Tips en artikelen over geld besparen

10 tips om zuiniger te leven

10 tips om zuiniger te leven

Laatst bijgewerkt: september 19, 2019

Zuinig leven is iets wat steeds meer mensen ambiëren, hoewel het woord zuinig ook nog vaak een negatieve lading heeft. Jammer, want er is niets negatiefs aan zuinig doen. Het is een manier om geld te besparen. Een manier om je leven onder de loep te nemen en te bepalen wat je nou eigenlijk écht nodig hebt. Het draait niet om jezelf dingen ontzeggen, maar om bepalen wat belangrijk voor je is en waar je gelukkig van wordt. Het is een manier om de focus van het materialistische af te halen en te kijken naar hoe je een fijn en comfortabel leven kunt leven zonder dat je daar een hoop geld aan uit moet geven. Het is de focus leggen op bewust leven en bewust kiezen. Daarnaast zorgt een zuiniger leven ook nog eens voor minder stress.

Waarom zuinig leven?

Er zijn een hoop redenen te bedenken waarom je zuiniger zou willen leven. Zo kan het zijn dat je er klaar mee bent dat je iedere maand zo’n 90% van je loon uitgeeft, waardoor je niet of nauwelijks kunt sparen. Het kan zijn dat je graag een mooie reis zou willen maken, maar daar het geld niet voor bij elkaar weet te krijgen.

Maar het kan ook zijn dat je graag zuiniger wilt leven omdat je duurzamer wilt leven en klaar bent met onnodig geld uitgeven, met altijd maar meer willen. Daarnaast kan het ook zo zijn dat je noodgedwongen zuiniger moet gaan leven, omdat je inkomen (plots) een stuk minder is. Hoe dan ook: hieronder vind je 10 tips om zuiniger te leven.


1. Weet wat je uitgeeft

Om een duidelijk beeld te krijgen van waar je geld naartoe gaat, is het slim om eens even de tijd te nemen om alle uitgaven op een rijtje te zetten (budgetteren). En dan bedoelen we ook echt álle. Zo heb je een beeld van wat je maandelijks uitgeeft en waaraan. Als je een duidelijk overzicht hebt, kun je gaan kijken naar hoe en waar je verbeteringen aan zou kunnen brengen.


2. Bezuinig op vaste lasten

Op sommige dingen valt weinig te bezuinigen, zo zul je bijvoorbeeld met de hoogte van de huur van je huis vrij weinig kunnen doen. Gelukkig zijn er wel een hoop dingen waar je wél op kunt bezuinigen. Hieronder hebben we een aantal van deze dingen voor je op een rijtje gezet.

Verzekeringen

Verzekeringen zijn in een hoop gevallen verplicht. Toch kun je er op besparen. Daarom doe je er goed aan om al je verzekeringen eens kritisch te bekijken. Welke zijn nodig? En welke kunnen goedkoper? Maak hierbij zeker gebruik van vergelijkingssites.

Abonnementen

Neem ook je abonnementen eens onder de loep. In veel gevallen zijn deze overbodig. De krant kun je ook gewoon online lezen. Sporten hoeft helemaal geen geld te kosten. En je internet en tv-abonnement kan waarschijnlijk een stuk goedkoper. Sterker nog: is dat tv-abonnement wel nodig? De meeste programma’s kun je online (terug)kijken.

Kosten voor energie

Hoeveel betaal jij maandelijks voor elektriciteit? Bekijk eens of het overstappen naar een andere leverancier voordeliger is. Door regelmatig over te stappen, kun je profiteren van allerlei aanbiedingen zoals welkomstkorting.

Kosten voor de auto

Ben jij iemand die voor elk klein stukje de auto pakt? Neem dan eens iets vaker de fiets of ga lopen. Je kunt er ook voor kiezen om elke maand een vast bedrag voor benzine te gebruiken. Is het op? Dan zul je moeten fietsen of lopen.


