Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Tips en artikelen over geld besparen

10 tips om te besparen op je verlichting

10 tips om te besparen op je verlichting

Laatst bijgewerkt: december 21, 2022

Licht is ontzettend belangrijk in huis. Het zorgt voor warmte, een gezellige sfeer en natuurlijk dat je alles kunt zien! Wel zo handig. Elke maand betaal je weer een gedeelte van de energierekening voor je verlichting. Wil je daar een beetje op gaan besparen? Dat kan – er zijn verschillende manieren om te besparen op je verlichting. En dat gaat verder dan alleen af en toe je lichten uit doen als je naar een andere kamer gaat. Benieuwd? Wij zetten tien tips om te besparen op je verlichting op een rijtje.


1. Doe het licht uit

De eerste – en wellicht de meest voor de hand liggende – tip om te besparen op je verlichting, is om nooit onnodig het licht aan te hebben staan. Het lijkt vrij weinig uit te maken, maar met deze methode van besparen op de verlichting kun je al een paar euro van je jaarlijkse rekening af snoepen. Het scheelt dus echt wel wat.

Probeer daarom altijd als je de kamer verlaat, ook al is het maar voor even, het licht uit te doen als je weggaat. Het moet even routine worden, maar over een paar weken weet je niet meer anders. Zo ga je voordeliger om met je verlichting én de wereld, want door zo energiezuinig bezig te zijn leef je direct een stukje duurzamer. Het licht uit doen als je de kamer verlaat is maar een kleine moeite.

Voor de ruimtes waar je vaak in en uit loopt, zoals de gang of de overloop, kan het wat lastiger zijn om constant het licht aan en uit te knippen. Daar kun je beter de volgende tip voor gebruiken.


2. Ga voor slimme verlichting

De technologie gaat met grote stappen vooruit, en dat geldt ook voor verlichting. Je kunt namelijk tegenwoordig ook de lichten in huis aan- en uit zetten met de zogenoemde slimme verlichting. Met een mobiele applicatie kun je al je verlichting zo vanaf je telefoon besturen. Dus als je te lui bent om uit bed te komen omdat je badkamerlicht nog aan staat, kun je dat gewoon uitklikken via je smartphone.

Zo hoef je nooit onnodig het licht aan te hebben, maar ook nooit meer in het donker thuis te komen. Er is al veelvuldig slimme verlichting te koop, bijvoorbeeld van Philips of van populaire woonwinkel Ikea. Smart lampen zijn altijd LED lampen, dus dat scheelt ook al een boel. Je draait zo’n slimme lamp in je bestaande kap en verbindt deze aan je smartphone of zelfs aan je Google Home, zodat je met je stem je lichten kunt bedienen. Hey Google, licht uit! Hoe handig is dat?

Programmeer zelf de verlichting in je huis

Als je al jouw lampen uit wil doen, hoef je niet meer op zoek naar de lichtknopjes en stekkers. Met slimme verlichting kun je met één druk op de knop alle lampen tegelijk aan en uit zetten. Maar ook slechts een aantal lampen aan- of uitschakelen kan met smart verlichting. Door een groep aan te maken, kun je gemakkelijk een ruimte verlichten of juist donker maken.

Je kunt ook meerdere groepen aanmaken, zodat je in een oogwenk van kamer wisselt zonder in het donker te zitten. Wel zo fijn. Je kunt zelfs je verlichting zo regelen dat je nooit in een donker huis thuis hoeft te komen, maar dat de lichten dan niet erg fel staan zodat je ogen aan het licht kunnen wennen.

Dimmen zonder enige moeite

Zoals je verderop in dit artikel kunt lezen, kan het dimmen van je verlichting heel wat geld besparen. Met slimme verlichting hoef je geen dimmer in te bouwen, maar kun je met één druk op je smartphone of met je stem gemakkelijk de lichten dimmen.

Ook automatisch dimmen op een bepaald tijdstip is geen enkel probleem. Zo kun je bijvoorbeeld een uur voor het slapen gaan langzaam je lichten laten dimmen. Dat schijnt meteen goed te zijn voor je nachtrust – een win-win situatie, dus.

Het licht al aan voordat je thuis komt

Slimme verlichting weet of je thuis bent of juist weg, omdat de lampen zijn verbonden met je telefoon via je internetverbinding. Als je weg bent van huis, kun je jouw lampen zo instellen dat ze automatisch uitgaan – door GPS snappen je lampen dat je thuis komt of weggaat, het zogenoemde geofencing.

