbieders van internet en tv. Soms heb je pech en kun je alleen kiezen voor één aanbieders, terwijl je in andere gevallen meerdere mogelijkheden hebt. Je kunt zelf heel eenvoudig bekijken welke aanbieders het beste bij jou past qua prijs, internetsnelheid en aantal tv-zenders.

Probeer ook hierbij je doel voor ogen te houden. Genoegen nemen met genoeg en besparen op je kosten. Is 50 mb/s en 30 zenders genoeg, ga dan niet overstag als er een ander pakket is met sneller internet en meer zenders, voor ‘maar een paar euro extra’. Die paar euro vermenigvuldigd zich de komende maanden namelijk tot een bedrag van misschien wel honderd euro.


2. Kies voor één provider

Het is waarschijnlijk één van de eenvoudigste manieren om te besparen op zowel tv als internet. Wanneer je kiest voor één provider, ontvangen zij extra inkomsten. Vaak kun je in ruil daarvoor een korting ontvangen op het totaalpakket dat je afsluit. Dat kan 3-in-1 zijn, dus ook met bellen erbij, maar het kan ook alleen voor tv en internet afgesloten worden.

Let er wel op dat je ook echt goedkoper uit bent wanneer je dit doet. In uitzonderlijke gevallen kan het goedkoper zijn om twee losse pakketten te kopen. Bijvoorbeeld met een eenmalige actie.


3. Bekijk je internetverbruik en tv-gebruik

Weet jij wel wat je precies nodig hebt aan internet en tv? Wat verwacht je van je tv en internet wanneer het aangesloten is? Wat is belangrijk voor jou? En nog belangrijk; weet je wat je op dit moment daadwerkelijk gebruikt?

Spendeer je dagelijks uren op je Wifi thuis omdat je vanuit huis werkt, of ben je iedere dag maar één of twee uurtje thuis? Probeer een beeld te scheppen van de tijd die je besteedt op internet en achter de tv. Op die manier kom je er vaak wel achter of je bepaalde pakketten beter links kunt laten liggen. Deze tip zorgt er ook voor dat je je niet laat overhalen om meer geld uit te geven dan nodig is.


4. Kiezen voor de goedkoopste aansluiting

Ga je internet afsluiten, dan heb je de keuze uit verschillende soorten verbindingen. Zo is er ADSL, VDSL, kabel en glasvezel. De snelste verbinding is glasvezel, waarbij snelheden tot 1.000 mb/s per seconde gehaald kan worden. De minst snelle verbinding is ADSL. Hoewel dat tien jaar geleden nog snel was, voldoet het tegenwoordig niet altijd meer voor iedereen. De snelheden die je ermee behaalt liggen ergens tussen de 10 en 25 mb/s. Ietsje sneller is VDSL, waarbij snelheden tot 50 mb/s gehaald kunnen worden. Tegenwoordig is kabel een voor de hand liggende optie. De snelheden kunnen makkelijk over de 100 mb/s uitkomen, wat voor veel gebruikers meer dan genoeg is.

Over het algemeen geldt dat een hogere snelheid een hogere prijs heeft. Je kunt dus het beste zoeken naar verbindingen met ADSL of VDSL, omdat die relatief gezien steeds minder interessant worden en daarom goedkoper worden dan snellere verbindingen.


5. Laat je niet lekker maken

Niet omdat het moet, maar omdat het kan. Waarschijnlijk weet je precies over welke reclame we het nu hebben. De marketing specialisten achter dit soort reclames weten precies hoe ze jou moeten bereiken. Ze weten precies hoe ze jou moeten overhalen om nét iets meer geld uit te geven en je droom om te consuminderen direct weer te vergeten. Laat je dus vooral niet lekker maken met onbeperkte bundels, honderden zenders, en internetsnelheden die hoger zijn dan jij nodig hebt.

De reden dat dit soort marketingtechnieken zo goed werken, is omdat jij als klant nog niet precies weet wat je wilt. Je bent dus als het ware nog vatbaar voor suggesties. Door de suggestie te wekken dat jij met een bepaald tv en internetpakket bijzondere dingen voor elkaar kunt krijgen, heb jij het idee dat dat specifieke pakket inderdaad is wat jij nodig hebt. Met een goede voorbereiding (zie tip 2) ben je hier niet vatbaar voor, omdat jij precies weet waar je naar op zoek bent.