3. Wees zuinig met gas, water en licht

Lang douchen, de droger gebruiken om je was te drogen en de verwarming op 21 graden zetten, zijn allemaal voorbeelden van hoe je zoveel mogelijk gas, water en energie kunt verbruiken. Slim dus om daar eens anders mee om te gaan. Zet de verwarming eens een graadje lager en trek een dikke trui en sokken aan. Zorg dat je niet langer doucht dan nodig en maak desnoods gebruik van een timer. Laat lampen niet onnodig branden en droog je was op een rek in plaats van in de droger. Goed voor je portemonnee én het milieu.


4. Ga zuinig om met eten en drinken

Boodschappen zijn in de meeste gevallen een goed punt om aan te pakken als je graag zuiniger wilt leven. Een van de beste tips die we je kunnen geven als je graag minder geld uit wilt geven, is: bepaal een budget. Pin bijvoorbeeld 80 euro per week voor je boodschappen en zorg dat je niet meer uitgeeft.

Hieronder nog een aantal handige tips:

Maak een planning

Door van tevoren te bedenken wat je wilt gaan koken deze week, kun je optimaal gebruikmaken van producten. Vaak houd je namelijk dingen over. Door die dingen de volgende dag in een ander gerecht te gebruiken, hoef je niets weg te gooien.

Zoek budget recepten

Online kun je heel veel recepten vinden voor een klein budget. Zo kun je niet alleen geld besparen op je eten, maar ook nog eens nieuwe dingen uitproberen.

Koop in de aanbieding

Een andere manier om te besparen, is door te koken met producten die in de aanbieding zijn. Daarnaast is het slim om te bekijken of de producten die jij vaak koopt toevallig ergens in de aanbieding zijn. Zo ja, koop er dan gelijk wat meer van in, zodat je een voorraad hebt.

Andere tips:

 • koop minder vees en vis
 • koop vaker bij goedkopere supermarkten of op de markt
 • maak lijstjes en koop alleen wat daarop staat
 • laat tussendoortjes eens wat vaker liggen
 • kies voor B-merken
 • vries restjes in
 • eet eens wat vaker soep
 • koop minder pakjes en zakjes
 • bestel minder vaak eten
 • maak meer zelf
 • drink meer water in plaats van frisdrank
 • teel zelf kruiden, groenten en fruit

5. Koop bewuster

Natuurlijk is het niet zo dat je nooit meer iets mag kopen als je graag zuiniger wilt leven. Wel is het zo dat je bewuste keuzes zult moeten maken. Is het echt nodig om elke maand nieuwe kleding of spullen voor in huis te kopen? Nee. Sterker nog: al die spullen zorgen alleen maar voor onrust. Vraag jezelf daarom eens iets vaker af of je iets écht nodig hebt, voordat je het koopt. Wil je toch nieuwe kleding of spullen kopen? Kijk dan eens of je dit tweedehands kunt doen. Dat is niet alleen goedkoper, maar ook nog eens bewust.

Tweedehands kleding

Tweedehands kleding vind je uiteraard bij de kringloop en in bepaalde winkels. Maar ook online kun je terecht, bijvoorbeeld op:

Tegenwoordig worden er ook vaak evenementen georganiseerd waarop je kleding met elkaar kunt ruilen. Het is eventueel ook een idee om dit bijvoorbeeld met een groep vriendinnen te doen.

Laat trends waaien

Als je graag zuiniger wilt leven, doe je er goed aan om trends en hypes aan je voorbij te laten gaan. Doe bijvoorbeeld langer met je telefoon dan de twee jaar dat je er een abonnement voor af hebt gesloten. Koop geen dingen omdat ze ‘in’ zijn. En kies voor spullen die over een jaar (of langer) ook nog goed en leuk zijn. Soms betaal je dan wel meer voor de aanschaf, maar je hebt er vervolgens ook veel langer plezier van.