De tijd dat je moet twijfelen of je het licht in je woonkamer per ongeluk aan hebt staan is dus voorbij. Maar ook als je weer thuis komt kun je jouw slimme verlichting zo instellen dat het licht in je gang bijvoorbeeld aanklikt als jij het tuinpad op loopt.

https://nl.pinterest.com/pin/523895369152197423/


3. Bewegingssensor

Steeds maar het licht aan en uit doen in kamers waar je vaak bent kan vervelend zijn. Helemaal als je een groot gezin hebt – dat aan en uit knippen van de lichtknopjes moet iedereen maar net onthouden! Je wilt besparen op je verlichting, maar je wilt waarschijnlijk ook genieten van de comfortabele omgeving van je huis. Zonder dat je steeds aan je lampen hoeft te denken en de kinderen achter de broek aan hoeft te zitten omdat ze het licht vergaten uit te doen.

In deze situaties is er een fijne oplossing: de bewegingssensor. Deze sensor reageert op beweging, waardoor het licht vanzelf aangaat – en weer uit als er geen beweging meer wordt gedetecteerd. Een bewegingssensor voor de lampen in huis is niet erg duur, en daardoor dus een prima oplossing om uiteindelijk op je energierekening te besparen.

Hang zo’n sensor bijvoorbeeld bij de schuur, in het toilet of in de gang of op de overloop, en je hoeft nergens meer aan te denken. Trouwens: met slimme verlichting kun je ook een soort bewegingssensor instellen. Handig, toch?

Let er wel op dat je een bewegingssensor goed afstelt. Als het licht 3 minuten blijft branden nadat de sensor beweging heeft gedetecteerd kan dit juist belastender zijn op je energierekening.

4. Timer of schakelklok

Ook kun je, om niet onnodig het licht aan te hebben staan, kiezen voor een timer of een speciale schakelklok om aan je lampen te monteren. Veel mensen gebruiken dit om diefstal tegen te gaan tijdens een weekend weg of een vakantie: je kunt door het timen van de verlichting makkelijk laten lijken of er iemand thuis is.

Om geld te besparen stel je natuurlijk de timer of schakelklok zo in dat je minder vaak het licht aan hebt. Je zult nooit meer vergeten om de lampen aan te doen, want dat regelt de schakelklok of de timer vanzelf voor je. Ook je licht timen kan met de slimme verlichting, zoals we al eerder schreven. Je kunt zelfs vanaf je vakantieadres vaak je licht aan- of uitschakelen, en dit ook op bepaalde tijden instellen in de mobiele applicatie.

https://nl.pinterest.com/pin/266556871681912119/?nic=1


5. LED lampen

Ook je lampen zelf hebben een grote invloed op je rekening aan het einde van het jaar. Veel mensen hebben nog ouderwetse halogeen lampen hangen die veel energie slurpen.

Investeer in LED verlichting om te besparen

Vroeger gebruikte vrijwel iedereen gloeilampen; tegenwoordig kun je deze peertjes niet meer kopen in de winkel. Een nieuwere lamp bespaart, zoals de naam al zegt, meer dan zeventig procent energie ten opzichte van de ouderwetse gloeilamp. Dat scheelt dus nogal wat! Door de lampen in je huis zo energiezuinig mogelijk te maken en te kiezen voor LED lampen als je nog gloeilampen in huis hebt hangen, zul je heel wat besparen op je verlichting.

Meer dan tienduizend meer branduren

En ja, LED lampen zijn wel wat duurder in de aanschaf dan de oude vertrouwde prijs van de vroegere gloeilamp, maar je doet wel vele malen langer met zo’n LED lamp. Het schijnt zelfs dat een LED lamp meer dan tienduizend branduren meer heeft dan een gloeilamp – die extra kosten voor de aanschaf heb je er dus zo uit. Je bespaart vele malen minder stroom door een LED lamp te gebruiken, en daarom zijn de wat hogere kosten voor deze lampen echt geen enkel probleem aan het einde van de streep.

Voor gezelligheid én besparing: let goed op de verpakking van de lamp

Als je dan in de winkel staat, kun je op verschillende zaken letten om energiezuinige verlichting aan te schaffen. Op het label staat bijvoorbeeld in welke energieklasse de lamp valt; je wilt dan natuurlijk voor energieklasse A kiezen, de meest groene optie. Ook kun je kijken naar hoe fel de lamp schijnt. Dat kun je zien door naar de Watt van de lamp te kijken, die staat aangeduid met een W. Hoe meer Watt, hoe feller de lamp is. En hoe feller het licht schijnt, hoe meer energie de verlichting zal gebruiken. Kies liever voor een lamp die niet al te fel is, dat scheelt dus een hoop energie. Daarbij ziet zo’n felle verlichting in huis er niet al te gezellig uit, warm sfeerlicht heb je liever in bijvoorbeeld maximaal 12 Watt.


