Autorijden kost veel geld. Je hebt onder andere te maken met variabele kosten zoals benzine, reparaties en verkeersboetes. Daarnaast zijn er ook nog vaste kosten zoals verzekeringen en wegenbelasting. Ook wordt de auto steeds minder geld waard. Alles bij elkaar kost zelfs een goedkope auto vaak al meer dan 150 euro per maand. Vind jij dat ook veel en wil je zoveel mogelijk besparen op de kosten? Wij geven je 26 tips om geld te besparen op autorijden.
1. Houd de maandelijkse kosten laag
De juiste auto kiezen is niet eenvoudig. Het bedrag dat je per maand uitgeeft, is sterk afhankelijk van die keuze. Hieronder vertellen hoe je bepaalt welke auto voor jou het beste is.
1.1 Houd de vaste kosten laag
De vaste lasten komen iedere maand terug. Het is dus mooi als je hierop kunt besparen. Het belangrijkste is om een goedkope verzekering en een goedkope wegenbelasting te hebben. Een goedkope verzekering krijg je wanneer je een wat oudere auto koopt met een lage dagwaarde. De verzekering hoeft dan niet zoveel uit te keren in het geval van schade. Verderop in het artikel geven we meer tips over geld besparen op je autoverzekering. Geld besparen op je verzekeringen? lees ons artikel:
Een andere grote kostenpost is de wegenbelasting. Die is vooral afhankelijk van het soort brandstof en het gewicht van de auto. Een dieselauto kan soms wel 30% tot 50% meer kosten aan wegenbelasting dan een benzineauto. Ook kun je het beste een lichtgewicht auto kopen. Het gewicht van de auto bepaalt namelijk ook voor een groot deel de kosten. Zo betaal je voor een kleine auto soms maar 17 euro per maand aan wegenbelasting, terwijl dat bij een zwaardere auto soms meer dan 50 euro per maand is.
1.2 Houd de variabele kosten laag
Onder de variabele lasten vallen het verbruik van de auto en het onderhoud. Ga je een auto kopen, dan is het dus belangrijk om te letten op het verbruik van de auto. Bij oude auto’s ligt het gemiddelde verbruik gemiddeld rond de 1:10 tot 1:15. Bij nieuwere auto’s ligt het gemiddelde verbruik tussen de 1:20 en 1:35. Vooral benzineauto’s worden naar verhouding steeds zuiniger.
Het onderhoud van de auto is ook belangrijk. Want hoewel je misschien denkt dat dat voor iedere auto hetzelfde is, klopt dat niet altijd. Hieronder vind je enkele manieren om je auto goedkoper te onderhouden:
Koop een Aziatische auto. Auto’s uit Azië zijn over het algemeen goedkoper in de aanschaf én ook in het onderhoud. De onderdelen zijn vaak goedkoop en eenvoudig in de auto in te bouwen. Europese auto’s zijn daarin vaak een stuk duurder.
Wees pro actief. Wie regelmatig klein onderhoud uitvoert, ontloopt grote en dure reparaties. Dat betekent dat je de olie op tijd moet verversen, filters moet controleren en banden moet op de juiste spanning moet houden.
Wacht eerst de offerte af. Moet je auto voor groot onderhoud of reparatie naar de garage? Vraag dan eerst een offerte op. Vervolgens kun je kijken of de auto het nog wel waard is. Anders kun je de auto soms beter verkopen.
Parkeer goedkoop. natuurlijk is het fijn als je dichtbij je eindbestemming parkeert. Maar wist je dat je zelfs in steden zoals Amsterdam vrijwel gratis kunt parkeren? Ga je vaak naar bestemmingen met hoge parkeerkosten, check dan ook tips om goedkoop te parkeren.
