Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Tips en artikelen over geld besparen

21 tips voor goedkoop kamperen

21 tips voor goedkoop kamperen

Laatst bijgewerkt: december 21, 2022

Wil jij graag kamperen, maar heb je geen zin om een fortuin te moeten betalen voor een stukje gras van tien vierkante meter? Wil jij gewoon lekker kunnen ontspannen zonder steeds op alle kosten te moeten letten? In dit artikel vertellen wij je hoe je goedkoop kunt kamperen. Daarnaast vertellen we je enkele tips waarmee je zelfs gratis kunt kamperen. Zo is die kampeervakantie dichterbij dan je denkt!


Besparen op een kampeervakantie

Een camping trip bestaat uit verschillende onderdelen. Je hebt bijvoorbeeld de voorbereiding, waarin je gaat bepalen waar je naartoe wilt tijdens je vakantie. Dat is een heel belangrijk onderdeel waarmee je potentieel tientallen euro’s per nacht kunt besparen, of waardoor je zelfs gratis op vakantie kunt.

Vervolgens moet je alle benodigde spullen gaan verzamelen voor je kampeervakantie. Ook daarmee kun je enorm besparen als je weet hoe je het slim moet aanpakken. Daarna zijn er nog enkele stappen die je kunt zetten om je vakantie super goedkoop te maken.

Je kunt bijvoorbeeld de juiste timing gebruiken om de camping te boeken, of je kunt zelf eten en drinken meenemen omdat je weet dat bepaalde producten erg duur zijn op je vakantiebestemming. Zelfs tijdens de reis naar je vakantiebestemming toe zijn er enkele kostenposten waar je op kunt besparen.

Dit lijkt allemaal een beetje veel om rekening mee te houden, maar gelukkig heb wij al deze tips al voor jou op een rijtje gezet. Hieronder vind je alles wat je wilt weten over het besparen op een kampeervakantie.


1. Materialen

Het maakt niet uit of je een tent, caravan of camper gebruikt voor je kampeervakantie. Het is altijd beter om zelf het materiaal te kopen, in plaats van te huren. Zeker wanneer je van plan bent om ieder jaar gebruik te maken van de spullen. Want reken maar uit. Het huren van een camper kost je al gauw 1.000 euro per week. Ga je ieder jaar twee weken op vakantie, dan had je na 10 jaar huren ook een goedkope tweedehands camper kunnen kopen. Hetzelfde geldt voor tenten die al van tevoren voor je zijn opgezet.

Zijn de spullen te duur? Gebruik dan ook deze tips:

  • Koop al je kampeerspullen tweedehands op Marktplaats of Facebook.
  • Ouders die net kinderen krijgen, doen vaak goedkoop hun tent weg om voortaan met de caravan te gaan.
  • Zoek op veilingsites naar goedkope caravans en campers.
  • Leen een tent wanneer je nog niet weet of je vaker wilt gaan kamperen.
  • Koop kampeerspullen aan het einde van het seizoen, wanneer de uitverkoop is of wanneer mensen van hun gebruikte spullen af willen
  • Breng een bezoekje aan de kringloopwinkel om te zien wat mensen niet meer willen gebruiken.
  • Vraag in je sociale kring naar slaapzakken, zaklampen, luchtbedden, stoelen, tafels en andere spullen die je alleen gebruikt bij kamperen.


2. Locatie

De plek waar je kampeert is erg belangrijk. Het bepaalt namelijk voor een groot deel het programma van de vakantie. Aan de andere kant bepaalt het ook de rest van je budget. Want de verschillen tussen bepaalde landen zijn enorm. Bekijk ook eens de goedkoopste vakantiebestemmingen. Hieronder lees je enkele tips voor een goedkope kampeerlocatie.


