Tips en artikelen over geld besparen

Geld besparen door over te stappen op een HR-ketel

Geld besparen door over te stappen op een HR-ketel

Laatst bijgewerkt: november 8, 2019

Is jouw huis voorzien van een oudere cv-ketel? Dan kan het gunstig zijn om het oude exemplaar te vervangen voor een nieuwe HR-ketel. Een oude(re) cv-ketel verbruikt namelijk meer energie en gas bij het warm houden van je huis. En dat zie je terug op de rekening die je van je energiemaatschappij krijgt. Door die oude cv-ketel te vervangen, kun je een hoop geld besparen. Wil je weten hoeveel je kunt besparen, waar je op moet letten bij de aanschaf en hoeveel een HR-ketel je ongeveer zal gaan kosten? In dit artikel vertellen we je er alles over.


Wanneer is een cv-ketel toe aan vervanging?

Gemiddeld genomen is de levensduur van een cv-ketel ergens tussen de 12 en 15 jaar. Daarbij zou je kunnen zeggen dat apparaten die ouder dan 12 jaar zijn eigenlijk wel toe zijn aan vervanging. Niet alleen is het zo dat oude cv-ketels een stuk meer verbruiken, wat je logischerwijs meer geld kost, maar oudere ketels gaan ook steeds vaker mankementen vertonen. Zo kun je te maken krijgen met (regelmatige) storingen en hebben ze meer onderhoud nodig om te blijven functioneren.

Een oudere cv-ketel vervangen

Ook een cv-ketel die minder oud is dan 12 jaar kan het vervangen waard zijn. Zeker als deze ketel geen HR-ketel is. Je kunt vervanging van de ketel bijvoorbeeld overwegen omdat het lang duurt voordat je huis eindelijk eens warm is, of omdat je de kraan lang moet laten lopen voordat je een keer kunt genieten van warm water. Niet alleen gaan deze dingen ten koste van je wooncomfort, maar ze kosten onder andere ook meer gas.


Besparen met een HR-ketel

Met een nieuwe HR-ketel bespaar je gas, water en energie, maar dat is niet het enige. Daarnaast bespaar je namelijk ook op de kosten voor het onderhoud van je ketel en verhoog je de waarde van je huis. Het vervangen van de cv-ketel zorgt namelijk voor een beter energielabel, wat je huis aantrekkelijker maakt. Dat komt doordat deze ketels een veel hoger rendement hebben, waardoor de hoeveelheid energie die door de cv-ketel wordt omgezet in ‘nuttige’ warmte, veel groter is. Dit gebeurt doordat HR-ketels handig gebruikmaken van restwarmte.

Hoeveel bespaar je per jaar?

Hoeveel je precies zou kunnen besparen met een nieuwe HR-ketel, hangt onder andere af van je huidige cv-ketel. Ook je verbruik en de manier waarop je leeft en woont heeft er invloed op. Om je een idee te geven van het bedrag dat je op jaarbasis zou kunnen besparen, hebben we de gemiddelden voor je verzameld.

Van CR naar HR-ketel

Heb je nog een conventionele cv-ketel (CR-ketel)? Dan kun je met de overstap naar een HR-ketel het meest besparen. Als je die oude cv-ketel vervangt voor een nieuwe HR-ketel, zul je ongeveer 20% op je stookkosten besparen. Dit komt neer op een besparing van zo’n €300,- tot €400,- per jaar. Daarnaast win je in dit geval een hoop als het gaat om (woon)comfort.

Van VR naar HR-ketel

Heb je momenteel een VR-ketel en wil je die voor een HR-ketel vervangen? Dan kun je zo’n 10 tot 15% besparen op je stookkosten. Dit kan je zo’n €200,- tot €250,- per jaar opleveren. Daarnaast is ook in dit geval een verbetering in het wooncomfort merkbaar, dat zul je vooral merken op het gebied van warm water.


Een HR-ketel kopen; waar let je op?

Als je een nieuwe HR-ketel wilt kopen, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden en op kunt letten. Hieronder hebben we de belangrijkste punten voor je op een rijtje gezet.

Wil je een soloketel of een combiketel?

Bij de aanschaf van een nieuwe HR-ketel, is het allereerst belangrijk dat je weet wat voor soort ketel je precies nodig hebt. Er zijn namelijk twee soorten cv-ketels:

 • soloketels
 • combiketels

Het verschil tussen deze twee is dat de soloketel enkel zorgt voor de centrale verwarming. Dit soort cv-ketels tref je aan in huizen waar ook een losse boiler of een geiser aanwezig is om voor warm water te zorgen. Een combiketel zorgt zowel voor de verwarming van je huis, als voor de verwarming van je water.

Welke ketel kies je?

Een combiketel is tegenwoordig de meest gekozen ketel, maar wat nou als jouw huis momenteel van een soloketel voorzien is? Kun je dan overstappen op een combiketel? Dat hangt van een aantal factoren af.