2. Kies de juiste brandstof
Iedereen ziet bij het tankstation het grote verschil in prijs tussen benzine en diesel. Dat betekent niet altijd dat dieselauto’s goedkoper zijn om in te rijden. Rijd je veel? Dan kan een snelle berekening handig zijn. Vaak wordt een diesel namelijk goedkoper zodra je meer dan 15.000 kilometer per jaar rijdt. Rijd je minder, dan blijft een benzineauto de goedkoopste van deze twee opties. Wil je meer weten over geld besparen op brandstof, lees dan ons artikel hierover:
De derde optie groeit ook nog steeds in populariteit. Elektrisch rijden. Door de lage bijtelling en verlaagde wegenbelasting is het voor veel mensen interessant om de overstap te maken. Toch is elektrisch rijden de komende jaren nog niet (veel) goedkoper dan benzineauto’s. Dat heeft vooral te maken met de hoge aanschafprijs. Die ligt voor elektrische auto’s een stuk hoger dan bij benzineauto’s. Daardoor is de afschrijving vrij hoog, waardoor een lagere wegenbelasting en lagere kosten per kilometer minder effect hebben.
Elektrisch rijden kan goedkoper zijn
Het is wel degelijk mogelijk om goedkoper in een elektrische auto te rijden. Bijvoorbeeld als je een goede tweedehands elektrische auto kunt kopen voor 50% van de nieuwwaarde. De afschrijving is na enkele jaren een stuk minder, en je profiteert dan nog steeds van lage kosten per kilometer en lage wegenbelasting. Door slim te kijken naar de kosten voor elektrisch rijden, kun je zo voordeliger uit zijn dan bij benzine of diesel.
3. Sluit de juiste verzekering af
Bij het kopje vaste lasten zag je al dat de verzekering een grote invloed heeft op de maandelijkse kosten van een auto. Hieronder enkele mogelijkheden om de kosten voor de verzekering zo laag mogelijk te houden.
3.1 Korting bij andere verzekeringen
Veel verzekeraars bieden verschillende verzekeringen aan. Bij de meeste verzekeraars is het dan ook mogelijk om meerdere verzekeringen af te sluiten. Omdat ze graag zoveel mogelijk klanten willen behouden, bieden zij in ruil daarvoor een korting aan per extra afgesloten verzekering. Dat kan ervoor zorgen dat je goedkoper uit bent dan wanneer je de verzekeringen bij verschillende verzekeraars afsluit.
3.2 Vergelijk ieder jaar de prijzen
Ieder jaar passen verzekeraars hun prijzen aan. De goedkoopste aanbieder van dit jaar, hoeft dat volgend jaar dus niet te zijn. Sommige verzekeraars die dit jaar duurder zijn, kunnen volgend jaar ineens de goedkoopste zijn. Je kunt overigens ook eenvoudig besparen op alle andere verzekeringen.
3.3 Gebruik de schadevrije jaren van iemand anders
Wist je dat je de schadevrije jaren van je (samenwonende) partner kunt gebruiken? Een verzekeraar ziet jou en je partner namelijk als één verzekeringnemer. Dat betekent dat je zelfs zonder schadevrije jaren kunt profiteren van een lage verzekeringspremie. De tweede auto in het gezin kan worden geregistreerd op de naam van je partner, en de verzekering op jouw naam. Daardoor bouw je zelf ook direct schadevrije jaren op, terwijl je al profiteert van een lagere premie.
3.4 Claim niet alle schades direct
Paaltje geraakt? Soms kun je beste even zelf langs de garage om het te laten repareren, zonder tussenkomst van de verzekeraar. Want je verliest dan direct je opgebouwde schadevrije jaren, waardoor de verzekeringspremie weer omhoog gaat. Gaat de premie na het declareren van schade voor twee jaar weer omhoog met 20 euro per maand? Dan kost deze declaratie je eigenlijk 480 euro. Is de uiteindelijke schade maar 100 euro, dan is het veel gunstiger om het zelf te betalen.
3.5 Over verzeker jezelf niet
Een auto uit 2004 all risk verzekeren. Dat kan, maar het kost je wel veel geld. Vaak is WA of WA+ voor oudere auto’s helemaal prima. Een auto die een dagwaarde heeft van minder dan 4.000 euro kost je anders gewoon veel te veel geld aan verzekeringen. Je zou dan jaarlijks ongeveer 10 tot 20% van de dagwaarde aan verzekeringen betalen. Dan kun je beter wat extra geld opzij leggen voor eventuele schades die je zelf veroorzaakt.