2.1 Ga niet naar Zwitserland, Italië, Denemarken en Frankrijk

Ga je voor een langere tijd op vakantie, dan zijn bovenstaande landen niet zo goed voor je portemonnee. Afhankelijk van de faciliteiten op de camping betaal je tussen de 35 en 80 euro per nacht op campings in deze landen. Zelfs eenvoudige campings met alleen een toiletgebouw en een speeltuin kosten vaak meer dan 30 euro per nacht. Natuurlijk zijn al deze landen prachtig, maar er zijn in Europa nog veel meer prachtige vakantielanden te vinden waar je ook nog eens goedkoper kunt kamperen.


2.2 Ga wel naar Duitsland, Zweden, Oostenrijk, Polen en Tsjechië.

Landen in dit bovenstaande rijtje zijn een stuk vriendelijker met de prijzen. Eenvoudige campings kosten soms maar 15 tot 25 euro per nacht en zelfs campings met een zwembad en andere faciliteiten kun je redelijk voordelig boeken. Daarbij komt dat deze landen stuk voor stuk prachtig zijn en veel te bieden hebben voor natuurliefhebbers.

Je hoeft dus niet altijd naar de standaard vakantielanden te gaan om het leuk te hebben. Ook zijn landen zoals Polen en Tsjechië erg goedkoop om vakantie te vieren. Activiteiten, eten en drinken zijn er spotgoedkoop, net als de benzine. Als klap op de vuurpijl is het weer in de zomer vaak ook nog beter dan aan de kust.


2.3 Ga wildkamperen

Ben je avontuurlijk aangelegd en wil je echt lekker in de natuur zijn? Dan kun je ervoor kiezen om te gaan wildkamperen. Hoewel dat in landen zoals Frankrijk, Nederland en Duitsland niet mag, zijn er wel landen waar het is toegestaan. Vooral in Schotland, Noorwegen, Zweden en Finland kun je op veel plekken gratis je tentje neerzetten. Deze zogenaamde ‘Every man’s Rights’ of ‘Right to Roam’ stellen dat de natuur van iedereen is.

Er zijn een aantal dingetjes waar je rekening mee moet houden om verantwoord te wildkamperen. Zolang je minimaal een paar honderd meter bij de huizen vandaan blijft, je rotzooi weer meeneemt en binnen 48 uur weer ergens anders gaat staan, is het allemaal toegestaan. Ook in Spanje en Portugal zijn er bepaalde regio’s waar wildkamperen is toegestaan of wordt gedoogd.


2.4 Paalkamperen

Wil je in Nederland ‘wild kamperen’, dan kan dat alleen op de zogenaamde paalcampings. Er zijn ca. 40 paalcampings in Nederland. Dit zijn palen in de natuur, waar je gratis omheen kunt kamperen. Let er wel op dat je waarschijnlijk niet de enige bent die daar gaat staan. Vooral in het hoogseizoen kunnen de meest populaire paalcampings goed vol staan, waardoor het lastig is om een plekje te vinden of om tot rust te komen.


2.5 Kamperen bij de boer

Kamperen bij de boer wordt steeds populairder. En dat is niet vreemd. Het boerenlandschap heeft een echt natuurlijk karakter, waardoor het zeer geschikt is om te gaan kamperen. Vaak sta je er met enkele andere gezinnen, waardoor ook kinderen met elkaar kunnen spelen. En de prijs voor een plekje valt vaak ook reuze mee.


2.6 Blijf dichtbij huis

Wanneer je gaat kamperen, dan doe je dat om tot rust te komen en te genieten van de omgeving. Nederland, België en West-Duitsland zijn daardoor prima locaties om heerlijk tot rust te komen. De natuur is er prachtig en je besteedt niet zoveel geld aan reiskosten. Daarnaast kun je ook korter weg, waardoor je bijvoorbeeld maar twee dagen op de camping hoeft te staan om het drie dagen naar je zin te hebben. Je bespaart dus ook op extra kosten voor tussenstop overnachtingen en eventuele rustdagen. Zo heb je in verhouding veel meer vakantie dan wanneer je veel verder van huis zou gaan kamperen.