Allereerst kun je in dit geval te maken krijgen met een hoop extra kosten. Voor het aansluiten van een combiketel heb je namelijk een gasaansluiting nodig. Ook zullen er waterleidingen naar de plek waar de cv-ketel komt te hangen, moeten liggen. Daarbij is het slim om te kijken naar de afstand tussen de cv-ketel en de kranen waar warm water uit zal moeten komen. Op het moment dat de cv-ketel te ver van de kranen verwijderd is, zul je veel warmte verliezen door de leidingen.

Als alles wat je nodig hebt om een combiketel te installeren aanwezig is, dan is het overstappen op een combiketel niet ingewikkeld. Maar op het moment dat dit niet het geval is, zal dit gerealiseerd moeten worden, waardoor je met flink wat extra kosten (en een verbouwing) te maken kunt krijgen. In dat geval is het waarschijnlijk slimmer (of op z’n minst goedkoper) om opnieuw voor een soloketel te gaan.

Hoeveel vermogen heb je nodig?

Cv-ketels zijn uitgerust met diverse vermogens. Het vermogen van een ketel staat aangegeven in kilowatt (kW). Welk vermogen je nodig hebt, hangt onder andere af van het soort woning waarin je woont. Het is belangrijk dat je kiest voor een vermogen dat bij je situatie past. Een HR-ketel met een te laag vermogen voor jouw huis, zou er namelijk voor kunnen zorgen dat de woning niet warm (genoeg) wordt. Een HR-ketel met een te hoog vermogen voor jouw woning, zou onnodig veel energie kunnen verbruiken.

Hoeveel vermogen je nodig hebt, hangt onder andere af van:

 • het soort huis waarin je woont
 • de grote van het huis
 • hoe goed het huis geïsoleerd is

Verschil in vermogen

Omdat het vermogen wat je nodig hebt voor jouw huis van meerdere factoren afhankelijk is, is er geen simpel antwoord te geven op hoeveel vermogen jouw nieuwe cv-ketel precies zal moeten hebben. Wel zijn er gemiddelden, waardoor je een idee hebt van waarnaar je moet kijken. Voordat je daadwerkelijk een nieuwe ketel gaat kopen, doe je er wel goed aan om eerst bij een specialist om advies te vragen. Zo voorkom je dat je een ketel koopt die niet per se de beste keuze is voor jouw huis.

 • 11 tot 23 kW: appartement
 • 16 tot 30 kW: tussenwoning, hoekwoning of twee-onder-een-kapwoning
 • 30> kW: vrijstaande woning

Welke CW-waarde kies je?

CW-waarde staat voor comfort waarde. Deze waarde geeft je een idee van hoeveel comfort de ketel je op zal leveren. Hoe hoger de waarde, hoe hoger het comfort. Dit comfort bestaat bijvoorbeeld uit de hoeveelheid warm water die de cv-ketel per minuut zou kunnen leveren. En of het wel of niet mogelijk is om tegelijk warm water te gebruiken in de keuken en in de badkamer.

CW3

CW3 is de laagste waarde die een cv-ketel kan hebben. Cv-ketels met deze CW-waarde zijn voornamelijk geschikt voor een kleine woning. Dit heeft onder andere te maken met de lage hoeveelheid warm water die deze ketel per minuut kan verwerken (11,5 liter) en hoelang het duurt om een ruimte warm te krijgen.

CW4

CW4 staat voor iets meer comfort. Deze cv-ketels zijn vaak compact en geschikt voor een tussen- of hoekwoning. Met dit soort ketels is het slechts beperkt mogelijk om tegelijk op meerdere plekken in huis warm water te gebruiken. De ketel levert ongeveer 14,3 liter warm water per minuut.

CW5

Wil je graag een regen- of stortdouche kunnen gebruiken? Dan is een CW5 ketel waarschijnlijk een verstandige keuze. Deze ketel is ook zeer geschikt voor grotere woningen. De ketel levert ongeveer 16,2 liter warm water per minuut.

CW6

CW6 is de waarde die je kiest als je graag wilt genieten van een zo hoog mogelijk comfort. Met deze cv-ketel kun je op meerdere plekken in huis tegelijk warm water gebruiken. En zonder problemen genieten van een stort- of regendouche. Deze cv-ketel levert gemiddeld zo’n 23,5 liter warm water per minuut.


De kosten voor het kopen van een nieuwe HR-ketel

Een nieuwe HR-ketel kan een flinke investering zijn. De kosten voor de ketel hangen af van wat voor soort ketel je kiest, welk merk je voorkeur heeft en van het vermogen en de CW-waarde van de cv-ketel. De prijzen van HR-ketels kunnen variëren van zo’n 800 tot wel 5000 euro. Hier kunnen ook nog installatiekosten bijkomen, die al gauw ergens tussen de 400 en 900 euro liggen.