6. Kies een lage internetsnelheid

Heb je goed onderzoek gedaan naar je internetverbruik, dan weet je dat sommige internetsnelheden absoluut niet nodig zijn. Want wist je dat je al met een internetsnelheid van 5 mb/s HD kwaliteit kunt streamen op Netflix. Is dat niet genoeg en wil je graag Ultra HD streamen, dan heb je 25 mb/s nodig. De meeste internet en tv pakketten beginnen tegenwoordig met een internetsnelheid van 50 mb/s. Dat is voor de meeste mensen dus meer dan genoeg. Alleen als je vaak bestanden moet downloaden met een bestandsgrootte van 10 GB of meer, kan het handig zijn om je internetsnelheid te verhogen.


7. Doe geen upgrade wanneer de internetsnelheid laag is

Sommige internetproviders bieden de optie aan om te upgraden wanneer je de internetsnelheid te laag vindt. Dat lijkt de enige oplossing, maar dat hoeft het niet te zijn. Het probleem hoeft namelijk niet de internetsnelheid te zijn. Het kan ook te maken hebben met de verbinding in je huis. Heb je bijvoorbeeld al nagedacht over de volgende oplossingen?

  • Internet op je laptop via een ethernetkabel te laten lopen.
  • Wifi routers te plaatsen op meerdere verdiepingen.
  • Wifi repeaters te gebruiken.
  • Een stuk karton met aluminiumfolie gebruiken om het signaal binnen huis te houden.

8. Kijk televisie via internet

Veel mensen hebben het al gezegd; regulier tv kijken sterft een langzame dood. We willen niet meer precies om 20:00 voor de tv gekluisterd zitten voor een serie of tv-programma. We willen direct na ons werk even kijken, of juist zodra we moe en voldaan bij de sportschool vandaan komen. Waar de tv vroeger de baas was over ons dagprogramma, begint daar de laatste jaren verandering in te komen. TV on Demand was daarop het antwoord.

Het terugkijken van je favoriete programma’s via de websites van de zender of op andere manieren. Omdat je hierdoor geen tv-pakket hoeft af te sluiten, bespaar je enorm veel geld. Kijk je bijvoorbeeld alleen naar programma’s zoals Wie is de Mol, of Expeditie Robinson of een ander programma? Dan kun je die afleveringen eenvoudig terugkijken op websites zoals Uitzendinggemist.nl. Soms moet je één euro betalen, maar zelfs als je dat doet ben je vaak goedkoper uit dan wanneer je een tv-pakket hebt.

Daarnaast zijn er natuurlijk meer dan genoeg opties om online films en series te kijken, zoals Netflix en HBO. Voor 6-15 euro per maand zie je namelijk je favoriete films en series van tv voorbij komen. En met de hoeveelheid series en films die er gemaakt worden, heb je echt geen tv-programma’s meer nodig.


9. Let op de eindprijs, niet op de prijs per maand

Stel je ziet twee internet en tv-pakketten op internet. Het ene pakket heeft een constante prijs van 42 euro per maand. Het tweede pakket biedt de eerste 3 maanden 70% korting, waardoor je slechts € 18,30 per maand betaald. Na die drie maanden betaal je 61 euro per maand. super lekker natuurlijk, die korting de eerste maanden. Je gevoel zegt misschien dat de prijzen ongeveer gelijk zullen zijn. Toch kost het tweede pakket met 603,9 maar liefst 100 euro per jaar meer dan het eerste pakket. En ga je voor het tweede pakket, dan kom je er ook nog eens achter dat je 20 euro administratiekosten moet betalen.

Het komt er dus op neer dat je naar de eindprijs moet kijken, in plaats van de maandprijs. Hoeveel ga je uiteindelijk per jaar betalen, inclusief alle bijkomende kosten? Dat is het enige bedrag waar je naar moet kijken.


10. Gebruik Digitenne

Zijn Nederland 1, 2 en 3 voor jou genoeg? In dat geval kun je voor een paar euro een ontvanger kopen die het zogenaamde DVB-T2 signaal kan ontvangen. De overige zenders kun je hiermee ook ontvangen, maar die zijn nog gecodeerd, zodat je ze niet kunt bekijken. Voor ongeveer 17 euro per maand kun je ook die zenders ontvangen. Op dit moment is Digitenne daardoor één van de goedkoopste aanbieders in Nederland die offline televisiezenders aanbiedt.


11. Vraag een vergoeding bij storing

In Nederland houden we van regeltjes. Dat is soms vervelend, maar het kan ook in je voordeel werken. Bijvoorbeeld in het geval van een internetstoring. Want wanneer jouw internetstoring langer dan 12 uur duurt, heb je recht op een vergoeding. Hoe hoog die vergoeding is, hangt af van je abonnementskosten. Je krijgt voor iedere 24 uur storing één dag abonnementskosten terugbetaald.