3. Kies een goedkope camping

Ga je op een camping staan, dan ontkom je niet aan de kosten die daarbij horen. Maar je kunt de kosten vaak toch redelijk verminderen door rekening te houden met een aantal tips. Hieronder lees je hoe jij ook bespaart op de kosten voor een camping.


3.1 Gebruik een campingkaart

In Europa zijn duizenden campings aangesloten bij de ASCI Campingcard en de ANWB Camping Key. Dit zijn twee verschillende campingkaarten waarmee je korting krijgt op je overnachtingen. De kortingen kunnen flink oplopen, met name als je buiten het seizoen op vakantie gaat. Je krijgt dan al vaak 30-60% korting op de prijs voor één nacht. Maar ook in het hoogseizoen krijg je korting. Vaak ligt het kortingspercentage tussen de 10-20%. Bij een prijs van 40 euro per nacht en een verblijf van 14 nachten is de korting dan € 56 tot € 112. Niet verkeerd.


3.2 Last minute

Veel campings hanteren hoge last minute kortingen. Dat komt omdat een kampeervakantie relatief veel voorbereiding kost. Weinig mensen boeken in het hoogseizoen een last minute vakantie, waardoor de plekken dan waarschijnlijk leeg blijven. Heeft de camping nog 10 plekken over voor volgende week, dan is de kans groot dat je 10-30% korting kunt krijgen. Zelfs in het hoogseizoen. Er zijn tegenwoordig nog maar weinig mensen die ergens op de bonnefooi heen reizen, dus veel reserveringen zal de camping niet meer krijgen. Wanneer jij een last minute reservering maakt voor 2 weken, dan zijn ze dus vaak wel bereid om je wat korting te bieden.


3.3 Voordeeltjes

Je kunt natuurlijk door de campinggids van de ANWB bladeren, of op internet op zoek gaan naar goedkope campings. Maar er zijn ook kortingswebsites die je soms meer dan 50% korting bieden op luxe campings waar je normaal heel veel geld voor betaalt. Dit zijn nieuwe campings, of campings die minder reserveringen kregen dan verwacht en nu snel nog campinggasten willen hebben. Je vindt dit soort kortingsacties op websites zoals Groupon en Vakantieveilingen.


3.3 Kies een basiscamping

Wanneer je gaat kamperen, dan weet je dat je minder luxe hebt dan thuis. Je moet naar buiten voor de wc of douche en je kan niet even de verwarming aanzetten in je tent. Hoewel dat voor veel mensen oncomfortabel is, gaan veel mensen juist hierom op kampeervakantie.

Je hebt eigenlijk ook helemaal geen luxe camping nodig. Zwembaden, kantines, restaurants, springkussens en animatieteams zijn leuk wanneer ze er zijn, maar wanneer ze er niet zijn mis je ze ook niet echt. Kamperen doe je om tijd met elkaar door te brengen en samen activiteiten te ondernemen. Door naar een basiscamping te gaan met alleen de noodzakelijke voorzieningen bespaar je een enorm bedrag op de vakantie. Een deel daarvan kan je weer gebruiken voor leuke activiteiten.

Bij het kiezen van een basiscamping moet je ook de omgeving in de gaten houden. Kampeerplaatsen in en rondom natuurgebieden zijn bijvoorbeeld erg duur. Ga je net buiten deze gebieden kamperen, dan betaal je vaak al een stuk minder.


4. Boek je verblijf wel of juist niet van tevoren

Stel je rijdt in het hoogseizoen op de bonnefooi naar Frankrijk en je besluit om ter plaatse te kijken voor een camping. Je komt op de camping, maar de receptionist zeg ‘Complet’. Je zal dan dus op zoek moeten naar een andere camping. Maar na een dag rijden ben je dan misschien geneigd om bij de tweede camping te gaan staan, waar de prijs een stuk hoger is.