Hoewel de aanschaf dus een behoorlijke aanslag op je portemonnee kan zijn, kun je de investering ook redelijk snel terugverdienen. Als je een oude cv-ketel vervangt voor een nieuwe HR-ketel van 1.200 euro, kun je deze in de meeste gevallen al binnen 3 tot 4 jaar terugverdienen.

Besparen op de aanschaf

Wanneer je een nieuwe HR-ketel wilt aanschaffen, doe je er goed aan om deze niet gelijk bij de eerste aanbieder die je tegenkomt aan te schaffen. Door meerdere offertes aan te vragen voor het vervangen van je huidige cv-ketel, kun je namelijk tot enkele honderden euro’s op de aanschaf plus de installatie van de nieuwe cv-ketel besparen. Vraag daarom het liefst drie of meer offertes aan om te bekijken welk bedrijf de klus het goedkoopst zou kunnen uitvoeren. Dit kan je een besparing van maar liefst 40% opleveren.

Wil je de ketel los kopen en hem zelf installeren? Ook dan doe je er goed aan om prijzen te vergelijken. Zo weet je zeker dat je niet meer betaalt dan nodig.


Wanneer kun je het beste een nieuwe cv-ketel kopen?

Veel mensen wachten met het kopen van een nieuwe cv-ketel tot de huidige het begeeft. Hoewel het begrijpelijk is dat je pas iets wilt vervangen als het daadwerkelijk stuk is, is dit niet altijd het meest verstandig. Vooral als je een oude ketel hebt, kan het verbruik en onderhoud daarvan je een hoop extra geld kosten.

Wacht niet tot hij stuk is

Begint je cv-ketel kuren te vertonen en heb je steeds vaker ellende met het apparaat? Dan doe je er goed aan om alvast op zoek te gaan naar een nieuwe ketel. De meeste cv-ketels krijgen namelijk nog meer problemen in de wintermaanden. En het laatste wat je waarschijnlijk wilt, is dat het apparaat ermee uitscheidt als het buiten vriest. In dat geval kun je namelijk zomaar een aantal dagen in de kou komen te zitten, totdat de nieuwe ketel geïnstalleerd wordt.

Daarnaast krijg je hierdoor ook niet echt de tijd om de beste aanbieder te zoeken, waardoor de kans groot is dat je meer geld kwijt bent voor de nieuwe HR-ketel.

Vervang je cv-ketel in de zomer

Om problemen te voorkomen, kun je je oude cv-ketel het beste in de zomer vervangen. Op dat moment heb je de verwarming niet nodig, waardoor je minder last ondervindt van het vervangen van de cv-ketel. Daarnaast voorkom je zo ook dat je in de winter plots in de kou zult zitten. Een bijkomend voordeel is dat de prijzen voor de aanschaf en installatie in deze periode ook nog eens gunstiger zijn en dat je minder lang hoeft te wachten tot de ketel geïnstalleerd kan worden, omdat het minder druk is.


HR-ketel huren

Is jouw oude cv-ketel kapot en moet je nu een nieuwe, maar kun je de aanschaf van een HR-ketel niet betalen? Dan kun je er ook voor kiezen om een HR-ketel te huren. Het huren van een HR-ketel is al mogelijk vanaf 25 tot 35 euro per maand.

Voordelen huren

Aan het huren van een HR-ketel zijn een aantal voordelen verbonden, waaronder de volgende:

 • de cv-ketel wordt vaak gratis voor je geïnstalleerd
 • je hoeft geen grote uitgave te doen voor de aanschaf
 • de cv-ketel wordt regelmatig onderhouden
 • er zijn verschillende mogelijkheden qua looptijd

De nadelen van het huren van een HR-ketel:

 • uiteindelijk duurder dan kopen
 • sommige aanbieders bieden geen flexibele contracten

Aanbieders

Het huren van een HR-ketel is bij verschillende aanbieders mogelijk, waaronder bij:

 • Essent
 • Feenstra
 • Warmgarant

Geld besparen met een HR-ketel

In dit artikel heb je alles kunnen vinden over het besparen met een HR-ketel. Het beste kun je een cv-ketel die ouder is dan 12 jaar vervangen voor een nieuw exemplaar. Kijk daarbij naar wat voor ketel je nodig hebt en waar je deze het goedkoopst zou kunnen aanschaffen. Door je oude cv-ketel te vervangen voor een HR-ketel kun je flink wat geld besparen op de energie-/gasrekening, geniet je van meer (woon)comfort en verhoog je ook nog eens de waarde van je huis.

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Wonen
foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website

Bespaartip 2021

blank
© Bespaarinfo.nl 2021 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Hanzeplein 11, 8017 JD Zwolle | Privacy statement
vergelijk zorgverzekeringen