Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Tips en artikelen over geld besparen

9 duurzame investeringen die je helpen te besparen

9 duurzame investeringen die je helpen te besparen

Laatst bijgewerkt: december 21, 2022

Duurzaamheid. Een begrip dat 10 jaar geleden nog maar zelden gebruikt werd. Tegenwoordig ontkom je er niet meer aan. Steeds meer mensen nemen zonnepanelen, zonneboilers of andere middelen waarmee ze op hun energierekening én het klimaat besparen. Maar welke duurzame investeringen kun je allemaal doen? En wanneer levert het je wat op? In dit artikel lees je alles over duurzame investeringen. Benieuwd naar de financiering? Verderop in het artikel lees je alles over regelingen, subsidies en groene hypotheken.

Vertelde je vroeger dat je zonnepanelen wilde, dan werd je al gauw bestempeld als klimaatactivist. Ook als je hard bezig was met het besparen op je energierekening. Tegenwoordig is dat wel anders. Er worden hele woonwijken voorzien van energiebesparende middelen. Enkelen zijn heel populair, terwijl anderen nog maar weinig worden toegepast.

Kijk maar mee naar de mogelijkheden:


1. Zonnepanelen

Laten we dan maar gelijk beginnen met de meest populaire duurzame investering die er is. Zonnepanelen worden steeds vaker op daken van huizen geplaatst. En dat is niet voor niets. De eigenaren zien hun energiekosten drastisch verminderen. En dat terwijl de aanschaf van de zonnepanelen helemaal niet zo hoog is.

In sommige gevallen kun je zelfs zorgen voor een financiering via een regeling of subsidie. Verderop in dit artikel lees je daar meer over.


2. Zonneboiler

https://www.instagram.com/p/B1tkU35IVtn/

Een zonneboiler gebruikt de warmte van de zon om water te verwarmen. Dat water wordt vervolgens gebruikt als douchewater of afwas water. Gebruik je een zonneboiler om jezelf te voorzien van warm water, dan bespaar je hier soms meer dan 50% op al het gas dat je gebruikt om water te verwarmen.

Op jaarbasis gaat dat om enkele honderden euro’s. De investering van 4.000 – 6.000 euro heb je dan ook al snel terugverdiend. En al helemaal wanneer je ook nog voor subsidie in aanmerking komt.


3. Warmtepompen

https://www.instagram.com/p/B2TPOQogFIy/

Warmtepompen wekken ook warmte op, door dit uit de buitenlucht te halen. De pomp hang je binnen op, waarbij er twee openingen naar de buitenlucht worden gemaakt. Vervolgens wordt warme lucht naar binnen gezogen en wordt de koude lucht weer naar buiten geblazen. Veel mensen staan vaak voor de keuze voor een zonneboiler of warmtepomp.

Wat betreft de installatie is een warmtepomp dan het best. Zonneboilers moeten namelijk voorzien worden van leidingen die het dak door gaan. Er moet dus wel wat gesloopt worden voordat die installatie werkzaam is.


4. Verlichting

Een eenvoudige manier om je huis te verduurzamen is door de verlichting aan te passen. Heb jij nog steeds gloeilampen in de lampen zitten? Dan wordt het hoog tijd om die te vervangen door led-lampen. Die gaan veel langer mee en zijn ook nog eens een stuk zuiniger. De besparingen op je lampen kunnen wel oplopen tot meer dan 75%.


5. Isolatie: warmte behouden

Het grootste deel van energierekening wordt bepaald door het stoken van gas. Het is daarom dus aan te raden om die warmte zo goed mogelijk binnen te houden. Hieronder enkele mogelijkheden om dat te doen:

  • Naden en kieren dichten. De investering van 50 euro heb je binnen een jaar terugverdiend.
  • Plak radiatorfolie achter de verwarming: De investering van 100 euro heb je binnen 1-2 jaar terugverdiend.
  • Isoleren van spouwmuren: De investering van 1.000 euro heb je binnen 4 jaar terugverdiend.
  • Isoleren van het dak: Investering van 5.000 euro heb je binnen 7 jaar terugverdiend.
  • Isoleren van de vloer: Investering van 4.000 euro heb je binnen 8 jaar terugverdiend.
  • HR+ of HR++ glas in huis plaatsen: Investering van 1.600 euro heb je in 6-8 jaar terugverdiend.
  • Aanschaffen van een ventilatiesysteem met warmteterugwinning: Investering van 1.000 euro heb je in 3-4 jaar terugverdiend.

De bovenstaande terugverdientijden zijn afhankelijk van de grootte van je woning en hoe goed de rest van de woning geïsoleerd is. Vaak behaal je het grootste rendement wanneer je meerdere probleemgebieden aanpakt. Radiatorfolie ophangen terwijl je enkel glas hebt, heeft bijvoorbeeld weinig zin.

Lees ook: 12 tips om te besparen op verbouwen.


6. Schaf een slimme thermostaat aan

Hoewel de aanschafprijs van een slimme thermostaat wat aan de hoge kant is, kan het een slimme investering zijn. Vooral de zelflerende thermostaten weten precies hoe ze ervoor zorgen dat jouw energierekening een stuk lager wordt.