Je voorkomt dat door thuis onderzoek te doen en alvast een reservering te maken. Weet je niet zeker of je er echt wilt verblijven? Bel dan één of twee dagen voor vertrek of er nog plek is. Zijn de plekken (bijna) bezet, dan heb je thuis nog de mogelijkheid om een top 3 samen te stellen van alternatieve campings. Mocht de eerste camping geen plaats meer hebben, dan kun je altijd nog eenvoudig uitwijken naar een andere goedkope camping.


4.1 Kamperen in het laagseizoen

Winter en kamperen. Het lijkt niet bepaald goed samen te gaan. En eerlijk is eerlijk, slapen in een tent met -5 graden Celsius is niet het ideaalbeeld dat je hebt van kamperen. Toch kan kamperen buiten de zomer om erg fijn zijn. Je staat vrijwel in je eentje op een camping en de prijzen zijn spotgoedkoop. Kamperen buiten het seizoen wordt ook wel anticyclisch kamperen genoemd.

Gebruik je de campingkaart uit tip 3.1? In dat geval kun je soms voor 20 euro per nacht kamperen op campings die in het hoogseizoen 60 euro per nacht kosten. En je hoeft echt niet in de winter te komen. Deze laagseizoenprijzen gelden vaak tot en met eind juni en ook weer vanaf begin september. Koukleumen is dus helemaal niet nodig. In veel delen van Frankrijk, Spanje en Portugal is het vaak ook gewoon nog lekker warm in het voorjaar en najaar.

Onderhandelen over de prijs
Een voordeel van reizen in het laagseizoen is dat je geen plekje hoeft te reserveren. Heb je geen campingkaart aangeschaft? Je kunt dan vaak alsnog goedkoop kamperen door gewoon langs te komen op een camping die je leuk lijkt. Campingbeheerders zijn in het buitenseizoen namelijk al blij als er iemand komt kamperen. Als je een beetje kunt onderhandelen, dan krijg je zo soms ook al een flinke korting. Vooral in het buitenseizoen is reizen op de bonnefooi dus een goed idee.


6. Let op de extra kosten

Je boekt een campingplaats voor 20 euro per nacht voor een 14 daagse vakantie met 4 personen. Een koopje denk je. Totdat je bij aankomst nog ‘een paar’ extra’s moet betalen. Vier euro per dag voor Wifi (ja, sommige campings vragen nog steeds geld), 6 euro per dag voor elektriciteit, 0,50 euro voor een douchebeurt, 8 euro voor je hond en 1,00 euro per persoon per dag voor toeristenbelasting.

De uiteindelijke kosten? 44 euro per nacht. Meer dan het dubbele van de kosten voor de campingplaats zelf. Dat is natuurlijk vervelend, en al helemaal als je niet wist dat je die kosten moest gaan betalen. Het is natuurlijk logisch dat de camping de prijzen op deze manier berekent, want niet iedereen wil elektriciteit, of neemt zijn huisdier mee. Het is dus aan te raden om altijd goed te controleren wat de totaalprijs is.


7. Word campinginspecteur bij ANWB

Heb je iedere zomer veel tijd vrij? Zou je het leuk vinden om een groot stuk van een land te zien en gratis op meerdere campings te verblijven? Dan kun je campinginspecteur worden bij ANWB. Je krijgt een gratis training om de campings te inspecteren en vervolgens mag je op pad. Tussen juni en augustus bezoek je ongeveer 75 campings, ongeveer 2 tot 3 per dag. Je controleert daar alle voorzieningen, maakt een praatje met de campingbeheerder en je checkt wat een aantal gasten van de camping vinden.

Je krijgt niet betaald voor het werk zelf, maar je reiskosten en onkosten worden wel vergoed. Je verblijft dus ook gratis op de campings en de ritten naar de andere campings worden vergoed. Je leert de omgeving op die manier zeer goed kennen en je weet voortaan precies waar jij op vakantie moet om te genieten van een heerlijke kampeervakantie.