4. Rijd zuinig
Zuiniger rijden kan je op jaarbasis honderden euro’s besparen. Waarschijnlijk probeer je zelf wel een beetje te letten op je benzineverbruik, maar er zijn altijd extra tips die je kunt gebruiken. Hieronder zetten we er enkele op een rijtje:
- Gebruik Eco modus waar mogelijk
- Rijd langzamer -> 100 rijden in plaats van 130 zorgt voor een brandstofbesparing van ca. 15-30%
- Rijd niet aggresief -> Dus langzaam optrekken, omdat juist die handeling veel energie kost
- Houd afstand (in files), omdat je dan minder hoeft te remmen
- Haal overbodige spullen uit je auto om het gewicht laag te houden
- Gebruik het Start/Stop systeem, of zet de motor uit als je langer dan 15 seconden stil moet staan.
- Gebruik cruise control zo vaak mogelijk
- Gebruik kwaliteitsolie, waardoor de auto minder verbruikt
- Gebruik elektra en airco alleen als het écht nodig is
- Haal dak dragers en andere ‘windvangers’ van de auto af
- Rijd altijd met de juiste bandenspanning
- Wissel ieder seizoen je banden voor zomer- of winterbanden
5. Tank goedkope brandstof
Vervolgens is het belangrijk om goedkope brandstof te tanken. Want hoewel de brandstofprijzen iedere dag een adviesprijs krijgen, wordt er door veel tankstations behoorlijk van afgeweken. Hier dus wat extra tips om goedkoop te tanken.
5.1 Tank niet op de snelweg
Het is wellicht de makkelijkste manier om geld te besparen op autorijden. Snelwegen hanteren brandstofprijzen die soms 10% of wel 15% hoger liggen dan van de snelweg af. Ga je een tank benzine halen voor 80 euro, dan kan een stukje omrijden dus een besparing van 8 tot 12 euro opleveren. Tank je twee keer per maand, dan levert dat je al een besparing op van 96 tot 144 euro per jaar.
5.2 Vergelijk prijzen
Het internet heeft vele interessante en bruikbare websites en apps voortgebracht. Het is bijvoorbeeld erg eenvoudig om alle tankstations in de buurt te bekijken en de prijzen te analyseren. Die prijzen worden dagelijks geüpdatet, waardoor je precies ziet waar je het goedkoopst kunt tanken.
5.3 Neem een tankpas
Schaf je een tankpas aan, dan krijg je diverse voordelen. Uiteraard is een lagere prijs aan de benzinepomp daar het grootste voordeel van. Soms kan het voordeel wel 5 tot 10 cent per liter bedragen. Je kunt een tankpas aanvragen bij United Consumers en de ANWB.
5.4 Haal benzine over de grens
Tank je benzine? Dan kan het weleens een stuk goedkoper zijn om naar Duitsland te rijden. Woon je dichtbij de grens, dan kom je eenvoudig terug met een besparing van soms wel 20 euro. Dat komt omdat de benzineprijs in Duitsland veel lager ligt dan in Nederland. Ook in België tank je vaak een stuk goedkoper.
6. Gebruik alternatieven voor de auto
Wat is er goedkoper dan autorijden? Inderdaad. Niet meer autorijden. Helaas is dat niet altijd mogelijk, omdat je ergens moet zijn. Maar heb je al weleens nagedacht over alternatieven? Dit zijn je opties:
6.1 Vaker thuiswerken
Je denkt misschien dat het niet mogelijk is, maar veel werkgevers zijn flexibeler dan je denkt. Kijk eens of je een dagje thuis kunt werken. Rijd je één dag per week minder naar je werk, dan scheelt het al 20% in de kosten.
6.2 Kies een ander vervoersmiddel
Heb je al weleens nagedacht over carpoolen? Samen met je collega’s rijd je dan vanuit dezelfde locatie van en naar werk. Ook kun je misschien prima met het Openbaar Vervoer naar je werk. Wellicht heeft je werkgever een regeling waarbij OV-kosten vergoed worden. Of is er misschien een fietsenplan bij je werkgever, waarbij je een ‘fiets van de zaak’ krijgt?
6.3 ‘Leen’ een auto
Heb je de auto alleen maar omdat je weekendjes weg wilt, of voor vakanties? Vaak is het dan veel goedkoper om af en toe een auto te huren. Websites zoals Blablacar.nl en Snappcar.nl bieden soms al auto’s aan voor 20 euro per dag. Dat kost je voor een vakantie misschien 200 euro, maar dat is hetzelfde bedrag als 3 maanden wegenbelasting en verzekeringen. De overige 9 maanden spaar je dus geld uit omdat je die vaste lasten bij een leenauto of huurauto niet hebt.