6. Hergebruik en repareer

Tegenwoordig gooien mensen veel weg. In veel gevallen is dat zonde, want er zijn een hoop dingen de je prima kunt hergebruiken. Lege glazen potjes doen het bijvoorbeeld erg leuk als kaarsenhouders. Oude meubels kun je gemakkelijk en goedkoop opknappen om ze weer als nieuw te maken. En spullen die stuk zijn, zijn vaak te repareren. Vraag jezelf dus eens wat vaker af of iets echt weggegooid moet worden of dat je het misschien kunt hergebruiken of repareren.

https://nl.pinterest.com/pin/545498573616081414/?nic=1

Verdien aan oude spullen of geef ze weg

Heb je iets niet meer nodig en is het nog in goede staat? Verkoop het dan bijvoorbeeld via Marktplaats of op een rommelmarkt. Zo verdien jij er geld aan en maak je iemand anders er blij mee. Je kunt het natuurlijk ook naar de kringloop brengen of weggeven aan iemand die het kan gebruiken.


7. Doe het zelf

Veel dingen kun je zelf doen of maken. Voordat je iets nieuws gaat kopen, kun je jezelf afvragen of het mogelijk is om het zelf te maken. Vaak is dat heel goed mogelijk. Online kun je superveel creatieve en leuke ideeën vinden voor het zelf maken van cosmetica, decoratie, meubels en andere spullen.

https://nl.pinterest.com/pin/231302130842064024/

https://nl.pinterest.com/pin/559853797418364109/


8. Doe leuke dingen die weinig kosten

Ben je bang dat je nooit meer iets leuks kunt doen als je zuiniger wilt leven? Nergens voor nodig. Heel veel dingen die leuk zijn, kosten niets of weinig. In plaats van uit eten gaan, kun je ook gewoon met zijn allen bij iemand thuis gaan eten. Wat in dat geval extra leuk is, is als jullie allemaal een eigen gerecht meebrengen. Goedkoop én gezellig. Ook voor een avondje borrelen kun je prima thuisblijven in plaats van naar de kroeg gaan. En in plaats van naar de bioscoop gaan, kun je ook thuis een film kijken. Daarnaast zijn er een hoop leuke uitjes te bedenken die niets of weinig kosten.


9. Leg de focus op wat je wint

Als zuiniger leven voornamelijk negatieve associaties bij je oproept, dan kun je hier iets aan doen door je denkwijze te veranderen. In plaats van je te focussen op alles wat je moet laten en niet meer kunt doen, kun je ook kijken naar wat je wint. Stoppen met roken is goed voor je gezondheid én zorgt dat je extra geld overhoudt.

De fiets nemen is niet alleen kostenbesparend maar ook nog eens goed voor je lijf en je hoofd. Je koopt niet alleen minder koek, snoep en chips om te besparen, maar ook omdat het niet gezond is. Door te focus te leggen op dat wat je wint – geld, gezondheid, rust in je hoofd, minder negatieve invloed op het milieu – is het makkelijker om bepaalde dingen te laten.


10. Beloon jezelf

Om jezelf te belonen voor het zuiniger leven, kun je jezelf iets cadeau doen. Zet bijvoorbeeld elke maand een bepaald bedrag op een spaarrekening. Op die manier zie je wat het zuiniger leven je opbrengt en raak je waarschijnlijk ook nog eens gemotiveerd om het vol te houden of nóg beter aan te pakken. Dat geld kun je dan vervolgens gebruiken waarvoor jij wilt. Bijvoorbeeld voor een heerlijke vakantie, een keertje uitgebreid uit eten gaan of iets doen of kopen wat je al lang graag wilt hebben.


Er zijn een hoop dingen die je kunt doen om zuiniger te leven. Vaak is het zo dat deze dingen ervoor zorgen dat je flink wat geld kunt besparen, maar dat is niet de enige reden om zuiniger te leven. Het heeft vooral ook met bewustwording te maken en met een manier van leven dat draait om gelukkig zijn met minder. Wil je meer tips om zuiniger te leven? Lees dan vooral ook eens een van onze andere artikelen.


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Algemeen
foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website

Bespaartip 2021

blank
© Bespaarinfo.nl 2021 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Hanzeplein 11, 8017 JD Zwolle | Privacy statement
vergelijk zorgverzekeringen