8. Eten en drinken

Wanneer je kampeert, dan moet je ook iets eten. Veel mensen kiezen ervoor om een groot deel van de vakantie te eten in de cafetaria van de camping. Frietjes, pizza en een hamburger zijn natuurlijk erg lekker en de kinderen vinden zo’n snelle hap uiteraard ook wel erg lekker. Maar dagelijks 20 euro uitgeven aan maaltijden buiten de deur is wel erg duur.

Zelf koken is dus eigenlijk de beste optie. Met een draagbaar gasfornuis en een gasfles kom je een heel eind en maak je de lekkerste éénpansgerechten klaar. Daarbij komt dat boodschappen doen in het buitenland ook nog eens erg leuk is. Vooral kinderen weten zich vaak urenlang te vermaken in enorme supermarkten zoals de Carrefour in Frankrijk.

Bonustip
Op sommige campings komen reizigers terecht die maar voor korte tijd verblijven. Vaak zijn dit backpackers die een heel land ontdekken tijdens hun vakantie. Zij hebben een beperkte hoeveelheid opslagruimte in hun backpacks en mogen ook niet alles mee terugnemen naar huis, omdat ze met het vliegtuig gaan. Op veel van dit soort – vaak minder toeristische campings, laten ze voor vertrek hun houdbare ingrediënten achter, maar ook gasbranders, glasflessen en zelfs tenten. Je vindt deze overgebleven spullen vaak bij de receptie of in de keuken van de camping.


9. Maak gebruik van Stichting Weekjeweg

Heb je nou echt helemaal geen geld om te gaan kamperen? In dat geval kun je wellicht in aanmerking komen voor een gift vanuit Stichting Weekjeweg. Deze stichting helpt om gezinnen met een laag inkomen toch een vakantie te geven. Dit hoeven niet altijd kampeervakanties te zijn, maar die zijn natuurlijk wel iets goedkoper dan andere vakanties.

Daarnaast is er een gratis camping in Opende, die speciaal is opgericht voor minima. Deze camping is in 2019 geopend en is speciaal bedoeld voor gezinnen die geen geld hebben voor een camping. Zij mogen dan gratis een week komen kamperen. De camping is ook open voor betalende gasten. Zij mogen zelf kiezen hoeveel ze betalen. Het geld dat daarmee wordt opgehaald wordt vervolgens weer gebruik om de minima te helpen.


10. De reis, vervoer en bagage

Besparen op een campingreis begint al tijdens de reist er naartoe. Je moet bijvoorbeeld een vervoersmiddel kiezen waarmee je op vakantie gaat, maar ook kijken of je bepaalde zaken kunt meenemen of voorbereiden.


10.1 Vervoer

Ga je bijvoorbeeld kamperen en reis je met het vliegtuig? Dat kan in sommige gevallen goedkoper zijn. Met name verre bestemmingen zoals Portugal zijn erg duur om met de auto naartoe te rijden. Aan benzine ben je dan al gauw 300-500 euro kwijt. Dat terwijl een vliegticket buiten het hoofdseizoen soms maar 40-50 euro per persoon kost. Verblijf je daar in een stacaravan of in een vooropgezette tent, dan kan dat dus een stuk goedkoper zijn.

Overige transportopties
Ook de trein kan een goede optie zijn. Er zijn veel treinen die richting het Zuiden van Europa rijden. Hoewel dit vaak iets duurder is dan vliegen, kun je met de trein wel veel meer spullen meenemen dan wanneer je vliegt. Een andere optie om goedkoop op je vakantiebestemming te komen is met Flixbus. Soms reis je al voor een tientje naar het buitenland, waardoor dit eigenlijk de goedkoopste manier is om op je vakantiebestemming te komen.

Daarbij heb je ook nog BlaBlaCar, waarbij je met iemand anders kunt meerijden. Wil je helemaal geen geld uitgeven aan vervoer? In dat geval kun je altijd nog liften. In sommige landen is dit eenvoudiger dan in andere landen. Op internet zijn diverse fora te vinden waar advies wordt gegeven voor mensen die binnen Europa willen liften. Sommige mensen vertellen succesverhalen, waarbij ze binnen 2 dagen van Nederland naar Griekenland zijn gelift. Toch moet je wel goed opletten voordat je bij een vreemde in de auto stapt. Liften is dus ook niet iets wat je in je eentje moet doen.