6.4 Verhuur je auto
Heb je de auto toch net iets te vaak nodig? Dan kun je zelf ook je auto verhuren. Anderen kunnen dan tegen betaling jouw auto huren. Je maakt eenvoudig en gratis een account aan voor je auto op websites zoals Blablacar en Snappcar, en vervolgens bepaal je zelf een prijs per dag. Huren vier mensen je auto voor een bedrag van 25 euro per dag. Dan heb je na vier dagen verhuur misschien alle kosten voor je auto alweer terugverdiend.
7. Creëer een budget
De volgende tip is om een budget te maken wat je maximaal aan de auto mag uitgeven. Je doet dat door steeds geld in een envelop te stoppen, of op een aparte rekening te zetten. Leg bijvoorbeeld maandelijks 150 euro opzij voor de auto. Is je verzekering en wegenbelasting bij elkaar 75 euro, dan mag de benzine en het onderhoud bij elkaar maximaal 75 euro per maand kosten. Door het geld fysiek opzij te leggen zie je sneller wanneer je over het budget gaat dan wanneer je steeds alle kosten pint.
7.1 Voorkom boetes
Een belangrijke voorwaarde om onder het budget te blijven, is door boetes te voorkomen. Het lijkt makkelijker dan gezegd, maar er worden jaarlijks honderdduizenden boetes uitgedeeld. De meeste mensen die één boete krijgen, ontvangen vaker een boete. Ben jij ook iemand die regelmatig iets te hard rijdt, fout parkeert of zich op een andere manier niet netjes aan de regels houdt? Dan is deze tip voor jou. Betaal je boetes dus ook vooral uit het budget dat je hebt voor autorijden. Zit er geen geld meer in voor benzine, dan zie je hoe netjes rijden je een hoop geld oplevert.
8. Denk goed na over welke auto je koopt
Heb je een oude auto waar je vanaf wilt, rijd je in een te dure auto of ga je een auto kopen? Goed nadenken over de aanschaf levert je het meeste geld op. Met de volgende tips houd je zowel na de aankoop als na de verkoop van je auto meer geld over.
8.1 Houd rekening met afschrijving
Een auto verlies ieder jaar en na iedere kilometer iets van zijn waarde. Naar verhouding is de afschrijving van een auto het grootst in de eerste paar jaar. Na 5 jaar is die afschrijving een stuk lager. Het is dus aan te raden om een auto te kopen die al iets ouder is. Dat kan bijvoorbeeld een ex-lease auto zijn, waar vaak goed mee omgegaan is. Deze kunnen nog een flink aantal jaren mee, maar kosten vaak minder dan 50% van de nieuwwaarde.
8.2 Neem een waardevaste auto
Daarnaast is het kopen van een waardevaste auto een slimme keus. Denk daarbij aan auto’s die erg in trek zijn, zoals de Volkswagen Golf, Volkswagen Polo en andere auto’s waar veel mensen graag in rijden. Deze auto’s hebben vaak een wat hogere aanschafprijs, maar die waarde behouden ze langer. Wil je de auto voor langer dan vijf jaar houden, dan kun je de auto daarna ook nog voor een goed bedrag verkopen. Waar een Golf in die vijf jaar bijvoorbeeld slechts 30% van zijn waarde verliest, ligt dat percentage bij andere merken veel hoger.
9. Let op bij de aankoop van auto’s
Wil je geld besparen, dan koop je nooit meer een nieuwe auto. Zodra de auto de eerste 1000 kilometer gereden heeft, is hij al honderden of duizenden euro’s minder waard. Maar er zijn wel een aantal dingen waar je op moet letten als je een tweedehands auto koopt.