Gebruik je vaak maar één of twee kamers in huis en stook je de rest voor niets warm? In dat geval kun je ook slimme thermostaatknoppen kopen. Daarmee bedien je zelf alle radiatoren vanaf je smartphone. Kom je een keer later thuis, of blijf je onverwacht ergens slapen? Dan kun je op afstand de verwarming een tandje lager zetten. Sommige gezinnen besparen meer dan 25% op hun energierekening na de aanschaf van een slimme thermostaat.


7. Schaf een HR-ketel aan

De cv-ketels van vroeger zijn helaas niet zo zuinig. Ze hebben vaak een verlies van meer dan 40%. Dat in tegenstelling tot HR-ketels. Die verliezen over het algemeen maar 10-15% van de energie die ze gebruiken. Op jaarbasis scheelt dat enorm in de kosten, omdat je alleen door het ophangen van een nieuwe HR-ketel 25-30% op de gasrekening bespaard.


8. Doe de droger de deur uit

Een wasje doen is onoverkomelijk. Je kan natuurlijk niet gaan besparen op schone kleding. Maar je kunt wel besparen op de snelheid waarmee het droogt. Wasdroger gebruiken enorme hoeveelheden energie. Door gewoon een wasrek te kopen en de was in de tuin, in de badkamer of op het balkon te drogen, bespaar je jaarlijks tientallen euro’s.

De wasdroger is eigenlijk een luxe apparaat dat vooral veel kwaad doet voor je energierekening, het klimaat en zelfs je kleding.


9. Hergebruik of bespaar water

Water is voor Nederlanders een vrij normaal goedje. We hebben zelfs het schoonste leidingwater ter wereld. Jaarlijks spoelen we tientallen duizenden liters water door de gootsteen, wat vaak niet eens vies water geworden is. Er zijn daarom verschillende manieren om water in huis te hergebruiken. Hieronder de meest bekende en populaire manieren:

  • Spoelonderbrekers op het toilet aansluiten.
  • Met een regenton water opvangen om planten water te geven.
  • Koop een wastafel en toilet in één om grijs water te hergebruiken.
  • Gebruik regenwater om het toilet door te spoelen.
  • Koop een waterbesparende douchekop.
  • Repareer of vervang lekkende kranen.
  • Zet een warmte terugwin systeem op de douche.
  • Gebruik douchewater om het toilet door te spoelen

Hoe financier je verduurzaming van je huis?

Verduurzaming is heel erg leuk om te doen. Je bespaart er op lange termijn veel geld mee. Maar helaas kost de eerste investering vanuit jou vaak wel veel geld. Maar wacht eerst even voordat je zelf je portemonnee opentrekt. Er zijn in Nederland namelijk meer dan genoeg opties om een deel van de kosten terug te krijgen. Check dus altijd of je in aanmerking komt voor de volgende regelingen, subsidies of hypotheekvormen:

Subsidies en regelingen

Nederland heeft een aantal klimaatdoelen gesteld. Om dat doel te bereiken moeten ook particulieren meehelpen. Helaas is niet iedereen bereid of in staat om een paar duizend euro te betalen aan de verduurzaming van hun huis. Daarom heeft Nederland een aantal subsidies en regelingen in het leven geroepen. Hieronder zie je een aantal voorbeelden.

  • Subsidie energiebesparing eigen huis. Maximaal 10.000 euro subsidie en bonus bij grote verduurzaming of energieneutral huis.
  • Subsidie voor een waterpomp.
  • Subsidie voor een zonneboiler.
  • Subsidie voor een pelletkachel of biomassaketel.

Op de website van de energiesubsidiewijzer zie je welke gemeentes een bepaalde subsidie aanbieden. Op die manier weet je zeker dat je nooit teveel betaalt voor de verduurzaming van je huis.


Hypotheek

Een andere manier om de kosten te dekken is via de hypotheek. Daar zijn verschillende vormen voor. Hieronder zie je enkele vormen van hypotheken of leningen waar jij wellicht gebruik van kunt maken.

  • Een extra grote hypotheek, waarbij jij de bank verzekerd dat bijvoorbeeld 10.000 of 20.000 euro gebruikt wordt voor verduurzaming.
  • Bij de bank vragen om renteverlaging wanneer je het huis volledig verduurzaamt.
  • Vraag een energie bespaarlening aan, waarmee je tegen een aantrekkelijk tarief geld leent.
  • Sluit een Groene Hypotheek af, waarbij de hypotheekrente regelmatig 1% onder de marktrente ligt.

Vooral de renteverlaging aanvragen en het afsluiten van een Groene Hypotheek zijn hier interessant. Want als je maar een paar tienden van procenten omlaag gaat met de hypotheekrente, kan je de gehele investering er al uit hebben gehaald. Dat is us meer dan het proberen waard.


Tips voor huurders

Heb je geen eigen woning en huur je een appartement of huis? In dat geval zijn de mogelijkheden beperkt. Toch kun je er vaak wel iets aan doen om duurzamer te gaan wonen. Hieronder enkele tips om het zelf te regelen, of om het door de wooncorporatie of eigenaar te laten doen.

  • Klop aan bij de wooncorporatie om te vragen of er plannen zijn om het huis te verduurzamen.
  • Vraag toestemming om zelf aan de slag te gaan, in ruil voor een (tijdelijke) huurverlaging en vergoeding van de kosten.
  • Vraag andere huurders om samen één groep te vormen voordat je aanklopt bij de verhuurder of wooncorporatie.

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Wonen
foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn

Beste Bespaartip

blank
© Bespaarinfo.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies
enquetes invullen