Tips en artikelen over geld besparen

Wat is de goedkoopste supermarkt 2021?

Wat is de goedkoopste supermarkt 2021?

Laatst bijgewerkt: januari 14, 2021

Bijna iedere supermarkt zegt dat ze de goedkoopste zijn. En dat mogen ze zeggen, want er is altijd wel één product in het assortiment dat goedkoper is dan bij de concurrentie. Maar ga je kijken naar de goedkoopste supermarkt van 2021, dan moet er op een andere manier gekeken worden naar de prijzen. In dit artikel vertellen we je welke supermarkt het goedkoopst (en duurst) is in 2021. Hint: het is waarschijnlijk niet de supermarkt die je verwacht.

Naast het bezoeken van de goedkoopste supermarkt, zijn er nog verschillende tips om geld te besparen op je boodschappen. Lees ze na in dit artikel.


Goedkoopste online boodschappen

Door online boodschappen te bestellen heb je meer controle over hoeveel je uitgeeft en kun je makkelijker rekening houden met producten die in de aanbieding zijn.

Daarnaast bespaart het je tijd en moeite om naar de supermarkt te gaan. Online winkelen is ontzettend makkelijk en de bezorging is in veel gevallen gratis.

Boodschappen bestellen bij Albert Heijn


Hoe wordt bepaald wie de goedkoopste is?

Om te bepalen wie de goedkoopste supermarkt is, kan er niet zomaar worden vergeleken aan de hand van één product. Daarom wordt er bij dit soort vergelijkingen een grote lijst aan alledaagse producten opgesteld. Er wordt gekozen voor producten die bij iedere supermarkt in het assortiment zitten. Vervolgens wordt in iedere supermarkt gekeken naar de laagste prijs voor dit product.

Producten
Bij het onderzoek wordt gekeken naar de allergoedkoopste variant van een product. Bijvoorbeeld de goedkoopste melk, rozijnen, bruine broden, appels en frisdrank. Op die manier kan bij het kopen van al die producten vergeleken worden welke supermarkt het goedkoopst is. Om de lijst ook relevant te maken, wordt alleen gekozen voor producten die mensen vaak kopen. Maar er wordt niet alleen maar gekeken naar de budgetmerken. Want ook de A-merken zijn voor veel mensen belangrijk. Hoewel deze dure merken niet worden meegenomen, is het wel belangrijk om te weten dat ook de prijzen voor die merken onderling tussen supermarkten verschillen. Zo komt er bijvoorbeeld uit het onderzoek dat A-merken 40% duurder zijn dan de budgetmerken.

Als je geld wilt besparen op vlees of groente, hebben we hier losse artikelen over.


Wat is de goedkoopste supermarkt in 2021?

Aan de hand van een onderzoek van de consumentenbond, blijkt dat Dirk van de Broek de goedkoopste supermarkt is. De onderzoekers kochten daar alle 110 basisproducten die benodigd waren voor het onderzoek en kwamen daar onder aan de streep goedkoper uit dan bij alle andere Nederlandse supermarkten. Dat betekent niet dat álle producten bij Dirk goedkoper zijn. Het gaat om een gemiddelde van alle producten. Dat betekent dat als je alle boodschappen bij één winkel zou halen en uitsluitend budgetmerken zou kopen, Dirk van de Broek de voordeligste keus is.

Verrassend: Aldi en Lidl niet de goedkoopste

Lidl en Aldi hebben al jaren het imago dat ze de allergoedkoopste supermarkten van Nederland zijn. Toch blijkt uit dit onderzoek dat dat helemaal niet zo is. Sterke nog. Koop je bij Albert Heijn echt alleen maar de budgetmerken, dan ben je daar net zo duur uit als bij Lidl en Aldi. Je hoeft voortaan dus helemaal niet met een grote boog om Albert Heijn heen te lopen. De Euroshopper merken zijn namelijk prima en dus helemaal niet zo duur.

Prijsverschil per filiaal

Hoewel je misschien verwacht dat supermarkten één prijs hanteren, is dat anders bij sommige supermarktketens. Jumbo en Hoogvliet passen bijvoorbeeld hun prijzen aan op de omringende concurrentie. Woon je in een dorp en is er maar één supermarkt. Dan kun je ervan uitgaan dat je meer betaalt dan iemand die ergens woont waar een Dirk, Lidl en Aldi in de buurt zitten. Hoewel de prijsverschillen bij Jumbo filialen onderling niet zo groot zijn in 2021, kun je bij Hoogvliet nog wel redelijk wat geld besparen door een filiaal te kiezen wat in gebied zit met meer supermarkten.

De scores

Om een overzichtelijke lijst te creëren, wordt er gewerkt met scores. Een score van 100 is gemiddeld. Scoort een supermarkt daaronder, zijn ze goedkoper dan gemiddeld. Een supermarkt met een score boven de 100 is juist duurder dan gemiddeld. Hieronder zie je de scores van de meest populaire Nederlandse supermarkten, de goedkoopste supermarkten én de duurste.