9.1 Laat je niet inpalmen door een verkoper
Ga je een (tweedehands) auto kopen bij de dealer? Dan krijg je waarschijnlijk te maken met verkopers die soms agressief zelfs overkomen. Ze willen de auto namelijk dolgraag verkopen, en ze weten dat niet iedereen even stevig in zijn schoenen staat. Daar profiteren zij vervolgens van, omdat je overhaast een beslissing neemt. Weet je het niet zeker, zeg dan gewoon dat je er nog even over na wilt denken. Je hoort dan waarschijnlijk twee argumenten van de verkoper. Als eerste dat de auto de volgende dag waarschijnlijk al verkocht is en als tweede dat zijn ‘speciale prijs’ voor jou alleen geldig is als je direct besluit om de auto te kopen. Dat zijn technieken om jou de auto direct te laten kopen. Trap daar niet in en loop gewoon weg als je het niet zeker weet.
9.2 Onderhandel over extra opties
Bij de koop van een tweedehands auto is het normaal om te onderhandelen. Dat geldt ook voor jou. Want wil de verkoper zijn ‘verkoop target’ van die maand nog halen voor een bonus, dan zal hij er alles aan doen om jou de auto te laten kopen. Je kunt dus prima onderhandelen over extra’s zoals BOVAG garantie, een extra geluidssysteem of een setje nieuwe banden. Je zult versteld staan van de extra’s die je kunt krijgen wanneer je een tweedehands auto koopt. Uiteraard geldt dit vooral voor auto’s die nog een redelijke waarde hebben. Bij een auto van 1.000 euro krijg je minder voor elkaar dan bij een auto van 8.000 euro of meer.
9.3 Controleer alle gegevens over de auto
De onderhoudshistorie zegt veel over de huidige waarde van de auto. Heeft de vorige eigenaar bezuinigd op de auto en is er nooit onderhoud gepleegd, of is de auto dealer onderhouden geweest? Kijk ook naar dure reparaties zoals het vervangen van de distributieriem. Ook heeft iedere auto ander periodiek onderhoud nodig. Daarvan is de distributieriem een voorbeeld, maar banden moeten ook vervangen worden, olie moet ververst worden en oliefilters vervangen.
Heeft de vorige eigenaar dit allemaal gedaan vlak voor de verkoop, dan is dat perfect, omdat je de komende tijd vrijwel onderhoudsloos met de auto kunt rijden. Is er geen onderhoudshistorie bekend, dan is dat een teken dat je zeer goed moet opletten, of misschien wel op zoek moet naar een andere auto.
9.4 Importeer een auto
In het buitenland kun je soms veel goedkoper aan een auto komen. Met name in Duitsland zijn auto’s een stuk voordeliger dan in Nederland. Hoe nieuwer de auto, hoe groter het prijsverschil. Dat heeft vooral te maken met het feit dat in Duitsland geen BPM wordt berekend. Dit moet wel betaald worden wanneer je de auto wilt importeren, maar het bedrag is bij oudere auto’s te verwaarlozen. Op internet kun je de zogenaamde rest BPM berekenen, zodat je ziet wat de totale kosten van het importeren zijn.
9.5 Bezuinig op opties bij een nieuwe auto
De prijs in de catalogus is vaak gebaseerd op een model met het minimale aantal opties. Aan de andere kant zie je op de foto’s de auto afgebeeld met alle opties. Helaas zit er soms wel 40% verschil tussen de auto met en zonder opties. Speciale koplampen, een goede stereo installatie en navigatiesysteem zijn leuk om te zien, maar hebben een enorme impact op de prijs van de auto. Neem dus alleen opties waarvan je weet dat je ze ook echt nodig hebt.
10. Reclame rijden
Door met de bestickering van een bedrijf rond te rijden kun je vaak een kleine vergoeding krijgen. Hiermee kun je de kosten van je auto omlaag krijgen. Ook krijg je bij private lease vaak direct korting op je maandbedrag.
Bekijk ook deze gerelateerde artikelen
- 16 tips voor het goedkoop huren van een auto of busje
- 11 tips voor geld besparen op je verzekeringen
- 6 tips om geld te besparen op tanken, benzine en diesel
- 7 tips voor goedkope treinkaartjes
- 12 tips om geld te besparen op openbaar vervoer
- 10 tips om goedkoop je rijbewijs te halen
- 11 tips voor een goedkope roadtrip
- 10 tips om zuiniger te leven
- 9 bespaartips voor de aanschaf van een fiets
- 6 tips om goedkoop te parkeren