6. Natuurlijk licht in huis

Zoals je eerder in dit artikel al las, is één van de beste manieren om te besparen op je verlichting om nooit onnodig het licht aan te hebben. Je kunt dit extra stimuleren door gebruik te maken van het daglicht dat je huis invalt. Hoe meer en hoe langer je kunt genieten van natuurlijk licht, hoe minder snel de lampen aan moeten.

Benut dat licht van buiten dus optimaal, en let erop in de inrichting. Zet geen grote voorwerpen voor de ramen of allerlei accessoires in de vensterbank, zodat het daglicht goed naar binnen kan. Let ook goed op met gordijnen van zware stof of gordijnen die niet helemaal dicht kunnen. Zo maak je optimaal benut van dat daglicht.

Wist je ook dat lichte kleuren op de muren of op de vloer voor meer daglicht zorgen, omdat de kleur het licht weerkaatst? Ook zo kun je besparen op de energierekening – dat kan zelfs bijna acht euro per jaar schelen. Dat geldt ook voor je lampenkappen; hoe donkerder, hoe minder licht ze doorlaten.

Dus ook bij je verlichting is kleur belangrijk. Trouwens, hou je lampen ook brandschoon: door stof op de lampenkap kan het ook zijn dat je onbewust meer licht aan doet, omdat de vieze kap het licht minder goed doorlaat. Vergeet dus nooit af te stoffen!

Heb je thuis een aantal zeer donkere ruimtes, zoals bijvoorbeeld de zolder? Je kunt altijd nog kiezen voor een dakkapel of een eventuele lichtkoepel om zo minder vaak de lampen aan te hoeven doen. Natuurlijk is dit een meer extremere manier om op je energierekening te besparen, maar als je de keuze hebt, tippen wij dit zeker.

https://nl.pinterest.com/pin/390476230192795174/


7. Dim lichten

Wat zachtere lampen zorgen voor een romantische, sfeervolle en luxe uitstraling in huis. En dat is slechts één van de voordelen, want door een lamp te dimmen verbruik je ook stukken minder energie – en is je rekening straks dus ook minder groot.

Investeer dus in een dimmer, zodat je de verlichting niet altijd op volle sterkte hoeft te gebruiken. Er is ook niets vervelender dan een boek lezen onder een te felle lamp, terwijl je die lamp wel nodig hebt als je bezig bent met je hobby, zoals tekenen. Op deze manier wordt de verlichting in je huis lekker veelzijdig en kun je die extra euro’s weer in je zak steken. Een win win situatie! Liever automatisch dimmen? Ga dan voor slimme verlichting. Zo kun je via je smartphone of zelfs met je stem ervoor zorgen dat de lichten in no time wat zachter worden, of dat de verlichting op een bepaald tijdstip zullen dimmen. 


8. Sfeerverlichting in de decembermaanden

Bij kerst hoort natuurlijk een kerstboom, en bij een kerstboom horen natuurlijk kerstlichtjes. Tijdens de feestdagen vinden veel mensen het leuk om wat extra sfeerverlichting in huis te plaatsen – je kent vast ook wel de kerststerren voor het raam. Hartstikke leuk natuurlijk, in die donkere decembermaanden, maar het kan ook heel wat bijdragen aan je energierekening.

Let daarom extra op bij je extra sfeerverlichting: doe die verlichte kerstster ook gewoon uit als je niet in de kamer bent, net als de lichtjes van de kerstboom. Tip: een tijdschakelaar (of het instellen van slimme sfeerverlichting) doet wonderen. Dit kan tot wel dertig euro op je energierekening schelen – ook als je alleen in december extra sfeerverlichting gebruikt.

https://nl.pinterest.com/pin/308355905734217781/


9. Laat het licht naar boven schijnen

Deze tip is kort, maar krachtig: zorg er altijd voor dat het licht in je huis naar boven schijnt. Ze zien er vaak lekker knus uit, die lampen die naar beneden schijnen, maar voor je energierekening is het beter dat lampen altijd naar boven schijnen. Zo geniet je van veel meer licht, en heb je dus minder aanvullende verlichting nodig in huis. Belangrijk om op te letten bij de aanschaf van een nieuwe lamp, dus.


10. Ga voor zonne-energie in de tuin

Ook fijn: verlichting hoeft echt niet altijd op stroom te werken. Wat dacht je van zonne-energie op plekken waar dat kan, zoals in de tuin? Er is een breed scala aan tuinverlichting te koop die werkt door de zon: en daar hoeft te zon echt niet fel voor te branden, daglicht is al voldoende. In de meeste gevallen klikt de verlichting vanzelf aan als het donker wordt. Zo weet je zeker dat je ’s avonds licht hebt, zonder dat dat ook maar iets uitmaakt op de energierekening. Fijn, toch?

https://nl.pinterest.com/pin/673710425489195098/


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Wonen

Beste Bespaartip

blank
© Bespaarinfo.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies
enquetes invullen