10.2 Reizen met de auto

Ga je toch met de auto, houd dan vooral rekening met de kosten die een autorit met zich meebrengt. Zoals hierboven aangegeven besteed je al gauw honderden euro’s aan brandstof. Het is dus slim om je te verdiepen in het besparen op tanken. Daarnaast is het handig om genoeg eten en drinken mee te nemen. Zo voorkom je tussenstops op tankstations waar je veel geld moet betalen voor een simpel broodje.

Daarnaast speelt ook de route een grote rol. Hoewel je richting het Oosten vrijwel geen tol tegenkomt, betaal je richting Frankrijk, Spanje, Oostenrijk en Kroatië tientallen euro’s wanneer je over de tolwegen rijdt. Soms duurt de reis door het ontwijken van deze wegen maar een uurtje langer, en spaar je toch een paar tientjes uit. Dat is dan mooi meegenomen.


10.3 Eten en drinken meenemen

Ga je naar het Noorden van Europa en wil je kamperen in Scandinavische landen zoals Zweden, Noorwegen en Finland? Dan moet je rekening houden met hogere kosten voor levensonderhoud. Vooral eten buiten de deur is in Noorwegen en Zweden bijzonder duur. Een simpele tosti met kaas en een colaatje kost in een wegrestaurant soms al 10 euro. In alle drie de landen is alcohol extreem duur en betaal je soms wel 5 tot 7 euro voor een glas bier.

Wil je dit voorkomen, dan kun je dus ook zelf eten en drinken meenemen. Dit is zeker aan te raden wanneer je voor langere tijd op dezelfde plek blijft staan en een grotere auto hebt. In combinatie met de goedkope of zelfs gratis kampeerplaatsen vier je dan vrijwel gratis vakantie.


11. Doe goedkope activiteiten

Wanneer je gaat kamperen heb je maar weinig spullen bij je om je mee te vermaken. Als je een paar uur lang hebt gelezen of muziek hebt geluisterd, wil je toch wel iets gaan ondernemen. Je moet dus ook nadenken over de activiteiten die je wilt gaan doen op de plaats van bestemming. Je kunt hier rekening mee houden in het kiezen van een geschikte locatie.

Enkele ideeën waarbij de locatie deels bepaald welke activiteiten je kunt doen:

  • Kampeer naast een meertje, waar je in kunt zwemmen.
  • Kies een camping naast het strand, zodat je kunt zwemmen, surfen, voetballen, zonnen en hardlopen.
  • Kampeer bij een natuurgebied, waar je dagenlang kunt wandelen.
  • Kies een camping met verschillende faciliteiten, zodat je iedere dag kunt zwemmen of naar de speeltuin kunt gaan.

https://www.instagram.com/p/B2P16d2FD42/

Daarnaast zijn er nog enkele activiteiten die gratis of goedkoop zijn en die je op vrijwel iedere kampeerlocatie kunt doen.

  • Sterren kijken
  • De zonsopkomst / -ondergang bekijken
  • Een speurtocht uitzetten voor de kinderen
  • Geo cashing doen om de omgeving te verkennen
  • Een dagje fietsen huren
  • Fruit plukken en ontbijt van maken

Kamperen zorgt voor een relaxt en bevrijdend gevoel. Je ontsnapt uit het drukke leven en gaat terug naar een eenvoudig onderdak waarin je kunt verbinden met de natuur en met jezelf. Dat bevrijdende gevoel wordt natuurlijk alleen nog maar sterker wanneer je goedkoop of zelfs gratis kunt kamperen. Hopelijk heb jij dus wat gehad aan deze tips om een geweldige kampeervakantie tegemoet te gaan.


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen
foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn

Beste Bespaartip

blank
© Bespaarinfo.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies
enquetes invullen