Dirk van de Broek: 90
Hoogvliet: 91 – 96 (afhankelijk per filiaal)
Vomar: 91
Dekamarkt: 96
Deen: 97
Jumbo: 99
Lidl: 100
Aldi: 100
Albert Heijn: 100
Picnic: 102
Plus: 102
Coop: 106
Spar: 118


Kortingen maken boodschappen goedkoper

Veel supermarkten stunten met kortingen of bieden andere mogelijkheden om goedkoop aan boodschappen te komen. Maar vaak krijg je die korting niet op de budgetmerken. Toch verdienen ook die supermarkten wat extra aandacht. Want vrijwel niemand koopt alleen maar budgetmerken. Wil je dus ook goedkope huismerken of A-merken kopen, dan hoeft dat niet altijd het goedkoopst te zijn bij Dirk. Albert Heijn heeft bijvoorbeeld een heel groot assortiment. Iedere keer als je naar de winkel gaat zijn er daarom tientallen aanbiedingen waar je uit kunt kiezen.

Extra voordelen

Jumbo heeft de 7 zekerheden en dat zorgt er voor dat je soms zelfs gratis met je boodschappen naar buiten loopt omdat er een te lange wachtrij is bij de kassa. Hoewel de kans op gratis boodschappen erg klein is, gaat de oplettende klant soms toch nog met gratis producten naar huis. Want producten met een houdbaarheidsdatum van die dag, mag je namelijk gratis meenemen. En dat is mooi, want het komt regelmatig voor dat er producten weggegooid moeten worden in Jumbo filialen. Help jij als klant mee om deze producten uit de schappen te halen, dan hoeft het personeel dat niet te doen. Daarmee bespaart de winkel dus ook op de personeelskosten. Ook kan het zijn dat een product niet in de schappen ligt. Heb je het toch nodig, dan biedt Jumbo aan om een vergelijkbaar product gratis mee te geven. Hoewel er natuurlijk wel voorwaarden zijn voor deze 7 zekerheden, kan het je soms toch een leuk voordeeltje opleveren.

Houdbaarheidsstickers

Een andere supermarkt die het mogelijk maakt om veel kassakorting te krijgen is Albert Heijn. Om voedselverspilling tegen te gaan werkt de supermarkt met 35% en 50% kortingsstickers. Iedere middag of avond worden er stickers geplakt op producten die nog maar één dag houdbaar zijn. Dat gaat dus vooral om versproducten die maar voor een korte tijd in de schappen mogen liggen. Zie je een pak melk met een kortingssticker in de Albert Heijn, dan is die vaak goedkoper dan wanneer je eenzelfde pak melk in de Dirk van de Broek had gekocht.

Welke supermarkt het goedkoopst is, hangt dus ook af van je uitgavenpatroon. Koop je alleen maar budgetmerken en huismerken, dan is Dirk van de Broek veruit het goedkoopst. Koop je alleen A-merken, dan kun je het beste een supermarkt zoeken waarbij veel kortingen worden gegeven, of waarbij je door bijvoorbeeld punten te sparen ook voordeel kunt krijgen op je boodschappen.


Prijs betekent niet altijd kwaliteit

Veel supermarkten hebben een groot prijsverschil tussen de producten. Dat verschil is soms totaal onbelangrijk, omdat veel producten vaak maar uit één grondstof bestaan. Kijk bijvoorbeeld naar een product zoals rijst. Je kunt er als fabrikant weinig aan veranderen omdat het al een natuurproduct is dat al bijna af is zodra het geoogst wordt. Is een pak rijst 1 euro bij Albert Heijn en 50 cent bij Dirk, dan is de keuze dus snel gemaakt. Maar kijken we naar andere producten, dan is er naast het prijsverschil vaak ook een kwaliteitsverschil. Producten zoals pindakaas, salades of chocopasta bevatten veel ingrediënten. Daardoor kan een fabrikant eenvoudig besparen door bijvoorbeeld minder pinda’s in de pindakaas te doen, of minder chocola te gebruiken in de chocopasta. Salades met vlees hebben in goedkope varianten soms maar 10% vlees, terwijl een duurder merk 40% vlees bevat.


Natuurlijk kun je altijd naar de prijs blijven kijken, maar uiteindelijk moet je ook rekening houden met de kwaliteit. Wil je kijken naar de goedkoopste producten, maar is kwaliteit toch nog belangrijk voor je? Vergelijk dan eens de producten op je boodschappenlijstje in verschillende supermarkten. Je kunt dan zelf de keuze maken of je voor meer kwaliteit kiest, of liever minder geld kwijt bent aan boodschappen.


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Huishouden
foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn

Bespaartip 2021

blank
© Bespaarinfo.nl 2021 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Hanzeplein 11, 8017 JD Zwolle | Privacy statement
vergelijk zorgverzekeringen