Stel dat je een internetstoring hebt die 35 uur duurt. Dan is één keer een volledige dag van 24 uur + 11 uur op de volgende dag. Dat betekent dat je twee dagen aan abonnementskosten kunt terugvragen. Je berekent dat bedrag door het maandbedrag te delen door 30, en vervolgens de vermenigvuldigen met het aantal dagen dat je geen internet had. Je kunt dit terugkrijgen voor de provider te vragen om een vergoeding.

De hoogte van het bedrag is niet bepaald indrukwekkend. Ook staat het niet bepaald in verhouding tot de ellende die het je waarschijnlijk bezorgd heeft. Maar door een kleine moeite te doen, bespaar je toch weer mooi op je vaste lasten.


12. Stap gerust over

Aanhakend op de voorgaande tip; Nederland heeft veel regels. Daardoor moet bijvoorbeeld ook overstappen naar een andere providers eenvoudig zijn. In Nederland hebben we daarom een centraal overstap systeem. Energieleveranciers, maar ook aanbieders van internet en tv pakketten zijn hierbij aangesloten. Door jouw gegevens onderling uit te wisselen, is het heel eenvoudig om over te stappen. Wellicht is het niet te moeite voor € 1,00 per maand. Maar als je ergens een abonnement ziet dat 5 euro goedkoper is, dan kun je het beste even infomeren of je over kunt stappen.


13. Let op de opzegvergoeding

Een onderdeel van besparen is het voorkomen van onnodige kosten. Of je internet en tv écht nodig hebt is natuurlijk over te discussiëren, maar dat onnodige kosten onnodig zijn, daar zijn de meesten het wel over eens. Bij internet en tv pakketten teken je altijd een contract voor bepaalde tijd. Vaak staat er ook iets in vermeld over opzegkosten. Stap je bijvoorbeeld over binnen 6 maanden, dan moet je 100 euro ‘boete’ betalen. Let er dus goed op dat je deze opzegvergoeding niet hoeft te betalen, want anders bespaar je uiteindelijk helemaal niets met je overstap.


14. Onderhandel over een goedkopere prijs

Zie je ergens anders een goedkopere prijs voor een vergelijkbaar pakket, maar heb je niet zoveel zin om over te stappen? In dat geval kan je er ook voor kiezen om de stoute schoenen aan te trekken en je huidige provider te bellen.

Je vertelt ze dan eerst de situatie, waarbij je aangeeft hoelang je al klant bent. Laat daarin duidelijk blijken dat je tevreden bent met de service, maar dat geld ook een belangrijke rol speelt in je keuze. Vervolgens laat je de aanbieder een bod doen dat op of onder het bedrag van de concurrent zit. Doen ze geen lager bod, dan weet je ook direct dat ze je als klant niet bepaald waarderen. Dat maakt de overstap direct een stuk eenvoudiger.


15. Houd aanbiedingen het hele jaar in de gaten

Wanneer je een contract afsluit, geldt dat voor het hele jaar. Het is dus geen eenmalig aankoop waar je wat korting op kunt krijgen, maar een maandelijks terugkerend voordeel. Daar profiteer je na één jaar enorm van, zelfs als de maandelijkse korting maar een paar euro bedraagt.

Om de beste korting te krijgen, dien je dus het hele jaar goed op te letten zodat je een contract kunt afsluiten in een periode waarin er ook daadwerkelijk goede kortingen worden gegeven. Het is daarbij belangrijk dat je jezelf  bekend maakt met de standaardprijzen, zodat je een echt goede aanbieding er gemakkelijk uit pikt.


16. Zeg je internet volledig op

De mobiele databundels worden steeds groter. Waar we het vroeger moesten doen met 500 MB, is het nu al mogelijk om ‘unlimited data’ op je mobiel te hebben. Je betaalt hier zo’n 25 euro per maand voor, ongeveer net zoveel als dat je betaalt voor internet via de Wifi in huis. Maar wat nou als je die twee pakketten transformeert in één pakket. Je zegt je internetpakket op, maar je vergroot vervolgens voor een paar euro de data op je telefoon. Vervolgens kun je thuis alsnog je telefoon gebruiken als Mobiele Hotspot. Daardoor kun je ook gewoon je computer verbinden met internet, zonder dat je enig verschil merkt. Je haalt er misschien geen topsnelheden mee als je wilt downloaden, maar films kijken en surfen op het internet zijn gewoon prima te doen op deze manier. En dat bespaart je weer een paar tientjes per maand.


Internet en tv zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Dagelijks besteden we gemiddeld enkele uren op zowel internet als achter onze tv. Hopelijk wordt surfen op het web of het kijken van je favoriete series na het lezen van dit artikel nog een stuk relaxter, nu je weet hoe je extra geld kunt besparen op deze kosten.


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Vaste lasten
foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn

Beste Bespaartip

blank
© Bespaarinfo.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies
enquetes invullen